Esiak 20.10.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Myszonik, rozumiem, że robicie ściany dwuwarstwowe, możesz mi powiedzieć na ile cm jest wysunięte to Wasze nadproże łukowe ZFE....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 20.10.2010 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Esiakwitam u siebie.Chodzi Ci o wysunięcie tego nadproża poza obręb muru?Nie mierzyłam, ale na oko wygląda jakby to było kilka centymetrów, 3-5 cm, tak mniej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 20.10.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Nadproże roletowe powinno być wysunięte około 9 cm poza lico muru......i na moje oko tyle jest....takie wysunięcie nadproża umożliwia montaż okna na lico z zewnetrzną krawędzią muru ( przed izolacją cieplną ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 20.10.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 ha, czyli 15 cm ocieplenia zakryje nadproże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 20.10.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 nawet gdyby bylo tylko 12 cm ocieplenia na murze to na nadprożu mamy jeszcze 3 cm izolacji cieplnej co daje nam jednolitą zewnętrzną strukturę ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 20.10.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 chociaż na stronie ZFE znalazłem taki opis: W ścianach dwuwarstwowych umiejscowienie okna w linii ocieplenia nie wyklucza zastosowania nadproża roletowego typu ZFE pod warunkiem że grubość warstwy izalacyjnej będzie wynosila około 20 cm. Przykładowo....grubość muru = 25 cm + 20 cm izolacja cieplna = 45 cm Nadproże roletowe powinno zostać wysunięte poza lico muru o ( grubość profilu okiennego + grubość prowadnicy rolety + 6 cm ścianki zewnętrznej nadproża roletowego = około 17 cm W takim ukladzie szerokośc nadproża roletowego będzie wynosila 42 cm a różnica ( 3 cm ) zostanie wyrównana izolacją cieplną ,co zapewni jednolitą zewnętrzną strukturę ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 20.10.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 powyższy opis dotyczy montażu okna w lini ocieplenia a więc wysuniętego poza lico muru i montowanego w izolacji cieplnej i w takim przypadku grubość izolacji cieplnej ( jesli myślimy o zastosowaniu nadproża roletowego ) powinna wynosić około 20 cm. Taki rodzaj montażu okien spotykamy w budownictwie energooszczędnym ( pasywnym ) ale nie jest on zbyt popularny ze względu na trudność montażu oraz związane z tym koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.10.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Sławas: i tu mnie masz.... następnym razem należy czytać ze zrozumieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 22.10.2010 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Sławas Witam w moich progach. Widzę, że dyskusja się rozwinęła i zakończyła pod moją nieobecność Ja myślę, że w razie wątpliwości warto zadzownić do ZFE i dopytać, oni są tam bardzo cierpliwi dla klientów i laików budowlanych też. Ja w sumie nie wiem ile mi to nadproże wystaje poza linię muru, podałam tak na oko. Planujemy styro grubości 20 cm, więc na pewno się zmieści w wartswie ocieplenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 22.10.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Myszonik....dzięki za miłe opinie dotyczące ZFE....tak sie składa że jestem pracownikiem tej firmy,a więc radość podwójna a swoją drogą gratuluję jednego z najwazniejszych elementów domku....dach jest bardzo ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 22.10.2010 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Jeśli jestem z usługi zadowolona to zawsze ją chwalę.Wasza usługa była ekspresowa i bezproblemowa, więc jest co chwalić, bo to w budowlanych realiach niestety rzadkość.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 22.10.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Czasami zastanawiam się, dlaczego chwalone jest to, co powinno być normą przyzwoitej firmy...mam świadomość, że miarą sukcesu naszej firmy jest pełna satysfakcja i zadowolenie klienta ,ON jest najważniejszy....( nawet jeśli zamawia tylko jedną sztukę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 23.10.2010 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Wynika to tylko i wyłącznie z tego, że branża budowlana ma niestety tę specyfikę, że większość producentów, dostawców i wykonawców klienta nie szanuje. Stąd inwestorzy są tak szczęśliwi jeśli ktoś potraktuje ich inaczej.Smutne, ale prawdziwe.Mam jednak nadzieję, że to się zmienia na lepsze.Choćby forum muratora wiele tutaj daje. Firmy tutaj polecane jako rzetelne i życzliwe klientom nie mogą się od nich opędzić - choćby Forplast:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 24.10.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Czyli warto było się pogodzić z dachowcami dobrze, że warci swojej ceny. A projektanta może by do jakiejś czarnej listy dopisać? Gratuluję WIĘŹBY I TARASU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 25.10.2010 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Dachowcy jak do tej pory spisują się genialnie i są warci swojej ceny.Projektant na czarną listę na pewno trafi, ale najpierw mam zamiar sobie z nim porozmawiać. Cudów nie oczekuję, ale może chociaż odrobiny refleksji...Niepoprawna optymista ze mnie co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.10.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Pewnie jakaś refleksja będzie, tylko pewnie treści: co za baba czepialska (w wersji ocenzurowanej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 25.10.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Myszonik: a dachowcy robią Wam cały dach, czy tylko więźbę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 25.10.2010 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Esiakcały dach nam robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 26.10.2010 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Myszonik tak dawno u Ciebie byłam, że aż mi wstyd. Gratuluję postępów w budowaniu własnego gniazdka:) Tak sobie czytam Twój dziennik i dochodzę do wniosku, że dobry fachowiec nie potrzebuje bardzo dokładnego projektu, żeby sobie poradzić na polu bitwy, jakim jest budowa;) Wystarczy dobra znajomość matematyki, praw fizyki i dusza artysty, a wszystko pięknie się "buduje". Obserwując swoich budowlańców, a jest to jedna ekipa od początku budowy, odniosłam wrażenie, że budują na pamięć - przynajmniej od wyprowadzenia stanu zero, bo ilekroć byłam na budowie, nigdy nie widziałam, żeby korzystali z projektu. Dach też zrobili po swojemu i chwała im za to, bo nie mam żadnych słupów w pokojach, choć w projekcie były. Gratuluję więc ekipy dachowców, bo widać, że są warci swojej ceny - przynajmniej na tym etapie. Dom z tym tarasem już zaczyna się prezentować imponująco. Czym chcecie wykończyć taras i schody wejściowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 26.10.2010 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Hej lilan Na taras to mnie się marzy coś takiego http://www.bruk-bet.pl/index.php?nav=produkty&navp=78,79,183 Ale na tę powierzchnię czekałoby mnie niechybne bankructwo, więc pewnie będziemy szukali czegoś innego. Na schody wejściowe to w ogóle nie mam koncepcji, chyba coś jak szary kamień by mnie interesowało, ale nie wiem co to miałoby być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts