Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj tak..ja mam straszne problemy z podejmowaniem decyzji.. niby wiem co mi się podoba.. ale najgorsze jest że to jest najczęściej najdroższe.. to jak z sytuacją kiedy jesteś w sklepie z butami i bierzesz do ręki parę, która okazuje się najdroższą w całym sklepi!!!! i najgorsze że później już żadne inne się nie podobają . Dostałam wycenę z Cermagu:) wolę nie pisać..bo mnie wyśmiejesz powiedziałam że jak nie rozważą jeszcze raz tych upustów tak poważnie to z góry dziękuję, ale wolę zakupy internetowe. Wyborów łazienkowych nie zmieniam ale szukam ofert w necie... byłoby za pięknie. Na szczęście czas mam i mogę siedzieć w necie. Podziel się namiarami na parkeciarzy. Ja mam spotkania jeszcze w tym tygodniu..ale casting trwa:)

Ado,

na mnie możesz śmiało przeprowadzać testy na ceny na wszystko. Pokazujesz dowolny asortyment (ciuchy, buty, ceramikę, artykuły wyposażeniowe dowolne) i w 9 na 10 strzałów wybiorę najdroższe.... a potem już mi się nic nie podoba ;)

Nie jesteś przypadkiem lwem z zodiaku?

Co do cermagu to wyśmiewać nie będę, ale chyba jednak polecam zakupy netowe.Trochę ryzyka jest, ale jednak mnóstwo ludzi w necie kupuje i nie żałują. Myślę, że sprzedawcy internetowi też dbają o swoją opinię i nie będą jej sobie psuć jakimiś przekrętami czy próbami oszustwa.

Ja mam zamiar kupować w necie materiały do wykończenia i mam nadzieję trochę na tym zaoszczędzić.

Co do parkieciarzy to ja ich nie znam, polecają ich moi wykończeniowcy (tzn. ewentualnie w przyszłości moi wykończeniowcy), jak będę miała namiar i potwierdzenie, że są sprawdzeni dam znać.

A kiedy zamierzacie ruszać z wykończeniówką? Macie już wylewki?

Bo my się powoli sposobimy, tj. zaczynamy castingi, ale wg najbardziej optymistycznych założeń wykończenia ruszą gdzieś w okolicy czerwca i taki wstępny termin podajemy wykonawcom....

A nasi "optymiści" przedstawili swoją wizje spokojnej i dokładnej pracy rzucając termin przeprowadzki na Boże Narodzenie. Czyli zgodnie z naszymi planami:)

Właśnie mam idealny przykład tego, o czym powyżej.

Szukam w netowych sklepach tego metalwooda. Oczywiście w rozmiarze 15x90 nie ma, pewnie trzebaby zamawiać. Rozmiar 30x60 jest w przystępnej cenie ok. 120-140 zł/m2, ale już inne rozmiary tych samych płytek są w mniej przyjaznych cenach powyżej 200 zł/m2, stąd mój wniosek, że nawet jak mi ktoś sprowadzi ten rozmiar "deskowy" to tanio nie będzie.

Zaczynam, więc awaryjnie szukać czegoś w zamian i w bardziej logicznej cenie. I co? dupencja blada - nic już mi się nie podoba, niby podobne, ale nie to samo....

oj znam ten ból doskonale Cię rozumiem.. ale nie poddawaj się w poszukiwaniach. Ja jestem już jak przyklejona do kompa, cały dzień szukam różnych tematów.. już mnie 4 litery bolą od siedzenia..skaczę z tematu na temat.. płytki, kabiny, styropiany, grzejniki.. ufff i jeszcze wózek bliźniaczy który wypatrzyłam sobie oczywiście taki niedostępny w Polsce i walczę żeby go ściągnąć ze stanów:( ale w dzisiejszych czasach można wszystko znaleźć w necie.. tylko czy sił nam wystarczy nam na poszukiwania.. nie poddawaj się myszonik!

aaa odpowiadając na wcześniejsze pytania.. u nas tempo ostre bo staramy się przeprowadzić latem.. nawet nie chcę głośno wypowiadać terminu. Teraz walczą instalatorzy (w przyszlym tyg. maja zakonczyc) , w przyszłym tygodniu też wchodzi ekipa od suchej zabudowy, ścianek kg, ocieplenie i pan od posadzek.. nie wiem jak oni wszyscy dadza radę:)

Dadzą radę, dadzą, trochę zazdroszczę... nie tego szaleństwa, ale planowanej przeprowadzki w lecie:)

Ja pewnie największe szaleństwo wykończeniowe będę miała na etapie brzucha przesłaniającego cały świat i ciężkiego w noszeniu ;)

Już mi niebezpiecznie urósł:)

Ale jak chcecie robić wylewki razem z suchą zabudową i ociepleniem? Z tego co wiem to wylewki muszą odstać i wyschnąć przed robieniem ociepleń i suchej zabudowy, żeby to wszystko nie zawilgotniało.

Wczoraj panowie mówili, że minimum 4-6 tygodni w zależności od pogody powinny schnąć, a potem oni mogą wchodzić, zaczynać od ścian, a podłogi i ocieplenie poddasza jeszcze po kolejnych kilku tygodniach jak jeszcze bardziej podeschnie.

Kurczę, ja też się boję tego pośpiechu, że coś nie doschnie, będzie zrobione na chybcika... ech żeby tak rozciągnąć czas jak gumę..

DrKubus

witam po przerwie:)

Zobaczysz szybko mignie, pamiętam jak rok temu też zazdrościłam czytając dzienniki, że ludzie budują, wykańczają i myślałam, że nigdy nie dojdę do tego etapu i będę z 10 lat siedziała w papierach. A szybko minęło, papierologii już prawie nie pamiętam, a teraz chciałoby się na trochę zatrzymać czas żeby usiąść i na spokojnie wszystko przemyśleć.. jakoś nie daję rady i wszystko robię na wariata.

Wykorzystajcie ten czas, pomyślcie już o wnętrzach, rozwiązaniach, które byście widzieli, będzie czas dostosować do tego projekt i wszystkiego przypilnować. Bo jak już budowa ruszy to czas nagle gwałtownie przyspiesza:)

Myszonik.. spieszymy się póki jestem na chodzi.. też tego się obawiam jak damy rady. Ja już mam plus 6 kg i sapię wchodząc na 4 piętro a to dopiero 4 miesiąc, nie chcę później wchodzić po schodach z maluchami więc tempo jest ostre. Pan od wylewek mówił że już następnego dnia można chodzić, a panowie od ścianek kg mają do zrobienia masę stelaży na sufity podwieszane.. jestem optymistką i wierzę że lada moment zrobi się piękna wiosna będziemy otwierać okna i raz dwa wszystko wyschnie:) ale zapytam ekip bo zasiałaś ziarenko niepewności.

Zapytaj,

wiem, że macie powód żeby się spieszyć. Bardzo dobry powód i do tego podwójny, ale mimo wszystko lepiej mieć pewność, że przez nadmierny pośpiech nie napyta się sobie biedy.

Kg się nie przejmuj, ja 3 + więc biorąc pod uwagę, że mam jednego lokatora na stanie idziemy łeb w łeb:)

A ja tam wierzę, że się wszystko uda i Wy się wprowadzicie przed rozpakowaniem trójpaku, a my na gwiazdkę:)

Oj dziękuję za dobre słowo.. chyba zawsze będę tu Ciebie odwiedzać jak zacznę wątpić w to czy się uda.. odszukałam zdj. Twoich pięknych drzwi. A można wiedzieć jaką masz szer. i ile to cudo kosztowało? (pi razy oko) .. zaczynam już panikować na ile wystarczy kasy. Panowie od szpachelek i kg przesuneli przejscie o tydzien wiec juz tydzien sobie posadzki poschną:)

Szerokość drzwi to chyba 100 cm, i dwa naświetla po 30 cm.

Kosztowały ok. 8.000 PLN-ów, ale nie wiem czy nie było jakiejś dopłaty za wycofany model - bo już ich w aktualnej kolekcji nie ma, my sobie wybraliśmy z albumu ze zdjęciami realizacji, który mieli w salonie. I chyba wysokość też miały niestandardową 240 cm, za to chyba też coś było dopłaty.

Generalnie nie pocieszę, bo z drzwiami zewnętrznymi nie jest łatwo. Drewniane drogie, plastikowe porządne jeszcze droższe, a stalowe wyglądają generalne tandetnie.

Kiedy już się zdecydowaliśmy na drewniane też urządziliśmy rajd i oglądaliśmy drzwi różnych firm, generalnie większość nie zachwycała wizualnie, opisy techniczne też szału nie robiły, a najbardziej standardowe drzwi bez naświetli to były ceny rzędu 4-5 kPLN. Jakbym miała dobrego i poleconego stolarza to bym stolarzowi zleciła, ale nie mam, więc musiałam się na coś zdecydować.

W sumie jak z wszystkim poszło u mnie szybko, zobaczyłam, uznałam, że się prezentują nadzwyczaj dobrze na tle innych, cena też jakoś nie odbiegała od konkurencji, więc zamówiłam.

A i ostrzegam, bo nas to zaskoczyło, czas oczekiwania na drzwi praktycznie w każdym miejscu to było minimum 8 tygodni.

Po optymizm zapraszam, bo ja zawsze niepoprawnie optymistycznie do życia podchodzę:)

Pięknie się prezentują. Byłam dzisiaj w Dierre - dla mnie fatalane a cena tez ok. 8,5 tys. i z drewna to tylko okleine mialy iles mm...Ogólnie mam wrazenie ze firmy wszystkie drzwiowe cierpia na koszmarny marketing.... jako estetka i zajmujaca sie zawodowo szeroko rozumianym marketingiem nie moge przejsc przez paskudne foldery, strony internetowe wszystkich firm drzwiowych - nie wiem kto dla nich to robi, czy naprawde nie ma w tej branzy dobrej agencji. Foldery są nieprzejrzyste, zdjęcia fatalne... chyba skorzystam z Twojej wskazówki i będę oglądać tylko zdj. z realizacji bo inaczej nie dokonam wyboru.

mikiado

mam to samo wrażenie, że prezentacja produktu, jeżeli chodzi i drzwi drewniane mocno kuleje... Może zajrzyjcie do Urzędowskiego na Góreckiej, a nóż, widelec coś Wam w oko wpadnie, obsługa dość miła i kompetentna, w razie wątpliwości doradzają. I mają właśnie duży wybór zdjęć gotowych realizacji można sobie zobaczyć zdjęcia poszczególnych modeli z różnymi naświetlami, w różnych konfiguracjach.

ellik

Okna to kolor orzech z oknoplastu.

Optymizmu bardzo proszę, udzielam bez ograniczeń, proszę się częstować:)

Czego się boisz ? Zobacz ile osób skacze na tę głęboką wodę budowy domu i się udaje!

Oj Myszonik.. zabrakło już sił na Urzędowskiego.. a pewnie i tak będą drożsi od Cal, który za drzwi 100cm plus naswietlenie wychodzi ok. 6 tys... nie są tak piękne jak Twoje.. ale będzie więcej na wózek:)

Ellik - nie obawiaj się - poczytaj nasze dziennki od początku:) ja nie miałam zielonego pojęcia, a teraz tak się wkręcam w tematy budowlane.. no może nie tak bardzo jak myszonik, które politechnikę chyba może skończyć zaocznie:) są tematy które bardziiej lubimy i takie które trzeba po prostu przejść.. ale dzięki forum i grupie wsparcia:) to naprawdę nie jest takie straszne, tylko musisz ostrożnie dobierać ekipy którym będziesz mogła zaufać i ciesz się z poznawania nowych tematów.