Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zgłoszenie zmiany sposobu użytowania

op7

Recommended Posts

Witam

Chciałam zgłosić zamianę sposobu użytkowania jednego z pokoi z mieszkalnego na na takie w którym mogłabym prowadzić działalność gospodarczą. Konkretnie sklep. Pani w Starostwie zapytała czy coś tam będę zmieniać. Powiedziałam, że chcę wstawić okno wystawowe i drzwi. No i okazało się , że czeka mnie niezła przeprawa papierkowa !

Nie będę ukrywać, że chciałam tam przeprowadzic remont ale tylko minimalny, własnym sumptem. Okno miało być z dotacji na działalność gospodarczą. Teraz wszystko stoi pod znakiem zapytania.

Nie mam pieniedzy na projekt budowlany , na którym zostanie narysowane okno z drzwiami, na opinie, uzgodnienia, pozwolenia.

Całą działalność chciałam oprzeć na pomyślę, własnym lokalu i dotacji.

Moje pytanie brzmi: czy mogę wstawić okno z drzwiami na zasadzie zgłoszenia a dopiero potem złożyć wniosek o zmianę użytkowania ?

Wali mi się cały plan po przeczytaniu na ten temat aktów prawnych.

Może można to jakoś sensownie obejść ?

Pozdrawiam

Moje pytanie brzmi: czy mogę wstawić okno z drzwiami na zasadzie zgłoszenia a dopiero potem złożyć wniosek o zmianę użytkowania ?

Wali mi się cały plan po przeczytaniu na ten temat aktów prawnych.

Może można to jakoś sensownie obejść ?

nie ma takiej ścieżki. na wstawienie okna i drzwi wymagane jest pozwolenie na budowę (zmiana elewacji, ingerencja w konstrukcję, może też zagospodarowania działki).

więc jak porozdzielasz dokumentację - będzie jeszcze drożej.

Dziękuję za odpowiedź.

Dzisiaj od Doradcy Zawodowego usłyszałam : pani się nie martwi , wszyscy tak mają. A Pani w odpowiednim Wydziale w Urzędzie Miasta pomogła mi napisać prośbę o zaświadczenie i dodała pare cennych uwag.

To i pewno przebrnę przez resztę formalności.

Bez kredytu to w ogóle z kopyta nie ruszę.

Zbieram teraz informację na temat kosztów jakie muszę ponieść w związku z planowaną zmianą użytkowania. Muszę wiedzieć o jaką wysokość pożyczki mam się starać ( udzielą bezrobotnemu ??)

Wiem już ile kosztują mapy, zaświadczenie i energia.

Teraz szukam architekta, który określi jakie będą koszty planu istniejącego domu ( 68m2, parterowy) z nowym oknem i drzwiami.