Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? w?glowy z wytrzyma?o?ci? 24h?

Drizzt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Czy macie drodzy forumowicze wiedzę na temat kotła węglowego (miałowego) z wytrzymałością ok. 24h + nawiew. Wiem, że takie piece są ponieważ sąsiad ma taki. Problem z tym, że kupił go bez tzw. serwisu a facet, który go sprzedał zwinał interes i wyprowadził się w Polskę.

Zajrzyj na http://www.ekokotly.com.pl taka zabawka na drewno pociagnie nawet 16 godz a węgiel(to co wiem) nawet do 43 godz.

Co do miału jest problem bo są szerokie ruszta.

A jak chcesz miałowy to wrzuć w wyszukiwarkę "kotlarz".

Tomcio

Mam piec na ekogroszek węglowy w którym pali się non stop. Wymaga raz na kilka dni dosypania węgla i wyniesienia popiołu. Od października do chwili obecnej spaliłem jakieś 2 i pół tony po 340 zł. Dom o powierzchni 160 m2 plus cwu.

Nareszcie ktoś z kotłem węglowym z podajnikiem!

:lol:

Napisz kolego więcej szczegółów. Czy jest to kocioł z Pleszewa? Też rozważam taki i muszę się szybko zdecydować, bo zimno.

Jest to piec z Piekarzyc koło Pleszewa z firmy Ekocentr. Kosztował około 6 tys. złotych plus osprzęt (pompy, zawory, zawór mieszający) i elektroniczny termostat pokojowy. Grzeje nim pierwszy sezon pow. ok. 160 m2 i 140 l bojler ciepłej wody i jak narazie jestem bardzo zadowolony. Pali się w nim cały czas od początku października. Ma certyfikat ekologiczny i faktycznie przez ten cały czas palenia w nim nie udało mi się zauważyć dymu z komina. Zresztą nie jest wymagany wkład kominowy do tych kotłów. Reszta jak wyżek. Pozdrawiam.

Dlaczego kotłom stalowym na ekogroszek dajecie tylko kilka lat życia. W porównaniu ze zwykłym piecem węglowym lub na miał które często są duszone z temperaturą kotła 50 stopni C to rozumiem, ale w przypadku pieca na ekogroszek jest wytwarzana bardzo mała ilość szkodliwych związków. W dodatku u mnie ten piec pracuje cały czas z jednakową temperaturą 65 stopni C bez wygaszania. Jest w nim sucho tak samo jak w przewodzie kominowym i którym nie ma śladów żrących substancji.

Jest to piec z Piekarzyc koło Pleszewa z firmy Ekocentr. Kosztował około 6 tys. złotych plus osprzęt (pompy, zawory, zawór mieszający) i elektroniczny termostat pokojowy. Grzeje nim pierwszy sezon pow. ok. 160 m2 i 140 l bojler ciepłej wody i jak narazie jestem bardzo zadowolony. Pali się w nim cały czas od początku października. Ma certyfikat ekologiczny i faktycznie przez ten cały czas palenia w nim nie udało mi się zauważyć dymu z komina. Zresztą nie jest wymagany wkład kominowy do tych kotłów. Reszta jak wyżek. Pozdrawiam.

To jest właśnie kotlarz.

...Ma certyfikat ekologiczny i faktycznie przez ten cały czas palenia w nim nie udało mi się zauważyć dymu z komina...

Zgadza się! Palenisko retortowe, jest paleniskiem górnego spalania (obrazowo można to opisać następująco: węgiel jest wtłaczany poprzez ślimak, tak jakby maszynką do mięsa od dołu na górę. Ogień żarzy się na górze paleniska. Każdu ruch "ślimaka" powoduje dostarczenia od spodu ku górze nowej porcji paliwa, co z kolei powoduje wypychanie popiołu i spadanie popiołu po bokach paleniska do popielnika). Górne spalanie jest spalaniem bezdymowym (ekologicznym), w przeciwieństwie do spalania dolnego. A spalanie dolne to takie, kiedy spala się węgiel na dole, a my go zasypujemy klasycznie- od góry. Wtedy kopci, że hej!!! :lol:

...Ma certyfikat ekologiczny i faktycznie przez ten cały czas palenia w nim nie udało mi się zauważyć dymu z komina...

Zgadza się! Palenisko retortowe, jest paleniskiem górnego spalania (obrazowo można to opisać następująco: węgiel jest wtłaczany poprzez ślimak, tak jakby maszynką do mięsa od dołu na górę. Ogień żarzy się na górze paleniska. Każdu ruch "ślimaka" powoduje dostarczenia od spodu ku górze nowej porcji paliwa, co z kolei powoduje wypychanie popiołu i spadanie popiołu po bokach paleniska do popielnika). Górne spalanie jest spalaniem bezdymowym (ekologicznym), w przeciwieństwie do spalania dolnego. A spalanie dolne to takie, kiedy spala się węgiel na dole, a my go zasypujemy klasycznie- od góry. Wtedy kopci, że hej!!! :lol:

I prawie dobrze.Tyle tylko że dolne spalanie jest lepsze od górnego bo pali się tylko tyle paliwa ile chcemy(no chyba że masz podajnik-ale cena!!!).A co do kopcenia to nie bardzo wiesz o czym mówisz - wystarczy powietrze wtórne i dymu niet.Patrz ferrum fex,buderus(lub jak kto woli dakon)typu dor i inne.