Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo podłoga tyle co najwyżej ma, ale zasilana jest temperaturą 30-35*. Tak czy siak podłoga zwyczajnie nie jest zimna. Ciepła podłoga jest pojęciem mocno przesadzonym. Jedynie w największe mrozy lekko idzie tą temperaturę odczuć.
No ja nie pisałam że 26-27 to zasilanie tylko że taką temperaturę ma podłoga. A zasilanie jest ustawione krzywą w zależności od temperatury zewnetrznej.

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ci co mają system mieszany wybrali by dzisiaj podłogówkę zamiast grzejników;)

Zdecydowanie tak. Mam mieszany i następnym razem wybrałbym 100% podłogówki. System mieszany to niepotrzebna komplikacja układu, a grzejniki tylko przeszkadzają i taki z nich pożytek. Dobrze wykonana podłoga z podłogówką w dobrze ocieplonym domu nie jest zimna, więc nie wiem skąd mity o kiepskim spaniu, czy bolących nogach, chyba z dziurawych domów bez izolacji, gdzie aby było ciepło podłoga musi mieć 40 stopni.

A niby dlaczego???

Całość wymyślił i przetestował na żywym organizmie szef działu szkoleń w Vaillancie :)

Pomysł jest prosty i skutreczny różni się przedewszystkim powierzchnią - długością rury w pomieszczeniach i wolniejszym oddawaniem temperatury do ciało o niższej temperaturze.

A jeżeli jest to mało wiarygodne to sam ten koleś z Vaillanta ma problem bo 80% domów tak rozwiązuje ;)

W domach tych średnia temperatura jest około 21-23 stopnie celsjusza :)

Oczywiście chcąc mieć 23 w górę można podnieść do 35 na zasilaniu :)

Masz rację ale ja takie rozwiązanie stosuje przy powietrznych które bardzo fajnie pracują.

Jest minus - troszkę większe zużycie materiału - rury i minimlanie więcej robocizny.

Ale COP wychodzi dużo lepiej - większość producentów podaje je przy ogrzewaniu podłogowy +35 a my mamy + 27 co za tym idzie temperatura różni się o tylko lub aż 8 stopni.

Także rura którą wykorzystujemy musi być bardziej plastyczna niż zwykł pex - kwestia gęstych pętli.

Jakieś 3 lata temu mnie do tego przekonał i w pracy w większości pomp tak robiliśmy :)

Działa i jest super.

Z gruntową pompą też fajnie by to pracowało :)

Ogólnie do szkoleniowca Vaillant-a z Krakowa mam ogromny szacunek ze względu na wiedzę i doświadczenie.

Dodatkow w wyapdku pomp ciepła gruntowych uważam że Vaillant to jedno z najlepszych rozwiązań na rynku:)

Myślę że pierwsza trójak powinna być w typowaniu:

1. Vaillant;

2. Nibe;

3. Rodzina IVT :)

Oczywiście mówiąc o gruntówkach - których prywatnie zabardzo nie lubię :)

Zły pomysł. Masz tylko 4 rury, więc to żaden problem aby je podciągnąć do domu. Takie połączenie pod ziemią, jakie radzi instalator, to ryzyko nieszczelności, jeśli robić to tylko zgrzewem. Nie będziesz też miał możliwości sprawdzić, czy obie sekcje się dobrze odpowietrzyły i pracują równomiernie, ani też możliwości by je niezależnie odpowietrzyć zakręcając jedną z nich.

czyli miałam rację :) też się upierałam przy rozdzielaczu, a pan mi wmawiał właśnie takie rozwiązanie jak opisałam i jeszcze przyłącze poziome (bez glikolu) wycenił na 3,5 k.

Masz rację ale ja takie rozwiązanie stosuje przy powietrznych które bardzo fajnie pracują.

Jest minus - troszkę większe zużycie materiału - rury i minimlanie więcej robocizny.

Ale COP wychodzi dużo lepiej - większość producentów podaje je przy ogrzewaniu podłogowy +35 a my mamy + 27 co za tym idzie temperatura różni się o tylko lub aż 8 stopni.

Także rura którą wykorzystujemy musi być bardziej plastyczna niż zwykł pex - kwestia gęstych pętli.

Jakieś 3 lata temu mnie do tego przekonał i w pracy w większości pomp tak robiliśmy :)

Działa i jest super.

Z gruntową pompą też fajnie by to pracowało :)

Wszystko ładnie pięknie dla G11, no ale aby zejść z rachunków (bo o to chyba chodzi przy PC) to w większości przypadków wybiera się system dwutaryfowy, więc wszystko to bierze w łeb. Nie należy tego generalizować. Nie pisz, że zasilasz podłogówki +27, bo to się sprawdzi tylko w G11.

Ogólnie do szkoleniowca Vaillant-a z Krakowa mam ogromny szacunek ze względu na wiedzę i doświadczenie.

Dodatkow w wyapdku pomp ciepła gruntowych uważam że Vaillant to jedno z najlepszych rozwiązań na rynku:)

Myślę że pierwsza trójak powinna być w typowaniu:

1. Vaillant;

2. Nibe;

3. Rodzina IVT :)

Oczywiście mówiąc o gruntówkach - których prywatnie zabardzo nie lubię :)

Czy Vaillant VPS podgrzewa zawsze CWU do 60*? Rozmawiałem kiedyś z jednym forumowiczem i twierdził, że nie idzie tego inaczej ustawić.

Zdecydowanie tak. Mam mieszany i następnym razem wybrałbym 100% podłogówki. System mieszany to niepotrzebna komplikacja układu, a grzejniki tylko przeszkadzają i taki z nich pożytek. Dobrze wykonana podłoga z podłogówką w dobrze ocieplonym domu nie jest zimna, więc nie wiem skąd mity o kiepskim spaniu, czy bolących nogach, chyba z dziurawych domów bez izolacji, gdzie aby było ciepło podłoga musi mieć 40 stopni.

pewnie nie ten wątek

ale skoro się pojawiają takie wypowiedzi - to powiedzcie czy wówczas nie brakuje kaloryfera do szybkiego wysuszenia czapki ze śniegu, mokrej ścierki itp?

Edytowane przez marchew

pewnie nie ten wątek

ale skoro się pojawiają takie wypowiedzi - to powiedzcie czy wówczas nie brakuje kaloryfera to szybkiego wysuszenia czapki ze śniegu, mokrej ścierki itp?

Myślę że możesz wrzucić grzejnik łazienkowy i przy +35 z rodzielacza z podłogówki też pójdzie bez problemów do suszenia majteczek w kropeczki i czapeczki :)

pewnie nie ten wątek

ale skoro się pojawiają takie wypowiedzi - to powiedzcie czy wówczas nie brakuje kaloryfera to szybkiego wysuszenia czapki ze śniegu, mokrej ścierki itp?

Sporadycznie zdarzają się takie sytuacje. Wtedy albo kładziesz czapkę na grzejniku (czytaj podłodze:D), albo dajesz popracować wentylacji mechanicznej;)

Myślę że możesz wrzucić grzejnik łazienkowy i przy +35 z rodzielacza z podłogówki też pójdzie bez problemów do suszenia majteczek w kropeczki i czapeczki :)

Grzejnik jest ciepły tylko podczas grzania, lub możesz do niego podpiąć dodatkową grzałkę. Mam tak, ale nie pamiętam kiedy z tych grzałek korzystałem.