Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doświadczenia z Porotherm DRYFIX ?

Recommended Posts

• 7 months później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy może mi ktoś podpowiedzieć jaka jest prawidłowa kolejność prac po SSZ zbudowanym z Porotherm Dryfix?

W większości dyskusji znajduję informację, że najpierw wykonuje się tynki wewnętrzne a potem elewację. Znalazłam też gdzieś informację, że w przypadku porotherm Dryfix kolejność powinna być odwrotna, ze względu na możliwe przemakanie ścian podczas deszczu (brak połączeń pionowych między pustakami - tylko system pióro-wpust).

Pomóżcie, bo dostałam za zadanie szukanie kolejnych ekip i logistykę i próbuję ustalić kolejność działań;)

Ja nie pomogę, za to jestem bardzo ciekawy Twoich wrażeń na temat używania dryfixa. Już tyle lat na rynku, a opinii wciaź bardzo mało.

ile warstwowe ściany stawiałeś? jak grube? dziury wypełnione czy nie? Jak ekipa się spisała? czy nie było problemów z postawieniem pierwszej warstwy? prosiłeś o pomoc od wienerbergera? No i ogólnie jak wrażenia?

Dzięki serdeczne.

Już odpowiadam:

Protherm dryfix 24, dziury niewypełnione.

Przekrój ściany zewnętrznej (w wersji projektowej jeszcze z Porotonem):

Przechwytywanie.PNG

Pomocy od Wienerbergera nie było, ekipa w porządku (kilka domów na koncie wybudowanych z dryfix). Co do wrażeń: bardzo pozytywne, bo czysto i szybko czyli to co mówi większość. KB również nie miał zastrzeżeń, każda następna ekipa lub goście na budowie chwalili równość i estetykę wykonania.

Z pierwszą warstwą nie było problemu, chociaż będąc szczerą - nie miałam pojęcia (może to i dobrze), że takie trudności bywają.

Faktem jest, że trzeba obejrzeć pustaki przy odbiorze - bywają spękane, ale u nas na szczęście nie były to głębokie szczeliny i nie w takiej ilości jakie można spotkać na filmikach krążących po necie.

Edytowane przez Miłosiak

czy może mi ktoś podpowiedzieć jaka jest prawidłowa kolejność prac po SSZ zbudowanym z Porotherm Dryfix?

W większości dyskusji znajduję informację, że najpierw wykonuje się tynki wewnętrzne a potem elewację. Znalazłam też gdzieś informację, że w przypadku porotherm Dryfix kolejność powinna być odwrotna, ze względu na możliwe przemakanie ścian podczas deszczu (brak połączeń pionowych między pustakami - tylko system pióro-wpust).

Pomóżcie, bo dostałam za zadanie szukanie kolejnych ekip i logistykę i próbuję ustalić kolejność działań;)

Jeżeli tynkujesz gipsem to absolutnie od strony gdzie wieje wiatr trzeba ocieplić żeby ciśnienie wiatru nie wdmuchiwało deszczu do ściany. Jeśli w jakieś cementowego to to raczej nie powinno być problemu bo to tylko wilgoć. Ja tynkuje gipsem więc w domu ociepliłem z zewnątrz 20 cm swissporem white, natomiast z garażem ryzykuje bez ocieplenia ale garaż niski więc nie ma takich porywów wiatru jak u góry na chałupie :)

Jeszce raz dzięki. I ostatnie, podsumowujące, pytanie. Co było dla was ostatecznym argumentem aby wybrać dryfix? Sam się zastanawiam nad tą technologią, ale opinie są bardzo mieszane, i jest ich niezwykle mało.

Plusy:

- budowałem sam więc sprawa prosta (tylko maszynki do pierwszej warstwy od Wieneberge trzeba sprawdzić bo oni pożyczają firmą więc czasami jest różnica lub są rozklekotane strasznie)

- najważniejsze: m2 ściany ze wszystkim przy zakupie prosto z fabryki wyszedł mi 56 zł - no to nie ma taniej nigdzie :)

- ściany są równe więc można kleić styropian bez kołków na pełnej powierzchni,

- kładłem płyty żerańskie i wszystko ładnie leży to też zasługa kątów i poziomów, o które łatwo w dryfixie,

- wytrzymałość zaprawy w sztyfie jest bardzo dużo (raz wybijałem pustak i rozwaliłem go w drobny mak a zaprawa ciągle się trzymała)

- brak połamanych pustaków czy spękanych przy zakupie z fabryki (nie miałem ani jednego),

- budujesz ile chcesz warstw - nie jak przy zaprawie cementowej do 5 max - w dryfixie może cały dom jednego dnia postawić,

- nie ma znaczenie pogoda, ja budowałem nawet jak padało - no chyba że leje to warkocze piany zmaltretuje ale to już aberracja a nie budowa :)

Minusy:

- nośność ściany zwykłem 6 MPa a dryfix 3,3 Mpa max

- szlifowany ma 0,3 mm dokładności ale inne wymiary ścian mają tolerancję 4 % - to bardzo dużo gdy ktoś chce budować w systemie 30 lub grubszym. Ja jechałem 25 cm więc i tak ciąłem,

- pustak 25 jest do ściany wewnętrznej, dlatego ciężko założyć kołek - inny układ lamelek (dotyczy tylko grubości 25 cm) - można wybrać pustak 30 i większy aby temu zaradzić ,

- trzeba otynkować i ocieplić żeby uzyskać pełną wytrzymałość i ciepłotę ściany (styropian elewacyjny kleić nie na placki, ale na pełne obwódki lub całościowo smarować - inaczej będzie wiało z gniazdem i dom nie będzie szczelny),

- zaprawa ma date przydatności max rok,

- czasami trzeba przy szlifować szlifierką ale rzadko - ja budowałem dwie pełne kondygnację więc wiatr :)

Tyle mi tak na szybko przyszło do głowy - w razie co prośże pytać - pozdrawiam Dyfixerów :)

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie psów.

Nie mam dryfixa a zwykły porothhhhem. Nie polecam tego materialu ze względu na szczelnosc, pustki w środku. To przede wszystkim. Jeśli ktoś myśli czym będzie ogrzewał dom przed budową to tego materiału nie wybierze. Niestety ja zrobiłem błąd i poszedłem owczym pędem bo "u mnie wszyscy" budują z ceramiki. Ogrzewać też chciałem ekogroszkiem. Na szczescie tego ostatniego udało się uniknąć.

Teraz wybrałbym silikaty. Lepsza szczelność i akumulacyjnosc.

jeszcze zapytam o tynki - jakie wybraliście na porotherm? Nie mam na myśli pytania które są lepsze, bo wiadomo że jeden i drugi typ ma zwolenników i przeciwników. Mam na myśli parametry techniczne i trwałość - co się lepiej nakłada, co się lepiej 'trzyma', co lepiej schnie itd. na ceramice ? Czy to nie ma znaczenia i trzeba skupić się na tym czy wolę gładkie i do malowania czy trwalsze, ale porowate?