monsanbia 06.05.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Cześć myszoniku. Widzę że praca się ładnie "posuwa" Dopiero dziś się dowiedziałam, że jesteś w ciąży. Dobrego samopoczucia do samego końca, żebyś jeszcze przed samym porodem mogła sobie pozwolić na normalnie rządzenie ekipami Widzę że mamy takie samo podejście - realistyczne Ja od samego początku postanowiłam sobie że nie zakładam kiedy skończymy i kiedy się wprowadzimy. Pamiętam tylko jak mąż mówił, że musi być wszystko zrobione. Na tip top. Że nie chce w czasie mieszkania nic dorabiać. Już widzę że to nierealne, że pewnie część rzeczy zostanie. On chciał mieć na wejście firanki i każdą lampę. Mnie nie będzie przeszkadzać jeśli się wprowadzę a takie czyste prace będziemy sobie powoli kontynuować. Oby nie było to nic brudnego. Natomiast na koniec roku nadzieję mam. Bo ileż się można wykańczać? Kasa jest (kredyt) to tylko ekipy i moja opieszałość w podejmowaniu decyzji mogą to przedłużyć. Właśnie! Muszę zaklepać kafelkarzy do łazienek. Poleconych nie mam, daliśmy ofertę na oferię i zgłoszeń otrzymaliśmy ponad 60!!! Tylko skąd ja mam wiedzieć kto jest dobry??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 06.05.2011 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Ja też zakładam wprowadzenie na gotowe tzn. na pewno chcę mieć skończone wszystkie prace brudne. A poza tym to pewnie się kasa skończy więc będą gołe żarówki i stara kanapa nie wyobrażam sobie wprowadzać się do częściowo wykończonego i potem walczyć z niedogodnościami i brudem - jak przy remoncie. Różne remonty już przeżyłam i dziękuję za więcej. Na szczęście mamy tę komfortową sytuację, że czas nas nie ciśnie, możemy sobie spokojnie czekać aż się wykończy.... albo nas co do kafelkarzy to jeśli nie masz poleconych to faktycznie niezbyt fajnie. A na jakiś lokalnych grupach nie mogłaś nikogo znaleźć. Jeśli brać ludzi nieznanych przez nikogo to żądałabym namiarów na jakiś ludzi, u których pracowali żeby się skontaktować i pogadać jak się współpraca układała. Jednak kafelkarz może dużo zepsuć, więc trzeba rozważnie do tematu podchodzić. Zwłaszcza jakby miał np. krzywo kłaść metalwoody.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.05.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Zwłaszcza jakby miał np. krzywo kłaść metalwoody.... O to to To najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 06.05.2011 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 O to to To najbardziej To zbrodnia byłaby niesłychana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.05.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Myszonik, zapytam wstydliwie - na jakich lokalnych grupach? Tutaj na fm? (wiesz, ja mam dość krótki staż, nie działam poza dziennikami i komentarzami, pewnie o czymś nie wiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 06.05.2011 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Zobacz tuhttp://forum.muratordom.pl/group.php?cat=8grupy budujące z Mazowieckiego. Znajdź odpowiednią terytorialnie, albo czasowo (są np. grupy rozpoczynających budowę w danym roku), albo specjalne wątki, w których poleca się wykonawców. albo popytaj innych budujących w Twojej okolicy. Ja na forum i naszej poznańskiej grupie znalazłam mnóstwo kontaktów na różnych wykonawców. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.05.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Zobacz tu http://forum.muratordom.pl/group.php?cat=8 grupy budujące z Mazowieckiego. Znajdź odpowiednią terytorialnie, albo czasowo (są np. grupy rozpoczynających budowę w danym roku), albo specjalne wątki, w których poleca się wykonawców. albo popytaj innych budujących w Twojej okolicy. Ja na forum i naszej poznańskiej grupie znalazłam mnóstwo kontaktów na różnych wykonawców. Polecam. Dzięki! No ja podpytuję dziewczyny z okolic, ale wiesz, już mi jest głupio któryś raz napastować je wiadomościami. Będę szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.05.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Na forum jest taki jeden specjalista od kafelków robiący w Wawie I robił te kafelki już wielu forumowiczom (niejaki Vadiol). Jakby co, to namiary mogę dać na priva Na grupach budujących nie ma co szukać, my kiedyś przeglądaliśmy kilkadziesiąt stron 'solidnych' (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48916-SOLIDNI-WARSZAWA-I-OKOLICE/page125) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 07.05.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Myszonik kochana, ja z innej beczki... widziałem, że komin miałaś systemowy, ale górę masz wykończoną klinkierem... masz jakieś foty, jak Twoi murarze to robili..? klinkierem jest obłożony od stropu czy też tuż pod dachem, na opasce wokół komina...? byłbym wdzięczny za odpowiedź bo właśnie jestem na etapie wyboru wykończenia komina: cegła klinkierowa czy płytka klinkierowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 07.05.2011 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Esiak zaraz poszukam czy mam jakieś foty, ale raczej nie. Może uda mi się to jeszcze sfotografować w plątaninie rur od rekuperacji. Było robione tak, że komin systemowy został wymurowany mniej więcej do poziomu dachu (trochę poniżej), zrobiona więźba, a później domurowany fragment komina ze zwykłych cegieł (do linii dachu) i z klinkieru (ponad linią dachu). Teraz patrząc od wewnątrz to jest jedyne zdjęcie jakie mam otynkowany system, powyżej jeszcze kawałek nieotynkowanego, nad tym jest kawałek domurowany ze zwykłej cegły i nad tym już ponad dachem klinkier. Postaram się jutro podejść na budowę i jeszcze to sfotografować. Ja nad płytką na komin akurat się nie zastanawiałam, ale sprawdzałam ceny płytki na elewację i do wnętrza i wcale nie wychodzi chyba taniej niż pełna cegła klinkierowa (przynajmniej tak było w moim przypadku, pewnie zależy to od firmy), a wydaje mi się, że z płytką zawsze jest jakieś większe ryzyko, że się będzie odklejać, albo inne licho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 07.05.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Myszonik bardzo Ci dziękuje, czyli murarze zrobili opaskę nośną wokół komina, an której murowali wokół systemowego wpierw zwykłe cegły, później klinkier? dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 07.05.2011 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Dokładnie tak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 07.05.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 a jaką daliście cegłę klinkierową? pełną czy drążoną? połówkową czy pełny wymiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 07.05.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 pozwolę sobie wtrącić się do dyskusji kominowej - nam polecano pełną i daliśmy cegła klinkier drezden wienerberger, komin system schiedel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 07.05.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 no też czytałem, że drążonej nie należy dawać bo w skutek zawilgocenia rozsadza ją po jakimś czasie, lub po prostu pęka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 07.05.2011 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 (edytowane) jerzy proszę o usunięcie tego spamu z moich komentarzy. Esiak dla Ciebie sesja foto mojego komina Małżonek mi tu podpowiada, że było to tak wykonane (jakaś autorska koncepcja murarza), że najpierw sobie zbudował formę tej "stopy" pod komin, zalał betonem, kiedy związało na takiej podstawie zaczął dopiero murować. Nasza cegła to vandersanden ręcznie formowany, cegła pełna, pełny wymiar. Coś mi jeszcze małżonek podpowiada, że schiedel ma w ofercie jakąś taka nakładkę ponad dach imitującą komin, ale nie mam pojęcia o co mu chodzi... Edytowane 7 Maja 2011 przez myszonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 07.05.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Myszonik bardzo Ci dziękuje, właśnie oglądam Twoje foty, a międzyczasie doczytałem trochę i już wiem o co biega... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 07.05.2011 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Cieszę się, że mogłam pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 08.05.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Jeżeli mogę to wtrącę trzy grosze nt. komina. My mamy schiedla i klinkier - półówka, Matrix Wienebergera, na czapie cegła pełna. Komin murowany klinkierem jest od okolic stropu na stryszek. Najważniejsze w klinkierze jest to , by fuga była na równo z cegłą, a nie wgłębiona. Bo wtedy jest możliwość, że będzie gdzieś woda podciekała (tak nam tłumaczył kierownik budowy- ten słynny na forum:));daruj sobie płytki, one podobno nie nadają się na komin. Baliśmy się jak to będzie z cegłą połówkową (ona jest drążona), gdyż na forum naczytaliśmy się, ze ona się nie nadaje. Po obróbce dekarskiej sporo padało, komin był sprawdzany i nigdzie nie cieknie więc myślę, że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 08.05.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Bardzo ładne te kafelki. Mogę spytać ile kosztują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts