ana-76 27.02.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Bo podłoga tyle co najwyżej ma, ale zasilana jest temperaturą 30-35*. Tak czy siak podłoga zwyczajnie nie jest zimna. Ciepła podłoga jest pojęciem mocno przesadzonym. Jedynie w największe mrozy lekko idzie tą temperaturę odczuć. No ja nie pisałam że 26-27 to zasilanie tylko że taką temperaturę ma podłoga. A zasilanie jest ustawione krzywą w zależności od temperatury zewnetrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.02.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A ci co mają system mieszany wybrali by dzisiaj podłogówkę zamiast grzejników;) Zdecydowanie tak. Mam mieszany i następnym razem wybrałbym 100% podłogówki. System mieszany to niepotrzebna komplikacja układu, a grzejniki tylko przeszkadzają i taki z nich pożytek. Dobrze wykonana podłoga z podłogówką w dobrze ocieplonym domu nie jest zimna, więc nie wiem skąd mity o kiepskim spaniu, czy bolących nogach, chyba z dziurawych domów bez izolacji, gdzie aby było ciepło podłoga musi mieć 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 27.02.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A ja zasilam na +27 a nie 30-35 to jaką temperaturę ma wówczas podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 to jaką temperaturę ma wówczas podłoga? 24-26 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A ja zasilam na +27 a nie 30-35 No to prosimy o pełny opis, bo jakoś to mało wiarygodne. Myślę, że zaraz się sprawa wyjaśni dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A niby dlaczego??? Całość wymyślił i przetestował na żywym organizmie szef działu szkoleń w Vaillancie Pomysł jest prosty i skutreczny różni się przedewszystkim powierzchnią - długością rury w pomieszczeniach i wolniejszym oddawaniem temperatury do ciało o niższej temperaturze. A jeżeli jest to mało wiarygodne to sam ten koleś z Vaillanta ma problem bo 80% domów tak rozwiązuje W domach tych średnia temperatura jest około 21-23 stopnie celsjusza Oczywiście chcąc mieć 23 w górę można podnieść do 35 na zasilaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 W taryfie G11 jak najbardziej, ale nie przy 90% wykorzystaniu II taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Masz rację ale ja takie rozwiązanie stosuje przy powietrznych które bardzo fajnie pracują. Jest minus - troszkę większe zużycie materiału - rury i minimlanie więcej robocizny. Ale COP wychodzi dużo lepiej - większość producentów podaje je przy ogrzewaniu podłogowy +35 a my mamy + 27 co za tym idzie temperatura różni się o tylko lub aż 8 stopni. Także rura którą wykorzystujemy musi być bardziej plastyczna niż zwykł pex - kwestia gęstych pętli. Jakieś 3 lata temu mnie do tego przekonał i w pracy w większości pomp tak robiliśmy Działa i jest super. Z gruntową pompą też fajnie by to pracowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ogólnie do szkoleniowca Vaillant-a z Krakowa mam ogromny szacunek ze względu na wiedzę i doświadczenie. Dodatkow w wyapdku pomp ciepła gruntowych uważam że Vaillant to jedno z najlepszych rozwiązań na rynku:) Myślę że pierwsza trójak powinna być w typowaniu: 1. Vaillant; 2. Nibe; 3. Rodzina IVT Oczywiście mówiąc o gruntówkach - których prywatnie zabardzo nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 a co to za pompa i jaki instalator, jesli mozna wiedziec? Szukam wlasnie sprawdzonych instalatorów (moze byc na priv) mnie pytasz? pompa Ecopower, a instalatora polecę, jak się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.02.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Zły pomysł. Masz tylko 4 rury, więc to żaden problem aby je podciągnąć do domu. Takie połączenie pod ziemią, jakie radzi instalator, to ryzyko nieszczelności, jeśli robić to tylko zgrzewem. Nie będziesz też miał możliwości sprawdzić, czy obie sekcje się dobrze odpowietrzyły i pracują równomiernie, ani też możliwości by je niezależnie odpowietrzyć zakręcając jedną z nich. czyli miałam rację też się upierałam przy rozdzielaczu, a pan mi wmawiał właśnie takie rozwiązanie jak opisałam i jeszcze przyłącze poziome (bez glikolu) wycenił na 3,5 k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 a jak on chciał je wyregulować łącząc dwa w jeden na kształtkach?? Mógłby być problem z odpowietrzeniem i przepływami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Masz rację ale ja takie rozwiązanie stosuje przy powietrznych które bardzo fajnie pracują. Jest minus - troszkę większe zużycie materiału - rury i minimlanie więcej robocizny. Ale COP wychodzi dużo lepiej - większość producentów podaje je przy ogrzewaniu podłogowy +35 a my mamy + 27 co za tym idzie temperatura różni się o tylko lub aż 8 stopni. Także rura którą wykorzystujemy musi być bardziej plastyczna niż zwykł pex - kwestia gęstych pętli. Jakieś 3 lata temu mnie do tego przekonał i w pracy w większości pomp tak robiliśmy Działa i jest super. Z gruntową pompą też fajnie by to pracowało Wszystko ładnie pięknie dla G11, no ale aby zejść z rachunków (bo o to chyba chodzi przy PC) to w większości przypadków wybiera się system dwutaryfowy, więc wszystko to bierze w łeb. Nie należy tego generalizować. Nie pisz, że zasilasz podłogówki +27, bo to się sprawdzi tylko w G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 ogólnie tak jak pisałem wcześniej od czerwac ruszy na mojej stronie podgląd on-line klientów którzy maja tak instalację i porównasz sobie te parametry A myślę że ddobrze zaprojektowana będzie działać na G11 ale nie chce mi się spierać tylko sprawdzę to na żywym organizmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ogólnie do szkoleniowca Vaillant-a z Krakowa mam ogromny szacunek ze względu na wiedzę i doświadczenie. Dodatkow w wyapdku pomp ciepła gruntowych uważam że Vaillant to jedno z najlepszych rozwiązań na rynku:) Myślę że pierwsza trójak powinna być w typowaniu: 1. Vaillant; 2. Nibe; 3. Rodzina IVT Oczywiście mówiąc o gruntówkach - których prywatnie zabardzo nie lubię Czy Vaillant VPS podgrzewa zawsze CWU do 60*? Rozmawiałem kiedyś z jednym forumowiczem i twierdził, że nie idzie tego inaczej ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 27.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Zdecydowanie tak. Mam mieszany i następnym razem wybrałbym 100% podłogówki. System mieszany to niepotrzebna komplikacja układu, a grzejniki tylko przeszkadzają i taki z nich pożytek. Dobrze wykonana podłoga z podłogówką w dobrze ocieplonym domu nie jest zimna, więc nie wiem skąd mity o kiepskim spaniu, czy bolących nogach, chyba z dziurawych domów bez izolacji, gdzie aby było ciepło podłoga musi mieć 40 stopni. pewnie nie ten wątek ale skoro się pojawiają takie wypowiedzi - to powiedzcie czy wówczas nie brakuje kaloryfera do szybkiego wysuszenia czapki ze śniegu, mokrej ścierki itp? Edytowane 27 Lutego 2012 przez marchew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 pewnie nie ten wątek ale skoro się pojawiają takie wypowiedzi - to powiedzcie czy wówczas nie brakuje kaloryfera to szybkiego wysuszenia czapki ze śniegu, mokrej ścierki itp? Myślę że możesz wrzucić grzejnik łazienkowy i przy +35 z rodzielacza z podłogówki też pójdzie bez problemów do suszenia majteczek w kropeczki i czapeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 pewnie nie ten wątek ale skoro się pojawiają takie wypowiedzi - to powiedzcie czy wówczas nie brakuje kaloryfera to szybkiego wysuszenia czapki ze śniegu, mokrej ścierki itp? Sporadycznie zdarzają się takie sytuacje. Wtedy albo kładziesz czapkę na grzejniku (czytaj podłodze:D), albo dajesz popracować wentylacji mechanicznej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A próbował to zrobić z serwisantem przy użyciu VRdialogu Myślę że są to pompy dopracowane dużo lepiej niż przereklamowany Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Myślę że możesz wrzucić grzejnik łazienkowy i przy +35 z rodzielacza z podłogówki też pójdzie bez problemów do suszenia majteczek w kropeczki i czapeczki Grzejnik jest ciepły tylko podczas grzania, lub możesz do niego podpiąć dodatkową grzałkę. Mam tak, ale nie pamiętam kiedy z tych grzałek korzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts