zejnowski 13.03.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jako iż troszkę słońca u nas wyszło postanowiłem po roztopach pojechać na działeczkę i... oczom moim ukazała się mała aczkolwiek jednak ilość wody.http://img31.imageshack.us/img31/109/13032010165.th.jpghttp://img59.imageshack.us/img59/2824/13032010164.th.jpgJeszcze póki się nie buduję, czy to mocno komplikuje budowę. W sumie pomyślałem sobie, że i tak pod fundamenty będą mi sporą dziurę kopać więc tą ziemię mógłbym wyrzucić w to mokre miejsce żeby trochę podnieść teren a w fundament piach i tak pójdzie, więc proszę o poradę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zama 13.03.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam Ja bym dziury za głębokiej nie kopał a już rozglądał się za ziemią do obsypania przyszłego domu tak aby woda spływała od niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 13.03.2010 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 No u mnie niestety trzeba będzie do fundamentów sypnąć piachem więc sporo ziemi mi zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2010 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 A pozwolenie wodnoprawne na zmienianie stosunków wodnych sobie, oczywiście, załatwiłeś?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 14.03.2010 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 osobiście jeśli myślisz o takim terenie jako teren pod swój dom to przy obecnej technologii możliwe jest wszystko , nawet dom na palach ( fundament palowy ) który może poziom fundamentu oraz szlichty wynieść Ci ponad poziom terenu. Ale ziemi to trzeba będzie sporo na obsypkę i ewentualnie piachu do środka fundamentu lub zostawić w fundamencie wentylowaną pustkę w razie potrzeby, gdyby gleba wykazywała wysoki poziom wód gruntowych . Najlepiej byłoby w takiej wątpliwej sytuacji wykonać odwiert geologiczny w wybranym miejscu domu gdyż nawet w miejscu obok o 50 m dalej może być już zupełnie inaczej. Są miejsca gdzie cieki wodne są w miarę stabilne inne wykazują wysokie wahania zarówno wysokościowe poziomu wody jak i jej przebiegu . Badania mogą to w miarę dokładnie okreslić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz71pp 05.04.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Ja też miałem taki problem. Kupiłem działkę z niskim poziomem wód gruntowych, a na wiosnę okazało się grząsko. Nawiozłem 30-40 wywrotek ziemi, a później jeszcze ziemia z fundamentów i teren podniósł się o dobre 20 cm. Dla bezpieczeństwa poziom podłóg w domu mam na wysokośc i 60 cm, ale to się trochę zniweluje, gdy wybrukuję teren przed domem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts