Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie rozumiem? Ale jaki to ma związek? Dlaczego nie możecie wybrać tynku c-w z piaskiem kwarcowym?

Po pierwsze dlatego, ze ja po tynkach będę miała robioną instalację i jestem suprocentowo pewna, że te yki będą pouszkadzane i będę je i tak musiała szpachlować. Po drugie już u mnie zaczęli i mam zwykłe c-w.

Po pierwsze dlatego, ze ja po tynkach będę miała robioną instalację i jestem suprocentowo pewna, że te yki będą pouszkadzane i będę je i tak musiała szpachlować. Po drugie już u mnie zaczęli i mam zwykłe c-w.

Aha, rozumiem.

Ale mimo wszystko te zacierane piaskiem kwarcowym też są zwykłe, tyle tylko że mają tę warstwę kwarcu.

Jakby co, zapytaj swoich tynkarzy

weźcie mi to wszystko uporządkujcie, pliiizz.

jak zrobię SSZ, to wpuszczam kolejno:

- ekipę od WM

- elektryków

- tynkarzy

- układam styropian na podłodze

- biorę hydraulików na instalację wod-kan i instalatora podłogówki

- wylewki na podłogi

tak by było ok?

Ekipa od Wm może być również po tynkach. To zalezy od systemu rur(moge się mylić ale jeśli masz rury pod zabudowę to mogą być po tynkach).

Nie wiem o co chodzi z tym styropianem. U mnie chyba wszystko robi instalator.

W takiej kolejności pamiętaj żeby instalatorzy wyprowadzili piony przed tynkami.

monsanabio

do tych płytek z kotłowni w tej samej serii są podłogowe. Oczywiście innego wymiaru:)

Tataraku

u mnie było w takiej kolejności:

- elektryk;

- WM - przepusty przez stropy;

- tynki;

- instalacja wod - kan i Co + jednocześnie WM reszta rur porozkładana;

- styropian ( w pomieszczeniach, gdzie podłogówka układał sobie instalator przed położeniem podłogówki);

- wylewka.

Można też próbować jak monsanabia najpierw wszystkie instalacje, potem wylewkę a potem tynk, wtedy na pewno nie uszkodzisz tynku, ale zasyfisz wylewkę przy tynkach...

monsanabio

to są podłogowe nazywają się frido

http://megastore.pl/gallery/359945/5907536699027_PF_full.FC4A7910-34A8-4CCC-ACA2-8A1CC08363B6.jpg

właśnie zauważyłam, że w sklepie płytki 24 nie mają ich, ale są w megastore.

Tylko, że ja z megastore nadal nie mam odpowiedzi co do czasu realizacji zamówienia, czekają na odpowiedź od producenta.... więc nie wiem czy uda mi się u nich te płytki kupić na czas czy będę musiała zrezygnować....

salik

ja też nie rozumiem, ale tak już mam zrobione.... Chyba jakoś tak się utarło, że tak się robi, ale nie mam pojęcia dlaczego... Nie zastanawiałam się czemu tak się robi, wszyscy powiedzieli, że tak to tak zrobiłam. Może następnym razem będę mądrzejsza ;)

Jeżeli chodzi o wodę i kanalizę to mi zupełnie nie przeszkadza, bo to w łazienkach gdzie i tak położę kafle i w kuchni, gdzie będzie za meblami...

jedyny problem to podejścia do kaloryferów, ale mam nadzieję, że te drobne uszkodzenia, które przy tym powstały jakoś się da usunąć...

salik już tłumaczę dlaczego taka kolejność jest często praktykowana. Nie wiem czy widziałeś jak robią tynki maszynowe (może ręczne też ale takich nie widziałam). Wszystko naokoło jest uświnione. Do tego żaden majster nie patrzy gdzie chodzi, jak robi (zasada "nie moje więc nie dbam")- przez co często zdarza się, ze rury są pouszkadzane, poniszczone, nie wspomnę już o tym jakie są uwalone tynkiem. Moja siostra miała instalatora przed tynkami i aż żal było patrzeć jak ta instalacja wyglądała. A jak wiesz to są grube pieniądze inwestora więc bardzo to kuje w oczy:).

Shit...

jeszcze się okaże, że się nawybierałam a to pupa blada...

W megastore to chociaż napisali od razu, że na zamówienie... no nic poczekam na odpowiedź od nich ile to zamówienie potrwa.

Muszę jeszcze sprawdzić gdzie ten cersanit stacjonarnie w okolicy sprzedają, ale wtedy już pewnie nie będzie cenowo tak przyjemnie....

Pocieszające jest to, że na ceneo sklepów z fridami od groma http://www.ceneo.pl/2138182 (nie sugeruj się*tym, że akurat wyszukałam dekor).

Trzeci sklep - Gucio jest warszawski, jutro tam dzwonię, może nie będę musiała płacić za dostawę ... chociaż jazda w te okolice zawsze doprowadza mnie do pasji

Ekipa od Wm może być również po tynkach. To zalezy od systemu rur(moge się mylić ale jeśli masz rury pod zabudowę to mogą być po tynkach).

Tego w ogóle nie wiedziałam! jak mam ustalić, czy rury będą pod zabudowę, czy w tynkach? od czego to zależy? te systemy to rury giętkie lub stałe (np. Spiro)? wiem, że giętkie wychodzą taniej, ale które są lepsze?

Tego w ogóle nie wiedziałam! jak mam ustalić, czy rury będą pod zabudowę, czy w tynkach? od czego to zależy? te systemy to rury giętkie lub stałe (np. Spiro)? wiem, że giętkie wychodzą taniej, ale które są lepsze?

rur spiro nie powinno się używać w wentylacji mechanicznej, tyle razy już o tym było...