Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kakusku

wiem, że to trudny dylemat, ale chyba ten sbs za 3800 nie będzie taki wielki jak monsanabii tylko pewnie standardowy - dla mnie te standardowe to przerost formy nad treścią - wielki grzmot zajmujący mnóstwo miejsca w kuchni, a w środku wielkie nic, czyli miejsca jak na lekarstwo. I żeby nie było też na początku planowałam sbs-a - wydawały mi się takie cool i wielkie, ale jak zobaczyłam ile naprawdę można w nich zmieścić to szybko zmieniłam zdanie. Wszystko zależy od tego jaki masz budżet - jeśli masz możliwość dorzuć coś i weź 2 sprzęty - taka moja rada :)

sorry, ale kompletnie się nie zgodzę. Pytanie zasadnicze jednak, ile w części lodówki jest półek. są modele, gdzie tylko 4 - i fakt, to mocno ogranicza przestrzeń. Albo brak możliwości regulacji półek. Ja mam Samsunga SBS i wiecznie w lodówce miejsce. No, raz zapełniłam wszystkie półki, kiedy były święta.

Do tego bardzo duży zamrażalnik - wszystko się mieści. Sporo gotuję i mrożę, kupuję też dużo mrożonek/ lodów.

Madeleine

pewnie wiele zależy od modelu lodówki i indywidualnych potrzeb. Ja potrzebuję dużo miejsca w lodówce oraz zamrażarce i widziane przeze mnie sbs-y miały go na oko duuużo za mało. Ale z drugiej strony nie widziałam ich znów aż tak dużo, bo jak wpadłam (z pomocą pani ze studia kuchennego), że zmieści mi się w zabudowie zamrażarka i lodówka osobno to już nie szukałam innych rozwiązań.

Dziewczyny konkretnie myslalam o tym modelu : http://www.vup.lt/Buitine-technika/Saldytuvai-ir-saldikliai/Saldytuvai-Samsung-RSH7UNBP1-4054-1150-50.html

Planujac kuchnie na jednej scianie mialam miec wysoka zabudowe (3x60 cm ) zas na przeciwleglej miala stanac lodowka sbs .Teraz gdybym zmienila zdanie i kupila lodowke pod zabudowe wneke przeznaczona na sbs moglabym zabudowac szafkami cargo (60+35 cm) Oporcz wyzszych kosztow mam rowniez obiekcje czy lodowka i zamrazalnik powinny stac tak blisko piekarnika ( w slupku) Moze niepotrzebnie i te piekarnikiw zabudowie wcale nie wydzielaja tak duzo ciepla jak mi sie wydaje :yes:

Pytanie zasadnicze jednak, ile w części lodówki jest półek. są modele, gdzie tylko 4 - i fakt, to mocno ogranicza przestrzeń. Albo brak możliwości regulacji półek

U mnie powodem zmiany sbs-a na sbs-a ;) była nie ilość półek a ich szerokość. I idąc tym śladem szerokość szuflad.

Jak okazało się że wszystkie sbsy(90tki) mają półki węższe od mojej ówczesnej lodówki szybko zmieniłam zdanie

Ja swoją część chłodziarki skutecznie zapełniam prawie całą ;) Tu patera z ciastem, tam wielki gar zupy, jeszcze tam naczynie z 50-ma pierogami ... ;)

no i pełno różnych słoiczków i pojemniczków. A wędlinę, mięso, sery, ryby warzywa trzymam w komorach biofresh, więc na samych półkach miejsca nie zajmują

Gdyby, nie mogła kupić swojej lodówki na pewno postawiłabym na zestaw a'la myszonikowy :yes:

U mnie powodem zmiany sbs-a na sbs-a ;) była nie ilość półek a ich szerokość. I idąc tym śladem szerokość szuflad.

Jak okazało się że wszystkie sbsy(90tki) mają półki węższe od mojej ówczesnej lodówki szybko zmieniłam zdanie

Ja swoją część chłodziarki skutecznie zapełniam prawie całą ;) Tu patera z ciastem, tam wielki gar zupy, jeszcze tam naczynie z 50-ma pierogami ... ;)

no i pełno różnych słoiczków i pojemniczków. A wędlinę, mięso, sery, ryby warzywa trzymam w komorach biofresh, więc na samych półkach miejsca nie zajmują

Gdyby, nie mogła kupić swojej lodówki na pewno postawiłabym na zestaw a'la myszonikowy :yes:

O to, to - w tych standardowych sbs-ach te półki są jakieś takie tycie ;)

kakusku - ja mam w środku zabudowy piekarnik a po bokach lodówkę i zamrażarkę - pytałam stolarza, pytałam w sklepach ze sprzętem, wszyscy mówili, że tak może być i nic się sprzętom nie stanie...

Kakusku, co najwyżej będą ciut wyższe rachunki za prąd w lodówce, luz.

Ja mam model właśnie taki, jak wkleiłaś, ale bez półki na napoje. Rzadko gotuję ekstremalnie dużo - zresztą u nas są 4 osoby, a wywalania jedzenia nie lubię - a do tego SBS wystarcza mi w zupełności. Faktycznie półki są węższe, ale w zamian wyjątkowo głębokie balkoniki (dużo łatwiej dzieciom wyciągnąć sobie jogurt czy co tam chcą). Kwestia zmiany przyzwyczajeń.

A ja choć nie lubię zagraconych powierzchni myślę, że Twoja jadalnia jest za pusta i aż prosi się o komodę i dwudrzwiową witrynę, ale właśnie szerszą i z większą ilością światłą (ta węższa ma jak dla mnie za szeroką ramę dookoła szkła). Nad komodą możesz jeszcze coś powiesić lub postawić i będzie bardziej ludzka, jakaś Wasza, na razie jest ładna, ale taka bezosobowa:-(

Czyli na razie wygrywa koncepcja pierwotna - komoda niska (+ w przyszłości coś nad nią) i witryna.

Balbino niestety i komoda i dwudrzwiowa witryna mi się nie zmieszczą, a sama dwudrzwiowa witryna nie spełni funkcji przechowywania talerzy i tych przyszłych obrusów (jak znam siebie to do końca życia żadnego nie kupię ;)

cudny jest, ale MD to nie moja liga:(

Jeśli masz sprawdzonego stolarza to powinien o wiele taniej coś podobnego zrobić, bez tego magicznego systemu rozkładania.

A chcesz stół rozkładany? Jaki duży?

Bo jeśli niekoniecznie rozkładany i niekoniecznie bardzo duży to w sklepach kolonialnych jest tego sporo i czasem w przyjemnych cenach.

Przyszłam i ja

To jest temat który męczy mnie codziennie

Przychodzą goście i pytają - "a tu co?" a ja wiem że nie wiem :(

Nawet wczoraj w nocy siedziałam nad komodami i już mi głowa pęka bo kompletnie nie wiem co i jakie. Nie chcę zagracić, chcę*żeby pasowało, żeby nie bylo banalne. Co robić co robić ...

A co do Twojej jadalni. Nie wiem czy nie zrobi się*za ciężko, czy te meble nie będą przytłaczać. Może witryna powinna być cała szklana, delikatna?