Kuxxica 12.03.2010 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 (edytowane) x Edytowane 3 Października 2012 przez Kuxxica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 12.03.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Mam dwa panele, posadowione na stelażu na gruncie w kierunku płd. (centrum kraju).W zeszłym roku grzałem wodę tylko kolektorami od 30 III do końca września bez potrzeby załączania pieca. Zasobnik 300l (na 4 osoby) zagrzanej wody do około 70 stC w zupełności wystarczał na 2 doby w przypadku gorszej pogody.Przy niewielkim zachmurzeniu kolektor pracuje, zresztą do kapieli 40 stC to juz parzy. Polecam, a czy inwestycja się zwróci czy nie to nie kalkulowałem.Wygoda uzytkowania wzięła górę tym bardziej,że piec CO na ECo groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 12.03.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Aha, fajny nick... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.03.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Do ogrzewania domu i wody ciepłej posiadam już piec gazowy z zamkniętą komorą spalania, teraz dokładam kominek z płaszczem wodnym ale chcąc zaoszczędzić na gazie (drewno do kominka mam za darmo) aby w lecie ograniczyć palenie w kominku, planuję zainstalować solar na dachu i dołożyć jeszcze jedną wężownicę w bojlerze. Nie jestem pewna czy to się opłaca bo koszt pełnej instalacji to kwota prawie 9000 zł. Mam pytanie czy ktoś używa takiego sprzętu i jak on się sprawuje w naszym kraju ? Czy do ogrzania wody w lecie wystarczy słabe nasłonecznienie przy lekkim zachmurzeniu i jak to działa w kwietniu oraz wrześniu czy październiku ?? Laura Bez wnikania w szczegóły powiem, że się nie opłaca. Jak dobrze pójdzie przez pół roku będziesz taniej (ale nie za darmo) podgrzewać wodę. Ile przy gazie wydasz na to? Kilkaset złotych, a chcesz w tym celu zamrozić 9000zł. Jeśli do tego masz spłacać powiększony o wartość kolektorów kredyt to odpowiedź powinna być jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 12.03.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ja tez troche ochlonelem, i mimo, ze bede mial ogrzewanie elektryczne to raczej rezygnuje ze solara na rzecz dobrego zbiornika CWU (prad 2 taryfowy). To samo dotyczy GWC, prawdopodobnie zrezygnuje na rzecz lekko przewymiarowanego, dobrze "zalozonego" Bartosza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 12.03.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Napisz jakiej pojemności masz obecny zbiornik c.w.u. i jak zamierzasz podłączyć kominek z płaszczem wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuxxica 12.03.2010 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 (edytowane) x Edytowane 3 Października 2012 przez Kuxxica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 12.03.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Napisz jakiej pojemności masz obecny zbiornik c.w.u. i jak zamierzasz podłączyć kominek z płaszczem wodnym? Na razie jest zainstalowany zbiornik 140 l Jednak postanowiłam wymienić na 200 litrowy a może nawet 300 litrowy z drugą wężownicą do kominka wodnego i trzecią do salaru plus ewentualną grzałką elektryczną (na wypadek przerwy w dostawie gazu i braku czasu na rozpalenie kominka), podobno w przypadku solara lepiej mieć większy bo tworzy się duży zapas ciepłej wody na całą noc a nawet kolejny pochmurny dzień gdy solar przestanie grzać, jednak dla pieca gazowego podobno mniejszy zapas wody jest bardziej wskazany bo wymiana ciepła występuje szybciej i nie ogrzewa zbędnej niepotrzebnej wody podczas przerw w zapotrzebowaniu. W życiu lubię być zawsze podwójnie a nawet potrójnie zabezpieczona. A jaki zbiornik jest lepszy Waszym zdaniem ??? Laura Prawdopodobnie do obecnego zbiornika możesz podłączyć kolektor próżniowo-rurowy o powierzchni czynnej 3,5m^2 (optymalny na 2 - 3 osób), można to zrobić za pomocą AquaSystemu. Co do kominka z PW to również dałoby się pewnie podpiąć do tego jednego zbiornika c.w.u. 3 źródła ciepła korzystałyby z jednej wężownicy w obecnym zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 12.03.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Za duży zbiornik do solarów też nie jest dobry bo solar nie będzie wstanie dogrzać wody do 40C i trzeba będzie to robić piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.03.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Do ogrzewania domu i wody ciepłej posiadam już piec gazowy z zamkniętą komorą spalania, teraz dokładam kominek z płaszczem wodnym ale chcąc zaoszczędzić na gazie (drewno do kominka mam za darmo) aby w lecie ograniczyć palenie w kominku, planuję zainstalować solar na dachu i dołożyć jeszcze jedną wężownicę w bojlerze. Nie jestem pewna czy to się opłaca bo koszt pełnej instalacji to kwota prawie 9000 zł. Mam pytanie czy ktoś używa takiego sprzętu i jak on się sprawuje w naszym kraju ? Czy do ogrzania wody w lecie wystarczy słabe nasłonecznienie przy lekkim zachmurzeniu i jak to działa w kwietniu oraz wrześniu czy październiku ?? Laura Witam U mnie nagrzanie 100L zbiornika wody kosztuje około 1zł -piec elektryczny 12KW zbiornik z węzownicą . Biorąc pod uwagę że to najczęściej wystarcza (a jesli nie to zbiornik nagrzewa sie drugi raz -wszystko w taniej taryfie czyli ) . Srednio wychodzi 30-50 zł na miesiąc . Ty chcesz "wywalić" 9 tyś zł w coś co zwróci ci się po 15 latach ? i pytasz czy sie opłaca ? Zaraz oczywiscie pojawią sie osoby krzyczące że to niemożliwe , że im sie zwrocilo po 3 latach itp, itd ze ekologia ze to nie o to chodzi ze maja wodę "za darmo" zapominając ze przecież wydali kupę kasy na to "za darmo"........ .Moje zdanie jest taki - Nie wydawaj tych pieniedzy bo będa to pieniądze wyrzucone w błoto . Nie ten kraj , nie ten klimat , nie ta cena zestawu . pozdrawiam ps Teraz niech krzyczą ci ktorzy wydali tą forsę i chca sobie poprawić samopoczucie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 12.03.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Do ogrzewania domu i wody ciepłej posiadam już piec gazowy z zamkniętą komorą spalania, teraz dokładam kominek z płaszczem wodnym ale chcąc zaoszczędzić na gazie (drewno do kominka mam za darmo) aby w lecie ograniczyć palenie w kominku, planuję zainstalować solar na dachu i dołożyć jeszcze jedną wężownicę w bojlerze. Nie jestem pewna czy to się opłaca bo koszt pełnej instalacji to kwota prawie 9000 zł. Mam pytanie czy ktoś używa takiego sprzętu i jak on się sprawuje w naszym kraju ? Czy do ogrzania wody w lecie wystarczy słabe nasłonecznienie przy lekkim zachmurzeniu i jak to działa w kwietniu oraz wrześniu czy październiku ?? Laura w naszym klimacie, chyba tylko do C.W.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akaro 02.04.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Witam U mnie nagrzanie 100L zbiornika wody kosztuje około 1zł -piec elektryczny 12KW zbiornik z węzownicą .(...) ps Teraz niech krzyczą ci ktorzy wydali tą forsę i chca sobie poprawić samopoczucie ..... witam ja w ramach "pokrzyczenia" nie znam sie na kolektorach ale chyba nie jest prawdą to co piszesz o kosztach ogrzania pradem z mojego experymentu wynika ze ogrzanie kazdego litra wody o kazde 10st celc. to okolo 0,6 grosza (przy koszcie 1kwh okolo 50gr) zakladajac ze masz 100L wody miejskiej 10 st C i podgrzewasz ja do np. 60 st C to podgrzewasz ja o 50 stopni (5*10 st) czyli 0,6 * 5 * 100 = 300groszy czyli 3zł jesli wiec mowisz ze Ciebie kosztuje to 1 zl to oznacza ze podgrzewasz ja z 10 do zaledwie okolo 27 stopni C ( 0,6 * 1,6 * 100L = 1 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 02.04.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 jak jest słonce to dziala ,przy zachmurzeniu mozna zapomnieć ,oblicz sobie zatem inwestycje w solary i przelicz ile kosztuje cię na gazie ogrzanie c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.04.2010 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Aha, fajny nick... Fajny był, ale widać komuś się nie podobał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.04.2010 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Witam U mnie nagrzanie 100L zbiornika wody kosztuje około 1zł -piec elektryczny 12KW zbiornik z węzownicą . Biorąc pod uwagę że to najczęściej wystarcza (a jesli nie to zbiornik nagrzewa sie drugi raz -wszystko w taniej taryfie czyli ) . Srednio wychodzi 30-50 zł na miesiąc . Ty chcesz "wywalić" 9 tyś zł w coś co zwróci ci się po 15 latach ? i pytasz czy sie opłaca ? Zaraz oczywiscie pojawią sie osoby krzyczące że to niemożliwe , że im sie zwrocilo po 3 latach itp, itd ze ekologia ze to nie o to chodzi ze maja wodę "za darmo" zapominając ze przecież wydali kupę kasy na to "za darmo"........ .Moje zdanie jest taki - Nie wydawaj tych pieniedzy bo będa to pieniądze wyrzucone w błoto . Nie ten kraj , nie ten klimat , nie ta cena zestawu . pozdrawiam ps Teraz niech krzyczą ci ktorzy wydali tą forsę i chca sobie poprawić samopoczucie ..... ten kraj, ten klimat jedynie cena nie taka przelicz sobie jeszcze raz koszt tego grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.06.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Jak się siądzie i dobrze pomyśli - to się da to zrobić naprawdę dobrze.Planuję 180m2 solara cieczowo-powietrznego i magazyn około 6-8 ton wody.Co do tego czy zbiornik nie za duży - to tylko kwestia odpowiedniego połączenia posiadanych baniaków.Można grzać i 6 ton jednym m2.Będzie trwało, ale zawsze można mieć tyle, ile potrzeba a reszta - na skład (do tych 6 ton).Opłaca czy nie opłaca... Materiały na solara są tanie.Jak się go "tymi ręcami" robi to się opłaca.Jak się za Chininę z montażem płaci - to nie. Acha!I jak solar wielkopowierzchniowy - to na ścianie i częściowo (latem) w cieniu!.Nie na dachu! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.06.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Jak się siądzie i dobrze pomyśli - to się da to zrobić naprawdę dobrze. Planuję 180m2 solara cieczowo-powietrznego i magazyn około 6-8 ton wody. Co do tego czy zbiornik nie za duży - to tylko kwestia odpowiedniego połączenia posiadanych baniaków. Można grzać i 6 ton jednym m2. Będzie trwało, ale zawsze można mieć tyle, ile potrzeba a reszta - na skład (do tych 6 ton). Opłaca czy nie opłaca... Materiały na solara są tanie. Jak się go "tymi ręcami" robi to się opłaca. Jak się za Chininę z montażem płaci - to nie. Acha! I jak solar wielkopowierzchniowy - to na ścianie i częściowo (latem) w cieniu!. Nie na dachu! Adam M. Jak zawsze bez kompromisów . Fajnie że jeszcze chcesz coś tu napisać. Te 180 m2 to da się zrobić po jakichś akceptowalnych kosztach? No i jeszcze kwestia tych 6 ton nagrzanej wody. Rozumiem że to na okres wiosna - jesień i trochę w zimie (przy tej powierzchni kolektora). Jak chcesz to grzać? Częściowo do wysokiej temperatury czy całość trochę? Słowem, puść farbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts