Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam taki dylemat.

Zaplanowałem podłogówkę i po rozmowach ze znajomymi i z własną siostrą :o , entuzjazm "mię" trochę opuścił.

A oto wątpliwości:

1. problemy z grzaniem przy zastosowaniu DGP (ewentualne zaburzenia w sterowaniu ogrzewaniem były opisane na forum) - rzeczywiście?

2. podobno straszenie się kurzy - czy to prawda. Problem utrzymania czystości.

3. Zimą OK przyjemna temp. ale co z resztą roku. Kamień jak wiadomo jest "zimny". Jak radzicie sobie z tym zjawiskiem?.

Proszę o wszekie uwagi UŻYTKOWNIKÓW PODŁOGÓWKI, które jak mam nadzieję, rozwieją moje wątpliwości. :lol: :lol: :lol: :lol:

Dzięki, Nurni

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/

W temacie kurzu powiem jedno słowo: MIT, potwierdzi to każdy użytkownik. Faktycznie latem okładziny stosowane na podłogi ogrzewane mogą być chłodne, ale uczucie jest przyjemne i nie sprawia dyskomfortu.

SAM w domku taką na będę robił. Pamiętaj, że pod ogrzewane podłogi sytropian FS 20 musisz dać inaczej wylewka po pierwszym grzaniu potrzaska. Nie możesz zapomnieć o zdylatowaniu powierzchni: pola 4/4m lub stosunek boków 2:1. A dylatacje przenieść należy przez wszystkie warstwy, aż do wierzchniej i wypełnić spoiną elastyczną.

Odwagi i powodzenia życzę

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-222289

teraz mam w domu trzy powierzchnie ceramiczne: kuchnię, łazienkę i wiatrołap;

w łazience jest wodna podłogówka ok. 5 m2 zrobiona z powrotu grzejnika, podłoga jest przyjemnie ciepła, wylewka ma 5cm a rurki są mniej więcej w połowie grubości;

w kuchni tego nie mam, tragedia - zimno i ciągnie od podłogi (cześć jest nad nie wiem jak ocieplonym podjazdem);

w wiatrołapie mam podłogówkę ,uruchamiam jak temteratura spada poniżej - 10 stopni.

wczesną wiosną byłem u znajomych którzy maja płytki w salonie i nie zrobili podłogówki, dla małych dzieci zimno i nieprzyjemnie'

w nowym domku robię wszędzie tam gdzie będą "zimne" powierzchnie - hallu i kuchni efekt ciepłej podłogi (myślałem o 40 W/m, np. Elektra zaleca 55-70 W/m akumulacyjnej - kable na dnie + 5 cm beton + 2 cm kamień), w łazienkach po 100 W/m celem dogrzania też bardziej akumulacyjnie.

nic mi się nie unosi z podłogi ale z niej sprzątam :lol:

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-222300

Gość db

Na płycie grzejnej wcale nie musi być okładzina kamienna czy ceramiczna! Ja mam 70m2 parkietu dębowego grubości 11mm - producent Duo-Parkiet (to samo co Finish Parkiet), lakier połysk. Firma parkieciarska w dylatacje poukładała paski korka.

W kuchni, wiatrołołapie i łazience mam płytki ceramiczne.

Informacje o zwiększonym "kurzeniu się" należy włożyć między bajki....

Projekt instalacji zrobił mi darmo Kisan, podałem im typ mojej okładziny - stosownie do tego zaprojektowano rozstaw między rurkami i przepływ w rurach grzejnych. W sumie wyszło u mnie na parterze 7 pól grzejnych. Materiały kupiłem u Kisana, wszystko wykonałem sam z pomocą teścia + fachowe doradztwo lokalnego Kisana. Mam na myśli układanie izolacji 4cm styro, folia budowlana, siatka 3mm, mocowanie rurek + wylewki. Zajęło nam to 2 tygodnie, pracując od 16:00 do 20:00. Grzeję już od października, od nowego roku mam ustawioną temperaturę zasilania na 35 stopni i w domu mam 21-22 stopnie.

Dom zbudowany z Porumuru Jopka, grubość ściany 30cm- jeszcze nie ocieplony.

W jednym pokoju na parterze, w zejściu do piwnicy, piwnicy i na piętrze mam grzejniki płytowe. Dom ogrzewam piecem miałowym w podajnikiem tłokowym - jak uruchomiłem piec w październiku tak pracuje bez przerwy do tej pory. Temperatura na piecu 55 st., ogrzewam również bojler 140l CWU. Do zasobnika pieca wsypuję opał co dwa dni. Miał 23/12/12 ma postać groszku z frakcją typową dla miału. Opał kupiłem w wrześniu 10ton - z przywozem koszt 2000. Na razie ubyło połowę.

Uff. Ale się napisałem.

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-222849

Ja natomiast dodam uwagę z punktu widzenia kobiety. Mam w domu założone ogrzewanie podłogowe w kuchni , łazience ,holu i w korytarzu łączącym dom z garażem. W tych miejscach mam ułożone również płytki. Są to miejsca w domu dość intensywnie używane i mycie tych powierzchni jest napewno częstrze, a co za tym idzie ..... szybkość schnięcia. Mąż się ze mnie śmieje , ze mam fobie na tym punkcie , ale chyba nikt nie lubi śladów butów na dopiero co umytej podłodze. A teraz ...mhhhh sama przyjemność.... Umyte i zaraz za mną suche.
https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-222881

Od grudnia 2001 użytkuję wodną podłogówkę na parterze i grzejniki płytowe na poddaszu. Nie widzę żadnej różnicy w rozprzestrzenianiu kurzu miedzy piętrami. W salonie na podłogówce mam panele a w kuchni i łazience terakotę. Moje wrażenia: terakota przyjemna w dotyku natomiast panele nieco zimniejsze; podłogówka nie sprawdza się w pomieszczeniach o małej powierzchni; trzeba pamiętać o dużej inercji tego rodzaju ogrzewania
https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-222889

Na płycie grzejnej wcale nie musi być okładzina kamienna czy ceramiczna! Ja mam 70m2 parkietu dębowego grubości 11mm - producent Duo-Parkiet (to samo co Finish Parkiet), lakier połysk. Firma parkieciarska w dylatacje poukładała paski korka.

W kuchni, wiatrołołapie i łazience mam płytki ceramiczne.

Informacje o zwiększonym "kurzeniu się" należy włożyć między bajki....

Projekt instalacji zrobił mi darmo Kisan, podałem im typ mojej okładziny - stosownie do tego zaprojektowano rozstaw między rurkami i przepływ w rurach grzejnych. W sumie wyszło u mnie na parterze 7 pól grzejnych. Materiały kupiłem u Kisana, wszystko wykonałem sam z pomocą teścia + fachowe doradztwo lokalnego Kisana. Mam na myśli układanie izolacji 4cm styro, folia budowlana, siatka 3mm, mocowanie rurek + wylewki. Zajęło nam to 2 tygodnie, pracując od 16:00 do 20:00. Grzeję już od października, od nowego roku mam ustawioną temperaturę zasilania na 35 stopni i w domu mam 21-22 stopnie.

Dom zbudowany z Porumuru Jopka, grubość ściany 30cm- jeszcze nie ocieplony.

W jednym pokoju na parterze, w zejściu do piwnicy, piwnicy i na piętrze mam grzejniki płytowe. Dom ogrzewam piecem miałowym w podajnikiem tłokowym - jak uruchomiłem piec w październiku tak pracuje bez przerwy do tej pory. Temperatura na piecu 55 st., ogrzewam również bojler 140l CWU. Do zasobnika pieca wsypuję opał co dwa dni. Miał 23/12/12 ma postać groszku z frakcją typową dla miału. Opał kupiłem w wrześniu 10ton - z przywozem koszt 2000. Na razie ubyło połowę.

Uff. Ale się napisałem.

możesz napisać za pomocą jakiego urządzenia obniżasz temperature na podłogówke bo na piecu masz 55 a do podłogi wchodzi 35 i gdzie jest ta dyletacja w parkiecie przy ścianie czy jeszcze gdzieś

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-222969

Uważam że przy podłogówce kurzy się mniej niż przy grzejnikach, a przynajkniej tego tak nie widać. Nie znam kaloryfera nad którym nie byłoby czarnych smug, a z podłogówki nie.

Fakt posiadania zimnej podłogi w lecie nie jest minusem lecz zalatą. Ja w załym domu będę miał podłogówkę. Jedyny grzejnik to drabinka w łazience na ręczniki.

Wielokortnie byłem u znajomych którzy mają tylko podłogówkę i komfort użytkowania jest bardzo wysoki, nalezy tylko pamietac aby nie zmianiać temp co 2 godziny bo zabije was to kosztami paliwa a efektu nie bedzie żadnych. Jest ciepło a nie ma uczycia suchości powietrza.

W którymś z muratorów był podany idealny rozkład temp dla człowieka, podłogówka jest najbardziej bliska ideałowi.

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-223358

Gość db

To jest moj pierwszy sezon grzewczy - mieszkam od października.

Może spróbuję narysować mój układ obniżający temperaturę wchodzącą do rurek (wg instrukcji Kisana):

***************** - - - - czujnik przylgowy do rozdzielacza- -*****************|**********************************|

55st---->zawór termostatyczny----->pompa obiegowa -- rozdzielacz

**************************^

**************************|

******************zawór dławiący (ręczny)

**************************|

****powrót od pieca <----------- -------------- <-------- powrót z podłog.

Opis działania:

Zawór termostatyczny stabilizuje temperaturę wody w rozdzielaczu zasilającym pętle grzejne poprzez zmianę udziału gorącej wody 55st mieszającej się z wychłodzoną wodą powracającą z podłogówki. Zawór dławiący ustawiony jest na stałe na 3/4 przepustowości.

Aby rysunek wyglądał poprawnie w miejsce spacji musiałem wstawić gwiazdki.

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-223503

Zakończyłem budowę dwa lata temu , zaczynając budowę założyłem że nie będę oszczędzać na dwóch rzeczach ociepleniu budynku i instalaci grzejnej mam podłogówkę w całym domu i jest to jedyne źródł ogrzewania nie załuważyłem żadnych problemów z kurzem, mam tarakotę i wykładziny na podłogach. Jako zasilanie zastosowałem piec kondensacyjny REMECHA21kW z programatorem programator w pierwszym sezonie grzewczym był zamontowany na piecu i nie służył jako termostat -jest taka opcja ( podłogówką ciężko się regulowało ) po namowie fachowca przeniosłem programator do salonu gdzie działa też jako termostat teraz system jest wykorzystywany w 100% , ( stała się całkowicie bezobsługowa ) opinie o kurzu , reumatyźmie , iinnych dolegliwościach są kompletnie bez sensu

Przy tym systemie moje rachunki za gaz w porównani z mojmi znajomuni są niewiarygodnie małe

Pozdawki

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-225759

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Ja również zaplanowałem podłogówkę i pomimo podobnych uwag ze strony znajomych "budowlańców" nie zraziłem się i nie żałuję.

Na razie wykończyłem parter - budynek nie jest ocieplony (poza stropem)

Na całej powierzchni parteru mam ogrzewanie podłogowe i terrakotę. Salon , kuchnia , jadalnia, przedpokój i klatka schodowa są otwarte - bez drzwi. Zamykane pomieszczenia to łazienka , sypialnia i wiatrołap. W sypialni i łazience dodatkowo mam grzejniki.

W największe mrozy tej zimy (budynek został wykończony wewnątrz w Listopadzie czyli jest jeszcze mokry) temperatura spadła najniżej do 18'C.

Wszystkie obliczenia izolacje wodne/termiczne , układanie instalacji oraz wylewki wykonywałem sam . Samą terrakotę układali „fachowcy”.

Muzę przyznać , że tej zimy za ciepło to nie było ale trzeba wziąć poprawkę , że budynek jest jeszcze mokry oraz przenikalność termiczna ścian porównywalna z szybą (ściany beton komórkowy 24cm)

Oczywiście po ociepleniu temperatura skoczy w górę .

Widzę , że dużym problemem jest połączenie podłogówki z grzejnikami – ja ogrzewam dom piecem na paliwo stałe „KAMINO” z 1983 roku o powierzchni płaszcza wody 1,5m2 – niestety wymaga on częstego dokładania węgla/ koksu i wybierania popiołu ale biorąc pod uwagę , że kosztował mnie 50 PLN jestem w stanie to przeżyć.

Piec zasila bezpośrednio grzejniki oraz zasobnik CWU temperaturą od 40’C do 105’C i działa grawitacyjnie.

Podłogówka jest u mnie głównym systemem ogrzewania a jej regulację rozwiązałem wg własnego pomysłu na dwóch pompkach sterowanych również własnoręcznie wykonanym sterownikiem i zaworach zwrotnych.

Układ nie jest jeszcze do końca dopracowany i wymaga ręcznego przełączania zakresu temperatur ale i tak na razie muszę co 10 godzin przejść się do kotłowni więc mi to nie przeszkadza.

Układ regulacji temperatury wody w podłodze działa mniej więcej tak:

Jedna pompka chodzi na okrągło i powoduje ciągły obieg wody w podłodze zapewniając jednocześnie równy rozkład temperatury.

Druga pompka dobija gorącej wody do obiegu i jest sterowana ze sterownika np. w chwili obecnej otrzymuję temperaturę w podłodze około 32.5’C – pompka włącza się gdy temp spadnie poniżej 30’ a wyłącza się gdy przekroczy 35’ – zakres temperatury reguluję sobie ręcznie wyznaczając go metodą prób i błędów. Nadmiar wody z podłogówki wchodzi bezpośrednio w powrót z pieca tuż przed pompką cyrkulacyjną

Zainstalowałem jeszcze kilka zaworów zwrotnych dla zapewnienia odpowiedniego kierunku przepływu wody.

Takie rozwiązanie wybrałem tylko dlatego , że układ jest niezależny od źródła energii – jako piec mogę zastosować każdy wysokotemperaturowy kocioł gazowy / na paliwo stałe / olejak itp. oraz można to wszystko zastąpić pompą ciepła.

Ma to jeszcze jedna zaletę – jeśli ma się odpowiednio dużą kotłownię można zastosować kilka Kotłów jednocześnie i używać tego najbardziej ekonomicznego w danym momencie lub np. na czas urlopu zimowego wygasić piec na paliwo stałe a włączyć piec gazowy ( uwaga na przepisy – gazowy i węglowy nie mogą być w jednym pomieszczeniu i nie mogą być podłączone do jednego komina)

Docelowo planuję postawienie pieca na miał z zasobnikiem i dmuchawą .

Instalacja w samej kotłowni jest z miedzi lutowanej – mnie włącznie z pompkami kosztowała jakieś 1300PLN no i nie liczę sterowania i wykonania bo to robiłem sam .

Trochę tego dużo – nie da się opisać wszystkiego w kilku słowach – więcej informacji udzielę ale proszę o kontakt pod adresem [email protected]

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-273730

( uwaga na przepisy – gazowy i węglowy nie mogą być w jednym pomieszczeniu i nie mogą być podłączone do jednego komina)

Ozpis- do jednego komina czy do jednego kanału dymowego? Jeśli będą osobne kanały do gazowego i do pieca innego w tym samym kominie to jest źle?

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-274229

Problem pojawił się przy wyborze kotła gazowego,bo nie wszystkie obsługują podłogówkę. :cry:

Ano właśnie, może ktoś jest w stanie napisać, które modele (popularnych producentów) najlepiej nadają się do współpracy z podłogówką na parterze i grzejnikami na górze. Na co zwracać uwagę w parametrach kotła i o co pytać instalatorów.

Mile widziane opinie już użytkujących.

Pozdrawiam i dzięki :D

https://forum.murator.pl/topic/13987-uytkownicy-podog%C3%B3wki-piszcie/#findComment-275738