Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana lukarny w trakcie budowy a nowe pozwolenie...

Recommended Posts

jak w temacie :evil:

Zmieniliśmy typ lukarny z takiej

http://images37.fotosik.pl/267/6ee1fa9cfe655ab6med.jpg

na taką

http://images46.fotosik.pl/271/7758ac870dd710a6med.png

No i jak kierbud to zobaczył, to powiedział że tą zmiane trzeba koniecznie nanieść na projekt i wystąpić o nowe pozwolenie :o :evil: bo przy odbiorze będą problemy! Szlag mnie trafił bo jakoś sobie tego nie wyobrażam. Czy naprawdę w takim przypadku występuje się o nowe pozwolenie w trakcie budowy???

też to przerabiałem. Taka zmiana lukarny to zmiana kubatury, a jak zmiana kubatury to znaczy , że jest to istotne odstępstwo od projektu. Na pewno nadzór zobaczy to na zdjęciach, jak będziesz odbierał dom (wcale nie muszą przychodzić!) i kłopot gotowy (kary finansowe). Lepiej teraz zmienić , czyli wprowadzić zmiany w projekcie (ten co zmienia musi mieć uprawnienia projektanta) , zgłosić (są specjalne druki w starostwie) i po bólu,będzie nowa decyzja. Budować można spokojnie dalej, chyba , że ktoś uprzejmie doniesie , to wtedy nawet wstrzymanie robót!

• 3 weeks później...
też to przerabiałem. Taka zmiana lukarny to zmiana kubatury, a jak zmiana kubatury to znaczy , że jest to istotne odstępstwo od projektu.
tu racja. pytanie czy faktycznie zmieniła się kubatura - można by tak "zagrać" zabudową skosu, że kubatura się nie zmieni :), chociaż geometria i owszem.

Na pewno nadzór zobaczy to na zdjęciach, jak będziesz odbierał dom (wcale nie muszą przychodzić!)

na jakich zdjęciach, przez kogo wykonanych...

No i jak kierbud to zobaczył, to powiedział że tą zmiane trzeba koniecznie nanieść na projekt i wystąpić o nowe pozwolenie :o :evil: bo przy odbiorze będą problemy! Szlag mnie trafił bo jakoś sobie tego nie wyobrażam. Czy naprawdę w takim przypadku występuje się o nowe pozwolenie w trakcie budowy???

Nie wiem czy muisz robić nowe pozwolenie , czy nie wystarczy tylko zamienna elewacja, jżeli śrdoek bez zmian. Kierbud ma sporo racji, zmiana elewacji będzie zawsze widoczna i może sie okazać ze za powiedzmy 10 lat ktos sie tego czepi. Co masz zrobic zapytaj w yrzedzie gdzie wybierałaś pozwolenie

Edytowane przez jajmar
Odpowiedziałem bo mi nowe forum kolejnosc postów odróciła, dopiero zauważyłem ze juz masz prblem roziwązany.

• 2 weeks później...

za późno... Złożyliśmy projekt zamienny. trochę naściemnialiśmy że zmiana dotyczy tylko lukarny (za rada kierbuda - podobno tak czasem lepiej) - bo przeciez jest jeszcze ten powiększony taras...

Ale warto było zapłacić te 1,5 k bo mamy przeliczoną więźbę - okazuje się że trzeba ją było wzmocnić