Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

Tatarak to gdzie masz rury zależy od projektu wentylacji i od tego, gdzie chcesz je mieć, to zrobią Ci odpowiedni projekt i dostosują rodzaj rur.

Ja nie chciałam rur pod sufitem, bo musiałabym mieć podwieszany a nienawidzę podwieszanych sufitów, poza tym szkoda na to dodatkowej kasy i dlatego mam rury od wentylacji (te dla parteru) położone na podłodze poddasza w wylewce. W związku z tym były położone w 2 etapach - przed tynkami przepusty przez strop, po tynkach a przed wylewką rury.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ka_em - ale co z tego że tynki brudzą?

Przecież rury na podłodze można czymś przykryć już nie mówiąc o tym że podejścia można zrobić tylko w ścianach, a po tynkach dorobić całą część podłogową.

Nie wiem - może ja jestem dziwny, ale wolałbym jednak zabezpieczyć podłogę i podejścia/przepusty w ścianach, niż potem kuć świeżo położony tynk i klajstrować ściany jakimiś szpachlami :)

Tego w ogóle nie wiedziałam! jak mam ustalić, czy rury będą pod zabudowę, czy w tynkach? od czego to zależy? te systemy to rury giętkie lub stałe (np. Spiro)? wiem, że giętkie wychodzą taniej, ale które są lepsze?

Nie znam się na tyle na tym temacie b odpowiedzieć dobrze na Twoje pytania. Tym tematem u nas zajmuje się mąż. Wiem, że rury spiro są tańsze ale i również mogą być głośniejsze. U nas jest system rur danfossa - dlaczego? nie wiem - to raczej średnia półka w systemach rur ale o parametrach technicznych nic ci nie powiem:(

ka_em - ale co z tego że tynki brudzą?

Przecież rury na podłodze można czymś przykryć już nie mówiąc o tym że podejścia można zrobić tylko w ścianach, a po tynkach dorobić całą część podłogową.

Nie wiem - może ja jestem dziwny, ale wolałbym jednak zabezpieczyć podłogę i podejścia/przepusty w ścianach, niż potem kuć świeżo położony tynk i klajstrować ściany jakimiś szpachlami :)

Oczywiście, że wszystko zależy od gustu i tego jak inwestor ocenia plusy i minusy takiej kolejności. Dla mnie nie ma problemu, ze tynki będą pokute. Natomias zadowolona jestem, że:

po pierwsze - instalator robi wszystko za jednym podejściem. Jego prace nie są rozbite na etapy, bo często przez to są opóźnienia.

po drugie - widziałam na własne oczy jak wygląda instalacja po przejściu ekipy tynkarzy i jest mi po prostu żal tych poniszczonych rzeczy.

po trzecie - nie mam czasu na bawienie się w zabezpieczanie i okrywanie zrobionych instalacji.

Chcę tylko zaznaczyć, że każdy robi jak uważa, a ja we wcześniejszych postachtłumaczyłam dlaczego nieraz jest taka kolejność prac. Mi wydaje się ona słuszna, ale to tylko moje subiektywne zdanie, z którym nie musza się wszyscy zgadzać. Wcale nie chę pokazać, że tak jest najlepiej.

Tatarak to gdzie masz rury zależy od projektu wentylacji i od tego, gdzie chcesz je mieć, to zrobią Ci odpowiedni projekt i dostosują rodzaj rur.

Ja nie chciałam rur pod sufitem, bo musiałabym mieć podwieszany a nienawidzę podwieszanych sufitów, poza tym szkoda na to dodatkowej kasy i dlatego mam rury od wentylacji (te dla parteru) położone na podłodze poddasza w wylewce. W związku z tym były położone w 2 etapach - przed tynkami przepusty przez strop, po tynkach a przed wylewką rury.

doszłam właśnie do wniosku, że sprzątnę z domu wszystkie muratory, ułożę na podwórku w stos i podpalę. przecież oni niby piszą o tej wentylacji co drugi numer, ale takich praktycznych rzeczy w ogóle nie poruszają! mnie nawet nie przyszło do głowy pogadać z instalatorami o tym przebiegu rur - nie wiem, co ja sobie wyobrażałam, że którędy one będą lecieć! Myszonik, dzięki bardzo za oświecenie :)

no widzisz, za dużo uwagi poświęcam fundamentom i nie dotarło do mnie. powiesz mi skrótowo, dlaczego nie, albo podeślesz linka, gdzie to zostało wytłumaczone?

to tak jak z rurkami do centralnego odkurzacza, najlepiej jak są sztywne i gładkie, zmiejszają się opory powietrza, łatwiej sie je czyści, mniejsza wrażliwość osadzania się bakterii, itd...

spiro należy używać w ostateczności, jeśli nie można poprowadzić prostego odcinka rury, poza tym wszystkie kolanka, zmiany kierunku ułożenia rur zwiększają opory przepływowe, co w końcowym rachunku powoduje zwiększenie mocy wentylatorów, co za tym, zwiększenie ich głośności oraz zużycia energii

to tak jak z rurkami do centralnego odkurzacza, najlepiej jak są sztywne i gładkie, zmiejszają się opory powietrza, łatwiej sie je czyści, mniejsza wrażliwość osadzania się bakterii, itd...

spiro należy używać w ostateczności, jeśli nie można poprowadzić prostego odcinka rury, poza tym wszystkie kolanka, zmiany kierunku ułożenia rur zwiększają opory przepływowe, co w końcowym rachunku powoduje zwiększenie mocy wentylatorów, co za tym, zwiększenie ich głośności oraz zużycia energii

sękju bardzo :)

Odkurzacz centralny to trochę inny rodzaj instalacji.

Raz że inna moc, dwa że inne ciśnienie, trzy że jednokierunkowy, a do tego z zupełnie inną 'mocą'.

Co do bakterii w rurach WM, to jest zdaje się przynajmniej kilka flame'ów na forum na ten temat - faktycznie pojawia się czasami ten problem, ale jest on jakby mocno niezależny od rodzaju użytych rur, a dodatkowo najczęściej ma związek z błędami wykonawczymi instalacji.

Co do zakrętów, to akurat na rurach spiro łatwiej o mniejsze spadki ciśnienia, bo przy instalacji z rur PVC jesteśmy ograniczeni dostępnymi 'kolankami'.

No i chciałbym zobaczyć instalację WM bez jakichkolwiek zakrętów :)

O matko ale dyskusja się wywiązała, ale już nie czytam o tych rurach, bo położone to i po co?

ka_em

posadzka na dole zrobiona już wczoraj, ale foto nie mam, bo nie wchodząc do środka trudno cokolwiek zobaczyć czy sfotografować... na razie oglądałam ją tylko przez okna z zewnątrz, wygląda na oko, że w porządku:)

Teraz u nas przestój, a przestojów nie lubię.

Czekamy na ekipę od kominka, która ma być w przyszłym tygodniu i wykończeniowców, ale oni dopiero na początku czerwca....

doszłam właśnie do wniosku, że sprzątnę z domu wszystkie muratory, ułożę na podwórku w stos i podpalę. przecież oni niby piszą o tej wentylacji co drugi numer, ale takich praktycznych rzeczy w ogóle nie poruszają! mnie nawet nie przyszło do głowy pogadać z instalatorami o tym przebiegu rur - nie wiem, co ja sobie wyobrażałam, że którędy one będą lecieć! Myszonik, dzięki bardzo za oświecenie :)

Tataraku, wpisuję tutaj - najlepiej przed budową ustal przebieg i miejsce położenia rur. Jeśli zrobisz pod sufitem - musisz pamiętać o zrobieniu wyższej kondygnacji, jeśli w wylewce poddasza, to trzeba pilnować finalnej wysokości poddasza. Wyślij zapytanie do firmy i spotkaj się, to Ci wytłumaczą co i jak.

Ależ ja jestem, żyję, czytam i czekam na rozwój wydarzeń.... u mnie na budowie cisza to i w dzienniku cisza.

Zamówiłam wełnę, karton - gipsy i inne cuda do ocieplenia poddasza i czekam na ekipę, ale jeszcze trochę poczekam, bo dopiero na początku czerwca się pojawią..

Stąd ta cisza. Też bym chętnie jakieś postępy oglądała.