Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chociaż na stronie ZFE znalazłem taki opis:

W ścianach dwuwarstwowych umiejscowienie okna w linii ocieplenia nie wyklucza zastosowania nadproża roletowego typu ZFE pod warunkiem że grubość warstwy izalacyjnej będzie wynosila około 20 cm.

Przykładowo....grubość muru = 25 cm + 20 cm izolacja cieplna = 45 cm

Nadproże roletowe powinno zostać wysunięte poza lico muru o ( grubość profilu okiennego + grubość prowadnicy rolety + 6 cm ścianki zewnętrznej nadproża roletowego = około 17 cm

W takim ukladzie szerokośc nadproża roletowego będzie wynosila 42 cm a różnica ( 3 cm ) zostanie wyrównana izolacją cieplną ,co zapewni jednolitą zewnętrzną strukturę ściany.

powyższy opis dotyczy montażu okna w lini ocieplenia a więc wysuniętego poza lico muru i montowanego w izolacji cieplnej i w takim przypadku grubość izolacji cieplnej ( jesli myślimy o zastosowaniu nadproża roletowego ) powinna wynosić około 20 cm. Taki rodzaj montażu okien spotykamy w budownictwie energooszczędnym ( pasywnym ) ale nie jest on zbyt popularny ze względu na trudność montażu oraz związane z tym koszty

Sławas

Witam w moich progach.

Widzę, że dyskusja się rozwinęła i zakończyła pod moją nieobecność:)

Ja myślę, że w razie wątpliwości warto zadzownić do ZFE i dopytać, oni są tam bardzo cierpliwi dla klientów i laików budowlanych też.

Ja w sumie nie wiem ile mi to nadproże wystaje poza linię muru, podałam tak na oko.

Planujemy styro grubości 20 cm, więc na pewno się zmieści w wartswie ocieplenia:)

Wynika to tylko i wyłącznie z tego, że branża budowlana ma niestety tę specyfikę, że większość producentów, dostawców i wykonawców klienta nie szanuje. Stąd inwestorzy są tak szczęśliwi jeśli ktoś potraktuje ich inaczej.

Smutne, ale prawdziwe.

Mam jednak nadzieję, że to się zmienia na lepsze.

Choćby forum muratora wiele tutaj daje. Firmy tutaj polecane jako rzetelne i życzliwe klientom nie mogą się od nich opędzić - choćby Forplast:)

Myszonik tak dawno u Ciebie byłam, że aż mi wstyd. Gratuluję postępów w budowaniu własnego gniazdka:) Tak sobie czytam Twój dziennik i dochodzę do wniosku, że dobry fachowiec nie potrzebuje bardzo dokładnego projektu, żeby sobie poradzić na polu bitwy, jakim jest budowa;) Wystarczy dobra znajomość matematyki, praw fizyki i dusza artysty, a wszystko pięknie się "buduje". Obserwując swoich budowlańców, a jest to jedna ekipa od początku budowy, odniosłam wrażenie, że budują na pamięć - przynajmniej od wyprowadzenia stanu zero, bo ilekroć byłam na budowie, nigdy nie widziałam, żeby korzystali z projektu. Dach też zrobili po swojemu i chwała im za to, bo nie mam żadnych słupów w pokojach, choć w projekcie były. Gratuluję więc ekipy dachowców, bo widać, że są warci swojej ceny - przynajmniej na tym etapie. Dom z tym tarasem już zaczyna się prezentować imponująco. Czym chcecie wykończyć taras i schody wejściowe?

Hej lilan

Na taras to mnie się marzy coś takiego

http://www.bruk-bet.pl/index.php?nav=produkty&navp=78,79,183

Ale na tę powierzchnię czekałoby mnie niechybne bankructwo, więc pewnie będziemy szukali czegoś innego.

Na schody wejściowe to w ogóle nie mam koncepcji, chyba coś jak szary kamień by mnie interesowało, ale nie wiem co to miałoby być:)