Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

Zeznaję szybko, że niestety ku swemu wielkiemu niezadowoleniu gładziłam cały dom, pomimo, że tynki miałam śliczne i dużo bardziej mi się podobały niż gładzie.

Gładziłam, bo:

- na poddaszu beznadziejnie wyglądały gładkie zabudowy z k-g w zetknięciu ze ścianą tynkowaną, która ma fakturę;

- na dole miałam do obrobienia puszki rewizyjne od rolet i po ich obrobieniu widać było różnicę pomiędzy tymi miejscami a miejscami gdzie był oryginalny tynk;

- potem wyszło u mnie milion przeróbek (przenoszenie lampek, gniazdek) i różnych uszkodzeń ścian przy innych pracach - musiały być zrobione wyprawki i oczywiście było je widać.

Podsumowując: nie wiem jak to zrobić żeby nigdzie nic nikt nie zniszczył w tynkach przez cały okres wykończeniówki. Gdybym wiedziała to wolałabym tynk bez gładzi, ale się u mnie nie udało.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

myszonik - u nas dokładnie to samo z tynkami/gładziami co u Ciebie :( Ubolewam nad tym bardzo bo nie po to decydowałam się na droższy tynk gipsowy zeby to jeszcze teraz gładzić. Ale niestety przeróbek "prądowych" było całe mnóstwo a i uszkodzen przez robotników też cała masa :( Zdecydowalismy sie na gładzie ale tylko w części reprezentacyjnej domu tzn głównie salon, holl, klatka schodowa, jadalnia i przedpokój na górze. Resztę chyba odpuścimy - chyba że wygramy w totka albo sprzedamy mieszkanie ;)

dlatego u nas tynki gipsowe kładliśmy i teraz tylko wyprawki gdzie uszkodzenia a poza tym nic nie trzeba robić

tylko, że te wyprawki choćby niewiadomo jak fachowo zrobione bedą inaczej gładkie niz tynk gipsowy. W świetle sztucznym bedzie to widac :( Przekonałam sie o tym sama mimo że dość długo stawałam okoniem ;) Jeszcze jak w poblizu będzie wisiał kinkiet ......masakra :(

Tatarak pewnie są bardziej miękkie, ale za to łatwiej z naprawami ewentualnych uszkodzeń, a jak sie gładź daje na tynk cementowy to tak samo daje się tę bardziej miękką warstwę

pinacolada ale te wyprawki to przecież też gips, wystarczy równo zaszpachlować i przeszlifować i nie bedzie różnicy

Tatarak

pinacolada ale te wyprawki to przecież też gips, wystarczy równo zaszpachlować i przeszlifować i nie bedzie różnicy

oj, obawiam się, że się mylisz :( Tez tak myślałam, też się upierałam, nawet myslałam żeby do tych wyprawek użyć tego samego gipsu co do tynków... Nie da się. Ten do gładzi to całkiem inny gips (szpachlowy chyba? ) i ma inną strukturę. Może nie wszystkim ta różnica będzie przeszkadzać ale niewątpliwie jest widoczna :(

myszonik - Ty w łazience dzieci masz chyba paradyz vivida i między innymi structura bianco czyli te białe w tłoczone fale. Powiedz mi proszę, czy one są rzeczywiście białe bo na zdjęciu ojedynczej płytki ( z netu) wydaja mi sie lekko różowawe :sick: Popatrz:

http://img809.imageshack.us/img809/7410/paradyzvividastructurab.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Monik, a jak masz wykończone te gale od przodu? Masz jakieś foto?

No mam położony taki jakby cokół szerokości chyba ok. 10 cm, zdjęcie mam tylko takie z daleka, niewiele widać. Wygląda to normalnie jakbyś cokół z płytek zrobiła. Ponieważ jest na wysokości i z dołu tak dokładnie nie widać to mamy zrobione normalnie bez szlifowania na 45 stopni. Na schodach to bym pewnie się na szlifowanie zdecydowała. Albo może tak jak kamień? Że płytka podsopnia wchodzi pod płytkę stopnia?

096.JPG

Dziś już nic lepszego nie zrobię, bo prawie ciemno u mnie - psia pogoda :(