Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY REALNE jest aby rozpoczac budowe w lipcu?

Recommended Posts

Rozpoczac zawsze mozna.

Najlepiej budowac tak, aby zadaszyc przed zima i zabic okna deskami - troche duze tempo, jesienia pogoda moze pokrzyzowac szyki.

Jak nie jestes pewien, to postaraj sie wyjsc z ziemi (dasz rade wyjsc jak zaczniesz we wrzesniu) - fundamenty + zasyp + chudziak. Jak sie rwiesz do roboty, to ogrodz sobie teren siatka, sklec jakas szope itp.

Potem jak zejda sniegi rozpocznij murowanie scian itp - na spokojnie

PS Sasiad zaczal budowe w sierpniu. Widzialem jak wczoraj malowal sciany. 3 tyg temu wylali mu posadzki. W srodku grzeje ostro, okna pozamykane - tak nie postepuj

Autorowi wątku chodziło raczej o to, czy wyrobi z formalnościami do lipca. Co i w jakim tempie zamierza stawiać, to inna historia. :)

Jak ma wybrany projekt, ktory jest zgodny z planem zagodospodarowania przestrzennego to w czym problem? Do lipca da rade bez probemu pod warunkiem, ze nie ma zlosliwych sasiadow, ktorzy moga powiedziec "nie"... a tacy sie zdarzaja. Jak zacznie budowe w lato, to ze sprawna ekipa spokojnie skonczy przed zima, nie widze problemu ;)

A media... jak nie ma pradu, to elektrownia da budowlany jak bedzie pozwolenie na budowe (u mnie tak bylo), do tego czasu moze znajda sie zyczliwi sasiedzi ;)

Jak zaczniesz budowę w lipcu to w październiku masz zadaszony dom (budowany tradycyjnie nie szkielet). Potem dom zabezpieczasz przed menelami i na zimę robisz sobie przerwę. Od wiosny zaczynasz wykończeniówkę... Przerwa w zimie wskazana...

Choć ja akurat robiłem zimą instalacje ale zaczynałem w kwietniu i we wrześniu wstawiłem okna. Ale zima wtedy była akurat lekka i dało się pracować przy +5oC wewnątrz.