Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak? poprawnie zaizolowac okno tarasowe

Recommended Posts

Witam

Aktualnie juz zamieszkuje dom i mimo takiej obrobki jak ponizej, czuje chłod w okolocy 0,5m od okna tarasowego (zimna posadzka na ktorej mam panele).

Jest to okno tarasowe (wyjscie) z niskim progiem o szerokosci 3m.

Co moze byc powodem tego ze ta posadzka jest zimna?

Posadzka musi byc przez cos wychladzana, ale przez co, skoro nie powinno ciagnac tamtedy, bo jest tasma olowiana? Chyba, ze chlod spod tarasu dostaje sie jakos pod tasme olowiana i szczelinami w styropianie - pianka omywa posadzke skutecznie ja wychladzajac, co za tym idzie powstaje mostek termiczny i dyskomfort z nim zwiazany.

Aktualnie na tarasie nie mam jeszcze plytek i moge odciac ta czesc wylewki ktora dotyka do okna na powiedzmy 30cm (aby bylo dojscie pod spod), po czym odkleic tasme, wybrac styropian, pianke (mozliwe ze sie wykruszyla) i dac wszystko jeszcze raz szczelniej. Od srodka nei planuje sie tam dogrzebywac - wiadomo czemu.

Co o tym myslicie?

Jezli macie jakis lepszy pomysl i sugestie to prosze o porade.

Ps okno to skierowane jes na zachod.

http://img101.imageshack.us/img101/2776/tarasowe.jpg

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No wlasnie obawialem sie tego pytania z Twojej strony :)

Okno jest z oknoplastu, sa 3 segmenty, w tym jeden slupek na stale, drugi ruchomy. Kotwy sa tylko po bokach i u gory. Kliny byly od spodu, ale je wyjalem i chcac nie chca spoczywa na styropianie. Potem fachowcy przykrecili niski prog kolkami do bloczkow.

Cos czuje bedzie opiernicz.

jaki tam opiernicz - twój wybór mimo przestróg na FM

Teraz masz dyskomfort z którym nie pozostaje nic innego jak pokochać go i tak żyć

Pocieszę cię. Dalej będzie coraz gorzej, póki co masz tylko wyczuwalny chłód, później dojdzie do tego nieszczelność, a przy barku trwałego podparcia uważaj i po du..ie każdemu kto na próg nadepnie bo z czasem ci go trwale odkształci i zanim sie nacieszysz zamieszkiwaniem już będzie Cię czekał remont tego miejsca, prucie ścian, wykuwanie i prawidłowe zamontowanie okna

Tylko tyle na pocieszenie ci powiem - po co od razu opierniczać?

Powiem szczerze, ze wczesniej nie czytalem forum.

Okno nie spoczywa na styropianie (juz sobie odswiezylem pamiec, w poprzednim poscie widzialem jeszcze przez mgle i po dyskusji z ojcem stworzylem ponizszy rysunek). Mozna powiedziec, z stoi na posdzce i styropianie.

http://img691.imageshack.us/img691/7200/taras2.jpg

Powiem rowniez, ze mam problem z tym oknem, a mianowicie, cieknie prz silnych wiatrach i deszczu w prawym dolnym rogu na laczeniu profili (strona od staleg slupka).

Fachowcy byli i i doszlismy, ze po szczotkach (sa na dole od zewnatrz) wiatr wpycha wode do progu (jakos) i wciska w rog, a nastepnie przesiaka do srodka. Myslimy, ze jak rozbirze sie ten prog, to jest mozliwosc dosczelnienia sylikonem tego rogu. Tak tez powiedzial oknoplast

Ps drzwi pracuja prawidlowo, nic nie obciera, to raczej chyba nie osiadlo. U gory przy tynku rowniez nic sie nie rozszczelnilo (bo raczej dol pociagnalby gore).

A juz chcialem ciac. Dobrze, ze ojciec ma lepsza pamiec niz ja.

A czy zmieniloby sie cos, jakbym rozebral ten spod i zrobil dokladniej styropianem i pianka? Choc z drugiej strony nie wiem czy da sie to zrobic superszczelnie. Nawet jak zrobie na nowo, to pianka i tak sparcieje. Moze jak w ta szczeline (miedziy profilem a posadzka) 3-5mm (rys w pierwszej wypowiedzi) napcham (np nozem) welny mineralnej, to cos pomoze?

Jak przyblize tam nos, to czuje zapach powietrza z zewnatrz.

W sumie nic nie mam do stracenia.

..wiec jak poprawnie zamontowac duze okno (duze=min szer. 360cm) do podlogi ? poprawnie do -w moim przypadku - chudziaka ...? ..szczelinka pomiedzy... chudziakiem a krawedzia okna to 20cm...15cm styro i 5 cm wylewka ..wiec sporo ...musze zamontowac okno a pozniej zrobic tynki i wylewki

kotwy ? ..- jakie ??...

kombinowalem z pretem gwintowanym i nakretkami z kotew do zamocowan ciezkich ..czy tak jaest poprawnie ...?...okno szczerze powiem - "chodzi" jak chce czyli pret gwintowany jest zbyt sprezysty ...

( kotwa jest co 70 cm czyli jedna na 90 cm-trowe skrzydlo..)

@jareko ..help ..jak to powinno byc ??

pytam bo "wachowcy" rzekli :"Panie .. na piance bedzie ..".

k...a ...i wzialem montaz w cenie okien...ja -gluuuupi...

to ja przy okazji mam pytanie z tej okolicy - tzn z okolicy okna tarasowego. U mnie okno zostało zrobione tak:

http://img3.imageshack.us/img3/9959/oknox.jpg

wiem,wiem, mam "mostek cieplny", ale przynajmniej klinów nie wyjąłem ;-) tzn ja nie wyjmowałem, ale ekipa usilnie chciała -zasłoniłem własną piersią :-)

ale do rzeczy, w tym roku chciałbym to jakoś wykończyć, no i zastanawiam się jak? tzn wyobrażam sobie jakiś próg żeby zakryć te cegły ale nie bardzo wiem jak go mocować, tzn od strony ogrodu cegły w zasadzie licują się z oknem, mogę to bezpośrednio okleić jakąś płytką, ale wtedy zostaje mi wystający styropian i jak tu taras do tych płytek dociągnąć? A może odkopać trochę fundamentu, dolać jakby ekstra próg i to obłożyć płytkami? Nie planuję wylewanego tarasu więc nie mogę go po prostu przedłużyć nad tą przestrzeń, macie może jakieś propozycje/zdjęcia jak to zabudować? A może przedłużyć to styro, dać trochę zbrojenia, zalać próg w kształcie odwróconego "L" i z tego zrobić trochę dłuższy próg/stopień na którym będzie można stanąć?

A może ktoś wyjaśnić dlaczego firmy montujące okna od razu nie zajmuja się od razu montażem od spodu także. Montują w trzech miejscach - boki i góra, kiedy zawsze oknomiało dzieki grawitacji będzie chciało iśc w dół. Nie mówiac o przypadku gdy ktoś, choćby dziecko stanęło na progu? Czy płacąc za montaż płacimy tylko 75% jego wartości że montują tylko w 75%? Jakaś dziwna sprawa z tą luką od spodu. Bo w końcu kto się ma zająć ta luką, wylewkarz, wykończeniowiec - kto?

dlaczego? A bo 99% klientów jak ma wywalić dodatkowo 100-500 zeta na profile woli na tym zaoszczędzić. Dla mnie to głupota ale niestety tak jest. Nawet porównując oferty nie zwraca się na to uwagi czy coś takiego ktoś przewidział czy nie.

Nie każdy, dbając o własny interes (wbrew pozorom), dodaje to z założenia ,wliczając to od razu w cenę montażu.

U mnie tak jest, u innych - niestety nie.

Ja sobie skalkulowałem. To co można zrobić z oknem po mim montażu przez następne ekipy.

Dojazd by poprawiać to co spierniczyli inni kosztuje a użerać się z klientami (każdy wtedy staje się zupełnie inny jakby chciał ukryć swoją własną pazerność), którzy wtedy cała winę starają sie zrzucić na montażystę, mi sie nie chce

Chcesz mieć dobrze zamontowane balkony i odpowiednio wypełnioną pod nimi przestrzeń - płać po prostu płać

I nie jest tak, że płacisz 100% za 75% roboty.

Płacisz 75% i masz 75% :lol: .

Za darmo to już nawet po pysku nie chcą prać a co dopiero dawać Wam w prezencie poszerzenia czy profile bazowe w cenie 100-300 zeta z 1mb.

Teraz jasne?

Ja myślę,że nie tylko klient jest winny.Ja jeszcze takich profili na oczy nie widziałem,a byłem na wielu budowach.I nie jeden ,gdyby wiedział,to kupiłby.

Ja zamówiłem okna z full opcją ,szarpnąłem się nawet na szybę u=0,4,a na pytanie co pod okno tarasowe to odpowiedziano mi ,że bloczkiem sobie pan podmuruj.W poniedziałek dzwonię i każe im coś takiego dorobić,bo montaż dopiero w czerwcu i czas jeszcze na to jest.Więc i handlowcy i montażyści dużo winy w tym mają,

podam ci przykład z ostatniego tygodnia - odezwał się forumowicz któremu przygotowywałem ofertę wiosną zeszłego roku.

Oferta opiewała na coś około 30 tysięcy. Przegrałem "walkę" o umowę kwotą około nie większą jak 1000 zeta.

Teraz ma kłopot, wszystkie balkony poustawiane na cegłach, cegły powyciągane, drzwi poopuszczane - czyli standard w świetle pojawiających sie tu na FM wątków o podparciu balkonów i co z tym później zrobić

Pamiętam dość dokładnie dlaczego "przegrałem"

Bo własnie uwzględniłem prawidłowe podparcie co dało większą kwotę za montaż.

Wnioski wyciągnij sam/a

I inna obserwacja

Wasze porównywanie ofert. Dla Was fix szklony w skrzydle czy w ościeżnicy to to samo - a g... prawda - cena jest inna. Wielu z Was otwiera tylko jeden załącznik - tam gdzie jest cena, nawet nie zadając sobie trudu by sprawdzić wymiary czy ilości okien, o opisach tego co jest w standardzie okna czy jego montażu nie wspomnę.

I co wy porównujecie tak naprawdę?

Cyferki i tylko cyferki które nie dają realnie porównania

A teraz dokładniej o cenach

Profil bazowy 40mm - 80 PLN/1mb

profil bazowy 80 mm - 120 PLN/1mb

poszerzenie 50mm - 50 PLN/mb

poszerzenie 120mm - 110 PLN/mb

Tak mniej więcej oczywiście

I warto wydać ta kasę?

Dla mnie warto - dla was, w porażającej większości - nie

z mej strony jakby koniec tematu

Ja myślę,że nie tylko klient jest winny...,
Klient z łapanki ulicznej może i nie być do końca winny - ale Forumowicz - wybacz, taka wiedzę jaka wy macie w temacie okiennym i budowlanym do czegoś zobowiązuje. Jak ci taki punkt mówi ze "podmuruj se Pan" olej, odkręć się na piecie i szukaj innego - bo jest duże prawdopodobieństwo ze później usłyszysz - a kotwy to se Pan sam zamocuj :lol: czy inne spuszczenie klienta po brzytwie ;)

Ja tez ostatnio chodziłam po kilku budowach i rozmawiałam z tymi osobami a są to znajomi i rodzina. Jedni bardzo oszczędni inni wręcz przeciwnie biorą wszytsko co najdroższe bo niby najlepsze. I każdy z nich miałokna bez dolnego montażu. Poruszałam temat tych poszerzonych profili i niektórzy z nich tez o tym słyszeli ale każdy sprzedawca ten temat ignorował i mówił o ytongach, cegiełkach, belkach, tyrodurach itp. Moi znajomi po fakcie dziwią się dlaczego tak sie dzieje ale w pośpiechu godzili się na te teorie tycg sprzedawców. Może tylko jareko jest za tymi poszerzeniami a 99% sprzedawców tego nie proponuje i nie stosuje.

....Może tylko jareko jest za tymi poszerzeniami a 99% sprzedawców tego nie proponuje i nie stosuje.
Nie tylko ja - jakbyście prześledzili watki w tym temacie zobaczylibyście ze każdy z doradców okiennych o tym ciągle mówi, bwojtek, stary, finlandia - coś w tym musi być :)

A handlowcy.... musza uczynić wszystko byście nie odeszli do konkurencjo bo będzie tańsza o 100 zeta :lol: To bynajmniej nie śmieszne - miałem takiego klienta i co może wydać się dziwne (choć mnie to już wcale nie dziwi w świetle wielu postów w różnych tematach) - także Forumowicza

Klienci są rózni fakt. Niektórzy będa sie drapac o 100 zł, ale nie wszyscy. Zwłaszcza przy oknach gdzie wchodzi kwota średnio 20 tys 100 zł to nie jets karta przetargowa. Poz atym sa kleinci którzy bez większego żalu wydadzą 1-2 tys więcej. I to nie jets tak, że tych co oszczędzająjest 99% a tych co mają gest to tylko 1%. Pokusze się o stwierdzenie, żę te proporcje są mniej-więcej równe. Mimo to rzadko który ma to poszerzene. Może prawdziwi spece jak ty i inni z forum to zalecają, ale jesteście marginesem w morzu montażystów okien Będe sie upierała, że to napewno nie chodzi o to że wszyscy lub zdecydowana większośc sprzedawców to proponuje te poszerzenia za cene np 500 zł a klienci jak jeden mąż świadomie z nich rezygnują