Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? w?glowy z wytrzyma?o?ci? 24h?

Drizzt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Magdalenka, zalezy jaki masz piec - w chwili obecnej czyszczę popielnik raz w tygodniu, tak samo piec. Po czterech, pięciu dniach zbierają mi sie syfy w kącie paleniska (brak ruchomego rusztu :evil: ). Ale umiejętka szermierka długim pogrzebaczem doprowadziła do trakiej wprawy, że w zeszłym roku paliłem non stop przez dwa i pół tygodnia! przy dużych mrozach. Teraz jak postawię nową część domu to wymienię kocioł prawdopodobnie na cichewicza (jak zejdą z ceny) :wink:

Ja w swoim piecu palę non stop od 20 września 2004 roku, ale jest to piec z podajnikiem. Wygaszałem go przez ten czas 1 raz w celu właśnie wyczyszczenia. To co ty piszesz dotyczy zwykłych pieców na węgiel a nie z palnikiem retortowym.

Qrcze Darkus,

zdradź, gdzie kupujesz taki dobry węgiel, że udaje Ci się tak rzadko wyrzucać popiół i czyścić kocioł. Mnie ostatnio wcisnęli "ekogroszka", który ma chyba niewłaściwą topliwość, bo żużluje się częściowo na palniku, no i nie najgorzej kopci - od listopada u.r. musiałem dwa razy czyścić już piec (2 godziny z głowy).

Magdalenka, taki kociołek należy czyścić, bo jego "ekologiczność" polega m.in. na tym, że sadze i inne pyły powstające podczas palenia nie uciekają w komin, tylko w większości osadzają się kotle (jest wymuszone przez konstrukcję wewnętrzną).

Pozdrowienia

Witajcie ponownie

Tak jak pisałam wcześniej mam dom parterowy bez piwnicy

do kotłowni jest wejście prosto z korytarza...

Czy biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw czyli:

hałas, uciążliwość związaną z czyszczeniem pieca, dokładaniem do pieca itp

a

oszczędnościami na wydatkach

uważacie że całoroczna zabawa z takim piecem jest do zaakceptowania

Gdybym miała piwnicę to pewnie nie zastanawiałabym się nawet minuty ale tak.... mam duże wątpliwości co do komfortu mieszkania... chciałabym uniknąć sytuacji w której będę przeklinała moment instalacji takiego pieca.

Gość db

Do Magdalenka<

będzie w kotłowni... - kurz, hałas - zależy to czy ma podajnik czy nie, popiół. Kurz się pojawia przy rozładunku węgla/miału, przy załadunku do pieca, przy transporcie powietrza do spalania do pieca - trzeba regularnie sprzątać.

Mieszkałem 2 lata w typowej "Amerykance", kotłownia jest obniżona do parteru o 1m. Wejście do kotłowni od strony hallu na parterze. Piec typowy, stary bez żadnych cudów - teściu sprzątał każdy tydzień i pył się nie wydostawał poza obręb kotłowni - teściowa to straszna czyścioszka.

Witajcie ponownie

a

Gdybym miała piwnicę to pewnie nie zastanawiałabym się nawet minuty ale tak.... mam duże wątpliwości co do komfortu mieszkania... chciałabym uniknąć sytuacji w której będę przeklinała moment instalacji takiego pieca.

Ja uważam, że za piecem na paliwo stałe przemawia cena, dla osoby wyssanej z ostatnich pieniedzy przy budowie i urzadzaniu to bardzo ważny argument. Ewidentnym ninusem jest wszechobecny w kotłowni kurz ale odpowiednie uszczenienie drzwi oraz np. mechaniczny wywiew może to ograniczyć w znacznym stopniu. Ja jak pisałem mam zrobioną tzw. śluzę pomiędzy właściwą częścią mieszkalną a kotłownią( wstawiłem miniaturę przedpokoju przed kotłownią). Wcześniej przy podrzucaniu wegla zostawiałem otwarte drzwi do wnetrza domu (z lenisttwa) - efekt kurz w pobliżu kotłowni szczególnie na meblach. Jednak przy odpowiedniej wprawie oszczędności warte są poswięcenia. Co dopieców z podajnikiem to sie nie wypowiadam ale są droższe od zwykłych o około 3 tysiace. Przy dobrym piecu trzymajacym około 20-24 godzin podajnik wydaje mi sie zbytkiem - chyba, że ktoś wyjezdza - ja bym jednak nie zostawił domu bez kontroli takiego podajnika - patrz zaciecia wegla.

Pozdrawiam

Witajcie ponownie

a

Ja uważam, że za piecem na paliwo stałe przemawia cena, dla osoby wyssanej z ostatnich pieniedzy przy budowie i urzadzaniu to bardzo ważny argument. Ewidentnym ninusem jest wszechobecny w kotłowni kurz ale odpowiednie uszczenienie drzwi oraz np. mechaniczny wywiew może to ograniczyć w znacznym stopniu. Ja jak pisałem mam zrobioną tzw. śluzę pomiędzy właściwą częścią mieszkalną a kotłownią( wstawiłem miniaturę przedpokoju przed kotłownią). Wcześniej przy podrzucaniu wegla zostawiałem otwarte drzwi do wnetrza domu (z lenisttwa) - efekt kurz w pobliżu kotłowni szczególnie na meblach. Jednak przy odpowiedniej wprawie oszczędności warte są poswięcenia. Co dopieców z podajnikiem to sie nie wypowiadam ale są droższe od zwykłych o około 3 tysiace. Przy dobrym piecu trzymajacym około 20-24 godzin podajnik wydaje mi sie zbytkiem - chyba, że ktoś wyjezdza - ja bym jednak nie zostawił domu bez kontroli takiego podajnika - patrz zaciecia wegla.

Pozdrawiam

z tym mechanicznym wywiewem to bym się wstrzymał. raz - że szybko się 'zafajda' wentylator, a dwa - może niekorzystnei wpłynąć na ciąg w przewodzie dymowym

busstop

no właśnie tylko, że z tymi peletami to jakoś praktyków nam brakuje ....

:o :o :o

Workowany węgiel załatwi sprawę załadunku ale chyba nie eksploatacji i czyszczenia pieca prawda ? Z dotychczasowych wypowiedzi zrozumiałam, że to codzienna praca kotła i czyszczenie są powodem nagromadzania się brudu...

a pewnie białe okno już nigdy nie będzie białe :D :D może od razu zamówię brązowe :wink:

Gość Ariete
Szanowni Państwo.Czytajac odpowiedzi niektórych z Was włos się jeży na głowie.Jeżeli ktokolwiek udziela odpowiedzi to niech nie madrzy się ze tyle wie bo nie wie praktycznie nic o kotłach z dolnym spalaniem i górnym chyba ze jest producentem jakiejs lipy ze spalaniem górnym i lansuje swoje idiotyczne wyroby.Otóż najgorszy kocioł ze spalaniem dolnym jest lepszy od najlepszego ze spalaniem górnym.Dlaczego ? A dlatego że w kotle ze spalaniem dolnym mogę regulować proces spalania.Żadna szanujaca sie firma nie wypuści na rynek kotła z górnym spalaniem,a jezeli juz to tak kombinuje ,azeby niedoswiadczonego klienta nabić w butelke twierdząc ze jest to kociol ze spalaniem dolnym.Tak robi np. Moderator,produkujacy kotły ze spalaniem górnym,a sprzedaje je jako kotły ze spalaniem dolnym.Skandal! A chcac wypowiadac sie na tematy jak wyżej proszę szanownych fachowców o zapoznanie sie z literaturą fachową a nie opowiadanie głupot w stylu jedna baba drugiej babie.......

czołem!

mamhef 25 kw jz 6 lat u teściowej i 2 lata u siebie, jezeli chodzi o trwałość nie mam zastrzeżeń, moj ma nowy programator jest ok mam stary nieocieplony dom i 200 m2 powierzchni zużywam 7-8 ton węgla po koło 320-350 zł/t w zależności od sezonu temp. i kiedy sie kupuje (w lato jest tańszy) dokładam w zależności od temp zewn. co 3-6 dni nie wygaszam, za każdym razem jak jest załadunek wynoszę popiół, dzisiaj kotłów tego typu jest ze 6 rodzajów i różnych producentów sterowanie to praktycznie to samo, odnośnie info że wygasa, dotyczy domów ciepłych budowanych w nowych technologiach, wystarczy ustawić podtrzymanie na krótszy czas i nic nie gasnie, chodzi o to że piec załacza sie przy spadku temp. ponizej zadanej, a jak jest dom nowy docieplony to nie musi pracować ta często jak u mnie i musu jaoś podtrzymać żar czyli co jakiś czas się załączyć i podać trochę węgla żeby nie wyugasł, ogółnie jest ok i tak naprawde nie wychodzi drogo.

Polecam i pozdrawiam

p.s. obecnie tego typu kotła uzywa moich czterech znajomych, każdy innego producenta, ale każdy chwali!