surgi22 16.04.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Stoi od 2012 i nie chce być inaczej ( dom z PTH dryfix ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miłosiak 01.12.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 czy może mi ktoś podpowiedzieć jaka jest prawidłowa kolejność prac po SSZ zbudowanym z Porotherm Dryfix? W większości dyskusji znajduję informację, że najpierw wykonuje się tynki wewnętrzne a potem elewację. Znalazłam też gdzieś informację, że w przypadku porotherm Dryfix kolejność powinna być odwrotna, ze względu na możliwe przemakanie ścian podczas deszczu (brak połączeń pionowych między pustakami - tylko system pióro-wpust). Pomóżcie, bo dostałam za zadanie szukanie kolejnych ekip i logistykę i próbuję ustalić kolejność działań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margielm 01.12.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Ja nie pomogę, za to jestem bardzo ciekawy Twoich wrażeń na temat używania dryfixa. Już tyle lat na rynku, a opinii wciaź bardzo mało.ile warstwowe ściany stawiałeś? jak grube? dziury wypełnione czy nie? Jak ekipa się spisała? czy nie było problemów z postawieniem pierwszej warstwy? prosiłeś o pomoc od wienerbergera? No i ogólnie jak wrażenia? Dzięki serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miłosiak 01.12.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 (edytowane) Już odpowiadam: Protherm dryfix 24, dziury niewypełnione. Przekrój ściany zewnętrznej (w wersji projektowej jeszcze z Porotonem): Pomocy od Wienerbergera nie było, ekipa w porządku (kilka domów na koncie wybudowanych z dryfix). Co do wrażeń: bardzo pozytywne, bo czysto i szybko czyli to co mówi większość. KB również nie miał zastrzeżeń, każda następna ekipa lub goście na budowie chwalili równość i estetykę wykonania. Z pierwszą warstwą nie było problemu, chociaż będąc szczerą - nie miałam pojęcia (może to i dobrze), że takie trudności bywają. Faktem jest, że trzeba obejrzeć pustaki przy odbiorze - bywają spękane, ale u nas na szczęście nie były to głębokie szczeliny i nie w takiej ilości jakie można spotkać na filmikach krążących po necie. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Miłosiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margielm 01.12.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Dziękuję za informację. Widziałem te filmiki o których mówisz. Czy przy odbiorze odrzuciliście jakąś partię pustaków ze względu na te wady, czy wszystkie był akceptowalne z waszej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miłosiak 01.12.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Akceptowalne - zostało trochę, ale odsprzedaliśmy. Odrzuty sporadyczne, może kilkanaście. Po wybudowaniu nie widać pęknięć, szczelin w takim sensie, że te drobne rysy pod wpływem obciążenia nie pogłębiły się. Gdzieś w dzienniku mam parę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margielm 01.12.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Jeszce raz dzięki. I ostatnie, podsumowujące, pytanie. Co było dla was ostatecznym argumentem aby wybrać dryfix? Sam się zastanawiam nad tą technologią, ale opinie są bardzo mieszane, i jest ich niezwykle mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 01.12.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 (edytowane) czy może mi ktoś podpowiedzieć jaka jest prawidłowa kolejność prac po SSZ zbudowanym z Porotherm Dryfix? W większości dyskusji znajduję informację, że najpierw wykonuje się tynki wewnętrzne a potem elewację. Znalazłam też gdzieś informację, że w przypadku porotherm Dryfix kolejność powinna być odwrotna, ze względu na możliwe przemakanie ścian podczas deszczu (brak połączeń pionowych między pustakami - tylko system pióro-wpust). Pomóżcie, bo dostałam za zadanie szukanie kolejnych ekip i logistykę i próbuję ustalić kolejność działań Jeżeli tynkujesz gipsem to absolutnie od strony gdzie wieje wiatr trzeba ocieplić żeby ciśnienie wiatru nie wdmuchiwało deszczu do ściany. Jeśli w jakieś cementowego to to raczej nie powinno być problemu bo to tylko wilgoć. Ja tynkuje gipsem więc w domu ociepliłem z zewnątrz 20 cm swissporem white, natomiast z garażem ryzykuje bez ocieplenia ale garaż niski więc nie ma takich porywów wiatru jak u góry na chałupie Jeszce raz dzięki. I ostatnie, podsumowujące, pytanie. Co było dla was ostatecznym argumentem aby wybrać dryfix? Sam się zastanawiam nad tą technologią, ale opinie są bardzo mieszane, i jest ich niezwykle mało. Plusy: - budowałem sam więc sprawa prosta (tylko maszynki do pierwszej warstwy od Wieneberge trzeba sprawdzić bo oni pożyczają firmą więc czasami jest różnica lub są rozklekotane strasznie) - najważniejsze: m2 ściany ze wszystkim przy zakupie prosto z fabryki wyszedł mi 56 zł - no to nie ma taniej nigdzie - ściany są równe więc można kleić styropian bez kołków na pełnej powierzchni, - kładłem płyty żerańskie i wszystko ładnie leży to też zasługa kątów i poziomów, o które łatwo w dryfixie, - wytrzymałość zaprawy w sztyfie jest bardzo dużo (raz wybijałem pustak i rozwaliłem go w drobny mak a zaprawa ciągle się trzymała) - brak połamanych pustaków czy spękanych przy zakupie z fabryki (nie miałem ani jednego), - budujesz ile chcesz warstw - nie jak przy zaprawie cementowej do 5 max - w dryfixie może cały dom jednego dnia postawić, - nie ma znaczenie pogoda, ja budowałem nawet jak padało - no chyba że leje to warkocze piany zmaltretuje ale to już aberracja a nie budowa Minusy: - nośność ściany zwykłem 6 MPa a dryfix 3,3 Mpa max - szlifowany ma 0,3 mm dokładności ale inne wymiary ścian mają tolerancję 4 % - to bardzo dużo gdy ktoś chce budować w systemie 30 lub grubszym. Ja jechałem 25 cm więc i tak ciąłem, - pustak 25 jest do ściany wewnętrznej, dlatego ciężko założyć kołek - inny układ lamelek (dotyczy tylko grubości 25 cm) - można wybrać pustak 30 i większy aby temu zaradzić , - trzeba otynkować i ocieplić żeby uzyskać pełną wytrzymałość i ciepłotę ściany (styropian elewacyjny kleić nie na placki, ale na pełne obwódki lub całościowo smarować - inaczej będzie wiało z gniazdem i dom nie będzie szczelny), - zaprawa ma date przydatności max rok, - czasami trzeba przy szlifować szlifierką ale rzadko - ja budowałem dwie pełne kondygnację więc wiatr Tyle mi tak na szybko przyszło do głowy - w razie co prośże pytać - pozdrawiam Dyfixerów Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Łączenie psów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 02.12.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Nie mam dryfixa a zwykły porothhhhem. Nie polecam tego materialu ze względu na szczelnosc, pustki w środku. To przede wszystkim. Jeśli ktoś myśli czym będzie ogrzewał dom przed budową to tego materiału nie wybierze. Niestety ja zrobiłem błąd i poszedłem owczym pędem bo "u mnie wszyscy" budują z ceramiki. Ogrzewać też chciałem ekogroszkiem. Na szczescie tego ostatniego udało się uniknąć. Teraz wybrałbym silikaty. Lepsza szczelność i akumulacyjnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miłosiak 03.12.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 jeszcze zapytam o tynki - jakie wybraliście na porotherm? Nie mam na myśli pytania które są lepsze, bo wiadomo że jeden i drugi typ ma zwolenników i przeciwników. Mam na myśli parametry techniczne i trwałość - co się lepiej nakłada, co się lepiej 'trzyma', co lepiej schnie itd. na ceramice ? Czy to nie ma znaczenia i trzeba skupić się na tym czy wolę gładkie i do malowania czy trwalsze, ale porowate? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.12.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Nie ma znaczenia.Decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts