jareko 15.03.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 .... Dla mnie ma byc dobrze, fachowo i za tao moge zaplacic. Z doswiadczenia wiem ze fachowa i rzetelna wiedza/rada kosztuje i warto za to zaplacic....więc jedno już wiesz na pewno - jak podeprzeć drzwi balkonowe by było ciepło, bez problemowo i po prostu dobrze. Możesz stosować półśrodki - twój wybór ale tu masz podane na tacy rozwiązanie najlepsze i porada jest darmowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.03.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 "...ja teraz jakbym montował to też bym się "szarpnął" na te kilkaset złotych i uwierz mi, że większość znajomych przy inwestycji rzędu 20tyś nie próbowałaby przyoszczędzić..." He, he jasne. Nawet nie czytacie ofert moi mili. Ktoś wam poświęca czasem parę godzin a wam szkoda 15 minut na podsumowanie. Nie dość tego to jeszcze piszecie takie bzdety, w jakim to niemal pobożnym skupieniu słuchaliście wykonawców, którzy NAWET SŁOWEM wam nie wspomnieli o lepszych rozwiązaniach. I rodzinie, i przyjaciołom - nikomu ?! Czyli co, 3 doradców z FM a wokół puszcza, dzicz budowlana, normalnie księżyc Chyba mimo wszystko pobronię nieświadomych budujących. FM to kopalnia wiedzy, sam wiele z niego wynoszę w różnych tematach. Ale kiedy rozmawiam ze znajomymi to nie mają zielonego pojęcia że istnieje. Z racji szwendania się po rozmaitych budowach znam lepszych i gorszych speców od wszystkiego co z budowlanką związane. Niewielu budujących ma taką możliwość. Żaden sprzedawca czy montażysta okien nie rodzi się z wiedzą i doświadczeniem. Ja też nie. Wielu przez lata faktycznie nie ma świadomości swoich błędów, istnienia lepszych, poprawnych rozwiązań. Często nie proponują czegoś bo tego nie znają. Nieraz znają ale nie wiedzą jak to ważne i jakich problemów oszczędzą klientom i sobie. I głoszą klientom swoje teorie w dobrej albo pół-dobrej wierze. A podświadomość klienta potrzebuje nieraz tylko impulsu, tego żeby usłyszeć z ust kogoś kogo widzi jako fachowca słów "Po co to panu, ileś tam stów wydane bez sensu".dla potwierdzenia swoich wątpliwości czy aby na pewno warto. Taka potrzeba tkwi w każdym. Konkluzji rozsądnej nie potrafię sklecić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 15.03.2010 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Niestety, ale tu się z tobą nie zgodzę. Miałem w swojej karierze dużo przypadków, gdzie przegrałem ofertą mniejszą różnicą niż 3 %. I jestem pewien, że nie tylko ja tak miałem. Napewno. Czasem klient wybierze dostawce usługi lub innego produktu, np. okien, choć nie tylko, o całościowej wartości ok 20-30 tys, bo będzie tańszy nawet o 20zł. Choć myśle, że to są wyjątki. Częciśej bywa pewnie że klient wybiera oferte bo jest tańsza o 2-3 lub 5 tysięcy. Nie mówie że to jest ten sam produkt tańszy o te 5 tys, ale produkt tego samego rodzaju spełniajace tą samą funkcje. Ponadto jak już wiecie że klient wybiera oferte tańszą o 200-600 zł a jednocześnie Wy daliście mu te poszezrenia to może warto to jeszcze podkreślić, wytłuścić lub zapytać klienta, "czy ta oferta tańsza o 600 zł zawiera dopłąte za poszerzone profile?". Jak klient jest świadom, ze wybiera oferte tańszą o 600zł bo bez poszerzeń to ok, klient głupi bo nie wie co robi, ale jeśli wy go nie doinformujecie, no to cóż... Jak ktoś napisał, że inwestor budując dom powinien sie znać na murarce, elektryce, hydraulice, oknach, itd oczywiście oprócz swojej wiedzy zawodowej. Dlatego mimo czytania forum w tym gąszczu spraw może umknąć sprawa przypilnowania sprzedawcy czy oby napewno zamawiane okna będą zawierały te poszerzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danbeat 16.03.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Dokładnie jak piszesz.Ja też uważam jareko za fachowca w tej dziedzinie.Jesliby tak nie było,to juz dawno znalazło się grono osób tylko wytykających mu błędy.A takich nie ma ejj ..slodzisz koledze @jareko ma wiele racji ...w tym np.,ze piszac : czytac ze zrozumieniem ..."posilkowac sie Jego wiedza i doswiadczeniem tez... faktem jest ,ze jest przykladem pasjonata ..kazdemu zycze kontakt z Takim czlowiekiem faktem jest ,ze nie sposob selekcjonowac postow..wyrzucac same porady ...ale to juz chyba uklad samego forum...nie wiem .. szukajka jest totalnie beznadziejna i jedynie @cieszynianka opanowala ta trudna sztuke ... wiem ,ze kazdy blad popelniony przeze mnie polega na tym ,ze zdecydowalem sie na wspolprace z "kolegami"...skad cudzyslow ? ...a stad ,ze kazdy zdrowo myslacy czlowiek liczy na pomoc znajomego ...mysli ,ze On majac swiadomosc ,ze "robi u kumpla" bedzie sie staral o 100% wiecej ...nic bardziej mylnego ...kumple ;P (z ktorymi nawet sie przyslowiowa wodke pije ) traktuja cie jako kolejnego z rzedu ...troche to dziwne ... pracuje "za lada"...mam i przypadkowych klientow ..i stalych..podejscie tez mam rozne (w koncu jestem tylko czlowiekiem)..ale jeden zadowolony klient to ok.5-ciu przyszlych nowych... coz..wkracza tu "mentalnosc " nasza kochana ...kocham nasz kraj..uwielbiam tu zyc...a,ze nie umiem czytac FM ...hahah ..to nic .. przestroge dla wszystkich - nie buduj z "kolega" ..wez obcego ..nie pij z nim wodki..- bedziesz w miare zadowolony ...gwarantuje.. pozdrawiam ranno - zmeczeniowo- ale - OPTYMISTYCZNIE ...w koncu stawiamy dla siebie ...i TO bedzie nasze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikuś 31.03.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 W OKNOPLUSIE jak juz miałam wycenę okien i "dopinałam" szczegóły polecono poszerzenie do okien balkonowych, mogłam sie wycofać ale czasem lepiej posłuchac za co się płaci! Nie wiem teraz ile to mogło kosztować ale ostateczna cena nie rózniła sie wiele od tej pierwszej wyceny (bez tych poszerzeń) więc to nie było duzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek_y 16.06.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Witam mam mieć wstawiane okna za miesiąc i zastanawiam się jak przygotować się do montażu okien A wiec wymyśliłem tak jak na rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.06.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 źle, wylewka nie może pochodzić pod okno aż do jego zewnętrznej płaszczyzny. Przy takim montażu ZAWSZE będziesz miał zimna podłogę przy balkonie a zimna podłoga to straty ciepłaPoza tym zasada jest by pod ciężkimi drzwiami tarasowymi(balkonowymi) nie było warstwy niestabilnej a taka jest styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek_y 17.06.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 A ktoś może narysować jak powinno być poprawnie to zrobione lub jakiegoś linka dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek_y 19.06.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 A może tak co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.06.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 kurde czy ja naprawdę piszę tu w sposób niezrozumiały?A cofnij ten beton od zewnątrz tak by wsadzić tam styropian, albo do listwy podparapetowej albo w polowe grubości profila Twój rysunek jest ciągle złym rozwiązaniem Dlaczego nie zamówiłeś tam poszerzeń tak jak to widzisz u mnie na stronie? Nie pojmuję jak można tak komplikować sobie życie. Ile zaoszczędziłeś kasy? No przyznaj się tu A później wezwiesz kamerę termowizyjną i za głowę się złapiesz i będziesz miał pretensje do całego świata zamiast do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek_y 23.06.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Jak zamawiałem okna nikt nawet słowem mi nie wspomiał o poszerzeniach dopiero na forum się o nich dowiedziałem. Okna zamówiłem firmy petecki nawet nie widzę aby w ofercie mieli takie poszerzenia ? A wiec czy np. takie poszerzenia można dokupić u państwa ? kurde czy ja naprawdę piszę tu w sposób niezrozumiały?A cofnij ten beton od zewnątrz tak by wsadzić tam styropian, albo do listwy podparapetowej albo w polowe grubości profila Twój rysunek jest ciągle złym rozwiązaniem Dlaczego nie zamówiłeś tam poszerzeń tak jak to widzisz u mnie na stronie? Nie pojmuję jak można tak komplikować sobie życie. Ile zaoszczędziłeś kasy? No przyznaj się tu A później wezwiesz kamerę termowizyjną i za głowę się złapiesz i będziesz miał pretensje do całego świata zamiast do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 22.07.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 (edytowane) Gwoli małego uzupełnienia i uporządkowania sprawy podparcia wszelkich balkonów, metod jest kilka, każda ma wady i zalety; 1. Metoda prezentowana wyżej przez Jareko, profile bazowe bądź poszerzenia. [cut!] 2. Montaż na podporach Heicko http://heicko.de/site_pol/katalogseiten/katalog.php?gl=34&kat=1403 Zalety- bardzo sztywne podparcie, łatwa regulacja nawet jeśli po montażu okaże się że gdzieś poziom się ulotnił. IVO333 zabawny jesteś. Jestem pewien, że nie miałeś nigdy tej podpory w ręce. Kilka dni temu przyjechały do mnie te podpory w wersji katalogowej 190110-3 regulacja w zakresie 110-180mm. To badziewie w ogóle nie jest stabilne!! Nie polecam kupowania tego wynalazku chyba, że macie spawarkę i pręty pod ręką aby całość usztywnić. Dlaczego to nie jest stabilne: nakrętka na klucz 17 NIE JEST PRZYSPAWANA do pionowego fragmentu rurki(rurka chyba 1/2") Całość jest chybotliwa zarówno na boki jak i do przodu i do tyłu. To się w ogóle nie nadaje do podparcia okna balkonowego! Nie w takiej postaci. Po wysunięciu na maksymalną deklarowaną wysokość(ca.180mm) w górną część podpory wystarczy b. mocno dmuchnąć(dosłownie) aby się przewróciła. Pręt M10 jest ZA KRÓTKI ! Przeróbka jest konieczna. Tyle w temacie podpór Heicko ode mnie. Jak widać sztywny to również pojęcie względne. Dziwi mnie tylko przymiotnik bardzo... Proszę o podanie marki i parametrów styroduru, którym mogę wypełnić próg. Remontuję taras muszę wywalić cegły, które mi "fachowcy" włożyli 10 lat temu pod próg okna. Płytę balkonu mam wyżej aniżeli poziom podłogi. Próg będzie w całości drewniany. Czy są jakieś styrodury wzmocnione( i w jaki sposób je się ewentualnie docina), które mi drewniany próg częściowo podtrzymają ? Próg prawdopodobnie będzie od fontu przykręcony do ściany na kołki, z boku do ścian bocznych na kątowniki ciesielskie z przetłoczeniem. Idę spawać... ku^%%$%^ Podpora montażowa made in Germany. Przeciętny Miecio ze Stasiem z wiejskiego warsztatu mający imadło, spawarkę, kątówkę, kawałek płaskownika, rurkę stalową i wiertła do metalu zrobią lepszą. Pozdrawiam D. Edytowane 22 Lipca 2010 przez dejfit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.07.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 jakże miło, że ktoś zdyskredytował to rozwiązanie. bo już nie raz słyszałem zarzuty iż promuję rozwiązania najdroższe - niestety, dobrze w 99% = drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 22.07.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Jareko sama idea takiej podpory nie jest zła. To może być dobrze i tanio.W wykonaniu produktu Heicko zabrakło niestety trochę wyobraźni. Nie wiem komu i czemu jest dedykowana ta podpora. Twierdzę z całą stanowczością, że do okna balkonowego w wersji oryginalnej się nie nadaje! Część, która podpiera ościeżnicę powinna wyglądać tak jak w konsolach dolnych JB-D - kształt litery L , nakrętka na klucz 17 i pręt M10 powinna być wydłużana - taka jak w normie DIN 6334 i koniecznie PRZYSPAWANA. Lepszą konstrukcję zrobi przeciętnie ogarnięty fachman... naprawdę. Sam bym taką zrobił, ale nie mam spawarki... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.07.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 hmmm...wiesz... samochód też można samemu złożyć Pamiętasz czasy kiedy składak PF126 kosztował 1/3 samochodu na przydziały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 22.07.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 IVO333 zabawny jesteś. Jestem pewien, że nie miałeś nigdy tej podpory w ręce. Kilka dni temu przyjechały do mnie te podpory w wersji katalogowej 190110-3 regulacja w zakresie 110-180mm. To badziewie w ogóle nie jest stabilne!! Nie polecam kupowania tego wynalazku chyba, że macie spawarkę i pręty pod ręką aby całość usztywnić. Dlaczego to nie jest stabilne: nakrętka na klucz 17 NIE JEST PRZYSPAWANA do pionowego fragmentu rurki(rurka chyba 1/2") Całość jest chybotliwa zarówno na boki jak i do przodu i do tyłu. To się w ogóle nie nadaje do podparcia okna balkonowego! Nie w takiej postaci. Po wysunięciu na maksymalną deklarowaną wysokość(ca.180mm) w górną część podpory wystarczy b. mocno dmuchnąć(dosłownie) aby się przewróciła. Pręt M10 jest ZA KRÓTKI ! Przeróbka jest konieczna. Tyle w temacie podpór Heicko ode mnie. Jak widać sztywny to również pojęcie względne. Dziwi mnie tylko przymiotnik bardzo... D. Miałem w ręku. Pierwsze wrażenie takie jak u Ciebie. Podpora zapewnia bardzo dobre podparcie przy nacisku od góry. Jeśli je stosujemy to dajemy też zwykłe kotwy kołkowane do wylewki po jej wylaniu. Stabilność na boki dają kliny między ramą a murem. Uważam to za dobre rozwiązanie. Poszerzenia są lepszym patentem, niestety droższym a to często ma znaczenie decydujące dla klienta. Gdyby ktoś zaproponował Ci taśmę rozprężną i folie do montażu, Ty byś go wykonał nie wyrównując otworu pod taśmę i nie zagruntował primerem pod folię, wyszłaby lipa to też byś mu śmieszność zarzucił? I oczywiście stwierdził że produkty Illbrucka to badziew germański? Trochę umiaru w szafowaniu wyrokami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.07.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 ....Jeśli je stosujemy to dajemy też zwykłe kotwy kołkowane do wylewki po jej wylaniu. ........... sorry, ale jak to się ma do pracy (rozszerzalność) wylewki kilkumetrowej np. z podłogówką. lipa może chyba być po tym zakotwieniu, bo wylewka jest pływająca (i tak ma być, po to ma dylatacje itp) a okno raczej stabilnie powinno być zamontowane a nie pływać (choćby na te kilka mm) z wylewką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 22.07.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 sorry, ale jak to się ma do pracy (rozszerzalność) wylewki kilkumetrowej np. z podłogówką. lipa może chyba być po tym zakotwieniu, bo wylewka jest pływająca (i tak ma być, po to ma dylatacje itp) a okno raczej stabilnie powinno być zamontowane a nie pływać (choćby na te kilka mm) z wylewką? Ma się tak samo jak nieraz proponowane tu podlanie wylewki na centymetr pod ramę a dalej styropian coby izolował. Teoretycznie ma to prawo pracować ale realnie nie ma skutków negatywnych. Tak samo teoretyzując kotwy stalowe pod wpływem zmian temperatury pracują ale to się pomija. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 24.07.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 (edytowane) hmmm...wiesz... samochód też można samemu złożyć Pamiętasz czasy kiedy składak PF126 kosztował 1/3 samochodu na przydziały? Dobre złożenie roweru MTB od podstaw nie jest proste, samochodu to już w ogóle. Podpora w swoim "zaawansowaniu" technicznym to może 1/ 10^6 tego co w rowerze o samochodzie nie mówiąc. Czasy "radosnej twórczości" wraz ze swoimi absurdami w postaci kartek, pustych półek i talonów dla wybranych mnie na szczęście ominęły. Trochę za mały byłem aby cokolwiek pamiętać. IVO, Nie czepiłbym się tej podpory gdyby nie fakt, że producent deklaruje możliwość regulacji w zakresie 110 -180mm. W momencie gdy podpora jest całkowicie wkręcona (w pozycji 110mm) przy dużym nacisku od góry całość pozostaje w miarę stabilna. Masz rację. Powiedzmy, że po solidnym zakotwieniu do ścian taka konstrukcja "ujdzie w tłumie". Dramatu nie ma. Ja potrzebuję wysunąć na wysokość 170 mm. Podpora moim zdaniem nie nadaje się w takiej postaci do niczego. Nie każę się z tym zdaniem nikomu zgadzać. W tym zakresie posługując się Twoją nomenklaturą uważam to za "germański badziew" i powtórzę to każdemu kto będzie mnie kiedykolwiek o nią pytał. Każdy cm wysunięcia jej do góry powoduje coraz większą utratę stabilności na boki oraz w przód i tyl. W zakresie 160-180 jest kompletnie bezużyteczna za względu na krótki pręt M10. Wystarczyłoby przyspawać nakrętkę wydłużaną wg. DIN6334 i byłoby ekstra. Po co nam okucia antywłamaniowe skoro oknu zamontowanemu na podporę Heicko wysuniętą w okolicę 155 i więcej wystarczy brzydko mówiąc sprzedać kilka kopów w dól ościeżnicy aby tam mocowanie popuściło ? Zostawiam to pod rozwagę każdemu montującemu okna. Nie reklamuję poszerzeń.Nie zarabiam na tym. Podpora kosztuje ok. 10 pln , sprawdzi się w pewnym zakresie na pewno, a już na pewno jest dobrą bazą do przeróbek. P.S W kwestii taśm. Jeżeli wykonywałbym coś sam nieznanym materiałem to konsultowałbym wszystko z doradcami technicznym tego/tych produktu/ów.Często dzwonię z sprawie żywic,silikonów, klejów do doradców - nie ma problemów ze wskazówkami. Skoro już pytasz co bym stwierdził to Ci odpowiem. Nazwałbym to germańskim badziewiem tylko w momencie, gdybym wykonał wszystko zgodnie z zaleceniami producenta a produkt spełniłby swojego zadania. W kwestii podpory nie trzeba dzwonić do nikogo. To nie pojazd kosmiczny. Podpora nie jest stabilna w moim przypadku przy konieczności wysunięcia na wysokość ca. 170 mm i bez przeróbek to się nie zmieni. Żeby było już całkiem wesoło sąsiadowi padła spawarka Miłego dnia. Edytowane 24 Lipca 2010 przez dejfit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 29.07.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 To ja złożę Ci dobrze rower MTB a Ty pomożesz mi w innych pracach na których się znasz;) Co do meritum: ponieważ muszę swój wielgachny zestaw balkonowy o szerokości 4,5metra jakoś zamocować w ociepleniu wybrałem jbd ale ich konstrukcja jest tak banalna, a ilość potrzebna dla mnie tak duża że postanowiłem zrobić po swojemu i pospawać je. Ceownik lub nawet kwadrat, przyspawana nakrętka, pręt gwintowany plus kątownik załatwią sprawę, tylko właśnie spawarkę muszę dorwać. A pytanie do jareko: czy takie profile bazowe lub inne dedykowane rozwiązania występują w wersji montażu w warstwie ocieplenia? Kiedy jest beton i jeszcze możliwość zmieszczenia profilu bazowego to sprawa jest łatwa, ale na płycie fundamentowej gdzie dojdzie tylko parkiet lub płytki wstawienie bazy jeśli chce się mieć okno do ziemi stanowi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts