Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? w?glowy z wytrzyma?o?ci? 24h?

Drizzt

Recommended Posts

I prawie dobrze.Tyle tylko że dolne spalanie jest lepsze od górnego bo pali się tylko tyle paliwa ile chcemy(no chyba że masz podajnik-ale cena!!!).A co do kopcenia to nie bardzo wiesz o czym mówisz - wystarczy powietrze wtórne i dymu niet.Patrz ferrum fex,buderus(lub jak kto woli dakon)typu dor i inne.

Chętnie podejmę dyskusję:

1. Jest odwrotnie niż napisałeś. Dolne spalanie jest gorsze od górnego bo pali się tyle paliwa ile zasypiemy do kotła, a nie ile chcemy! W praktyce wygląda to tak: kocioł jest zasypywany na maxa, a następnie jest dławiony dopływ powietrza, żeby wydłużyć czas do następnego zasypu kotła. Pojawiająca się w takich warunkach (temperatura oraz brak tlenu) synteza węgla powoduje wydzielanie się węgla w czystej postaci- w postaci kopcącej sadzy (a wraz z nią pół tablicy Mendelejewa).

2. Jak sobie wyobrażasz palenisko retortowe bez podajnika??? :o

3. Nazwy, które wymieniłeś, bardziej przypominają mi producentów kotłów gazowych a nie węglowych... :-?

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszyskich Furmowiczów po długiej nieobecności (po budowaniu)

Muszę przyłączyć się do dyskusji nt. pieca - bo właśnie w lutym chcę dokonać zakupu bo mi go później większym watem obłożą. Moje przemyślenia są takie:

1. Wczesniej chciałem kupić Kielera z podajnikiem bo żeliwny cena ok. 7 tys.

2. Później po wielu telefonach i ciągania za język kogo sie dało wynikało, że tego Kielera dalej dopiero testują, miał problemy z elektroniką (będą ją wymieniać we wszystich kotłach) a dotychczasowa elektronika miała również sterować pełną automatyką gdy rozpalilibyśmy w dodatkowym ruszcie, a teraz po wymianie tej eletroniki palenie w tym dodat. ruszie będzie takie jak w zwykłym piecu bez żadnego sterowania - to pomyślałem sobie, że szkoda przepłacać.

3. Wiele opinii słyszałem,że w żeliwnych jest krótka droga do wylotu spalin (problem skomplikowanego odlewu itp.) natomiast w stalowych jest o wiele dłuższa bo i łatwiej to wykonać, a tym samym jakość dopalania spalin/sprawność przy niskich tem. paleniska

4. No i wreszcie ważny argument, który przekonał mnie stalowego to że będę męczył go niską tepm. zwłaszcza, że planuję przez cały rok ogrzewać C.W.U. - i tu stalowy lepiej się do tego nadaje.

5. NOOO i CENA - ma ofertę Eco-Karbon za 5,5 tys. do daje mi do żeliwnego ok. 1,5 tys. w kieszeni (cena z przywozem do domu, a potem uruchomiemie) i wysokość tylko 105 cm

Przy okazji może ktoś słyszał coś o tym Eco-Karbonie. Jak analizowałem ceny innych piecy tego typu scylują 6-6,5 tys. (stalowe), mają taką samą elektronikę i paramery mniemal takie same- róznica to wykonanie no i marka.

Ach, o żywotności stalowy czy żeliwny nie chcę dyskutować bo to osobny temat - chciałem naświetlić tylko moje krtyeria wboru, gdyż wcześniej opisywałm, że zdecydowany jestem na żeliwny.

A co Wy na to?

lechu5

Witam wszyskich Furmowiczów po długiej nieobecności (po budowaniu)

Muszę przyłączyć się do dyskusji nt. pieca - bo właśnie w lutym chcę dokonać zakupu bo mi go później większym watem obłożą. Moje przemyślenia są takie:

1. Wczesniej chciałem kupić Kielera z podajnikiem bo żeliwny cena ok. 7 tys.

2. Później po wielu telefonach i ciągania za język kogo sie dało wynikało, że tego Kielera dalej dopiero testują, miał problemy z elektroniką (będą ją wymieniać we wszystich kotłach) a dotychczasowa elektronika miała również sterować pełną automatyką gdy rozpalilibyśmy w dodatkowym ruszcie, a teraz po wymianie tej eletroniki palenie w tym dodat. ruszie będzie takie jak w zwykłym piecu bez żadnego sterowania - to pomyślałem sobie, że szkoda przepłacać.

3. Wiele opinii słyszałem,że w żeliwnych jest krótka droga do wylotu spalin (problem skomplikowanego odlewu itp.) natomiast w stalowych jest o wiele dłuższa bo i łatwiej to wykonać, a tym samym jakość dopalania spalin/sprawność przy niskich tem. paleniska

4. No i wreszcie ważny argument, który przekonał mnie stalowego to że będę męczył go niską tepm. zwłaszcza, że planuję przez cały rok ogrzewać C.W.U. - i tu stalowy lepiej się do tego nadaje.

5. NOOO i CENA - ma ofertę Eco-Karbon za 5,5 tys. do daje mi do żeliwnego ok. 1,5 tys. w kieszeni (cena z przywozem do domu, a potem uruchomiemie) i wysokość tylko 105 cm

Przy okazji może ktoś słyszał coś o tym Eco-Karbonie. Jak analizowałem ceny innych piecy tego typu scylują 6-6,5 tys. (stalowe), mają taką samą elektronikę i paramery mniemal takie same- róznica to wykonanie no i marka.

Ach, o żywotności stalowy czy żeliwny nie chcę dyskutować bo to osobny temat - chciałem naświetlić tylko moje krtyeria wboru, gdyż wcześniej opisywałm, że zdecydowany jestem na żeliwny.

A co Wy na to?

lechu5

Możesz dać namiar www na Eco-Karbonie

:o

Gość A C
Planuję budowę domu i mam do Was drodzy doświadczeni już forumowicze pytanie. Czy taki rodzaj ogrzewania tzn zastosowanie kotła na miał ma aprobatę urzedów. Chodzi mi o to czy występując o warunki zabudowy na budowę mojego domu mogę wpisać taki rodzaj ogrzewania i otrzymać na to zgodę urzedu, czy urząd może mi to zakwestionować. Pamiętam, że kiedyś urzędy nie wyrazały zgody na ogrzewanie weglem.

Podaję namiar na producenta http://www.eko-karbon.com.pl - ale strona w przygotowaniu, e-mail: [email protected]

tel. (33) 4983816, 0507112062 Bielsko-Biała

I jeszcze sprostowanie

Podałem cenę 5,5tys. przepraszam ale zapomniałem podać, że ją wynegocjowałem i mam czas do połowy lutego na zakup. Cena oficjlna to 6 tys.

lechu5

Gość *busstop*

ADAMOS, jesteś szpecem i praktykiem. to widać.

Czy może poleciłbyś więc jakieś rozwiązanie kociołka opalanego miałem lub z zasobnikiem (na groszek), który byłby dobry i trwały. Bo nieciekawie brzmi "10 lat gwarancji" ale "reklamacji i tak nie uznają". Może warto by tu wypromować jakiegoś uczciwego, solidnego producenta kotłów na paliwo stałe. Kotłów, które nie rozlecą się po 3-5 latach użytkowania. Bo złom jest po 10groszy/kg, zatem wartość kotła po pocięciu nie pokryje nawet kosztów samego cięcia (palenia).

Gość *busstop*

od października? wybacz, ale to zbyt krótko, aby móc oceniać trwałość kotła.

ja osobiście swój sekom http://www.demuth.com.pl także określam pod względem eksploatacyjnym całkiem pozytywnie, ale jeśli chodzi o trwałość - to pięta achillesowa tego kotła.

gdy bedę zmuszony do wycięcia tego kotła (mam nadzieje, ze ze dwa sezony jeszcze popracuje), wówczas chciałbym kupić kocioł o wyższej trwałości.

Szpec adamos to musi byc dość pechowy.

Ja mam Kielara-Eco bez podajnika trzeci sezon i chodzi na okrągło przez ok. 7 miesięcy w roku.

Żadne drzwiczki się nie sypią.

Ale były inne jaja: w dostarczonym piecu w wogóle nie było wewnętrznych drzwiczek :lol: - przywiezione przez sprzedawcę bez problemu.

Żadnych płatów rdzy nie zaobserwowałem.

Rdzawe zacieki to widać ewentualnie po sezonie letnim, gdy stoi nieużywany parę miesięcy i chcąc - nie chcąc (pomimo zamykania wlotów i szybra) para się wewnątrz kondensuje.

(No - moja piwnica też do najbardziej suchych nie należy :wink: )

Ale żadnego jakiegoś konkretnego miejsca z rdzą nie jestem w stanie wskazać.

PS. Co rozumiesz przez "ostatni i przedostatni ciąg kotła"? Ze mnie to raczej praktyk i może nie znam nomenklatury :)

I prawie dobrze.Tyle tylko że dolne spalanie jest lepsze od górnego bo pali się tylko tyle paliwa ile chcemy(no chyba że masz podajnik-ale cena!!!).A co do kopcenia to nie bardzo wiesz o czym mówisz - wystarczy powietrze wtórne i dymu niet.Patrz ferrum fex,buderus(lub jak kto woli dakon)typu dor i inne.

Chętnie podejmę dyskusję:

1. Jest odwrotnie niż napisałeś. Dolne spalanie jest gorsze od górnego bo pali się tyle paliwa ile zasypiemy do kotła, a nie ile chcemy! W praktyce wygląda to tak: kocioł jest zasypywany na maxa, a następnie jest dławiony dopływ powietrza, żeby wydłużyć czas do następnego zasypu kotła. Pojawiająca się w takich warunkach (temperatura oraz brak tlenu) synteza węgla powoduje wydzielanie się węgla w czystej postaci- w postaci kopcącej sadzy (a wraz z nią pół tablicy Mendelejewa).

2. Jak sobie wyobrażasz palenisko retortowe bez podajnika??? :o

3. Nazwy, które wymieniłeś, bardziej przypominają mi producentów kotłów gazowych a nie węglowych... :-?

1.WIDZĘ ,ŻE NAPRAWDE NIE ROZRÓZNIASZ KOTŁÓW GÓRNEGO SPALANIA(PALI SIĘ CAŁY WKŁAD)OD DOLNEGO (PALI SIE TYLKO TYLE ILE JEST W STANIE PRZEJŚĆ PRZEZ OTWÓR/DYSZĘ PATRZ NP.KOSTRZEWA WARMET) A CO DO DŁAWIENIA POWIETRZA..ECH DŁUGO BY TŁUMACZYĆ-OBEJRZYJ SOBIE PRZEKROJE RÓŻNYCH GÓR I DOL I PO PROSTU POMYŚL TROCHĘ.

CO DO PODAJNIKA -DOBRA RZECZ KTÓRA CZYNI KOCIOŁ GÓRNEGO SPALANIA OSZCZĘDNIEJSZYM.

AHA A CO POWIESZ O KOTŁACH ROBIONYCH W ZAKŁADACH ŚLUSARSKICH(STALOWE SPAWANE) ZA 600-1000 ZŁ.

GÓRNEGO CZY DOLNEGO SPALANIA ?I DLACZEGO TYLE CIEPŁA WALI W KOMIN?

2.....

3.FERRUM WYŁĄCZNIE PALIWA STAŁE A BUDERUS OD KIEDY WYKUPIŁ DAKONA ROBI BUDERUS DOR(WIELOPALIWOWY) ORAZ DRUGI NA DREWNO ZGAZOWANE(BARDZO PODOBNA KONSTR.DO ATMOSA).

COŚ WIEM BO BYŁEM W FERRUM W SUWAŁKACH NA "TAŚMIE" I NA SZKOLENIU W BUDERUSIE.