danbeat 14.03.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 coz..pozostaje zalowac (bo naklnalem sie juz dosc .. ),ze sie nie kupilo okien u profesjonalisty..mi nawet nie zaproponowano szerszych belek dolnych...sam staralem sie kombinowac jak zachowac stabilnosc..powiecie-laik..byc moze ale uwierzcie,ze o czyms takim nawet nie wiedzialem..(ucz sie Jasiu ucz..) poza tym mam trzy duze okna skrecone wkretami M8 samowiertnymi o dl ok 9cm.. srednio pieknie wyglada ta nakretka jak otwieram okno ..jasne,ze nie jest zaslepiona...boje sie wkrecac sam bo ryzyka uszkodzenia za duze... ktos mily pokaze mi jak to powinno wygladac? ..tzn.laczenie w pionie duzych okien? (tak na marginesie firma sprzedajaco-montujaca dziala na rynku od ok.10 lat...hmm..zostawie to bez komentarza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.03.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 ...I wbrew pozorom, to nie MY kreujemy pewne standardy.....wiesz... czasem sobie myślę, że wśród Forumowiczów pewne standardy juz obowiązują, już zostały niejako wymuszone po lekturze FM. To nie ktoś kto o budowaniu nie ma zielonego pojęcia - ma już podstawy wiedzy (inna sprawa czy zrozumiał - ale przynajmniej już wie o czym się mówi). Gorzej, że duża część tutejszych bywalców (obserwacja po lekturze maili i pw do mnie) mimo tej wiedzy ciągle myśli kategoriami - okna ? A najtańsze i najlepiej jak ekipa stawiająca mury je zainstaluje - przynajmniej dodatkowej kasy za montaż nie wydam. Możecie mnie zakrzyczeć, że wcale nie jest tak - a ja będę ciągle to powtarzał. Maili cytować nie będę - bo wstyd i ochrona danych osobowych - ale sam jestem zaskoczony z podejścia do tego, dość ważnego materiału budowlanego. W dużych aglomeracjach jest już coraz lepiej, wiedzę na handlowcach wymusza coraz lepiej wyedukowany klient. Gorzej gdzie indziej. Mam sporo maili z północy i południowego-zachodu kraju gdzie ludzie czytający FM nałogowo spotykają się z totalna ignorancja i niewiedza wśród potencjalnych dostawców. A już montaż okna w warstwie ocieplenia bądź montaż okien i rolet i jak budować dom by go do rolet przystosować staja się wyzwaniem nie do przeskoczenia dla wielu. Są tu naprawdę nie tylko dobrzy doradcy, są też firmy wykonawcze, są producenci jest ogrom ludzi z branży i wszyscy staramy sie Wam wbić do głowy pewne rzeczy - już tylko od Was zależy co z tą wiedzą zrobicie dalej. Niestety, zabiera tez głos wiele osób nie mających zielonego pojęcia o temacie. Fakt ze ktoś eksperymentując na sobie osiągnął sukces w skali kilku lat jeszcze nie oznacza ze sprawdzi się to w czasie na jaki przewidywana jest trwałość stolarki. Pomijam już totalna głupotę niektórych, którzy najpierw zadają tu pytania, otrzymują z wielu ust powtarzające się rozwiązania a dalej chcą być mądrzejsi a później wina obarczają wszystkich i winę zrzucają przede wszystkim na producentów oby tylko nie siebie. Mało tego - staja się wobec osób im doradzających na forum co najmniej nieuprzejmi - a przecież sami byli na tyle głupi (tak tak - głupi i będę to wprost każdemu takiemu powtarzał) by iść swoja eksperymentalna droga. Są rzeczy na których oszczędzać nie można budując swój wymarzony dom - jeśli to do Was nie dociera to nie bierzcie się w ogóle za budowanie bo was po prostu nie stać i nie ma tu na myśli Waszych finansów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.03.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Przepraszam, że się wtrancam fachowcom, ale te poszerzenia to jakies śmieszne grosze kosztują ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.03.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 ...poza tym mam trzy duze okna skrecone wkretami M8 samowiertnymi o dl ok 9cm.... Skręca się to Spaxami i lepiej tak wygląda niż z zaślepkami które często odpadają z czasem. Lepiej to wygląda od czasem stosowanych złączy meblowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.03.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Przepraszam, że się wtrancam fachowcom, ale te poszerzenia to jakies śmieszne grosze kosztują ...dla rozsądnych - niewielkie. W końcu koszt 200-1000 zeta przy zamówieniu 30-40 tys to co to za kasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 15.03.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 bezprzecznie profil bazowy powinien być,jareko dobrze radzi,ostatnio przy tych silnych mrozach dzwonili klienci,że im przemarza pod tarasem,ale tylko ci,którzy sami zamawiali okna,po wizji lokalnej okazało,się,że stoją na klockach z ytonga,z cegły,pozatykane pianką,styropianem,Tam gdzie montował okna producent polecony - były profile i jest cicho.Brak podparcia albo podparcie punktowe,tym co w rekę wpadnie generuje problem.Ja pomyślałbym o próbie zabezpieczenia taśmą też od zewnątrz,co Ty na to jareko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 15.03.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Chciałem montować okno tarasowe na profilach żeby nie było potem problemu, że przemarza, że osiada, że się wygina ale niestety nie mogłem doprosić się takiego profilu bazowego informując, że zapłacę przecież tyle ile wychodzi za to z cennika. Szczęśliwie że całe okno tarasowe mam do wymiany (popękane na łączeniach, poprzecierane i wygięty profil dolny) i całe szczęście że trafiłem na informację o możliwości montażu na podporach Heickohttp://heicko.de/site_pol/katalogseiten/katalog.php?gl=34&kat=1403Może rozwiązanie nie jest tak dobre jak profil bazowy ale na pewno rozwiązuje problem podparcia w jakiś sensowny sposób, a koszt takiej jednej podpory to....12 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 15.03.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 "...ja teraz jakbym montował to też bym się "szarpnął" na te kilkaset złotych i uwierz mi, że większość znajomych przy inwestycji rzędu 20tyś nie próbowałaby przyoszczędzić..." He, he jasne. Nawet nie czytacie ofert moi mili. Ktoś wam poświęca czasem parę godzin a wam szkoda 15 minut na podsumowanie. Nie dość tego to jeszcze piszecie takie bzdety, w jakim to niemal pobożnym skupieniu słuchaliście wykonawców, którzy NAWET SŁOWEM wam nie wspomnieli o lepszych rozwiązaniach. I rodzinie, i przyjaciołom - nikomu ?! Czyli co, 3 doradców z FM a wokół puszcza, dzicz budowlana, normalnie księżyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 15.03.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 bo kolega wie lepiej albo sasiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 15.03.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Chciałem montować okno tarasowe na profilach żeby nie było potem problemu, że przemarza, że osiada, że się wygina ale niestety nie mogłem doprosić się takiego profilu bazowego informując, że zapłacę przecież tyle ile wychodzi za to z cennika. Szczęśliwie że całe okno tarasowe mam do wymiany (popękane na łączeniach, poprzecierane i wygięty profil dolny) i całe szczęście że trafiłem na informację o możliwości montażu na podporach Heicko http://heicko.de/site_pol/katalogseiten/katalog.php?gl=34&kat=1403 Może rozwiązanie nie jest tak dobre jak profil bazowy ale na pewno rozwiązuje problem podparcia w jakiś sensowny sposób, a koszt takiej jednej podpory to....12 zł. rzeczywiście przynajmniej takie podpory powiniemn mieć każdy montażysta ...a nie ma bo oglądam domy na róznych etapach realizacji i jest d... z oknami tarasowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.03.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Przepraszam, że się wtrancam fachowcom, ale te poszerzenia to jakies śmieszne grosze kosztują ... Zobacz jakie pytania zadają ludzie na temat okien. Mam ofertę "X" za 21000 i ofertę "Y" za 21200! Którą mam wybrać? Myślisz, że ktoś kiedyś napisał: Druga oferta jest wprawdzie droższa ale za to zawiera profile bazowe? Pobożne życzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 15.03.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Mam ofertę "X" za 21000 i ofertę "Y" za 21200! Którą mam wybrać? Myślisz, że ktoś kiedyś napisał: Druga oferta jest wprawdzie droższa ale za to zawiera profile bazowe? Pobożne życzenia... Nie wiem jak Ty ale myśle, ze większośc klientów przy zamówieniu za 20-30 tys nie patrzy na różnice 200zł, zwłaszcza przy otrzymaniu za tą kwote tego poszerzenia. 200 zł przy takiej kwocie zaokrągla się do 0zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 15.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Ja myślę ,że pakujecie wszystkich do jednego worka.Z inwestorami jest podobnie jak ze sprzedawcami/monterami.Nie wszyscy inwestorzy myślą racjonalnie,ale myślę ,że druga strona nie jest bez winy.Ja się nie muszę znać na oknach,ale czytając to forum widzę,że muszę się znać na fundamentach,murarce,ociepleniu.Po prostu na wszystkim.Bo jak nie to przyjdą i spier......Uprzedzam zarzuty.Nie każdy drogi wykonawca jest dobry,nie każdy KB jest super best.Ja muszę się znać ,żeby tych w miarę dobrych wykonawców i wyłowić spośród różnej rozpiętości cenowej.Dostałem jedną ofertę na okna ,zaakceptowałem.Nawet nie wiem ile zapłacę hydraulikowi,chociaż niedługo wejdzie na robotę.Na razie nie oszczędzam,a już wiele rzeczy spier.... ,porządny materiał zniszczony.Polska jakość w budownictwie,co widać po wątkach na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 15.03.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Mam ofertę "X" za 21000 i ofertę "Y" za 21200! Którą mam wybrać? Myślisz, że ktoś kiedyś napisał: Druga oferta jest wprawdzie droższa ale za to zawiera profile bazowe? Pobożne życzenia... Nie wiem jak Ty ale myśle, ze większośc klientów przy zamówieniu za 20-30 tys nie patrzy na różnice 200zł, zwłaszcza przy otrzymaniu za tą kwote tego poszerzenia. 200 zł przy takiej kwocie zaokrągla się do 0zł Niestety, ale tu się z tobą nie zgodzę. Miałem w swojej karierze dużo przypadków, gdzie przegrałem ofertą mniejszą różnicą niż 3 %. I jestem pewien, że nie tylko ja tak miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 ...Na razie nie oszczędzam,a już wiele rzeczy spier.... ,porządny materiał zniszczony.Polska jakość w budownictwie,co widać po wątkach na forumMasz po części rację. Macie tu sprawdzonych i z ogromnym, wieloletnim doświadczeniem, potencjalnych dostawców okien: w drewnie - Finlandia i stary w PVC - stary, ja, chyba bwojtek (ten się nie wysypał mówiąc czym się dokładnie zajmuje ), JarekKos Nie musicie od razu od nas okien kupować - ale choćby z racji naszego doświadczenia w branży SŁUCHAĆ I CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM tym ogromem wiedzy jakim chcemy, mamy jeszcze cierpliwość i chęć, się z Wami podzielić. I kurde - myśleć - to nie boli Wtedy mniej takich idiotycznych tematów będzie Ciągle przy ich okazji powraca mi sprawa Odaro - wręcz kością w gardle mi stoi gdyż najpierw pytał się co i jak należy zrobić a później "zaoszczędził" na poszerzeniach zrzucając cala winę na producenta i będąc na dodatek chamski w dalszym ciągu rozmów co z tym co schrzanił zrobić można. Takie podejście niestety tu króluje - wszyscy wokoło winni tylko nie moja własna głupota. DariaIMichu - to nie jest tak ze zaokrągla się w dól, już widzę, teoretyzując, jak sama byś żyła z handlu i tak klientom zaokrąglała do zera - z torbami poszłabyś nawet nie wiesz jak szybko. te 2 stówy to średni koszt dla jednego balkonu dwuskrzydłowego. Zresztą wystarczy poczytać podobne watki - już ktoś pacnął tekst ze jedna podpora kosztuje go tylko 12 zeta. Tylko ze samo podparcie to jeszcze nie wszystko - ale już prostować takich poglądów nie mam zamiaru - kolejny przykład olewania naszej wiedzy i przede wszystkim naszego doświadczenia w imię... no własnie - w imię czego? Zdradźcie mi tą tajemnicę bo ni cholery takiego podejścia nie rozumiem. Okno to nie płytki które jak się znudzą skuć można i zastąpić nowymi bez ponoszenia jakiś horrendalnych kosztów - to naprawdę duży wydatek który trzeba ponieść rozsądnie i niestety ponieść po prostu trzeba. Aż żal d.. ściska jak się widzi dobry towar spierniczony montażem i brakiem wyobraźni. Mówi się tu o podparciu balkonów, mówi się o listwach podparapetowych, mówi się o listwach dylatacyjnych - mówi się ciągle o wszystkich rozwiązaniach dających efekt, minimalizujących popełnienie błędów których naprawianie to kasa o wiele większa od wydatkowanej na tym etapie. Nikt Was nie naciąga na coś co nie jest realnie potrzebne. Chcecie aż tak oszczędzać? zamurujcie sobie polowe okien a resztę snopkami zastawcie JarekKos - oczywiście że nie tylko ty miałeś takie sytuacje. Kilka razy przegrałem o 100-200 zeta. Raz nawet, po roku od przegranej, miałem cholerna przyjemność skroić takiego przy poprawianiu montażu po innych. Zaoszczędził 300 zeta które stracił przy poprawkach i to z nawiązką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 15.03.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 JarekKos - oczywiście że nie tylko ty miałeś takie sytuacje. Kilka razy przegrałem o 100-200 zeta. Raz nawet, po roku od przegranej, miałem cholerna przyjemność skroić takiego przy poprawianiu montażu po innych. Zaoszczędził 300 zeta które stracił przy poprawkach i to z nawiązką. A ja to do paru ładnych lat robię inaczej. Po 2-3 latach wysyłam kartkę z życzeniami do tych klientów u których wiem że zrobili "dobry" zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 JarekKos - oczywiście że nie tylko ty miałeś takie sytuacje. Kilka razy przegrałem o 100-200 zeta. Raz nawet, po roku od przegranej, miałem cholerna przyjemność skroić takiego przy poprawianiu montażu po innych. Zaoszczędził 300 zeta które stracił przy poprawkach i to z nawiązką. A ja to do paru ładnych lat robię inaczej. Po 2-3 latach wysyłam kartkę z życzeniami do tych klientów u których wiem że zrobili "dobry" zakup ha ha ha Ja ich olewam - brutalne słowa ale nie szukam z nimi jakiegokolwiek kontaktu. Sami sobie o mnie przypominają hi hi hi ale to już ich boli bo po kieszeni dostają srogo. Życzenia im jeszcze składać? Żartujesz. Jestem w tej dobrej sytuacji, że nie muszę walczyć o każdego klienta i płaszczyć się przed następnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 15.03.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 SŁUCHAĆ I CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM Staram się,ale człowiek nie zawsze daje rady z wszystkim nadążyć.Niestety ale Ty sprzedajesz okna w Warszawie,spec od dachów A.W też nie z moich stron itp. Jest parę osób na tym forum od których wiele się można nauczyć i dowiedzieć,choćby po to żeby potem skonfrontować to z rzeczywistością.Najgorsze jest to ,że potem z braku czasu,terminami człowiek macha na coś ręką i potem żałuje.Chyba ,że trafi na rzetelnego wykonawcę.Biorę ostatnio ludzi z polecenia forumowiczów i mam nadzieję ,że się nie zawiodę.A z okien mam nadzieję,że bedę zadowolony.Postaram się domówić jeszcze te poszerzenia.Jak coś nie wyjdzie,dam kotwy Heicko.Do Jaworzna mam blisko chociaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iek 15.03.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Witam wszystkich.Otoz wieksza czesc osob budujacych swoj pierwszy dom nie ma pojecia o technologiach w jakich ma wykonac dom i wszystko z nim zwiazane. Ja tez dopiero zaczynam i czytam posty osob madrzejszych w tym temacie. Sam zamierzam "zamontowac" okna o jakich mowa w temacie i dopiero teraz na takie problemy trafilem. Pamietajcie o tym ze forum to powstalo z potrzeby. Gdyby kazdy wiedzial co i jak to to forum byloby puste i bez "wizytorow".Jedna dobra rada dla wszystkich takich jak ja to: czytac, czytac, czytac.Druga sprawa jest fakt ze wiekszosc osob jest bardzo podejrzliwa do "nadmiernego" wydawania pieniedzy. Moze przy kosztach rzedy 20-30-40 tys. za okna dodatkowe 200-500-1000zl nie gra roli ale pewnie dla wiekszego grona forumowiczow to czesc dodatkowych wydatkow.Sam nie naleze do osob nadmiernia oszczedzajacych ale zrozumcie innych. Dla mnie ma byc dobrze, fachowo i za tao moge zaplacic. Z doswiadczenia wiem ze fachowa i rzetelna wiedza/rada kosztuje i warto za to zaplacic.Gdy juz dojde do etapu wyboru okien i ich montazu to NAPEWNO (prosze nie mylic z krzykiem) skorzystam z rad, wiedzy np. jareko Pozdrawiam Wszystkich budujacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 15.03.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Dokładnie jak piszesz.Ja też uważam jareko za fachowca w tej dziedzinie.Jesliby tak nie było,to juz dawno znalazło się grono osób tylko wytykających mu błędy.A takich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts