pawilon79 11.03.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 pytanie jak w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrozny 11.03.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Zamieszkanie w domu przed 21 dniem od zgłoszenia zakończenia budowy (czas ten jest ustanowiony po to, aby urząd w ciągu tego czasu mógł zgłosić ewentualny sprzeciw) jest zagrożone sankcją w postaci grzywny w kwocie 10 000 zł. Innymi słowy - ustawodawca zabrania użytkować dom mieszkalny bez formalnego zgłoszenia końca budowy i "uprawomocnienia" się tego faktu, umożliwiającego legalne rozpoczęcie korzystania z domu. Mieszając już, łamiesz prawo i narażasz się na drenaż kasy w kwocie jakiej wyżej podałem (i nie będzie zmiłuj się jak wpadniesz - uwierz na słowo) - to po pierwsze. Po drugie, podatek do zapłaty gmina sama będzie wiedzieć od kiedy zacząć ci naliczać - właśnie dlatego, że decyduje o tym rok w którym formalizuje się sprawę zgłoszenia zakończenia budowy. Podatek ten nalicza się bowiem od roku następującego po roku, w którym zgłoszono koniec jego budowy. Gmina już o tą sprawę skrupulatnie zadba, żebyś należne jej myto zapłacił kiedy trzeba. Myślę, że co powyżej napisałem wyczerpuje cały problem poruszony w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 11.03.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 a co z domami ktore maja czesciowy odbior ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 11.03.2010 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 i ota druga odpowiedz mi chodzilo pierwsza odpowiedz doskonale znam. co do pierwszej odpowiedzi przyznaje race tylko tez zalezy od gminy. u mnie byl juz inspektor i wszystko jest ok. tylko dali mi czas na dokonczenie elewacji bo bez nie nie odbiora mi do konca budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrozny 11.03.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Natomiast to stwierdzenie: mam 6 miesiecy na odbior techn domu.kiedy powinienm powiadomic us, czy dopiero po odbiorze jest jakąś plotką usłyszaną chyba u sąsiada na dobrej zapitce Skąd masz takie informacje o tych 6 miesiącach. A żadnego us się o zakończeniu budowy nie zawiadamia, bo guzik go ta sprawa obchodzi. Podatek od nieruchomości jest podatkiem gminnym i deklaracje w jego sprawie składa się do gminy, a nie do us. Poza tym muszę zamieścić dodatkową erratę. Brak formalnego zgłoszenia o zakończeniu budowy, przy jednoczesnym rozpoczęciu jego użytkowania, ma taki skutek, że daje podstawę do tego aby potraktować to na równi z zakończeniem budowy i określić obowiązek podatkowy w zakresie podatku od nieruchomości. Ponadto po zgłoszeniu zakończenia budowy lub rozpoczęciu użytkowania (co przy braku zgłoszenia zakończenia budowy oznacza kręcenie sobie sznura na szyję za 10 tysiaków) powinno się złożyć w ciągu 14 dni informację o nieruchomościach i obiektach budowlanych, w której wykaże się dane domu (powierzchnię) do opodatkowania. Sam podatek naliczy i określi już gmina w swojej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrozny 11.03.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 a co z domami ktore maja czesciowy odbior ? "Częściowy odbiór" czyli uzyskanie pozwolenia za użytkowanie w nie ukończonym jeszcze domu oznacza w kwestii podatku od nieruchomości to samo co zgłoszenie zakończenia budowy. Czyli powstanie obowiązku podatkowego od 1 stycznia następującego po roku w którym te pozwolenie uzyskano (traktuje się je jako rozpoczęcie użytkowania domu). Oczywiście bez negatywnych konsekwencji karnych za nielegalne użytkowanie budynku (po to jest przecież to pozwolenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrozny 11.03.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 co do pierwszej odpowiedzi przyznaje race tylko tez zależy od gminy. u mnie byl juz inspektor i wszystko jest ok. Raczej nie od gminy, ale od dobroci ewentualnego inspektora (o ile to był rzeczywiście inspektor - jeśli nie zwykły geodeta, który dokonywał końcowy obmiar), który uda że nie zauważył tego że już mieszkacie w budynku bez odbioru i zgłoszeniu zakończenia budowy. Jak tylko ta informacja uzyska oficjalną drogę (czyli np. komuś podpadniesz), to z kary się w żaden sposób nie wymigasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 12.03.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 dzien dobry. na dzień dzisiejszy place podatek od nieruchomości czyli od działki budowlanej. natomiast jescze nie place za domek ktory jescze nie ma odbioru technicznego natomiast ma nadany nr. domu i jestem juz zameldowany i mieszkam juz w nim od tygodnia. mam 6 miesiecy na odbior techn domu.kiedy powinienm powiadomic us, czy dopiero po odbiorze dziekuje Moja gmina upomniała się o uaktualnienie danych po uzyskaniu informacji z powiatu po złożeniu przez geodetke map inwentaryzujących - potrzebnych do uzyskanie zezwolenia na użytkowanie. Z racji że sprawy nie olałem i zaniosłem im uaktualnione dane to objeła mnie "promocja" i podatek za dom naliczą od 1.01.2011 roku pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryzipiórek 12.03.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Podatek od nieruchomości nalicza wydział nieruchomości danego urzędu gminy/miasta. Wydział ten z tego co wiem sam sie przypomina o tym obowiązku nowym właścicielom. Zasadnicze pytanie to skąd ów urząd nabiera podejrzeń, że przybył mu nowy podatnik. Nie jestem pewnien, ale wydaje mi się że nie otrzymuje takich informacji z PINB. Czyli zgłoszenie zakończenia nie skutkuje wcale naliczeniem podatku. Jestem za to pewnien, że otrzymuje takie informacje z wydziału spraw obywatelskich czy jak mu tam, gdzie dokonujemy meldunku. Tak więc jak w nowowybudowanym domu dokonamy meldunku, możemy spodziewać się listu z wydziału nieruchomości.A jak wiadomo meldować można się bez dokonania zgłoszenia zakonczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 12.03.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Podatek od nieruchomości nalicza wydział nieruchomości danego urzędu gminy/miasta. Wydział ten z tego co wiem sam sie przypomina o tym obowiązku nowym właścicielom... Jestem za to pewnien, że otrzymuje takie informacje z wydziału spraw obywatelskich czy jak mu tam, gdzie dokonujemy meldunku. .... Przecież już pisałem dokonując odbioru domu potrzebujesz inwentaryzacji geodezyjnej - właśnie oddanie map do powiatu skutkuje informacją od nich do UG. Podatek od nieruchomości nie ma nic wspólnego z meldunkiem. Może mieć x nieruchomości w róznych lokalizacjach za które różnym gminom będziesz płacił podatki. Podatek za budynek masz naliczony wtedy gdy formalnie ten budynek istnieje! Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 13.03.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Hm. podatek od budynku? A mi się wydaje że gmina pobiera podatek gruntowy czyli od gruntu jak nazwa wskazuje. Czyli w zależności od tego czy Starostwie wprowadzono zmiany odnośnie włączenia części lub całości naszej działki do użytku np B. U mnie wyglądało to tak: kupiłem działkę na wsi. Była tam rola R, pastwisko Ps. Przysłali mi podatek gruntowy - chyba 16 zł za rok. W momencie kiedy geodeta wyłączył część terenu pod B kazali dopłacić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 14.03.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Podatek, jak ktoś wcześniej już wspomniał, liczony jest od następnego roku po zgłoszeniu zakończenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 14.03.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Podatek, jak ktoś wcześniej już wspomniał, liczony jest od następnego roku po zgłoszeniu zakończenia budowy. Zgłoszenia - czyli wizyta z kompletem dokumentów u PIN-a ? Pytam bo geodeta w papierach do mapy powykonawczej napisał mi "rok zakończenia budowy 2009". Kierbud wypisał oświadczenie w środę (10.03) , u PIN-a byłem w czwartek. Ktoś z szanownych forumowiczów miał podobnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 14.03.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Hm. podatek od budynku? A mi się wydaje że gmina pobiera podatek gruntowy czyli od gruntu jak nazwa wskazuje. Jak widać świadomość podatkowa podatników nie jest zbyt dobra Dlatego pewnie ciągle wybierane są takie anie inne świnie w ramach koryta wyborczego Akurat wczoraj coś takiego wpadło mi do poczytania , polecam: http://frustracja.salon24.pl/162866,znowu-mnie-okradli A wracając do tematu gminy ustalają stawki podatków lokalnie (chyba górną granice ogranicza im państwo) i różnicują je min od charakteru budynku (jego przeznaczenia) za dom mieszkalny i garaż w bryle zapłacisz mniej niż za garaż wolnostojący czy pomieszczenie zadeklarowane do prowadzenia działalności gospodarczej. Do tej pory mieszkałem w parterówce wiec zdziwiło mnie że podatek naliczany jest nie po metrażu obrysu budynku lecz za każdą kondygnacje ! A prawdomówność moich rodziców czyli zgłoszenie drewnianej szopy skutkowało ze płaciłem za nią prawie tyle samo podatku co za domek... Nie dawno w Poznaniu uchwalili podatek "za deszcz" czyli za odprowadzanie wody deszczowej (naliczany od pwoierzchni dachów i podłoża utwardzonego) - ale w zeszłym tygodniu zapadło orzeczenie ze jest on nielegalny.. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 14.03.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Jak widać świadomość podatkowa podatników nie jest zbyt dobra HEHE. Faktycznie sprawdziłem. I będzie jeszcze podatek "Określa się następujące stawki podatku od nieruchomości na 2010 rok : 1) od budynków lub ich części: a) mieszkalnych - 0,38 zł. od 1m2 powierzchni użytkowej, " co daje 76 zł jeszcze. Jak już biorą te podatki to niech chociaż coś zrobią dla mieszkańców a nie całość na obsługę urzędu. Zacząłem przeglądać tabelki z budżetu gminy - po prostu masakr (spłata długów, obsługa urzędu i wielkie g... np na drogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts