Drizzt 27.01.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 WitamCzy macie drodzy forumowicze wiedzę na temat kotła węglowego (miałowego) z wytrzymałością ok. 24h + nawiew. Wiem, że takie piece są ponieważ sąsiad ma taki. Problem z tym, że kupił go bez tzw. serwisu a facet, który go sprzedał zwinał interes i wyprowadził się w Polskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 27.01.2004 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Nikt nic nie wie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2004 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Witam Czy macie drodzy forumowicze wiedzę na temat kotła węglowego (miałowego) z wytrzymałością ok. 24h + nawiew. Wiem, że takie piece są ponieważ sąsiad ma taki. Problem z tym, że kupił go bez tzw. serwisu a facet, który go sprzedał zwinał interes i wyprowadził się w Polskę. Zajrzyj na http://www.ekokotly.com.pl taka zabawka na drewno pociagnie nawet 16 godz a węgiel(to co wiem) nawet do 43 godz. Co do miału jest problem bo są szerokie ruszta. A jak chcesz miałowy to wrzuć w wyszukiwarkę "kotlarz". Tomcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkus 28.01.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Mam piec na ekogroszek węglowy w którym pali się non stop. Wymaga raz na kilka dni dosypania węgla i wyniesienia popiołu. Od października do chwili obecnej spaliłem jakieś 2 i pół tony po 340 zł. Dom o powierzchni 160 m2 plus cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Darkus jakiej firmy masz piec, ile kosztowało to cacko. Czy masz jakieś namiary na producenta. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZ 28.01.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Mam piec na ekogroszek węglowy w którym pali się non stop. Wymaga raz na kilka dni dosypania węgla i wyniesienia popiołu. Od października do chwili obecnej spaliłem jakieś 2 i pół tony po 340 zł. Dom o powierzchni 160 m2 plus cwu. Nareszcie ktoś z kotłem węglowym z podajnikiem! Napisz kolego więcej szczegółów. Czy jest to kocioł z Pleszewa? Też rozważam taki i muszę się szybko zdecydować, bo zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkus 29.01.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Jest to piec z Piekarzyc koło Pleszewa z firmy Ekocentr. Kosztował około 6 tys. złotych plus osprzęt (pompy, zawory, zawór mieszający) i elektroniczny termostat pokojowy. Grzeje nim pierwszy sezon pow. ok. 160 m2 i 140 l bojler ciepłej wody i jak narazie jestem bardzo zadowolony. Pali się w nim cały czas od początku października. Ma certyfikat ekologiczny i faktycznie przez ten cały czas palenia w nim nie udało mi się zauważyć dymu z komina. Zresztą nie jest wymagany wkład kominowy do tych kotłów. Reszta jak wyżek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Przestrzegam przed niską trwałością tego typu kotłów (oczywiście stalowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinos 29.01.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Stalowe kotly faktycznie maja mniejsza zywotnosc ale naszczescie na rynku sa kotly zeliwne sam takiego uzywam i jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 29.01.2004 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Ekokotły oferowane są tylko stalowe - co daje kilka lat użytkowania i do kosza Ale zawsze top jakiś trop w celu znalezienia odpowiedniego sprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Nieprawda sam jestem uzytkownikiem kotła z zasobnikiem o wymienniku zeliwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinos 29.01.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Jestem użytkownikiem eko kotla na groszek z palnikiem retortowym i wymiennikiem zeliwnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkus 29.01.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Dlaczego kotłom stalowym na ekogroszek dajecie tylko kilka lat życia. W porównaniu ze zwykłym piecem węglowym lub na miał które często są duszone z temperaturą kotła 50 stopni C to rozumiem, ale w przypadku pieca na ekogroszek jest wytwarzana bardzo mała ilość szkodliwych związków. W dodatku u mnie ten piec pracuje cały czas z jednakową temperaturą 65 stopni C bez wygaszania. Jest w nim sucho tak samo jak w przewodzie kominowym i którym nie ma śladów żrących substancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Jest to piec z Piekarzyc koło Pleszewa z firmy Ekocentr. Kosztował około 6 tys. złotych plus osprzęt (pompy, zawory, zawór mieszający) i elektroniczny termostat pokojowy. Grzeje nim pierwszy sezon pow. ok. 160 m2 i 140 l bojler ciepłej wody i jak narazie jestem bardzo zadowolony. Pali się w nim cały czas od początku października. Ma certyfikat ekologiczny i faktycznie przez ten cały czas palenia w nim nie udało mi się zauważyć dymu z komina. Zresztą nie jest wymagany wkład kominowy do tych kotłów. Reszta jak wyżek. Pozdrawiam. To jest właśnie kotlarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 30.01.2004 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Firma "Kielar "z Ustronia produkuje żeliwne kotły z podajnikiem ( 10 lat gwarancji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 30.01.2004 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Kielar - a mają stronę internetową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 30.01.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 http://www.kielar-eko.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.01.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Poprawna nazwa witryny internetowej to: http://www.kielar-eco.pl/ Tylko, że coś im od tygodnia szwankuje i nie można obejrzeć produkowanych przez nich kotłów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.01.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 ...Ma certyfikat ekologiczny i faktycznie przez ten cały czas palenia w nim nie udało mi się zauważyć dymu z komina... Zgadza się! Palenisko retortowe, jest paleniskiem górnego spalania (obrazowo można to opisać następująco: węgiel jest wtłaczany poprzez ślimak, tak jakby maszynką do mięsa od dołu na górę. Ogień żarzy się na górze paleniska. Każdu ruch "ślimaka" powoduje dostarczenia od spodu ku górze nowej porcji paliwa, co z kolei powoduje wypychanie popiołu i spadanie popiołu po bokach paleniska do popielnika). Górne spalanie jest spalaniem bezdymowym (ekologicznym), w przeciwieństwie do spalania dolnego. A spalanie dolne to takie, kiedy spala się węgiel na dole, a my go zasypujemy klasycznie- od góry. Wtedy kopci, że hej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2004 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 ...Ma certyfikat ekologiczny i faktycznie przez ten cały czas palenia w nim nie udało mi się zauważyć dymu z komina... Zgadza się! Palenisko retortowe, jest paleniskiem górnego spalania (obrazowo można to opisać następująco: węgiel jest wtłaczany poprzez ślimak, tak jakby maszynką do mięsa od dołu na górę. Ogień żarzy się na górze paleniska. Każdu ruch "ślimaka" powoduje dostarczenia od spodu ku górze nowej porcji paliwa, co z kolei powoduje wypychanie popiołu i spadanie popiołu po bokach paleniska do popielnika). Górne spalanie jest spalaniem bezdymowym (ekologicznym), w przeciwieństwie do spalania dolnego. A spalanie dolne to takie, kiedy spala się węgiel na dole, a my go zasypujemy klasycznie- od góry. Wtedy kopci, że hej!!! I prawie dobrze.Tyle tylko że dolne spalanie jest lepsze od górnego bo pali się tylko tyle paliwa ile chcemy(no chyba że masz podajnik-ale cena!!!).A co do kopcenia to nie bardzo wiesz o czym mówisz - wystarczy powietrze wtórne i dymu niet.Patrz ferrum fex,buderus(lub jak kto woli dakon)typu dor i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts