Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie do końca mogę pochwalić się kosztami bo dopiero niestety od dwóch miesięcy mam taryfę G12W a do tej pory miałem budowlaną:(.

Ale za ostatnie dwa miesiące przy grzaniu tylko CWU (wszystko w domu na prąd, dodatkowo wentylacja mechaniczna) dostałem 360zł :) Bajka! Na same CWU pompa zużyła mi prądu za 40zł. (za dwa miesiące).

Pompę mam od początku października i do dzisiaj zużyła mi 5000kWh. Co przy pracy około 80-90% w taniej taryfie daje jakieś 1500 może 1600zł. Niestety miałem budowlaną więc musiałem zapłacić dodatkowy haracz. Ale to nie jest wina pompy tylko durnowatych przepisów odbioru domu.

Była to moja pierwsza i zarazem jakże mroźna zima. Przy drugiej powinno być, wedle wszelkich zasad jeszcze jakieś 20% oszczędności. W dodatku okazało się, że mam pełno mostków ciepła więc wynik powinien być dużo lepszy. Myślę, że przy "normalnej" zimie w moim regionie powinienem zejść do 1000zł za sezon.

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki. Tak podpytuję, bo na 99,9% będę zakładał pompę - prawdopodobnie polską. W związku z tym nie będę doprowadzał gazu. I tak mnie interesuje zużycie całościowe prądu, bo oprócz pompy dochodzi jeszcze pełno innych urządzeń, które przy dwóch taryfach będą działały w tej droższej. To co piszesz przekonuje mnie jeszcze bardziej do zamontowania pompy. Jutro spotykam się z instalatorem z PPC, ma przygotować ofertę. Oprócz pompy kusi mnie na rekuperator, ale do tego nie jestem jakoś przekonany.

Z jakiego regionu jesteś? Rekuperator to naprawdę dobra rzecz. Mnie cały system wentylacji z reku kosztował 10tyś. Przy tańszej pompie miałem środki na WM i teraz mam i ciepełko i świeże powietrze-zawsze:)

Ok, już doczytałem że okolice Szczecina. Mi zakładał instalator z Wielkopolski.

Zastanawiałeś się przecież nad pompą powietrze-woda. Nie chcę ci teraz mieszać ale okolice Szczecina to jedno z lepszych miejsc w Polsce na taką pompę. Rachunki może ciut wyższe (wcale nie koniecznie) ale inwestycja dużo mniejsza. Pod Poznaniem (Suchy Las) firma produkuje takie pompy i z tego co pamiętam to ceny są naprawdę atrakcyjne.

Edytowane przez Liwko

Rozmawiałem z instalatorem z PPC. Ma przygotować konkretną ofertę. Rzeczywicie rozważałem/rozważam pompę powietrze - woda, ale mam obawy o sprawność tego urządzenia. Mam więcej wątpliwości niż pewności.

Jak dostaniesz ofertę to podaj ją na forum. Napisz też jaki dom (podaj link do projektu), ile metrów, jak ocieplony, kierunek względem stron świata, czy wszędzie podłogówka, jaka działka i jaka gleba.

PPC to jedna z firm, które nawet nie raczyły przedstawić oferty. Mało tego.....zmusiłem się aby do nich zadzwonić i się przypomnieć. Niby moje zapytanie nie doszło i podano inny adres @. Niestety pusto a kolejny raz nie mam zamiaru prosić.

Czekam na umowę od firmy Nateo i jeśli nie będzie "drobnych druczków" biorę SMARTplus 16kW bez grzałki z zasobnikiem 310l. Wszystko upakowane w dwie szklane szafki. Nie będzie aż takiej plątaniny rurek w kotłowni....przy okazji będzie ślicznie wyglądać.

Co mnie zastanawia to czy dopłacać 1500zeta na softstart czy zaczekać i wyjdzie w trakcie używania.

Mam nadzieję, że to koniec męczarni i czasochłonnych rozmów/poszukiwań/zbierania ofert

1500zeta na softstart ??? Czy oni już powariowali? Do PPC kosztuje 700 a to podobno też dużo! (...) Dlaczego wszyscy tak naciągają inwestorów?

koszt PC to jedno wielkie naciąganie. Tyle kasy za mechanizmy lodówki?????? Rozumiem, że kompresor większy ale wypasioną lodówkę (brakuje tylko masażu) mam za 7000 a PC w blaszanej obudowie min 14000.

Robią nas w konia i tyle

Witam.

Instalator miał mi do końca tygodnia wycenić - póki co cisza. Wstępna wycena orientacyjna to 50-60 tys. razem z podłogówką w całym domu. A dom to M 131 http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-763/m-131, z tym, że ja wybrałem z garażem dwustanowiskowym. Ocieplony będzie wełną 15 cm, ściana 24 silka, podłoga 20 cm styropian, dach mam w projekcie 25 cm, ale pewnie dam 30 cm. I tak jak pisałęm wcześniej zastanawiam się nad rekuperatorem. Jeśli chodzi o strony świata, to salon od południa, wejście od północy. Działka 1100m gleba piaszczysto-gliniasta. Wszędzie planuję podłogówkę.

A wracając do pomp ciepła czekam jeszcze na ofertę z firmy ecopol-system. Odpowiedziano mi, że w tym roku nie dadzą rady - tyle mają zamówień. Mam już jedną ofertę na pompę z PPC (od innego instalatora) z kolektorem pionowym razem wychodzi 40.000. Sama pompa - 7W to koszt 13.500 zł

z kolektorem pionowym razem wychodzi 40.000. Sama pompa - 7W to koszt 13.500 zł

Jeśli tyle wychodzi pc, a masz dużo placu, więc po co chcesz wydawać 25kzł na kolektor, skoro możesz wydać 7-10kzł ? Nie lepiej by było zmieścić się w 25kzł z poziomym? Rozbij koszty na osobno podłogówkę i osobno pc, a następnie sprawdź u zwykłych instalatorów, czy podłogówka jest w normalnych cenach. Nie daj się spławić, że podłogówka musi byc wykonana przez "namaszczonego" machera. Powodzenia.

Co to jest ten sofsart?

Soft start (miękki start). Sprężarka w czasie gdy zaczyna pracę powoduje dość mocne i słyszalne tzw. uderzenie. Soft start ma za zadanie powolny rozruch sprężarki.

Ja zaoszczędziłem i mam bez tego "luksusu" i chyba już się przyzwyczaiłem. Ale zawsze można dokupić:)

Sama pompa - 7W to koszt 13.500 zł

Do tego potrzebujesz około 130m odwiertów- wykłóć się na 80-90zł za metr razem z rurami i glikolem co da około 11-12tyś.

Dalej około 5000 na zbiornik CWU, pompki, naczynka wyrównawcze, trochę rurek, i rozdzielacz od DZ (nie daj naciągną się na drogi rozdzielacz, wystarczy taki z kolanek i trójników do poskręcania)

Czyli wychodzi 30tyś. plus zarobek instalatora (pytanie ile?)

rwxw ma rację że przy poziomym wyjdzie jeszcze jakieś 3-4tyś taniej, tylko musisz liczyć się z ograniczeniami w zagospodarowaniu działki.

Dzięki za wyjaśnienia odnośnie soft startu.

W ofercie dostałem kolektor pionowy za 13.500 zł ( dł 150m - 2 odwierty).

Podobno "w hierarhii" najlepsze są pionowe, potem poziome a na końcu powietrze.

To jest do przyjęcia. Zawsze lepiej ciut więcej niż za mało.

Ps. Pod spiżarnią nie dawaj ocieplenia. Będzie latem chłodniej :)

Edytowane przez Liwko

Na bufor nie daj się naciągnąć przy podłogówce, zwłaszcza za 4kzł. Jeśli masz podłogówkę na rozdzielaczach, to poprowadź bezpośrednio od pc do rozdzielacza(-czy) rurę miedzianą 28mm lub jakąkolwiek inną o podobnej wewnętrznej średnicy i nie rób mieszacza, co często instalatorzy dopodłogówki chcą robić coma sens przy in nnych źródłach ciepła. Mieszacz przy pc nie jest potrzebny, bo pc daje temperaturę idealną do podłogówki. Przy pionowym do 30m nie trzeba papierów, głębiej trzeba projekt, badania geologiczne i pozwolenie. Co do hierarchii, tozależy od rozmiaru. Najlepsze są kolektory duże - jakiekolwiek. Poziome łatwiej przewymiarować, bo nie płacisz 100zł za metr.

Co znaczy montaż ? Przyniesienie pc, postwienie i podłącznie 4 rurek no, może 6-ciu, bo 2 do zasobnika cwu. Spróbuj podstępnie popytać ile czasu w ile osób im to zwykle zajmuje, a potem przelicz na roboczogodziny i zastanów się czy takie stawki godzinowe dla robotnika są normalne. Patrząc na średnią krajową za 6kzł netto 2 pracowników powinno pracować przez miesiąc...

Edytowane przez rwxw