myszonik 16.01.2011 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Poddaję się na razie.... chyba ktoś bardziej łopatologicznie musi mi wyjaśnić, bo ja już różnych instrukcji szukałam, próbowałam wg instrukcji salik i nic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 16.01.2011 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 salikzapomniałam odpowiedzieć - dachówka to meyer holsen piano w kolorze grafit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.01.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 linek do komentów już działa dach dojrzewa i ładnieje - aż serce rośnie trzymam kciuki za kredyt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.01.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Dzięki salik za instruktaż, zaraz spróbuję jakoś to doprowadzić do porządku:) Tatarak dzięki za komplementy w imieniu drzwi. To urzędowski. Kurczę, nie widzialem tego wzoru od dobrych kilku lat. Nie będę pytał ile kosztowały (chociaż chętnie się dowiem- może na priv?) ale może powiesz, czy za model DZ 002 płaciliście extra 500zł czy poszedł bez dopłat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 20.01.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witaj finlandia.Faktycznie ten model jest już wycofany. Wybraliśmy do w salonie z albumu z fotografiami już wykonanych zamówień. Za drzwi z doświetlami z montażem zapłaciliśmy nieco ponad 8.000 zł, nie wiem niestety czy w tej cenie była jakaś dopłata do tego modelu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.02.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Dach wygląda super Tempo widzę narzucacie solidne, trzymam kciuki! Nie boicie się trochę wykonania rekuperacji przez taki konglomerat? I jeszcze miałem zapytać - z tego co rozumiem robiliście już operat szacunkowy i zaniżyli Wam wartość już wybudowanej części? A jak z wartością działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 05.02.2011 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 hej saliku, dzięki za wyrazy uznania wobec dachu. Co do rekuperacji to nie boję się za bardzo, bo cały rodzinny konglomerat został nam polecony przez znajomego, u którego też praktycznie wszystkie instalacje robili i jest bardzo zadowolony. Samo zrobienie wentylacji to chyba nie jest jakiś mega problem (mamy projekt wentylacji), ludzie co zmyślniejsi to czytałam na forum, że sami sobie wykonywali. Co do operatu to trudno powiedzieć żeby był zaniżony. Jest nas zdecydowanie niesatysfakcjonujący:) Tzn. rynek nieruchomości jednak trochę siadł, transakcji do porównania akurat w mojej okolicy mało, a jak już to nie dotyczyły domów nowych, dużych i w podwyższonym standardzie i stąd nawet po dokonaniu korekt wyszło jak wyszło. Rynkowa wartość to niestety nie to, co kosztowo wydaliśmy, a to ile rynek jest gotów za to zapłacić. A w tej chwili rynek nasz lokalny nie jest w stanie zapłacić tyle, ile byśmy sobie życzyli:) Tzn. może nawet i byłby, ale tego nie wiadomo, bo transakcji jak na lekarstwo...Podsumowując bardzo niezadowalająca jest dla nas końcowa wartość nieruchomości po zakończeniu budowy. Na pewno wyszła o co najmniej 300.000 niższa niż rzeczywisty koszt realizacji tej zabawy wyniesie. A co do samej działki to akurat nie było zasadniczych rozbieżności pomiędzy tym, co przewidywaliśmy, a wyceną. Jeśli chodzi o rynek gruntów to jest akurat w naszej okolicy dość stabilny i ceny przewidywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 05.02.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Myszonik - wieki mnie tu nie było...a tu takie postępy! Trochę wypadłam z obiegu.. bo jestem w ciąży, w dodatku nagrodziło mnie kumuluacją - mam bliźniaki w drodze - mówią teraz o mnie Ich Troje:) więc mamy dodatkową motywację żeby ostro przyspieszyć. Gratuluję zakończonego dachu, prawie wyrównały nam się stany zaawansowania.. bo u mnie też dach ukończony. Elektryk w przyszłym tygodniu kończy i rozpoczynam tynki... pocieszam się że chociaż ciut dalej jestem:) zważywszy że rozpoczęłaś później a depczesz mi po piętach:) bardzo mnie to motywuje do działania oprócz wizji wnoszenia nosidełek z bliźniakami na obecne IV piętro:) A co do elektryków - to chyba najlepsi fachowcy. Ja też jestem bardzo zadowolona ze swojego, podpowiada mi wiele rzeczy od niego dowiedziałam się na początku budowy o prowblemach z instalacjami z gazem i nawet dostałam namiary na pana z gazowni... i już dawno mam projekt, zezwolenia i dziennik budowy - ale pomimo dobrego kontaktu i tak trwało to wszystko chyba z pół roku. Ale podobno wszyscy o tym zapominają.. mnie ochronił elektryk! Trzeba słuchać elektryków:) Powodzenia i nie przyjdzia już wiosna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata1164 06.02.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Gratulacje myszonik - prześliczny ten Wasz dach a do tego ta dachówka SUPER!!! Nie martw się elektryką to tylko tak strasznie wygląda - trzeba wszystkie decyzje mieć przemyślane co prawda, ale z tym nie jest tak źle a i tak na koniec "czegoś w którymś" miejscu zabraknie - ale to dopiero jak to mówią "wyjdzie w praniu"- ja już myślę, czy gdzieś nam jakiegoś gniazdka nie zabraknie, ale na dzień dzisiejszy jest chyba ok a jak będzie później to kto wie...... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata1164 06.02.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 mikiada serdeczne gratulacje i dużo zdrówka dla Was!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 06.02.2011 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 mikiadaGratulacje serdeczne! Podwójne:) Pochwal się jeszcze kiedy Wam się stan osobowy powiększa?beata dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.02.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Myszonik, no nareszcie coś napisałaś Dach - miodzio! ślicznie leży ta dachówka. co do gazu - nic nie wiem o formalnościach, bo u nas nie ma i nie będzie. co do reku - wyślij też zapytania do kilku firm, które robią projekty i instalacje, żebyś miała porównanie z propozycją elektryka. położenie samej instalacji to podobno żadna filozofia, ale jeśli projekt będzie skopany, to wentylacja może hałasować, a wydajność rekuperacji może być o połowę niższa od deklarowanej przez producenta. tak wyczytałam dziś przy śniadaniu, więc się dzielę wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 07.02.2011 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 tatarak dobrze prawicie obywatleko:) Projekt roześlę po świecie z zapytaniami. A w imieniu dachu dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 15.02.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Hejkum kejkum - znaleźliśmy projektanta wewnętrznej instalacji gazowej - ręka do góry - kto wiedział, że na wewnętrzną instalację gazową trzeba mieć projekt i osobne PNB? Ja! A to dlatego, że w zeszłym roku przez to przechodziłem. Nawet tak się w myślach rozpędziłem, że myślałem, że na wodę też potrzeba... - zaklepaliśmy na około połowę marca ekipę tynkowców; Połowa marca trochę zimno... Nie boicie się trochę? Ja specjalnie opóźniam instalacje, żeby mi zimno tynków nie skopało... A jak się nie ma żadnych kominów w domu, to nawet dogrzać za bardzo nie ma jak Robicie CW czy gips? - okazało się, że nasz elektryk i jego rodzina to specjaliści od wszystkiego (on, ojciec, brat, szwagier) - każdy coś innego na budowach robi, oni również podjęli się zrobienia nam wentylacji mechanicznej, na razie zastanawiają się nad wyceną... Ja bym się bał. Dla mnie jak ktoś się zna na wszystkim, to się na niczym nie zna... No ale może jest to jakiś chwalebny wyjątek i sobie poradzą. Oby sobie poradzili, bo jak nie, to wkruw będzie u Was niezły... A gdybyś się ew. podzieliła informacjami kogo wybraliście i za ile do tynków, to byłbym wdzięczny. Może być na PW... Już więcej dziś na FM nie skrobię, bo wyrobiłem w dniu dzisiejszym z 300% normy (jak nie pincet)... Udaję się w objęcia żony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 15.02.2011 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Jarku witam u siebie.. I po kolei odpowiadam. Tynków trochę się boję, ale po pierwsze ludzie w gorszej pogodzie robili, szef ekipy stwierdził, że jak będą temperatury nie pozwalające na robienie tynków to przełożymy termin, ale raczej uważa, ze da się robić, na czas prac nagrzewają i osuszają dom, poza tym mam kozę zamontowaną na potrzeby instalatorów i się w niej pali. No i mam nadzieję, e wiosna szybko przyjdzie. Nie chcę za długo wstrzymywać prac, bo trochę tej wykończeniówki zostało, a do końca roku marzę, aby się wprowadzać... Rodzinki instalacyjnej się nie boję.... Elektryk jest elektrykiem. Jego brak instalatorem wod-kan i CO, szwagier jeden jest stolarzem, a drugi wykończeniowcem. Ojciec jest takim robotnikiem im do pomocy. Więc w sumie każdy ma swoją działkę A co do wentylacji to się nie zdecydowałam, że to zadanie im powierzę, oni się namyślają, a ja w międzyczasie czekam na wyceny i oferty od firm specjalistycznych, do których się zwróciłam i raczej ze specjalistów skorzystam, panów mam na wszelki wypadek... Tynki robi nam ekipa polecana przez amy na grupie - Michał z Obornik. Robimy cementowo-wapienne. na priv prześlę ceny. I miłych chwil w objęciach połowicy życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 15.02.2011 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 A i jeszcze gwoli wyjaśnienia. Z tej rodzinki dla mnie elektryk robi elektrykę + instalację TV, komp, alarm, a jego brat wodę, kanalizę i CO.Pozostałych nie zatrudniam, bo mam upatrzonych innych speców, tak tylko napomknęłam, że mają w rodzinie szerszy zakres usług:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enata 15.02.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Myszonik dach super - gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 16.02.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 A i jeszcze gwoli wyjaśnienia. Z tej rodzinki dla mnie elektryk robi elektrykę + instalację TV, komp, alarm, a jego brat wodę, kanalizę i CO. Pozostałych nie zatrudniam, bo mam upatrzonych innych speców, tak tylko napomknęłam, że mają w rodzinie szerszy zakres usług:) No to jestem ciekaw jaką cenę ci Twoi zaklepani fachowcy podadzą za wentylację w porównaniu do "Prawdziwych Fachowców Którzy Na Tym Zęby Zjedli". Ty się ich spytaj czy po wszystkich pracach montażowych przeprowadzają specjalistyczną próbę ciśnieniową... za pomocą prezerwatywy... Tak przy okazji troszkę mnie zdziwiłaś cenami na tynki, bo myślałem, że cena za tynk samorobny będzie wyższa od gotowego, a tu się okazuje, że jest odwrotnie... Wydawałoby się, że łatwiej i szybciej jest korzystać z gotowych mieszanek, niż wszystko samemu dozować i mieszać... No ale w końcu buduję dom po raz pierwszy (i mam nadzieję, że nie będę musiał po raz drugi i trzeci) i mogę się nie znać na takich niuansach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 16.02.2011 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Jarek nie kpij z moich fachowców:) Przecież ja ich nie wzięłam z kosmosu. Robili u znajomych, wszyscy zadowoleni, wszystko ok. Tak jak pisałam wentylacji im nie zlecę, to była raczej taka sonda co wymyślą. Oferty firm wentylacyjnych powoli spływają, będzie o czym myśleć.. Co do tych tynków to pewnie gotowy jest droższy, bo materiał droższy, tak ja sobie tłumaczę. enata Witam u siebie i za komplementa w kierunku dachu dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 17.02.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 (edytowane) Jarek nie kpij z moich fachowców:) Przecież ja ich nie wzięłam z kosmosu. Robili u znajomych, wszyscy zadowoleni, wszystko ok. Tak jak pisałam wentylacji im nie zlecę, to była raczej taka sonda co wymyślą. Oferty firm wentylacyjnych powoli spływają, będzie o czym myśleć. O! Ja absolutnie nie kpię z Twojej ekipy. Nie neguję, że do dobrzy fachowcy i jak ich mi polecisz, to ich zaproszę do negocjacji. A co do tej gumki... To wcale nie było kpienie ani nie był żart... Jest taki sposób adama_mk: Uszczelniasz co się da poza otworami wentylacyjnymi i np. dziurką od klucza. Następnie kupujesz prezerwatywę przykładasz do dziurki od klucza i patrzysz w którą stronę gumka się wygina. Ten test pokaże czy masz nad czy podciśnienie w domu. A co za tym idzie można wykorzystać go do wyregulowania WM Mniemam, że o takich zastosowaniach gumek jeszcze nie słyszałaś... Co do tych tynków to pewnie gotowy jest droższy, bo materiał droższy, tak ja sobie tłumaczę. A!... Bo to przeca cena z materiałem... No i wszystko jasne... Edytowane 17 Lutego 2011 przez Jarek EM08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts