Gość 12.03.2010 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Posiadam piec z zamkniętą komorą spalania Vaillant VU 202-5. Piec ma 4 lata a o prawie dwóch mam problem z jego działaniem.Piec co jakiś czas (raz na kilka lub kilkanaście dni)"zawiesza się" co objawia się tym, że nie włącza się palnik a cały czas pracuje pompa obiegowa. Nie wyświetla przy tym żadnego komunikatu o błędzie.Okazało się winę za to ponosi zawór który służy chyba do sprawdzania ciągu kominowego. Trzeba wyciągnąć z niego biały wężyk i dmuchnąć do środka. Słychać wówczas jak zawór w środku przełącza się, piec wykrywa ciąg kominowy i włącza się zapłon palnika. Po wyjęciu białego wężyka często wycieka z niego kilka kropel wody. Serwis twierdzi że tak się dziej gdy stosuje się rozdzielne podłączenie powietrza i odprowadzenie spalin. Wówczas zimne powietrze sprawia, że w zaworze skrapla się woda i krople wody zatykają przepływ powietrza. Podobno ten typ tak ma i nic nie można na to poradzić. Zawór jest nierozbieralny, nie wiem czy jest sens go wymieniać.Czy ktoś spotkał się kiedyś z takimi problemami? Czy faktycznie nic nie można na to poradzić?Zaczyna mnie to irytować gdy wstaje rano i w domu jest zimno bo piec wieczorem właśnie się zawiesił i nie grzał przez całą noc.Poniżej zdjęcie zaworu oraz sposób podłączenia przewodów powietrza i spalin. Zawór mam celowo wyprowadzony po za piec aby był łatwiejszy do niego dostęp.Może zawór powinien być w określonym położeniu (pionowym, poziomym) aby nie skraplała się w nim woda ? http://img28.imageshack.us/img28/5716/20100307moli0039.jpghttp://img697.imageshack.us/img697/1533/20100307moli0033b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.03.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wyprodukowali bubla i teraz twierdza za "ten typ tak ma"? Patrz a frajerzy z Toyoty naprawiaja tyle milionow samochodow. A przeciez wystarczy powiedziec "ten typ tak ma".Jakie to proste;-)Podziwiam Twoja cierpliwosc i stoicki spokoj.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.03.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Mam Imergasa, który powietrze pobiera zza ściany a wylot spalin ma do komina.Nie mam z nim takich problemów. Zwróciłem tylko uwagę, że rura doprowadzająca powietrze ma spadek w kierunku kotła a powinien być skierowany na zewnątrz. To może być przyczyna twoich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 16.03.2010 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 ja14 Na jakiej podstawie twierdzisz, że wyprodukowali bubla ?Jeśli nie wiesz tego na pewno to proszę Cię nie wypowiadaj się w ten sposób. Tomi_3miastoNie napisałeś jak długi jest przewód spalinowy i jak jest poprowadzony.Z tego co widać na zdjęciu to masz nieprawidłowo zmontowany system powietrzno-spalinowy.Brakuje niestety odprowadzenia kondensatu (nr. kat 303091) który montuje się bezpośrednio na kotle. Odpływ kondensatu jest po to właśnie aby spływający kondensat nie zalewał presostatu oraz wymiennika kotła.Przeczytaj to str.59-63 To jest presostathttp://img697.imageshack.us/img697/1533/20100307moli0033b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 16.03.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 ja14 Na jakiej podstawie twierdzisz, że wyprodukowali bubla ? Jeśli nie wiesz tego na pewno to proszę Cię nie wypowiadaj się w ten sposób. ... Uzylem logiki. Jezeli autoryzowany serwis nie chce naprawic usterki (i zarobic), mowiac "ten typ tak ma" to znaczy, ze usterki nie da sie naprawic a kociol jest bublem. Faktycznie jest tez druga mozliwosc - bublem jest autoryzowany serwis. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Odpływ kondensatu jest po to właśnie aby spływający kondensat nie zalewał presostatu oraz wymiennika kotła. Faktycznie, poczytałem instrukcję i brak tego odpływu to może być to! Znasz może wysokość tego odpływu kondensatu, bo wygląda na to, że będę miał problem aby go zamontować, gdyż piec zamocowany jest zbyt wysoko w stosunku do wejścia komina i z tym odpływem nie uda mi się zapewnić odpowiedniego spadku. Łączna długość wszystkich przewodów spalinowych pomiędzy piecem a kominem to około 80cm. http://img717.imageshack.us/img717/5493/dscf2255.jpg http://img502.imageshack.us/img502/2615/dscf2256b.jpg Można jakoś inaczej rozwiązać odpływ kondensatu bez fabrycznego odpływu (których pewnie będzie za wysoki)? (swoją drogą myślałem że kondensat tworzy się tylko w piecach kondensacyjnych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts