Kuxxica 12.03.2010 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 (edytowane) x Edytowane 3 Października 2012 przez Kuxxica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aswiet76 12.03.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 o ile nie wiem jak przerobic szambo na oczyszczalnie o tyle mam ogromne watpliwosci co do szczelnosci Twojego szamba skoro musisz go tak czesto oprozniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 12.03.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Szukaj pod "przydomowa oczyszczalnia ścieków", POŚ, ew. "szambo ekologiczne". Nie w każdym terenie się da, a przynajmniej nie w każdym tak łatwo i tanio jak w folderach.I jak napisał przedpiśca, porównaj zużycie wody z ilością wywożonego szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hustawek 12.03.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Też jestem zainteresowany taką "przeróbką". Kiedyś w jakimś wątku było na ten temat coś ale teraz nie mogę tego znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.03.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 filozofii wielkiej nie marura odpływowa minimalnie poniżej wlotowej, zabezpieczona przed wpływaniem tego co tam pływa, czyli jakiś kosz o drobnej siatce, tak zamontowany, aby jego góra była min te 10cm powyżej góry wlotowej rurywtedy nie groźne będą spiętrzenia tego czegośewentualnie zastawka odgradzajaca odpływ, ale nie sięgająca dna a jak rozprowadzić po działce to już da się w necie znaleźći chyba tylebyleby nie zapomnieć o bakteriach, a jakich to już Forumowicz bzado podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 12.03.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Mam przydomowe szambo o pojemności 10m3 niestety z powodu częstych kąpieli w dużej wannie i prania w pralce trzeba go opróżniać dwa razy w tygodniu a to jest bardzo kosztowne. Chyba się pomyliłaś Kutasico... Może dwa razy w miesiącu..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuxxica 12.03.2010 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 (edytowane) x Edytowane 3 Października 2012 przez Kuxxica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 12.03.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Oj, poczytać czym się różni normalne skażenie od przydomowej oczyszczalni ścieków. Generalnie drugi wariant opisywany przez Barbossę jest lepszy, gdyż wymusza dłuższy przepływ przez osadnik (dawniej zbiornik szamba). ewentualnie zastawka odgradzajaca odpływ, ale nie sięgająca dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 12.03.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Czy można w jakiś prosty sposób oczyszczać ścieki i jako nieszkodliwe czyli zneutralizowane chemicznie wypuszczać w ziemię na terenie własnego ogródka lub przydrożnego rowu nie naruszając przy tym przepisów i pozostając w zgodzie z ekologią ??? Trzeba kupić kompletną przydomową oczyszczalnię ścieków, wszystko zamontować jak należy. Teraz to już tylko wystarczy odłączyć rurę odpływową od szamba, następnie trzeba ową rurę podłączyć do zbiornika oczyszczalni. I już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 12.03.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 A jak ma się przerobienie szamba na oczyszczalnię do treści Decyzji o warunkach zabudowy? Ja w decyzji będę miał szambo. Wiem, że gmina nie zgadza się na przydomową oczyszczalnię. Nie chcę wojować z gminą na etapie budowy domu (co innego po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie Rozumiem, że procedura jest taka sama (jak przy stawianiu POŚ na etapie budowy domu), czyli że dokonuję zgłoszenia do powiatu, ci cośtam-cośtam sprawdzają informując przy tym gminę o moim zgłoszeniu, a ja czekam na złożenie (lub nie) sprzeciwu przez gminę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aqua_Eco 28.03.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Moduł do adaptacji szamba na POŚ - http://www.aquaeco.pl/scieki-bytowo-gospodarcze/dom-jednorodzinny/as2/ Procedura taka sama - zgłoszenie budowy POŚ w starostwie powiatowym, potem 30 dni oczekiwania na ew. sprzeciw (można w razie "w" poprosić również o pisemne zaświadczenie o braku sprzeciwu co do budowy), po 30 dniach, jeżeli nie przyjdzie żadne pismo można budować. zgłoszenie jest ważne 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R.P. 03.05.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam,czy przy przebudowie zwykłego szamba na ekologiczne, mam w dokumentach złożyć certyfikat który dostałem przy kupnie szamba? Nie mogę uzyskać takiej informacji przeszukując internet. Wymagają dokumentu od producenta, ale przecież ja będę przerabiał szambo, więc automatyczne ten papier traci ważność bo ingeruję w konstrukcję.Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunsin 19.07.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 A to w ogóle jest możliwe, żeby szambo przerobić na oczyszczalnie przydomową? Jakoś nie bardzo chce mi się w to wierzyć. Ogólnie najlepszym wyjściem jest chyba jak ktoś już napisał wywalenie szamba i postawienie nowej zupełnie oczyszczalni. Tylko tutaj pytanie, czy jest możliwość żeby to zrobić na ręke i samemu zainstalować? Czy to jest gotowy złożony produkt czy trzeba jakiejś niebotycznej wiedzy, żeby to uruchomić? I co z podróbkami oczyszczalni, o których piszą niektóre firmy np. tutaj http://www.aquaclear24.pl/ostrzegamy-przed-podrobkami/52 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majsterkarcz 19.07.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Też wydaje mi się, że lepszym pomysłem jest zniszczenie aktualnego szamba i postawienie nowego a niżeli próba przerabiania, która i tak będzie się wiązała z dodatkowymi kosztami....http://www.dambat.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 21.07.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 A to w ogóle jest możliwe, żeby szambo przerobić na oczyszczalnie przydomową? Jakoś nie bardzo chce mi się w to wierzyć. Ogólnie najlepszym wyjściem jest chyba jak ktoś już napisał wywalenie szamba i postawienie nowej zupełnie oczyszczalni. Tylko tutaj pytanie, czy jest możliwość żeby to zrobić na ręke i samemu zainstalować? Czy to jest gotowy złożony produkt czy trzeba jakiejś niebotycznej wiedzy, żeby to uruchomić? I co z podróbkami oczyszczalni, o których piszą niektóre firmy np. tutaj http://www.aquaclear24.pl/ostrzegamy-przed-podrobkami/52 ? Po pierwsze: oczywiście, że przeróbka jest możliwa, ale nie zawsze opłacalna, i każdy musi to sobie sam przekalkulować . Po drugie: można samodzielnie, można za pomocą "gotowca" (np. takiego jak reklamowany w poście #11 i wiele innych). Wymagana wiedza jest zależna od tego, co się chce uzyskać. Po trzecie: twoje pytanie o podróbki kompletnie tutaj nie pasuje. Dałeś link do wspaniałego dzieła propagandowego wymierzonego przez jednych "Litwinów" w drugich "Litwinów", a przy okazji, tak na odlew, we wszystkich innych konkurenktów. O tym typie oczyszczalni było w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225597-Przydomowa-oczyszczalnia-nie-zajmuj%C4%85ca-du%C5%BCo-miejsca&p=6435014&highlight=traidenis#post6435014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 18.11.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Tu opisałem jak można zrobić trochę mniej obsługowe szambo Nie dość że spam, to jeszcze kompletne bzdury. Jeżeli komukolwiek uda się w ten sposób przerobić szambo na oczyszczalnię "na terenach podmokłych", to w najlepszym przypadku wejdzie w konflikt z obowiązującymi przepisami. Działać to też nie ma prawa. Chyba że siłą perswazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcink81 23.11.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Tu opisałem jak można zrobić trochę mniej obsługowe szambo http://abc-szambabetonowe.pl/jak-rzadziej-oprozniac-szambo/ To nie dość że nie ma prawa działać na dłuższą metę to jest jeszcze gorsze niż pompowanie szamba za płot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa-tech 15.04.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Jest sporo rozwiązań przebudowy szamba na oczyszczalnię i pełno gotowych modułów , które można wstawić jako kolejny zbiornik. Takie systemy powstały u naszych zachodnich sąsiadów jako elementy do modernizacji oczyszczalni drenażowych. Można zbudować oczyszczalnię biologiczną z szamba pod warunkiem że jest to zbiornik z wcześniejszej oczyszczalni np. drenażowej lub inny z certyfikatem. Gminy żądają certyfikatów wszystkich elementów urządzeń. Na przeróbkę na pewno nie nadaje się szambo wykonane wg własnego indywidualnego podejścia budowlanego, stare, cieknące, "beczki po wszystkim" itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 16.04.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Jest sporo rozwiązań przebudowy szamba na oczyszczalnię i pełno gotowych modułów , które można wstawić jako kolejny zbiornik. Takie systemy powstały u naszych zachodnich sąsiadów jako elementy do modernizacji oczyszczalni drenażowych I nie tylko drenażowych. Niemcy mają na takie urządzenia swój krajowy certyfikat instytutu budowlanego DIBt, który pozwala je w tym kraju całkowicie legalnie zastosować. Jednym z nich jest omawiany w innym wątku moduł sprzedawany u nas jako kompletna oczyszczalnia m.in. pod nazwą "ClearFox". Można zbudować oczyszczalnię biologiczną z szamba pod warunkiem że jest to zbiornik z wcześniejszej oczyszczalni np. drenażowej lub inny z certyfikatem. Gminy żądają certyfikatów wszystkich elementów urządzeń. Na przeróbkę na pewno nie nadaje się szambo wykonane wg własnego indywidualnego podejścia budowlanego, stare, cieknące, "beczki po wszystkim" itp No tak, tylko kto by był na tyle głupi, żeby wkładać pieniądze w przeróbkę dziurawego szamba na oczyszczalnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 12.05.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 od rana czytam, czytam i czytam......i kocioł w głowie, heh mam betonowe szambo, ma już 15 lat, ma 10m3, jest szczelne, 4osobowa rodzina, zużycie wody 10m3/mc......pomyślałem, że przerobię je na POŚ .....i jak poczytałem to normalnie mózg sie lasuje czynności jakie musze wykonać? : 1. uzyskać pozwolenie wodnoprawne2. zrobić analizę gleby (odwierty) - wiem, że mam piasek już na 0.6m, ale trzeba mieć na to papier3. uzyskac warunki zabudowy4. POŚ musi spełniać wymagania aglomeracji, bo mieszkam we Wrocławiu5. zakup takiego POŚ to minimum 7tys. ?6. montaż (koszty) oceniam, że powyższy koszt zwróci mi się po około 3 latach ale mam w huk wątpliwości,: 1. czy w aglomeracji Wrocław uzyskam zezwolenie na POŚ2. czy POŚ którą zainstaluję w tej cenie będzie w miarę bezobsługowa.....i trwała...nie mam zamiaru bawić się w jakieś czyszczenia filtrów, w odtykanie zapchanych rur, w wymianę zepsutych kompresorów....etc.etc.... mam nieodparte wrażenie, że czas dla POŚ się skończył, takie ma odczucie po analizie dzisiaj ustaw......heh jeszcze do wczoraj nie wiedziałem nic...dziś troszkę wiem, ale nadal za mało...ktoś mnie zachęci do budowy POŚ? Doradzi coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts