emilus18 13.03.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 jak w temacie Zmieniliśmy typ lukarny z takiej http://images37.fotosik.pl/267/6ee1fa9cfe655ab6med.jpg na taką http://images46.fotosik.pl/271/7758ac870dd710a6med.png No i jak kierbud to zobaczył, to powiedział że tą zmiane trzeba koniecznie nanieść na projekt i wystąpić o nowe pozwolenie bo przy odbiorze będą problemy! Szlag mnie trafił bo jakoś sobie tego nie wyobrażam. Czy naprawdę w takim przypadku występuje się o nowe pozwolenie w trakcie budowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorson 13.03.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 też to przerabiałem. Taka zmiana lukarny to zmiana kubatury, a jak zmiana kubatury to znaczy , że jest to istotne odstępstwo od projektu. Na pewno nadzór zobaczy to na zdjęciach, jak będziesz odbierał dom (wcale nie muszą przychodzić!) i kłopot gotowy (kary finansowe). Lepiej teraz zmienić , czyli wprowadzić zmiany w projekcie (ten co zmienia musi mieć uprawnienia projektanta) , zgłosić (są specjalne druki w starostwie) i po bólu,będzie nowa decyzja. Budować można spokojnie dalej, chyba , że ktoś uprzejmie doniesie , to wtedy nawet wstrzymanie robót! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 13.03.2010 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Dzięki wielkie, Już mam stresa, bo pani która robiła nam adaptację pracuje w starostwie i jest marudna potwornie. pewnie powie że to strasznie dużo pracy, przeliczania i nie za bardzo będzie chciała to zrobić... czy płaciłeś coś za to extra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorson 13.03.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 niestety , stawek nie znam.mój kierbud miał takie uprawnienia. Nie chciał nic dodatkowo, bo też cos mu załatwiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 04.04.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 też to przerabiałem. Taka zmiana lukarny to zmiana kubatury, a jak zmiana kubatury to znaczy , że jest to istotne odstępstwo od projektu. tu racja. pytanie czy faktycznie zmieniła się kubatura - można by tak "zagrać" zabudową skosu, że kubatura się nie zmieni , chociaż geometria i owszem. Na pewno nadzór zobaczy to na zdjęciach, jak będziesz odbierał dom (wcale nie muszą przychodzić!) na jakich zdjęciach, przez kogo wykonanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 04.04.2010 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 już mamy Za wrysowanie tej zmiany - a właściwie zrobienie całego projektu zamiennego - 1,5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.04.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 (edytowane) No i jak kierbud to zobaczył, to powiedział że tą zmiane trzeba koniecznie nanieść na projekt i wystąpić o nowe pozwolenie bo przy odbiorze będą problemy! Szlag mnie trafił bo jakoś sobie tego nie wyobrażam. Czy naprawdę w takim przypadku występuje się o nowe pozwolenie w trakcie budowy??? Nie wiem czy muisz robić nowe pozwolenie , czy nie wystarczy tylko zamienna elewacja, jżeli śrdoek bez zmian. Kierbud ma sporo racji, zmiana elewacji będzie zawsze widoczna i może sie okazać ze za powiedzmy 10 lat ktos sie tego czepi. Co masz zrobic zapytaj w yrzedzie gdzie wybierałaś pozwolenie Edytowane 4 Kwietnia 2010 przez jajmar Odpowiedziałem bo mi nowe forum kolejnosc postów odróciła, dopiero zauważyłem ze juz masz prblem roziwązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 05.04.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 i tak jak pisał jajmar, projekt zamienny tylko w zakresie elewacji. Ustal to zarchitektem, bo może okaże się, że można by to zrobić za mniej niż 1,5 kpln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 17.04.2010 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 za późno... Złożyliśmy projekt zamienny. trochę naściemnialiśmy że zmiana dotyczy tylko lukarny (za rada kierbuda - podobno tak czasem lepiej) - bo przeciez jest jeszcze ten powiększony taras...Ale warto było zapłacić te 1,5 k bo mamy przeliczoną więźbę - okazuje się że trzeba ją było wzmocnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts