pepele 13.03.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam, Mam wybudowany komin ponad pierwszą kondygnację. Wkłady ceramiczne z gotkowic (brązowe). pozostało mi wybudować brakująca cześć komina (jakieś 3,5 m). Wkłady cudem udało się znależć ale teraz zastanawiam się czym obudować te wkłady. Wokół samych wkładów jest oczywiście wypełnienie z wełny. To wszystko jest obudowane czerwoną cegłą. I tu mam pytanie: Czy musi to być czerwona cegła czy można zastosować jakiś inny materiał?. rozmawiałem z różnymi ludzmi i ktoś powiedział że można to wszystko obudować nawet bloczkami betonowymi. Wszytko to wiąże się z kosztami ale nie bedę przecież ryzykował życia rodziny i własnego dla kilkuset złotych.Proszę o konstruktywne porady za które z góry dziękuję.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepele 14.03.2010 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 podnoszę posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 14.03.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 No czerwona cegla jest chyba najlepsza. Co masz przeciwko czerwonej cegle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pito 14.03.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Na parterze mam obudowane silikatami, a na górze bloczkami z betonu komórkowego (12 cm) na klej. Kierownik budowy mówił, ze może to być pustak ceramiczny K3, pustak żużlowy - a więc cokolwiek. Wkłady z Bolesławca, ocieplone na górze wełną DP100 (na parterze jeszcze nie wiedziałem, ze to trzeba ocieplić - murarze nic nie mówili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepele 14.03.2010 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 No właśnie. Całą prace wykonują wkłady i najwazniejsze jest by one były mozliwie najwyższej jakości. Kominy systemowe mają również ceramiczne wkłady i materiał obudowujący którym nie jest glina palona. czerwona cegła stosowana była ponieważ nie było wkładów. Stosowana była również zaprawa szamotowa. tak czy inaczej myślę że spokojnie można to obudować bloczkami betonowymi. poprawcie mnie jeśli sie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 14.03.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Daj cegłę przecież nie jest taka droga. Ja też swój wkład obmurowałem i teraz jest naprawdę solidnie. Nawet jak kiedyś wkład pęknie to zostają cegły. Wkład też odda trochę temperatury którą cegła skumuluje lepiej niż gazobeton.W cegielni cegłę kupisz po 0,5 zł. kopciałkę nawet taniej na komin może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.03.2010 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 A pasuja Ci wymiary bloczkow? Docinki beda czasochlonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pito 15.03.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 A pasuja Ci wymiary bloczkow? Docinki beda czasochlonne. Mi przypasowały stuprocentowo - co druga warstwa z 5 całych pustaków, na pozostałych 3 docinki, ale jakoś tak, że to co zostawało od razu wykorzystywałem (czy tam miałem ścinki z drugiego komina, które wprost pasowały, już nie pamiętam). A jeszcze jedną rzacz robiłem - wkłady wentylacyjne oblewałem betonem z gruzem pozostałym z budowy. Wokół izolacji wkładu spalinowego wsuwałem 4 deski pod skosem (taki pseudo szalunek), zeby nie zalewać tym betonem izolacji (wymagana wentylacja). Komin jest nie do ruszenia. http://www.pito.2-0.pl/DSC_9852.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepele 15.03.2010 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 dzięki za rady. Decyzja jest jednogłośna, pójda bloczki betonowe. Odpady będą nieznaczne bo mam jeden komin a w nim 2 kanały spalinowe i 2 wentylacyjne. Dzięki i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 03.04.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Panowie jestem pod wrażeniem waszych pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts