jareko 29.07.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 nie ma problemu, bierze się mesel w dłoń i wykuwa 15 mm bruzdę pod kotwęTylko już jak tak bawisz się w samoróbki nie zapomnij o jednym - galwanicznym zabezpieczeniu twego dzieła bo skoroduje ci bardzo szybko i całe Twe oszczędności na tym etapie szlag trafi.Profil bazowy, listwy podparapetowe - nie ma znaczenia czy montaż występuje w ociepleniu czy w ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 29.07.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 nie ma problemu, bierze się mesel w dłoń i wykuwa 15 mm bruzdę pod kotwę Tylko już jak tak bawisz się w samoróbki nie zapomnij o jednym - galwanicznym zabezpieczeniu twego dzieła bo skoroduje ci bardzo szybko i całe Twe oszczędności na tym etapie szlag trafi. Profil bazowy, listwy podparapetowe - nie ma znaczenia czy montaż występuje w ociepleniu czy w ścianie nie rozumiem tego profilu bazowego: przecież nie można go położyć na styrodurze to jak postawić okno z tym profilem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.07.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 wynajmij ekipę która wykona ci prawidłowo montaż popatrz sobie na zdjęcia na mojej stronie - zobaczysz jak to można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 29.07.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 (edytowane) wynajmij ekipę która wykona ci prawidłowo montaż popatrz sobie na zdjęcia na mojej stronie - zobaczysz jak to można zrobić nie zamierzam robić tego sam, ale ekipę trzeba przypilnować. Masz racje, zdjęcia najlepiej wyjaśnią. Edytowane 29 Lipca 2010 przez tomclav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafau8 19.08.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam Proszę fachowców o poradę:Będę mieć okno balkonowe w salonie szerokie na 3,6m. W tej chwili otwór okienny zaczyna się na dole na wysokości szczytu ściany fundamentowej. Posadzka będzie około 20 cm wyżej. Po lekturze tego wątku wiem, że aby dobrze podeprzeć okno zdecyduję się na zastosowanie dodatkowego profilu pod oknem ale wydaje mi się, że chociaż trochę możnaby podmurować żeby zaoszczędzić na dodatkowym poszerzaniu tego proflu. No i pytanie - czym podmurować i na jaką wysokość ? Ściany mam z porothermu. z góry dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.08.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 chcesz mieć dobrze i ciepło, brak problemów w późniejszym etapie izolacji poziomej itp - nie kombinuj Po podsumowaniu materiału i robocizny - dla ilu złotych? 200? 500? a może nawet 1000? (nie wiadomo ile mb tych balkonów jest) Warto? Poszukaj tu postów dotyczących kolejnych prac - ile ekwilibrystyki i niepewnych rozwiązań tu się stosuje a tak masz cacy i gites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafau8 19.08.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 (nie wiadomo ile mb tych balkonów jest) wiadomo - napisałem, że 3,6m. Nie chodzi mi o zaoszczędzenie za wszelką cenę 100zł. Możesz mnie więcej określić koszt takiego profilu o wysokości ok. 15cm i długości 3,6m ? będę wiedzieć czy faktycznie jest sens kombinować. Moje pytanie powstało po lekturze Twojej strony: Na stronie piszesz, że "Nagminnie otwory na Inwestycjach są za wysokie, nie podmurowane na założony w projekcie wymiar, szczególnie w drzwiach balkonowych." Wywnioskowałem z tego, że można podmurować na ten założony wymiar aby nie było potem problemów - oczywiście użyć dodatkowo profilu jako równomiernego podparcia dla okna. Skoro jednak teraz radzisz, żeby nie murować to oświeć mnie jeszcze jak takie okno mocuje się do ściany fundamentowej? - leży na niej warstwa papy. Stawia się po prostu na papie i przykręca tylko boki i górę? No bo dziurawić papy raczej nie można. dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.08.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 oj to tekst sprzed wielu lat, kiedy u nas profile bazowe i poszerzenia były nieosiągalnepoliczmy - ale ceny będą z SchucoProfil bazowy wysokości 80mm - koszt ok 120 PLN/mb, profil bazowy 40 mm - koszt ok 80 PLN/mb, poszerzenie 50 mm - koszt ok. 40 PLN/mb, poszerzenie 120 mm - koszt ok. 70 PLN/ mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafau8 19.08.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 No to wychodzi 684,- przy założeniu profilu o wysokości 20cm albo 288,- przy tym najmniejszym 4cm. To już nie jest 100 zł tylko 400 różnicy. hmmm musze to przemyśleć. aha - a co z tym montażem bezpośrednio na ścianie fundamentowej i warstwie papy ? jak to powinno być prawidłowo zrobione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.08.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 jak to jak? Normalnie, jak okno w murze z tym tylko ze na chudziaku Popatrz sobie na zdjęcia z montaży u mnie na stronie - złapiesz idee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 20.08.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 popatrzyłem na jeden z rysunków zamieszczonych wyżej i nasunęło mi się takie pytanie: czy daje się taśmę brzegową przy oknie trasowym/balkonowym tak samo jak przy ścianie czy też nie? który wariant z rysunku jest poprawny? http://img101.imageshack.us/img101/9070/oknoc.jpg U nas będzie właśnie wariant B dlatego też wprowadziłem to rozwiązanie jako standard u mnie. Dla mojego świętego spokoju i braku późniejszych przepychanek. Dzięki temu wiem, że klient nie będzie miał później kłopotów Za każdym razem, jak opracowuję ofertę, wysyłam także zdjęcie jak wygląda profil bazowy wraz z listwa podparapetową. I jakże często słyszę pytanie - dlaczego u Pana montaż taki drogi? http://images31.fotosik.pl/449/15ead0871b22afb9m.jpg a już idiotyzmem dla mnie jest posadowienie HS-a bez poszerzeń - oto jak to wygląda standardowo u mnie http://images37.fotosik.pl/266/d4f97a2bb2ec6c42m.jpg namawiam także każdego klienta na wywalenie dodatkowej kasy przy pracach tynkarskich na takie oto listwy http://images32.fotosik.pl/448/935616a4c8438380m.jpg Te taśmy mamy i bardzo sobie chwalę bo bardzo ładnie to wygląda. Co do samego montażu okien balkonowych to u nas niby schuco a tych podparć nam nie dali. Okna montowali podparte na cegłach. Stało to tak prawie dwa lata, w tym roku cegły wyjęliśmy ułożyliśmy styropian i czekamy na wylewkę do czwartku - bo czy można zrobić coś jeszcze na tym etapie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 20.08.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Co do samego montażu okien balkonowych to u nas niby schuco a tych podparć nam nie dali. Okna montowali podparte na cegłach. Stało to tak prawie dwa lata, w tym roku cegły wyjęliśmy ułożyliśmy styropian i czekamy na wylewkę do czwartku - bo czy można zrobić coś jeszcze na tym etapie??? Szybko podeprzeć ponownie balkony! Chociaż prawdopodobnie już "się narobiło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 20.08.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 tzn z powrotem podłożyć cegły? Wyjęte były przedwczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.08.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 raaaaaany, i po co się produkujemy skoro tak podstawowy błąd się popełniaprawie 90% postów dotyczących kłopotów z oknami dotyczy własnie podpierania okien i balkonów i późniejszych kłopotów z prawidłowym wykonaniem izolacji czy docieplenia tego miejscaCo do samego montażu okien balkonowych to u nas niby schuco a tych podparć nam nie dali.Nie jest przymusem zastosowanie profili bazowych i poszerzeń. W dobie walki o klienta tylko ceną duża część handlowców nawet nie wspomina że coś takiego ma - klient patrzy na cenę końcowa i ma w d.... jakie rozwiązania montażowe zostaną zastosowaneWczoraj dostałem list od pewnej Forumowiczki, której miesiąc temu przygotowywałem ofertę. Przysłała mi ofertę innego punktu ze swojego terenu - różnica w cenie ok 2.000 (zamówienie ok 20 tys). I teraz o szczegółach - u mnie w HKS - fix szklony w skrzydle by ładnie to wyglądało - tam, fix w ościeżnicy by było jak najtaniej - nawet klientka nie zwróciła uwagi na różnice w rysunkach. U mnie w standardzie montażu bazówka i poszerzenia - tam ani słowa o zastosowaniu tych elementów. U mnie mechanizm wspomagania dostosowany do wielkości skrzydła - tam najmniejszy z możliwych i tym samym najtańszy. Itd itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 21.08.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Ja rozumiem że nie mają przymusu ale tak szanujące się firmy powinny wymagać takich montaży. Ogólnie powinien być to standard. Albo zamontują okna tak jak należy albo nie zamontują ich wcale- może wtedy i klientela przejrzała by na oczy. Mam nadzieję że nasze balkoniki wytrzymają i będzie wszystko OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadeuszK 27.08.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 W oknie balkonowym mam przewidzianą listwę poszerzeń wysokości 12cm.Jednak ze względu na to, że okno balkonowe wychodzi na balkon (strop nad wykuszem), który będzie ocieplony 15cm styropianu zachodzi konieczność dodatkowego podmurowania pod oknem na grubość 8cm lub jak proponuje montażysta postawienie okna na styrodurze. Czy rozwiązanie ze styrodurem jest do przyjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 27.08.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 W oknie balkonowym mam przewidzianą listwę poszerzeń wysokości 12cm. Jednak ze względu na to, że okno balkonowe wychodzi na balkon (strop nad wykuszem), który będzie ocieplony 15cm styropianu zachodzi konieczność dodatkowego podmurowania pod oknem na grubość 8cm lub jak proponuje montażysta postawienie okna na styrodurze. Czy rozwiązanie ze styrodurem jest do przyjęcia? Czy to że masz przewidziane poszerzenie 12 cm oznacza że okna są już zamówione z takim właśnie? Jeśli tak to balkon będzie za wysoki. Jeśli nie to po co kombinować ze styrodurem, dajcie więcej poszerzeń. Aha, daj te 15 cm styroduru a nie styropianu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadeuszK 27.08.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Okna mam zamówić w firmie oknoplus. 12 cm to jest maksymale poszerzenie jakie wykonują.Taki sposób wykonania jest przewidziany w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.08.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 12 cm to jest maksymale poszerzenie jakie wykonują. Wątpię. Poszerzenia można dopinać do siebie. Zazwyczaj jest kilka szerokości w każdym systemie. Tyle, że podmurowanie wyjdzie raczej taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 27.08.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Okna mam zamówić w firmie oknoplus. 12 cm to jest maksymale poszerzenie jakie wykonują. Taki sposób wykonania jest przewidziany w projekcie. To fajny projekt (projektant w domyśle), poszerzenie przewidział 12 cm przy 15 cm styro czyli minimum 22cm grubości z papą, wylewką itp. A poszerzenia jak napisał bwojtek można łączyć . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts