hydraulik_ 27.02.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ajtam, ajtam Tomek wie lepiej: jak można zimnym powietrzem ( -25 C ) nagrzać dom do +20 C , przecież każde dziecko wie że niemożliwe , to bajki i cuda panie, cuda. To zależy ile potrzebuje dom i jaka jest maszyna.mam klimatyzator który daje 5 kW w -25 firmy M.Poczytaj trochę Dziecka ,rzeczywiście może nie wiedzieć -chociaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.02.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Jeżeli nie chcesz korzystać z dobrodziejstwa taniej taryfy to nie ma problemu. Należy je tylko przewymiarować do temperatury zasilania +35. Dobrać na parametry np40/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.02.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Mam już ustalone zapotrzebowanie na ciepło, wybraną pompę, wybranego instalatora i właśnie szukam wiertacza do kolektorów pionowych. planujemy dwa odwierty po 160 mb. chcieliśmy je mieć połączone rozdzielaczem w pom.gosp. jeden wykonawca twierdzi, że przy dwóch odwiertach nie ma sensu robić rozdzielacza, bo wystarczy połączyć oba odwierty ok. 1,5 m pod ziemią i do domu wprowadzić jedno we/jedno wy. co o tym sądzicie? poza tym mam jeszcze dwie oferty na odwierty, przy czym jeden wykonawca wypełnia instalację glikolem, jeśli go sama kupię. doczytałam, że potrzebuję glikol propylenowy do -15 stopni z pakietem inhibitorów, stabilizatorów itp. Gdzie to najlepiej i najkorzystniej cenowo kupię? Instalator policzył mi, że wyjdzie ok 330 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ja bym tych rur pod ziemią nie łączył. Każde połączenie to potencjalne zagrożenie nieszczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.02.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 to potwierdza moje myślenie, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 27.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A jak się śpi z głową 40cm od dużego kaloryfera ? Tak samo spi się z głową przy kaloryferze jakim jest podłogówka.W zasadzie gorzej bo całe ciało mam nad wielkim kaloryferem,tuż nad nim.Czyli śpimy i podczas snu głowę mamy tam gdzie najcieplej.I to jest dobre ? Za dobre uważają to jedynie sprzedawcy pomp ciepła ,bo bez podłogówki w całym domu nie da się osiągnąć rozsądnych wartości COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A jak się śpi z głową 40cm od dużego kaloryfera ? Tak samo spi się z głową przy kaloryferze jakim jest podłogówka.W zasadzie gorzej bo całe ciało mam nad wielkim kaloryferem,tuż nad nim.Czyli śpimy i podczas snu głowę mamy tam gdzie najcieplej.I to jest dobre ? Za dobre uważają to jedynie sprzedawcy pomp ciepła ,bo bez podłogówki w całym domu nie da się osiągnąć rozsądnych wartości COP Weź grzejnik o temp. 60st rozściel na powierzchni całej sypialni. Jaką będziesz miał temperaturę? W mojej sypialni na podłodze leży gruba włochata wykładzina. Podłoga po prostu nie jest zimna. Śpi się wyśmienicie. Byłem teraz tydzień w górach i mieliśmy grzejnik w pokoju. Spało się dużo gorzej. Zresztą ponad 30 lat mieszkałem z grzejnikami i nigdy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 27.02.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Najwięcej złych opinii o podłogówkach mówią ci, co jej nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ja mieszkałem zarówno z podłogówką i z grzejnikami. Podłogówka jest o niebo lepsza od każdego grzejnika pod warunkiem, że jej nie przegrzewamy powyżej 30-35 st.C. Bawią mnie teksty o szkodliwości czy uciążliwości podłogówki Wiecie co, słyszałem że oświetlenie diodowe jest szkodliwe dla zdrowia Wypala dno oka i powoduje depresję i ciężką nerwicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 27.02.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Najwięcej złych opinii o podłogówkach mówią ci, co jej nie mają. A najwięcej dobrych sprzedawcy pomp ciepła,jawni i zakamuflowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A najwięcej dobrych sprzedawcy pomp ciepła,jawni i zakamuflowani Popytaj w wątku elektrycznym jak i gazowym, tam też znajdziesz wiele dobrych opinii. A ci co mają system mieszany wybrali by dzisiaj podłogówkę zamiast grzejników;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.02.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A najwięcej dobrych sprzedawcy pomp ciepła,jawni i zakamuflowani Tomek ty to czasem grzejnikami nie handlujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 27.02.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 a co to za pompa i jaki instalator, jesli mozna wiedziec? Szukam wlasnie sprawdzonych instalatorów (moze byc na priv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ja projektuję podłogówkę na + 27 stopni i to jest bardzo dobre rozwiązanie. Pompa pracuje na lepszych parametrach ( różnica 7 stopni celsjusza ). Różnica jest w materiale do podłogówki - dobra rura plastyczna a nie żaden szajs z casto i gęściej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 27.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 pisałam już wcześniej w którymś z wątków że u mnie podłoga ma ok 26-27st ,a temperatura w pomieszczeniach 22-23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 No ale dużo osób myśli że 35 a jak będzie 27 to będzie za zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 pisałam już wcześniej w którymś z wątków że u mnie podłoga ma ok 26-27st ,a temperatura w pomieszczeniach 22-23 Bo podłoga tyle co najwyżej ma, ale zasilana jest temperaturą 30-35*. Tak czy siak podłoga zwyczajnie nie jest zimna. Ciepła podłoga jest pojęciem mocno przesadzonym. Jedynie w największe mrozy lekko idzie tą temperaturę odczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.02.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 jeden wykonawca twierdzi, że przy dwóch odwiertach nie ma sensu robić rozdzielacza, bo wystarczy połączyć oba odwierty ok. 1,5 m pod ziemią i do domu wprowadzić jedno we/jedno wy. co o tym sądzicie? Zły pomysł. Masz tylko 4 rury, więc to żaden problem aby je podciągnąć do domu. Takie połączenie pod ziemią, jakie radzi instalator, to ryzyko nieszczelności, jeśli robić to tylko zgrzewem. Nie będziesz też miał możliwości sprawdzić, czy obie sekcje się dobrze odpowietrzyły i pracują równomiernie, ani też możliwości by je niezależnie odpowietrzyć zakręcając jedną z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 27.02.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 sprawdzałam temperaturę pirometrem i właśnie tyle wychodzi, sama chodzę boso po domu, boso biegają też dzieci, a mocno zachartowani nie jesteśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Bo podłoga tyle co najwyżej ma, ale zasilana jest temperaturą 30-35*. Tak czy siak podłoga zwyczajnie nie jest zimna. Ciepła podłoga jest pojęciem mocno przesadzonym. Jedynie w największe mrozy lekko idzie tą temperaturę odczuć. A ja zasilam na +27 a nie 30-35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts