Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obliczyć rachunek za gaz?

ina630

Recommended Posts

Witam, mamy ogrzewanie w mieszkaniu na gaz, z piecyka idzie tez gaz na gotowanie oraz grzanie wody. Pani z Gazowni przysłała mi cennik ale nigdt w życiu nie miałam do czynienie z gazem, dlatego pytam Was jak się to liczy. Powiedzmy dla 200m3. Tutaj podaje cennik

Taryfa W-3 zużycie roczne gazu w przedziale 1200 - 8000 m3 cena za paliwo gazowe 0,9210

abonament 8,20

opłata sieciowa stała 32,15

opłata sieciowa zmienna 0,4600

Prosze o pomoc

Za 200 m3 = 389,18 zł (brutto)

Należność za gaz: 200 x 0.92 x 1,22 = 224,72

Abonament za 1 m-c: 1 x 32,15 x 1,22 = 10,00

Opłata sieciowa stała za 1 m-c: 1 x 32,15 x 1,22 = 32,22

Opłata sieciowa zmienna: 200 x ,46 x 1,22 = 112,24

Suma w/w: 224,72 + 10 + 32,22 + 112,24 = 389,18

gdy okres rozliczenia przekracza 1 m-c wtedy abonament i opłata sieciowa stała jest "2" zamiast "1"

Mogą wyjść drobne różnice (kilka zł) w zależności jak obliczany jest VAT (czy od całości kwoty netto czy jednostkowo od netto).

Zuzycie gazu zalezy od: ilości grzanej wody do mycia, uzytkowania kuchni gazowej do gotowania, temperatury utrzymywanej w mieszkaniu, polozenia mieszkania w budynku (np. szczytowe czy na poddaszu), wieku budynku i jakosci ocieplenia, czy sasiedzi grzeja czy tez sa pustostany. Mam 58 m2 w mieszkaniu szczytowym. Za okres 12.2009-01.2010 przyszlo prawie 700 zl :evil: Temperatura w domu 21,5stC. Budynek 11-letni :-?

Ja mieszkam w mieszkaniu szczytowym z boku kamienicy, klatka wychłodzona, w nocy nie grzejemy, nad ranem ok.17C puszczam aż się nagrzeje do ok 21, daje na minimum i pod wieczór znów grzeje do ok.22stopni. Ciepłej wody nie używamy dużo bo jest nas dwójka, gotujemy raczej szybko. Budynek nie ocieplony, stare budownictwo, wiec pewnie z tego tyle m3 i do tego dwie kratki wentylacyjne od których czuć zimne powietrze. Niech ta zima juz sobie pójdzie...

Ja mieszkam w mieszkaniu szczytowym z boku kamienicy, klatka wychłodzona, w nocy nie grzejemy, nad ranem ok.17C puszczam aż się nagrzeje do ok 21, daje na minimum i pod wieczór znów grzeje do ok.22stopni. ...

Jaki kocioł ?

Coś czuje że ekonomiczniej byłoby grzać by cały czas w mieszkaniu była równa temperatura ewentualnie na noc góra 1 stopień mniej.

Pawlok

To ty tak bez termostatu? :o bylem swiecie przekonany, ze sterujesz termostatem. W twoim przypadku piec ciagle dogrzewa wode w systemie zgodnie z ustawieniem na piecu, a nie uzaleznia swoje wlaczenie/wylaczenie od zadanej temperatury czyli woda sie ciagle grzeje mimo iz juz dawno uzyskalas temperature optymalna dla ciebie czyli np 22stC. Podlacz ten termostat, ustaw czasy grzania i zobaczysz ze powinno byc i cieplej i choc troche taniej :D

Jak masz kogos kto troche zna sie na elektryce i daje sobie rade z kabelkami to jest to do wykonania. Potrzebna instrukcja od pieca i instrukcja od termostatu pokojowego i ... mozna podlaczyc. :) Jak nie czujesz sie na silach to lepiej wezwij kogos od Twojego pieca i niech ci to podlaczy W najgorszym przypadku mozna cos uszkodzic w "bebechach" pieca

Czyli lepiej mieć termostat, zauważyłam, że bierze 7m3 gazu na dobe miałam piec na minimum a temperatura ledwo 19 ( na 45m2 mieszkania - jeszcze w kuchni i małym pokoju kaloryfery zakręcone!!!!!!!!!). Czyli tyle samo gazu pożarło a zimniej niż by piec był na cieplej ustawiony. Jedno wielkie gówno

• 5 years później...