Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak? poprawnie zaizolowac okno tarasowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

proszę jeszcze o podpowiedź jak zamontować klocki podpierjące okno w ścianie 3w (12cm mxx + 16cm styropian + 19cm max)..

SFS!

http://www.sfsintec.biz/internet/sfs75.nsf/PageID/EinbauindermehrschaligenWand

Edytowane przez bwojtek

• 5 months później...
Witam Wszystkich, szczególnie jareko (na którego pomoc liczę). Na razie jestem jeszcze przed fundamentami, ale już teraz zastanawiam się nad oknami. Planuję zamontować swoje okna w stystemie jb-d. Jak już się dowiedziałem (dzięki jareko) w tym systemie można zamontować wszystkie okna, poza oknami tarasowymi HS, które z kolei można częściowo wysunąć przed lico ściany. I tutaj pojawia się pytanie: czy zasadne jest na etapie fundamentów poszerzenie ściany fundamentowej tak, żeby cały HS stał na solidnej podporze, czy też te 9 cm które będzie wisiało poza murem lepiej jest podeprzeć w inny sposób?

• 1 month później...
Cześć Jareko. Kliny zostały wyciągnięte i dziury po nich zapiankowane. Okna tarasowe to podwójne drzwi z ruchomym słupkiem. Wszystkie cztery takie drzwi zostały od wewnątrz wzmocnione kątownikami ciesielskimi. Po trzy kątowniki pod każdym słupkiem na okno. Pytałem o możliwość wycięcia spod nich pianki w celu wrzucenia tam zaprawy. Profile to Schuko (SZIKO) chyba przyzwoite. Skoro twierdzisz że nie trzeba podmurowywać to jeszcze to przemyśle. Chcę to jakoś zaizolować od wilgoci od zewnątrz. Mam ściany 44 Winerberger a okna osadzone po środku ściany. Także za drzwiami od zewnątrz zostaje jakieś 15 cm widocznego chudziaka. planowałem wyciąć piankę spod drzwi. Podmurować je na całej długości przejechać to kilkoma warstwami Mapeigum, do poszerzenia od zew. przytulić piątkę styro i to wszystko zalac betonem na około 10 cm szerokości i wysokość 2/3 poszerzenia. i obłożyć to wszystko blachą ołowianą która miała się zaczynac pod aluminiowym progiem ozdobnym a kończyć nad poniżej górnej krawędzi folii kubełkowej. Mam niski próg i chcę zrobić taras drewniany.

• 2 months później...
  • 2 months później...
Ja mam u siebie kilka okien do samej podłogi, jest to 12 mb po podłodze. Okna są 18 cm powyżej fundamentu, zaproponowano mi poszerzeni na profilu Aluplast w cenie 170 zł za mb. Cena dotyczy poszerzenia o wysokości 6 cm, więc u mnie będe musiał zastosować potrójne takie poszerzenie. Czyli 12x3x170 co daje 6120 zł. Czyli 1/3 sumy tego co mam zaplacic za okna. Czy te poszerzenia są takie drogie? Niestety umowe juz mam podpisaną z tą firmą,wiec okna musze od nich wziąć. Ale cena 6000zł to chyba przesada.

Ja mam u siebie kilka okien do samej podłogi, jest to 12 mb po podłodze. Okna są 18 cm powyżej fundamentu, zaproponowano mi poszerzeni na profilu Aluplast w cenie 170 zł za mb. Cena dotyczy poszerzenia o wysokości 6 cm, więc u mnie będe musiał zastosować potrójne takie poszerzenie. Czyli 12x3x170 co daje 6120 zł. Czyli 1/3 sumy tego co mam zaplacic za okna. Czy te poszerzenia są takie drogie? Niestety umowe juz mam podpisaną z tą firmą,wiec okna musze od nich wziąć. Ale cena 6000zł to chyba przesada.

Cena może się różnić w różnych systemach, kolor ma też oczywiście wpływ (czasem stosuje się jednostronną okleinę) tym niemniej sporo. Dla porównania w innym (na pewno nie gorszym od Aluplasta)systemie cena porównywalnej szerokości to 50-80 za metr. Może podano Ci cenę za metr złożenia 18cm?

a nie możesz zamówić od I4000? Podparcie balkonu nie musi być takiej samej szerokości jak profil z jakiego wykonane jest okno - a od I4000 na pewno będzie tańszy

Poza tym, wystarczy że tylko jedno poszerzenie, to pierwsze od ościeżnicy, powinno mieć wzmocnienie, te niżej już nie koniecznie - a wzmocnienie do poszerzeń jest drogie, bardzo drogie

szerokośc nie ma nic do rzeczy - istotne jest czy zaczepienia mają taki sam rozstaw

co ci przeszkadza ze to co idzie w wylewkę bedzie weższe?

Mało tego. Jak porzerzenie będzie cofniete od zewnątrz tym lepiej-nie będziesz miał kłopotów z prawidłowym wykonaniem izolacji.

Edytowane przez jareko

• 1 year później...
Witam, proszę o radę dot. posadowienia drzwi tarasowych. Nim poczytałem na forach o poszerzeniach/podwyższeniach systemowych, murarz podmurował mi otwór drzwi tarasowych suporeksem (na szer. ściany - 24,5cm) o wysokości ok. 1,5 cm poniżej planowanej wylewki (wylewka ma być 14cm powyżej chudziaka, a podmurowanie jest na 12,5cm. I teraz czy usuwać/ przycinać na szerokości od wewnątrz te siporeksy? Wolałbym uniknąc ich całkowitego usuwania, ale czy możliwe jest rozwiązanie pośrednie - np. podłożenie pod ramę okienną 2 cm styroduru na tych suporeksach? A jeśli konieczna listwa systemowa, czy znajdę taką na wys. 2cm, czy najniższa to 4cm? Zakładam, że dojdzie jeszcze panel/podłoga, a próg może byś schowany (tylko jak bardzo?). IVO333 - O co chodzi w metodzie 3. z dawaniem odcinków poszerzeń i wypełnianiu przestrzeni między nimi - może jakiś schemat, bo laikowi trudno cokolwiek z tego zrozumieć?

• 9 months później...

Witam.

Mam taki problem ... zapiankowano mi okna ale tak ze albo są dziurki albo prześwituje ... i teraz co byście doradzili...

monter chciał dokładać piany ja się nie zgodziłem ... co radzicie wyjąć okno wyczyścić i od nowa czy tylko wyciąć pianę i od nowa wcisnąć...

2. pytanie jak uszczelnić kliny pod oknami bo między nimi też są dziurki...

3. Czy piana powinna być na całej szerokości ramy ... to znaczy jeśli rama od strony muru ma np 9,5 centymetra to piana powinna być też mniej więcej tej szerokości czy może być że brakuje jest z jednej strony np. 2 cm a z drugiej 1,5 cm.

Proszę niech ktoś mi szybko odpowie jak to rozwiązać.