Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

monsambia a czemu masz taką kolejność? Niestety tynki brudzą niemiłosiernie. U nas dziś zaczęli a garaż wygląda...brrr... COś okropnego.

Odnośnie tynków c-w - niestety trzeba je szpachlować. Bardzo mi się podoba taka fajna fakturka ale nas od razu ostrzegli, że będą one pouszkadzane po przejściu kilku ekip i tego się nie uniknie. DLatego zrezygnowaliśmy z tynku drobnoziarnicteo (dolina nidy), który oczywiści ejest droższy, i wolimy te pieniądze dołożyć na dobrego szpachlarza.

ke_em ... bo ponieważ .. ;)

No generalnie, na tynki było za zimno (od grudnia do marca) i ten czas wykorzystaliśmy na kładzenie instalacji (wraz z podłogówką). Już*po położeniu c.o. i hydrauliki (jeszcze odkurzacz centralny) nie było gdzie palca wcisnąć. Inspektor powiedział że nie widzi przeszkód, wykonawcy teraz też*mówią że wiele ludzi tak robi (nie chcą kucia w tynkach)

Teraz odnośnie tynków c-w - my szpachlować nie będziemy. Wybraliśmy tynki zacierane piaskiem kwarcowym. Droższe od tych bez o 2 pln a gładzi już nie potrzebują. Spora oszczędność i jednoetapowo :)

e z tym kuciem w tynkach to przesada...

dobry instalator zrobi tyle tylko ile trzeba, jeśli grzejniki mają np podłączenie dolne, szkody są minimalne, tak samo cwu, bruzdy w których idą rury i tak zazwyczaj przykrywane są płytkami, więc straty żadne, i chyba nikt nie kładzie kanalizy po tynkach?

Teraz odnośnie tynków c-w - my szpachlować nie będziemy. Wybraliśmy tynki zacierane piaskiem kwarcowym. Droższe od tych bez o 2 pln a gładzi już nie potrzebują. Spora oszczędność i jednoetapowo :)

Możesz sobie na to pozwolić bo jesteś już po wszystkich pracach. Takie rozwiązanie jest teraz bardzo dobre. I będziesz mieć fajne ściany, a my szpachel:(

Mnie np zastanawia akt jak po tynkach kładzie się*podłogówkę. U nas było prosto, na równiutkim podłożu. Na tym co dziś widziałam (oglądałam naszych majstrów przy pracy) nie wyobrażam sobie tego robić.

Przy wylewce w pierwszej kolejności kuć nie trzeba nic. Dalej będę obstawać przy swoim - nie ma złotego środka

A Tobie myszoniku zazdroszczę. Już mi się znudziło patrzeć na ten okablowany i orurowany dom, który domu nie przypomina :(

e z tym kuciem w tynkach to przesada...

dobry instalator zrobi tyle tylko ile trzeba, jeśli grzejniki mają np podłączenie dolne, szkody są minimalne, tak samo cwu, bruzdy w których idą rury i tak zazwyczaj przykrywane są płytkami, więc straty żadne, i chyba nikt nie kładzie kanalizy po tynkach?

Wszystko prawda. Mój instalator naprawdę się starał jak najmniej uszkodzić i chyba dobrze się z tego zadania wywiązał, ale jednak serce mi krwawiło jak widziałam kucie np. pod kaloryfery.

W łazienkach zasłonię płytkami, nie ma problemu, a w salonie i jadalni może uda się jakoś te uszkodzenia naprawić, podobno umiejętnie zagipsowane i przetarte papierem ściernym? takie załatanie świetnie udaje tynk c-w...

A Tobie myszoniku zazdroszczę. Już mi się znudziło patrzeć na ten okablowany i orurowany dom, który domu nie przypomina :(

wiem o czym mówisz.... ja już też mam wstręt do kabli i rurek.

Co do podłogówki po tynkach to nie ma żadnego problemu... rozkładają folię, styro, folię i rurki...

A z tynkiem przed instalacjami jest ten problem, że jest duże ryzyko, że jednak skończy się szpachlowaniem przez te uszkodzenia w międzyczasie...