Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doświadczenia z Porotherm DRYFIX ?

Recommended Posts

Chcę budować dom z Porotherm DRYFIX -wygląda to bardzo intersująco- czy ktoś kto budował dom w tym systemie -czy jesteście zadowoleni , doświadczenia czy stosowaliście ocieplenie-styropian-rodzaj elewacji -tynk -płyty cemotowo-włóknowe itp.....

Z góry dziękuję za odpowiedzi "aktywistom"którzy znają odpowiedzi na wszystkie pytania-a nigdy konkretnej --słyszałem że ktoś słyszał itp...nie piszcie proszę !!!! Cytaty z materiałów reklamowych też mnie nie interesują !!!

NATOMIAST BARDZO DZIĘKUJĘ ZA KONKRETNE ODPOWIEDZI !!!

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z góry dziękuję za odpowiedzi "aktywistom"którzy znają odpowiedzi na wszystkie pytania-a nigdy konkretnej --słyszałem że ktoś słyszał itp...nie piszcie proszę !!!! Cytaty z materiałów reklamowych też mnie nie interesują !!!

NATOMIAST BARDZO DZIĘKUJĘ ZA KONKRETNE ODPOWIEDZI !!!

Litości !!!

Porotherm DRYFIX , aprobata ITB z 17 grudnia 2009 r

Produkt wszedł jesienią zeszłego roku a wy chcecie informacji "jak się budował dom" i jak sie mieszka !!! :o :o

Mnie również interesuje opinia kogoś, kto przetrawił ten system na własnej budowie, lecz faktycznie może byc problem, bo nie dość, że bardzo swieży system, to jeszcze dość innowacyjny.

Bazując na cenniku na stronie producenta i zakładając rozsądna pracochłonność, wynika że system około 20% droższy od tradycyjnego (na zaprawie cw). Licząc m2 sciany - materiał z robocizną.

Moim zdaniem najwiekszą wadą będzie konieczność stosowania szlifowanych pustaków. Budowa to nie laboratorium i zawsze jakiś brud, uszkodzenia, stłuczenia sie zdarzą i popsują efekt.

Poza tym pianka nie eliminuje z budowy zaprawy, która potrzebna jest choćby do warstwy startowej, a zapewne również wieńczącej. No a skoro juz przywożę na budowę betoniarkę i babram w cemencie, to po co mam sie bawić jeszcze z tą pianką.

No ale to teoretyczne dywagacje. Przepraszam za spam, nie mogłem sie powstrzymać.

Litości !!!

Porotherm DRYFIX , aprobata ITB z 17 grudnia 2009 r

Produkt wszedł jesienią zeszłego roku a wy chcecie informacji "jak się budował dom" i jak sie mieszka !!! :o :o

no i przedstawiony po raz pierwszy na targach w styczniu br.

wyskoko poprzeczka postawiona przez autora, strach coś tu dyskutować

• 3 months później...

Witam,

pytań faktycznie sporo i nie na wszystkie mogę odpowiedzieć, ponieważ dopiero jesteśmy na etapie stropu, ale z całego serca z pełną odpowiedzialnością polecam! :D

Domek powstał szybciutko. Wszystkie ściany nośne wybudował murarz amator zapaleniec w dwa tygodnie.

Ściany stoją, są piękne, równe i czyste!

Na pierwszą warstwę trzeba stracić najwięcej czasu - zajęło to ok. 7 godzin dwóm panom. Musi być idealnie wypoziomowana, a później betoniarki można się już pozbyć :lol2: i zapomnieć o brudzie, rozrabianiu zaprawy, wożeniu taczek, wciąganiu wiaderek.... i wielu wielu innych okropnych czynnościach, przez które brnęliśmy przy murowaniu ścian z betonitów.

Pustaczki są wyszlifowane, trzeba je tylko przetrzeć najpierw suchym, a później mokrym pędzlem lub szczotką, a później już tylko w górę.

Błogosławimy dzień, w którym podjęliśmy decyzję budowania z Dryfixa :wave:

• 1 year później...

Witam

Podpisuje się pod tym co pisze merne. Polecam pustaka. Po ułożeniu pierwszej warstwy warto się zastanowić czy potrzebny nam murarz. W 2 dni dwie osoby wymurowały dom w chabrach 2 (archonu) do stropu.

Zdjęcia, opisy i filmy na kornatka.strefa.pl

http://kornatka.strefa.pl/SCIANY/porothermdryfixpokilkuwarstwachnadalgladki.jpg

http://kornatka.strefa.pl/SCIANY/gotowenadproza.jpg

Nic tylko z murarzami umawiać się teraz nie za wymurowane ściany tylko za dniówki. Tu może się opłacić wybór tej technologii. Piana jak widzę zaczyna być ważnym elementem na budowie. Ściany, docieplenie( u mnie też) i później np. płyta g-k w środku, klejona również na PUR. Ocieplenie poddasza tez już coraz częstsze.

• 3 weeks później...

Witam. Wspólnie z mężem zdecydowaliśmy się również na Dryfix'a.

Mam tylko takie pytanie czy ktoś tu obecny jest ze Śląska? Szukamy firmy budowlanej, najlepiej w okolicach Raciborza, która wybudowałaby nam domek w tym właśnie systemie. Liczę na Waszą pomoc.

Agnieszka&Paweł.

• 2 weeks później...
MAm firme ktora C z teg wybuduje - jak cos to pisz na pw.

Ale bardzo ciekawa jestem, czemu odzyl watek, w ktorym ten system jest tak zachwalany a gdzies stracil sie ten , gdzie byla mowa o jego wadach - bo niestety, nawet jak widac na zdjeciach Stanleya - nie jest tak idealnie jak niby mialo byc - pelno mostkow, nierowne pustaki ktore trzeba szlifowac i budowa czasem idzie dluzej niz normalnie... Nie wiem jak teraz, ale jeszcze niedawno brak pustakow polowek, cwiartek do 25 co psuje caly system. Znajomi buduja z tego cuda, mieslismy niedawno 3 zaprzyjaznione budowy z takich systemow i nikt z nich napewno by nie polecil tego systemu.

Witam

Jak już pisałem na innych postach - nie było u mnie żadnego krzywego pustaka, nie szlifowałem żanego pustaka (takie "POMYSŁY" miała ekipa budująca u wmnicha, która nie poradziła sobie z ułożeniem pierwszej warstwy od której wszystko zależy...)

Jesli chodzi o brak połówek i inych kształtek z rozmiaru 25cm - wybraliśmy to świadomie, ściana będzie dwuwarstowa (15cm styro).

Nie piszcie do mnie na priv. Zapraszam na budowę, zostało mi kilkanaście pustaków - pozwolę sobie pomurować - sam pierwszy raz w życiu murowałem - wymurowałem cały dom!!! - chętnie się pochwalę i o wszystkim opowiem - póki jeszcze widac pustaki...

Nie płacą mi za reklamę tych pustaków, murując z nich zaoszczędziłem na robociźnie ładnych "kilka" tysięcy - to jest powód żeby o nich pisać.

Przykro mi wmnich, ale nie da się Ciebie słuchać. Ktoś miał widocznie wyjątkowego pecha. Może coś się stało z urządzeniem, które je wyprodukowało. Powody jakieś muszą być. My nie mieliśmy z naszymi pół problemu. Stawiało się jak klocki.

Przecież pustaki to jest tylko materiał budowlany, a nie urządzenia precyzyjne służące do wysłania ludzi na Marsa. Nawet jeżeli u stanley79 w dwóch miejscach jest trochę zaprawy, bo jak mniemam po prostu tak spasowaly pustaki, żeby nie trzeba było ich docinać, to i tak o ile mniej jest mostków. Ale wiesz co? Na rynku jest tyle materiałów budowlanych, żeby każdy wybrał coś dla siebie i na prawdę nie ma najmniejszego sensu Cię przekonywać.

I jeszcze prośba, opisałam to już w innym wątku, ale jeszcze napiszę tutaj. Nie posądzaj wszystkich co coś chwalą o interesowność, bo to chore. Po co w takim razie istnieje forum skoro, jeżeli ktoś coś chwali to Twoim zdaniem to sprzedaje, a jak gani to pewnie złośliwa konkurencja :)

stanley79 Ty też odpuść szkoda Twojej energii. My wiemy jak fajnie jest budować samemu Dryfixem i to najważniejsze :) pozdrawiam

A szkoda, że nie przyjdzie Ci do głowy, że ktoś po prostu był zadowolony z czegoś na co się zdecydował, sam nie wiedząc, co z tego będzie i z czym to się je. Mam w swoim zwyczaju nie pisać o nikim źle, stąd brak moich wypowiedzi na inne tematy ;)

Czytając forum trafiłam na pytanie dotyczące Dryfixa, to dlaczego miałam nie odpowiedzieć??

A jak ktoś wszędzie wietrzy teorię spisku, to jego problem.

I w sumie po co ja się w ogóle tłumaczę.

A szkoda, że nie przyjdzie Ci do głowy, że ktoś po prostu był zadowolony z czegoś na co się zdecydował, sam nie wiedząc, co z tego będzie i z czym to się je. Mam w swoim zwyczaju nie pisać o nikim źle, stąd brak moich wypowiedzi na inne tematy ;)

Czytając forum trafiłam na pytanie dotyczące Dryfixa, to dlaczego miałam nie odpowiedzieć??

A jak ktoś wszędzie wietrzy teorię spisku, to jego problem.

I w sumie po co ja się w ogóle tłumaczę.

Może dowodem na to jak się nam udało, czy jesteśmy zadowleni, nie reklamujemy produktów - są wlaśnie wklejone zdjęcia...Nie można o każdym mysleć, że reklammuje coś - wtedy większość forumowiczów była by podejżana.

...Żeczywiście wmnich ma racje każdy ma inny punk widzenia i inne doświadczenia...

..mogę tylko na koniec doradzić aby przy wyborze dryfixa 25cm starannie docinać go po długości np piłą typu aligator. Przy innych rozmiarach nie ma tego problemu.

Życzę wszytkim radości w budowaniu jakąkolwiek technologią...

Pozdrawiam

P.S

Wmnich - napisz raczej gdzie tych pustków nie kupować żeby inni skorzystali, ten przypadek jest na razie pojedynczy...

Edytowane przez stanley79

Wybierając pustaka dryfix 25cm (jak pisałem w innych wątkach) kupujący wiedzą że nie ma do niech ani połówek ani narożnikowych ani wokółokiennych. Dlatego lukę przy docięciach trzeba wypełniać - można tradycyją zaprawa a można tą która dołączona jest do pustaków. Oczywiście że wystająca zaprawa mi nie przszkadza - całośc dociepli styropian a z drugiej strony tynki lub inne. Gdybym miał krzywe pustaki pewnie bym szlifował jak w w/w przypadku. Jednak tak nie było. Nie będę się spierał o to co było zepsute na budowie, którą widział wmnich. kto chce zobaczyć proste pustaki dryfix 25 cm na żywo zapraszam do mnie na budowe (byle przed wiosną - wtedy ocieplam więc nic nie będzie później widać).

Co do reklamacji - pewnie tak było - nawet najlepsze marki się reklamuje i to nie tylko w dziedzinie budownictwa.

Dobrze że pojawiają się rożne opinie na temat dryfixa - to forum m.in.po to jest...

Znalazłem jeszcze fajną stronkę, jak się okazuje budowa bardzo bliska naszej:

http://www.domekzwidokiem.republika.pl./index.html

Pozdrawiam

• 1 month później...

jest wątek to dla tych co będą chcieli budować lub zastanawiaja się nad porotherm Dryfix, to mogę polecić z czystym sumieniem, szybko wybudowane ściany, jedyne na co mogę narzekać to pomoc firmy Wienerberger przy pierwszej warstwie, interweniowałem w tej sprawie i może już się polepszyło, ale trzeba się domagać bo mają pomóc przy pierwszej warstwie, maja narzędzia i przyrządy, niestety zależy to zawsze od ludzi wiem,że okolice Wrocławia i Czestochowa jest ok całą pierwszą warstwe pomagają niestety Poznań i okolice, to akurat była jakaś duża budowa w Szczecinie i dla takiego "leszcza" było mało czasu, wyprowadzone narożniki ważniejsze pkt w pierwszej warstwie i tyle, teraz wiem że mogłem wymagac więcej, ale podobno trzeci dom buduje się dla siebie :)

Co do samego systemu to najlepiej zaopatrzyć się w dobrą piłę do cięcia tzw "lisicę" lub "krokodyla" i "kroić" tak żeby zęby się spotykały, takie dziury jak ma kolega na zdjęciach też nie są tragedią można je wypełnić od środka zwykła zaprawą, a od zewnątrz pianką. Nie zgodzę się z tym ,żeby wypełniać tą pianką co dają do dryfixa zupełnie inne właściwości, nie jest tak rozprężna ja kupowałem najtańszą. Ja jako amator (mechanik samochodowy niepraktykujący) sobie poradziłem fakt,że pierwsza warstwa musi być na igłe najlepiej kupić długą łate z poziomicą, no szczęśliwcy co mają fajnego doradce technicznego z Wienerberga, bo z niwelatorem laserowym to bajka. A tak to z pierwszą warstwą walczyłem tydzień,potem 4 dni i ściany stały, szwagier a później żona nie nadążali donosić pustaki :) A może jeszcze podziele się nabytą wiedzą co do ocieplenia, wiem, że droższe rozwiązanie, ale wełna.:) Nie jest to konieczne rozwiazanie,ale lepiej do porothermu bo "oddycha", w środku tynki cementowo- wapienne plus gładź wapienna tylko nie uplastyczniacz,a prawdziwe wapno. Jak już będę miał zdjęcia z kamery termowizyjnej, wtedy się okaże co to wszystko warte. Relama dzwignią handlu, a te wszystkie firmy chwalące swoje produkty jako najlepsze. Zobaczymy :)

Edytowane przez kubam76

Witam,

Generalnie mur mógłby stać bez zaprawy.

Dobrze poukładać, jedno na drugim powiązać jak trzeba, spiąć wieńcem i gotowe czemu nie?

Trzeba sobie zadać jedno pytanie, po co jest zaprawa i jakie pełni funkcje?

To może za wiki, nie będziemy sięgać do fachowej literatury:

Zaprawy w budownictwie używane są przede wszystkim do:

- łączenia elementów np. cegieł w murze, elementów licujących ścianę z murem itp. w jedną całość,

- wypełnienia spoin, a przez to równomierne przenoszenie obciążeń i uszczelnienie elementów budowli,

- ochrona elementów obiektów przed wpływami atmosferycznymi i nadanie im estetycznego wyglądu (np. tynki ścian, stropów),

- produkcja wyrobów i elementów budowlanych (np. pustaków ściennych, stropowych, bloczków itp.).

Ostatnie zastosowanie podczas tych rozważań odpada bo to inna funkcja.

Pierwszą funkcję spełniają obie zaprawy ( tradycyjna jak i pianka ) Można się kłócić ale to raczej zależy od wykonawcy a nie od zastosowanej technologii.

Druga funkcja "- wypełnienia spoin, a przez to równomierne przenoszenie obciążeń i uszczelnienie elementów budowli" i tutaj można dyskutować czy obie technologie są równe.

- Zaprawa Cementowo Wapienna: W różnych formach stosowana od lat. Sprawdzona trwałość i utrzymanie swoich właściwości w czasie. Plusem zaprawy jest bufor jaki tworzy pomiędzy elementami.

- Pianka: Starzenie do zbadania. Wytrzymałość wystarczająca. Martwi mnie tylko jedno, że metoda ta nie daje należytego buforu pomiędzy elementami.

Ba należy sobie zadać pytanie: dlaczego zaleca się stosowanie zaprawy mniejszej wytrzymałości niż materiał z którego budujemy?

Właśnie po to aby to zaprawa pękała w razie potrzeby a nie budulec.