op7 13.03.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 WitamChciałam zgłosić zamianę sposobu użytkowania jednego z pokoi z mieszkalnego na na takie w którym mogłabym prowadzić działalność gospodarczą. Konkretnie sklep. Pani w Starostwie zapytała czy coś tam będę zmieniać. Powiedziałam, że chcę wstawić okno wystawowe i drzwi. No i okazało się , że czeka mnie niezła przeprawa papierkowa !Nie będę ukrywać, że chciałam tam przeprowadzic remont ale tylko minimalny, własnym sumptem. Okno miało być z dotacji na działalność gospodarczą. Teraz wszystko stoi pod znakiem zapytania.Nie mam pieniedzy na projekt budowlany , na którym zostanie narysowane okno z drzwiami, na opinie, uzgodnienia, pozwolenia.Całą działalność chciałam oprzeć na pomyślę, własnym lokalu i dotacji.Moje pytanie brzmi: czy mogę wstawić okno z drzwiami na zasadzie zgłoszenia a dopiero potem złożyć wniosek o zmianę użytkowania ?Wali mi się cały plan po przeczytaniu na ten temat aktów prawnych. Może można to jakoś sensownie obejść ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
op7 15.03.2010 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 że pare osób przeczytało moje pytanie i rozumiem , że nie ma w tej kwestii innego rozwiązania jak tylko pójść wyznaczoną przez Urzędy drogą. cóż dumał nie dumał carem nie budiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.03.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Moje pytanie brzmi: czy mogę wstawić okno z drzwiami na zasadzie zgłoszenia a dopiero potem złożyć wniosek o zmianę użytkowania ? Wali mi się cały plan po przeczytaniu na ten temat aktów prawnych. Może można to jakoś sensownie obejść ? nie ma takiej ścieżki. na wstawienie okna i drzwi wymagane jest pozwolenie na budowę (zmiana elewacji, ingerencja w konstrukcję, może też zagospodarowania działki). więc jak porozdzielasz dokumentację - będzie jeszcze drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
op7 16.03.2010 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Dziękuję za odpowiedź.Dzisiaj od Doradcy Zawodowego usłyszałam : pani się nie martwi , wszyscy tak mają. A Pani w odpowiednim Wydziale w Urzędzie Miasta pomogła mi napisać prośbę o zaświadczenie i dodała pare cennych uwag.To i pewno przebrnę przez resztę formalności.Bez kredytu to w ogóle z kopyta nie ruszę.Zbieram teraz informację na temat kosztów jakie muszę ponieść w związku z planowaną zmianą użytkowania. Muszę wiedzieć o jaką wysokość pożyczki mam się starać ( udzielą bezrobotnemu ??)Wiem już ile kosztują mapy, zaświadczenie i energia.Teraz szukam architekta, który określi jakie będą koszty planu istniejącego domu ( 68m2, parterowy) z nowym oknem i drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts