myszonik 10.05.2011 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Tatarak to gdzie masz rury zależy od projektu wentylacji i od tego, gdzie chcesz je mieć, to zrobią Ci odpowiedni projekt i dostosują rodzaj rur. Ja nie chciałam rur pod sufitem, bo musiałabym mieć podwieszany a nienawidzę podwieszanych sufitów, poza tym szkoda na to dodatkowej kasy i dlatego mam rury od wentylacji (te dla parteru) położone na podłodze poddasza w wylewce. W związku z tym były położone w 2 etapach - przed tynkami przepusty przez strop, po tynkach a przed wylewką rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.05.2011 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 ka_em - ale co z tego że tynki brudzą? Przecież rury na podłodze można czymś przykryć już nie mówiąc o tym że podejścia można zrobić tylko w ścianach, a po tynkach dorobić całą część podłogową. Nie wiem - może ja jestem dziwny, ale wolałbym jednak zabezpieczyć podłogę i podejścia/przepusty w ścianach, niż potem kuć świeżo położony tynk i klajstrować ściany jakimiś szpachlami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.05.2011 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 rur spiro nie powinno się używać w wentylacji mechanicznej, tyle razy już o tym było... Ponieważ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 11.05.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Tego w ogóle nie wiedziałam! jak mam ustalić, czy rury będą pod zabudowę, czy w tynkach? od czego to zależy? te systemy to rury giętkie lub stałe (np. Spiro)? wiem, że giętkie wychodzą taniej, ale które są lepsze? Nie znam się na tyle na tym temacie b odpowiedzieć dobrze na Twoje pytania. Tym tematem u nas zajmuje się mąż. Wiem, że rury spiro są tańsze ale i również mogą być głośniejsze. U nas jest system rur danfossa - dlaczego? nie wiem - to raczej średnia półka w systemach rur ale o parametrach technicznych nic ci nie powiem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 11.05.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 ka_em - ale co z tego że tynki brudzą? Przecież rury na podłodze można czymś przykryć już nie mówiąc o tym że podejścia można zrobić tylko w ścianach, a po tynkach dorobić całą część podłogową. Nie wiem - może ja jestem dziwny, ale wolałbym jednak zabezpieczyć podłogę i podejścia/przepusty w ścianach, niż potem kuć świeżo położony tynk i klajstrować ściany jakimiś szpachlami Oczywiście, że wszystko zależy od gustu i tego jak inwestor ocenia plusy i minusy takiej kolejności. Dla mnie nie ma problemu, ze tynki będą pokute. Natomias zadowolona jestem, że: po pierwsze - instalator robi wszystko za jednym podejściem. Jego prace nie są rozbite na etapy, bo często przez to są opóźnienia. po drugie - widziałam na własne oczy jak wygląda instalacja po przejściu ekipy tynkarzy i jest mi po prostu żal tych poniszczonych rzeczy. po trzecie - nie mam czasu na bawienie się w zabezpieczanie i okrywanie zrobionych instalacji. Chcę tylko zaznaczyć, że każdy robi jak uważa, a ja we wcześniejszych postachtłumaczyłam dlaczego nieraz jest taka kolejność prac. Mi wydaje się ona słuszna, ale to tylko moje subiektywne zdanie, z którym nie musza się wszyscy zgadzać. Wcale nie chę pokazać, że tak jest najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.05.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 rur spiro nie powinno się używać w wentylacji mechanicznej, tyle razy już o tym było... no widzisz, za dużo uwagi poświęcam fundamentom i nie dotarło do mnie. powiesz mi skrótowo, dlaczego nie, albo podeślesz linka, gdzie to zostało wytłumaczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.05.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Tatarak to gdzie masz rury zależy od projektu wentylacji i od tego, gdzie chcesz je mieć, to zrobią Ci odpowiedni projekt i dostosują rodzaj rur. Ja nie chciałam rur pod sufitem, bo musiałabym mieć podwieszany a nienawidzę podwieszanych sufitów, poza tym szkoda na to dodatkowej kasy i dlatego mam rury od wentylacji (te dla parteru) położone na podłodze poddasza w wylewce. W związku z tym były położone w 2 etapach - przed tynkami przepusty przez strop, po tynkach a przed wylewką rury. doszłam właśnie do wniosku, że sprzątnę z domu wszystkie muratory, ułożę na podwórku w stos i podpalę. przecież oni niby piszą o tej wentylacji co drugi numer, ale takich praktycznych rzeczy w ogóle nie poruszają! mnie nawet nie przyszło do głowy pogadać z instalatorami o tym przebiegu rur - nie wiem, co ja sobie wyobrażałam, że którędy one będą lecieć! Myszonik, dzięki bardzo za oświecenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 11.05.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 no widzisz, za dużo uwagi poświęcam fundamentom i nie dotarło do mnie. powiesz mi skrótowo, dlaczego nie, albo podeślesz linka, gdzie to zostało wytłumaczone? to tak jak z rurkami do centralnego odkurzacza, najlepiej jak są sztywne i gładkie, zmiejszają się opory powietrza, łatwiej sie je czyści, mniejsza wrażliwość osadzania się bakterii, itd... spiro należy używać w ostateczności, jeśli nie można poprowadzić prostego odcinka rury, poza tym wszystkie kolanka, zmiany kierunku ułożenia rur zwiększają opory przepływowe, co w końcowym rachunku powoduje zwiększenie mocy wentylatorów, co za tym, zwiększenie ich głośności oraz zużycia energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.05.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 to tak jak z rurkami do centralnego odkurzacza, najlepiej jak są sztywne i gładkie, zmiejszają się opory powietrza, łatwiej sie je czyści, mniejsza wrażliwość osadzania się bakterii, itd... spiro należy używać w ostateczności, jeśli nie można poprowadzić prostego odcinka rury, poza tym wszystkie kolanka, zmiany kierunku ułożenia rur zwiększają opory przepływowe, co w końcowym rachunku powoduje zwiększenie mocy wentylatorów, co za tym, zwiększenie ich głośności oraz zużycia energii sękju bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.05.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Odkurzacz centralny to trochę inny rodzaj instalacji. Raz że inna moc, dwa że inne ciśnienie, trzy że jednokierunkowy, a do tego z zupełnie inną 'mocą'. Co do bakterii w rurach WM, to jest zdaje się przynajmniej kilka flame'ów na forum na ten temat - faktycznie pojawia się czasami ten problem, ale jest on jakby mocno niezależny od rodzaju użytych rur, a dodatkowo najczęściej ma związek z błędami wykonawczymi instalacji. Co do zakrętów, to akurat na rurach spiro łatwiej o mniejsze spadki ciśnienia, bo przy instalacji z rur PVC jesteśmy ograniczeni dostępnymi 'kolankami'. No i chciałbym zobaczyć instalację WM bez jakichkolwiek zakrętów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 11.05.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 nie mówię, żeby nie używać ich wcale...ale próbować ograniczyć ich ilość...a niby w WM rury mają przepływ dwukierunkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.05.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Nie. Ale centrala wentylacyjna i owszem (porównywałaś do odkurzacza centralnego, a to są zupełnie dwie różne instalacje). A w praktyce i tak sprowadza się to do tego co można/nie można w danym budynku oraz preferencji ekipy montującej WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.05.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 A tak w ogóle, to mi się przypomniało że aktualnie większość instalacji WM z rur spiro, robi się na sztywnych rurach spiro (nie mają wiele wspólnego z tymi 'giętkimi') Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 11.05.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 myszonik jak posadzki na dole? Nic się nie chwalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 11.05.2011 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 O matko ale dyskusja się wywiązała, ale już nie czytam o tych rurach, bo położone to i po co?ka_emposadzka na dole zrobiona już wczoraj, ale foto nie mam, bo nie wchodząc do środka trudno cokolwiek zobaczyć czy sfotografować... na razie oglądałam ją tylko przez okna z zewnątrz, wygląda na oko, że w porządku:)Teraz u nas przestój, a przestojów nie lubię. Czekamy na ekipę od kominka, która ma być w przyszłym tygodniu i wykończeniowców, ale oni dopiero na początku czerwca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 18.05.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ale cisza się zrobiła! Jak postępy? Coś nowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 18.05.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 doszłam właśnie do wniosku, że sprzątnę z domu wszystkie muratory, ułożę na podwórku w stos i podpalę. przecież oni niby piszą o tej wentylacji co drugi numer, ale takich praktycznych rzeczy w ogóle nie poruszają! mnie nawet nie przyszło do głowy pogadać z instalatorami o tym przebiegu rur - nie wiem, co ja sobie wyobrażałam, że którędy one będą lecieć! Myszonik, dzięki bardzo za oświecenie Tataraku, wpisuję tutaj - najlepiej przed budową ustal przebieg i miejsce położenia rur. Jeśli zrobisz pod sufitem - musisz pamiętać o zrobieniu wyższej kondygnacji, jeśli w wylewce poddasza, to trzeba pilnować finalnej wysokości poddasza. Wyślij zapytanie do firmy i spotkaj się, to Ci wytłumaczą co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.05.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Myszonik - ciężarówkom nie wolno długo się nie odzywać, bo wywołują panikę. Spireo - masz rację, muszę to załatwić na początku czerwca. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 18.05.2011 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ależ ja jestem, żyję, czytam i czekam na rozwój wydarzeń.... u mnie na budowie cisza to i w dzienniku cisza. Zamówiłam wełnę, karton - gipsy i inne cuda do ocieplenia poddasza i czekam na ekipę, ale jeszcze trochę poczekam, bo dopiero na początku czerwca się pojawią..Stąd ta cisza. Też bym chętnie jakieś postępy oglądała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 18.05.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 to to My teraz już cierpliwie poczekamy z Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts