slagor 27.01.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Drodzy forumowicze, czy możecie mi potwierdzić dobre działanie turbokominka z Makrotermu. Planuję dokonać zakupu w pakiecie promocyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 27.01.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Znam dwie osoby które użytkują ten kominek i są zadowolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Drodzy forumowicze, czy możecie mi potwierdzić dobre działanie turbokominka z Makrotermu. Planuję dokonać zakupu w pakiecie promocyjnym. potwierdzam ale promocje to bym sobie odpuścił. Kupując wszystko osobno wyjdzie znacznie taniej, przynajmniej u mnie tak wyszło. Co do kominka to jestem w 200% zadowolony, narazie w fazie testów bo jeszcze nie mieszkamy, ale działa super !!! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 27.01.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Ja ma pytanie odnośnie obudowy do turbokominka. Rozmawiałem ze swiom kominkarzem, i kręcił nosem na obudowę rozbieralną. Rozbieralną to można zrobić z płyt GK, ale nie z kamienia - według niego. A poza tym obudowywał już wiele kominków z płaszczem innych firm. Ba, nawet kilka lat temu sam zmajstrował parę wkładów z płaszczem, jak jeszcze nie za bardzo były dostępne na rynku. I inni producenci nie kazali robić obudowy rozbieralnej. Tak wię pytanie. Tutaj jest kominek: http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Turbo1.jpg Do których miejsc trzeba zapewnić dostęp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 27.01.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Szaruśteż jestem na etapie myślenia o obudowie tego kominka.To co masz na rysunku to sam kominek więc tu powinno być dojście do połąceń przy krućcach i czujki temperatury, nad kominkiem bębziesz miał kolano spalinowe z rewizją ( też dobrze mieć dojście) a nad kominkiem naczynie wzbiorcze z dojściem Wody i zaworem automatycznego uzupełniania ubytków (i też warto zrobić dojście) Tak naprawdę to też jeszcze nie wiem jak to obudować i szukam pomysłu i natchnienia.Może inni użytkownicy podzielą się tym jak mają obudowane swoje kominki z płaszczem wodnym.mnie ten temat też mocno interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Ja ma pytanie odnośnie obudowy do turbokominka. Rozmawiałem ze swiom kominkarzem, i kręcił nosem na obudowę rozbieralną. Rozbieralną to można zrobić z płyt GK, ale nie z kamienia - według niego. A poza tym obudowywał już wiele kominków z płaszczem innych firm. Ba, nawet kilka lat temu sam zmajstrował parę wkładów z płaszczem, jak jeszcze nie za bardzo były dostępne na rynku. I inni producenci nie kazali robić obudowy rozbieralnej. Tak wię pytanie. Tutaj jest kominek: http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Turbo1.jpg Do których miejsc trzeba zapewnić dostęp? aktualnie jestem przed wykonaniem obudowy, wydumałem sobie że będzie to obudowa z regipsów (prosta forma bez udziwnień) , we wnęce na drewno będa drzwiczki przez które będe mial dostęp do zaworów oraz gniazdka elektrycznego to samo będzie w dolnej wnęce gdzie jest dmuchawa a obok niej zrobiłem kratke (taka prysznicową) jak by coś kiedyś odpukac pierdykneło, oczywiście podłoga w miejscu gdzie stoi kominek będzie wyłożony kafelkami ze skosami do kratki (kratki oczywiście nie widać) Kominek w miejscach gdzie sie da zostanie obłożony szamotką. Pompy zostały zainstalowane w kotłowni, dodatkowo wyprowadziłem kabel zasilający do piwniczki który można podpiąć do UPS'a. Narazie są to plany w praniu pewnie cos się jeszcze zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 27.01.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 No właśnie, czekamy na wszelkie sugestie na temat obudow rozbieralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysio 27.01.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Obserwuję z zainteresowaniem ten wątek:) Ja chcialbym wyrzucić cały osprzęt zabezpieczający (zbiorniki/odejścia itp) do kotłowni. W salonie chcę zostawić jedynie niezbędne minimum.Pytanie:- ile rur muszę doprowadzić do kominka (będę go włączał do CO) - według mnie zasilanie/odejście + zabezpieczenie - w sumie 2 pary - zgadza się?- czy ktoś może podać faktyczne koszty całej takiej instalacji (jasne, że część kosztów zależy od odcinków rur) - koimnek + X, Y, Z; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Obserwuję z zainteresowaniem ten wątek:) Ja chcialbym wyrzucić cały osprzęt zabezpieczający (zbiorniki/odejścia itp) do kotłowni. W salonie chcę zostawić jedynie niezbędne minimum. Pytanie: - ile rur muszę doprowadzić do kominka (będę go włączał do CO) - według mnie zasilanie/odejście + zabezpieczenie - w sumie 2 pary - zgadza się? - czy ktoś może podać faktyczne koszty całej takiej instalacji (jasne, że część kosztów zależy od odcinków rur) - koimnek + X, Y, Z; teraz na to patrze i zastanawiam sie dlaczego moj instalator nie wpadł na ten pomysł z przeniesieniem jeszcze naczynia wzbiorczego do kotłowni, jestem jeszcze przed tynkami i zastanawiam sie czy nie dołozyc jeszcze kilka dni i przenies to wszystko do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 27.01.2004 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 rysio nie wiem jak daleko masz do kotłowni i czy to możliwedwie rury do CO zasilanie i powrót u mnie CU28Dwie rury od naczynia wzbiorczego (muszą schodzić z góry do kominka aby woda uzupełniała się grawitacyjnie lub ułożone z odpowiednim spadkiem) doprowadzenie zimnej wody do naczynia wzbiorczego (naczynie musi wisieć wyżej niż kominek) przelew z naczynia wzbiorczego najlepiej skierowany do kratki o której pisał XanXU mnie za daleko do kotłowni i to wszystko musi być w obudowie.w kotłowni mam tylko zestawy pompowe, no właśnie przewody do zasilenia pomp ze sterownika do kotłowni i przy kominku gniazdko do zesilenia sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 27.01.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Xanx pewnie jak tylko możesz i jest to technicznie wykonalne to jak najbardziej przenoś ja żałuję że nie mogłem i teraz muszę kombinować jak to obudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Powiedzcie mi jeszcze z jakimi kotłami to u Was współpracuje. Mi zaproponowano kocioł BERETTA plus zasobnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Powiedzcie mi jeszcze z jakimi kotłami to u Was współpracuje. Mi zaproponowano kocioł BERETTA plus zasobnik z wszystkimi osobiście mam de dietrich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 28.01.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 ja mam Vaillanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 28.01.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 juz niedlugo zaprezentuje zdjecia mojego makrotermowego kominka, oblozony kamieniem, ale specyficznie, z odwiedzajacych mnie gosci nikt jeszcze nie widzial takiego rozwiazania, ale podoba sie, dlugo nad nim myslalem i udalo mi sie wydumac jak ma to wygladac a teraz krotko: kominek stoi w rogu salonu, od podlogi do wysokosci okolo 1,30 m ulozony kamieniem, taki z Tatr jeden na drugim , tkz. metoda "na sucho" bez widocznej fugi, tam gdzie mam jakies sroby i itp ulozony kamien bez zaprawy, w razie wycieku wyjmuje kilka kamieni i naprawiaja chlopaki z Makrotermu ...... od kamienia w gore do sufity klade plyte gips.-kartonowa, pomalowana, jest w kolorze sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 28.01.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Paj^ czekam na te zdjęcia napisz czy dużo wydałeś na szybę u mnie też gwizdało i dopiero po twoich postach zwróciłem uwagę że jest pod szybęą przerwa w uszczelnieniu Ale ja to bez odkręcania szyby uszczelniłem kawałkiem koca gaśniczegoi jest superpozdrawiam czakur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Paj^ czekam na te zdjęcia napisz czy dużo wydałeś na szybę u mnie też gwizdało i dopiero po twoich postach zwróciłem uwagę że jest pod szybęą przerwa w uszczelnieniu Ale ja to bez odkręcania szyby uszczelniłem kawałkiem koca gaśniczegoi jest super pozdrawiam czakur a ja mam taka sama dziure w uszczelnieniu tylko na górze szyby może to specjalne założenie technologiczne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 28.01.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Też jest na górze i też myślę że to jest coś z ich technologią wykonania ale jak to uszczelniłem to spalanie nie jest gorsze a nie gwizda, więc dla mnie jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Też jest na górze i też myślę że to jest coś z ich technologią wykonania ale jak to uszczelniłem to spalanie nie jest gorsze a nie gwizda, więc dla mnie jest lepiej obadam jak juz będe miaszkał, teraz nic mi nie gwizda może podczas pierwszego romantycznego wieczoru przy kominku cuś sie ujawni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 juz niedlugo zaprezentuje zdjecia mojego makrotermowego kominka, oblozony kamieniem, ale specyficznie, z odwiedzajacych mnie gosci nikt jeszcze nie widzial takiego rozwiazania, ale podoba sie, dlugo nad nim myslalem i udalo mi sie wydumac jak ma to wygladac a teraz krotko: kominek stoi w rogu salonu, od podlogi do wysokosci okolo 1,30 m ulozony kamieniem, taki z Tatr jeden na drugim , tkz. metoda "na sucho" bez widocznej fugi, tam gdzie mam jakies sroby i itp ulozony kamien bez zaprawy, w razie wycieku wyjmuje kilka kamieni i naprawiaja chlopaki z Makrotermu ...... od kamienia w gore do sufity klade plyte gips.-kartonowa, pomalowana, jest w kolorze sciany paj^ dawaj zdjęcia może byc na priva, powielimy twoje pomysły (oczywiście jeśli można) no i jak nam sie spodoba tez mam postawiony w rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts