Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mutiswitch - instalacja antenowa

PiotrTok

Recommended Posts

I nikt nie wspomniał o bardzo ważnej rzeczy, o przewodach koncentrycznych. Przewody idą pod tynk a ja z ubolewaniem stwierdzam u inwestorów obecność najgorszego g...a pod tynkiem w postaci taniego koncentryka ze stalowa żyłą na której znajduje się tylko cienka warstwa miedzi, dotyczy to tez taniej skrętki komputerowej.

• 4 weeks później...

Mniej więcej dla tego samego, dla którego robisz w domu instalację CO zamiast grzać dużym piecem w salonie i trzymać drzwi do reszty pomieszczeń otwarte.

Wifi jest dobre do laptopa. Do stacjonarnych urządzeń przewodowa instalacja jest po prostu lepsza.

J.

..poza tym wiekszosc fajnych dekoderow sat ma przylacze ethernet-u, wiec warto zainwestowac, tym bardziej, ze koszt mizerny. Ja w kazdym punkcie TV mam tez ethernet podciagniety i w kazdym pokoju tez jedno gniazdko (nawet w kuchni zrobilem :-)

ja mam na strychu zalozone takie cos:

http://allegro.pl/item1006195535_rozdzielnia_multimedialna_typ_rm6415_1.html

tam mi sie zbiegaja wszystkie kable koncentryczne z gniazdek w pokojach (4), wszystkie kable ethernetu + kabel telefoniczny do modemu ADSL, kable zasilania 2 accesspointow, kable do konwertera quad-monoblock i zwyklej anteny telewizji naziemnej.

Generalnie nie jest tanio, ale za to solidnie i estetycznie - w kazdym pokoju mam niezalezny sygnal sat z radiem i tv naziemna (polsat ciagne z ziemi, reszta z satelity).

Przy okazji obok postawilem dodatkowa szafke z serwere newCS i NAS-a - tam trzymam zdjecia rodzinne i inne pierdoly :-)

• 1 month później...

witam

A ja mam takie pytanie, jak zrobic najlepiej instalacje TV w domku tj na strych wyprowadziłem kilka kabli z rożnych pomieszczen i wystarczy teraz te kable podpiac do jakiegos dobrego multiswitch'a ??? nadmienie , ze sygnał chce wprowadzic z satelity (cyfrowy polsat mam) i z anteny siatkowej , będzie to działac ??