TadeuszK 27.08.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Proszę jeszcze o podpowiedź jak zamontować klocki podpierjące okno w ścianie 3W (12cm Mxx + 16cm styropian + 19cm Max).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.08.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 (edytowane) proszę jeszcze o podpowiedź jak zamontować klocki podpierjące okno w ścianie 3w (12cm mxx + 16cm styropian + 19cm max).. SFS! http://www.sfsintec.biz/internet/sfs75.nsf/PageID/EinbauindermehrschaligenWand Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadeuszK 27.08.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 SFS! http://www.sfsintec.biz/internet/sfs75.nsf/PageID/EinbauindermehrschaligenWand Jak przymocować "Konsola dolna JB-DK" do pustaka MAXa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.08.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Tak:http://www.sfsintec.biz/internet/sfs75.nsf/PageID/JB-DK-ALW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gch 22.02.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Witam Wszystkich, szczególnie jareko (na którego pomoc liczę). Na razie jestem jeszcze przed fundamentami, ale już teraz zastanawiam się nad oknami. Planuję zamontować swoje okna w stystemie jb-d. Jak już się dowiedziałem (dzięki jareko) w tym systemie można zamontować wszystkie okna, poza oknami tarasowymi HS, które z kolei można częściowo wysunąć przed lico ściany. I tutaj pojawia się pytanie: czy zasadne jest na etapie fundamentów poszerzenie ściany fundamentowej tak, żeby cały HS stał na solidnej podporze, czy też te 9 cm które będzie wisiało poza murem lepiej jest podeprzeć w inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.02.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 HS spokojnie może zostać podparty w polowie swej glebokosci zabudoway czyli 170 mm - wysuniecie 85 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 17.04.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Czy w przypadku podparcia okien tarasowych na poszerzeniu, piance od dołu i dodatkowo od wewnątrz domu przykręconych do chudziaka i poszerzenia trzech kątowników ciesielskich można ta piankę wyskubać i w to miejsce podlać zaprawe, dla usztywnienia. Czy nie ma takiej potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.04.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Jeśli poszerzenie jest ze wzmocnieniem i do niego przykręcone - zostawiłbym. Jeśli pod poszerzeniami są kliny z tworzywa - zostawiłbym. PIanka zawsze uczyni to najgorsze z możliwych miejsc - ciepłym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 18.04.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Cześć Jareko. Kliny zostały wyciągnięte i dziury po nich zapiankowane. Okna tarasowe to podwójne drzwi z ruchomym słupkiem. Wszystkie cztery takie drzwi zostały od wewnątrz wzmocnione kątownikami ciesielskimi. Po trzy kątowniki pod każdym słupkiem na okno. Pytałem o możliwość wycięcia spod nich pianki w celu wrzucenia tam zaprawy. Profile to Schuko (SZIKO) chyba przyzwoite. Skoro twierdzisz że nie trzeba podmurowywać to jeszcze to przemyśle. Chcę to jakoś zaizolować od wilgoci od zewnątrz. Mam ściany 44 Winerberger a okna osadzone po środku ściany. Także za drzwiami od zewnątrz zostaje jakieś 15 cm widocznego chudziaka. planowałem wyciąć piankę spod drzwi. Podmurować je na całej długości przejechać to kilkoma warstwami Mapeigum, do poszerzenia od zew. przytulić piątkę styro i to wszystko zalac betonem na około 10 cm szerokości i wysokość 2/3 poszerzenia. i obłożyć to wszystko blachą ołowianą która miała się zaczynac pod aluminiowym progiem ozdobnym a kończyć nad poniżej górnej krawędzi folii kubełkowej. Mam niski próg i chcę zrobić taras drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 02.07.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam za 1,5 tyg montują mi okna z oknoplastu , w domu prawie wszystkie okna zaczynają się od posadzki , osoba która mierzyła mi okna kazała zrobić wylewkę na wysokość 20 cm (33 cm gotowa podłoga). Co proponujecie pod okna ,może podmurować na wysokość 20 cm z cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 14.09.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Ja mam u siebie kilka okien do samej podłogi, jest to 12 mb po podłodze. Okna są 18 cm powyżej fundamentu, zaproponowano mi poszerzeni na profilu Aluplast w cenie 170 zł za mb. Cena dotyczy poszerzenia o wysokości 6 cm, więc u mnie będe musiał zastosować potrójne takie poszerzenie. Czyli 12x3x170 co daje 6120 zł. Czyli 1/3 sumy tego co mam zaplacic za okna. Czy te poszerzenia są takie drogie? Niestety umowe juz mam podpisaną z tą firmą,wiec okna musze od nich wziąć. Ale cena 6000zł to chyba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 14.09.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Ja mam u siebie kilka okien do samej podłogi, jest to 12 mb po podłodze. Okna są 18 cm powyżej fundamentu, zaproponowano mi poszerzeni na profilu Aluplast w cenie 170 zł za mb. Cena dotyczy poszerzenia o wysokości 6 cm, więc u mnie będe musiał zastosować potrójne takie poszerzenie. Czyli 12x3x170 co daje 6120 zł. Czyli 1/3 sumy tego co mam zaplacic za okna. Czy te poszerzenia są takie drogie? Niestety umowe juz mam podpisaną z tą firmą,wiec okna musze od nich wziąć. Ale cena 6000zł to chyba przesada. Cena może się różnić w różnych systemach, kolor ma też oczywiście wpływ (czasem stosuje się jednostronną okleinę) tym niemniej sporo. Dla porównania w innym (na pewno nie gorszym od Aluplasta)systemie cena porównywalnej szerokości to 50-80 za metr. Może podano Ci cenę za metr złożenia 18cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 14.09.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Cena 170 zł /mb zupełnie z kosmosu - pewnie jest tak jak pisał IVO, podali cenę za złożone 18cm. Najlepiej dopytaj sprzedawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 15.09.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Dzisiaj pytałem chodzi o profil Ideal 7000, podali mi cenę za 6-o metrową lagę o wysokości 6 cm - 970 zł brutto, czyli ja potrzebuje takiej potrójnej zeby otrzymac 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.09.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 a nie możesz zamówić od I4000? Podparcie balkonu nie musi być takiej samej szerokości jak profil z jakiego wykonane jest okno - a od I4000 na pewno będzie tańszyPoza tym, wystarczy że tylko jedno poszerzenie, to pierwsze od ościeżnicy, powinno mieć wzmocnienie, te niżej już nie koniecznie - a wzmocnienie do poszerzeń jest drogie, bardzo drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 16.09.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Też myślałem żeby dać od I4000,ale powiedziano mi,ze nie pasują do siebie, bo Ideal 7000 ma 80mm szerokości a Ideal4000 jest cieńszy, a one chyba muszą wchodzić w siebie, zazębiać się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) szerokośc nie ma nic do rzeczy - istotne jest czy zaczepienia mają taki sam rozstawco ci przeszkadza ze to co idzie w wylewkę bedzie weższe?Mało tego. Jak porzerzenie będzie cofniete od zewnątrz tym lepiej-nie będziesz miał kłopotów z prawidłowym wykonaniem izolacji. Edytowane 16 Września 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 16.09.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Wzmocnienie masz na mysli, ten stalowy rdzen z blachy o przekroju kwadratu. Czyli uwazasz,ze okno tarasowe o szerokosci 3 m, moze stac na takich profilach od I4000 bez wzmocnienia. Twoje uwagi sa cenne, wiec prosze o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoraMichal 02.12.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witam, proszę o radę dot. posadowienia drzwi tarasowych. Nim poczytałem na forach o poszerzeniach/podwyższeniach systemowych, murarz podmurował mi otwór drzwi tarasowych suporeksem (na szer. ściany - 24,5cm) o wysokości ok. 1,5 cm poniżej planowanej wylewki (wylewka ma być 14cm powyżej chudziaka, a podmurowanie jest na 12,5cm. I teraz czy usuwać/ przycinać na szerokości od wewnątrz te siporeksy? Wolałbym uniknąc ich całkowitego usuwania, ale czy możliwe jest rozwiązanie pośrednie - np. podłożenie pod ramę okienną 2 cm styroduru na tych suporeksach? A jeśli konieczna listwa systemowa, czy znajdę taką na wys. 2cm, czy najniższa to 4cm? Zakładam, że dojdzie jeszcze panel/podłoga, a próg może byś schowany (tylko jak bardzo?). IVO333 - O co chodzi w metodzie 3. z dawaniem odcinków poszerzeń i wypełnianiu przestrzeni między nimi - może jakiś schemat, bo laikowi trudno cokolwiek z tego zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bit512 17.09.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Witam.Mam taki problem ... zapiankowano mi okna ale tak ze albo są dziurki albo prześwituje ... i teraz co byście doradzili...monter chciał dokładać piany ja się nie zgodziłem ... co radzicie wyjąć okno wyczyścić i od nowa czy tylko wyciąć pianę i od nowa wcisnąć...2. pytanie jak uszczelnić kliny pod oknami bo między nimi też są dziurki...3. Czy piana powinna być na całej szerokości ramy ... to znaczy jeśli rama od strony muru ma np 9,5 centymetra to piana powinna być też mniej więcej tej szerokości czy może być że brakuje jest z jednej strony np. 2 cm a z drugiej 1,5 cm. Proszę niech ktoś mi szybko odpowie jak to rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts