Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nikt nie ma....Tzn. ja nie widziałam.

To mój "autorski" pomysł. Monsanabia znalazła łupek (bo myślała o nim na kominek), a ja sobie wymyśliłam, że z niego schody i taras zrobię.

Na razie to jeszcze nie wiem czy w ogóle się ten kamień do tych celów nadaje...

Ale zobacz tak wyglądają gotowe stopnice

http://www.floranova.pl/img/Stopnica_czarna_lico_lupane_082_-_154x33x3cm_2.jpg

http://www.floranova.pl/lupki_mat/stopniceiparapetyciemnoszarelicolupane102.png

Schody wyobrażam sobie trochę tak:

http://www.skaly.com.pl/foto/0164.jpg

Tylko kolor inny i wolałabym z równych kawałków.

Balbino

wyczystkę widać na drugim zdjęciu kominka w dzienniku - z boku komina na dole taka prostokątna dziura.

A teraz widzę! Masz je z na bocznej ściance. U mnie niestety są od frontu:-(

Chyba zadam temat architektce - zobaczę co wymyśli. Może coś nam podpowie:rolleyes: Podzielę się, jak tylko coś podeśle:)

A teraz widzę! Masz je z na bocznej ściance. U mnie niestety są od frontu:-(

Chyba zadam temat architektce - zobaczę co wymyśli. Może coś nam podpowie:rolleyes: Podzielę się, jak tylko coś podeśle:)

Od razu zaatakowałam pana Michała :)

Podobno wyczystkę my będziemy mieć w jednej z kratek wylotowych i przez nie będzie dostęp do kolana z wyczystką.

No ja mam nadzieję, bo przecież mamy po bokach kominka zabudowę z półek

Od razu zaatakowałam pana Michała :)

Podobno wyczystkę my będziemy mieć w jednej z kratek wylotowych i przez nie będzie dostęp do kolana z wyczystką.

No ja mam nadzieję, bo przecież mamy po bokach kominka zabudowę z półek

Jakoś nie rozumiem:-( Jak to w kratce wylotowej? Czego? Komina wentylacyjnego? Na jakiej wysokości?

U nas to tak wygląda:

IMG_3766.JPG

Z boku mamy właśnie komin wentylacyjny i majster powiedział, że tylko tak to może być:eek:

Wielkie sorry Myszonik, że tak u Ciebie się wklejam, ale żeś zapodała temat i wielką niepewność w moim sercu i chciałabym to wszystko ogarnąć coby ku naszej wspólnej korzyści było:) Ale wybrnęłam;)

Wiesz co Balbina, no nie wiem, ma być dobrze (jestem po dwoch piwkach i myślę mało kreatywnie). Mogę Ci zacytować Pana Michała

"Kwestia wyczystki - braliśmy to pod uwagę już wcześniej - na kominku muszą być kratki wylotowe, a przez nie będzie miała Pani (kominiarz) dostęp do kolana które będzie z wyczystką. Takie kominy przy kominku praktycznie wymagają czyszczenia od góry, a sadzy jest bardzo mało, także nie ma z tym problemu."

Tu gdzie Ty masz komin powstanie zabudowa komina, tam kratki i ta wyczystka. Tak ja to rozumiem

Nie wiem czy też macie takie problemy ale nie zapisują się moje posty. Raz są widoczne a raz nie.

Muszę cie przeprosić Myszoniku za wpisy do dziennika. Cos mi się pokićkało i zamiast w komentarzach wpisałam się w dziennik (może dlatego, że przeskakiwałam między jednym a drugim). Wykasuj prosze te posty bo nie chcę Ci zaśmiecać dziennika. Jeszcze raz sorki.

Nie ma problemu, nic nie kasujcie:)

Co do wyczystki to ja nie wiem o co chodzi i jak może jej nie być w ogóle.

Nie wiem monsanabio czemu p. Michał tak Ci napisał, ale ci monterzy, którzy byli u mnie mówili, że musi być ta wyczystka i rzadko, bo rzadko, ale jednak się ją opróżnia...

Na drzwi do niej nie mam pomysłu. Muszę napisać do tych, którzy robią te, które wklejałam, ale na razie mi się nie spieszy.

Balbino jeśli architekt ma jakiś pomysł na te drzwi chętnie spapuguję:)

A nie możesz przenieść tej wyczystki na bok komina? Bo u mnie też była z przodu, ale panowie monterzy sprytnie przenieśli mi ją na bok, od frontu zakleili dziurę, dodali jakiś trójnik czy coś i teraz mam z boku.

Nie ma problemu, nic nie kasujcie:)

Nie wiem monsanabio czemu p. Michał tak Ci napisał, ale ci monterzy, którzy byli u mnie mówili, że musi być ta wyczystka i rzadko, bo rzadko, ale jednak się ją opróżnia...

No toć ja wiem właśnie że być musi i innej opcji nie biorę pod uwagę. Z tego co napisał P. Michał rozumiem że będzie przez kratkę wylotową. A że co? Tak się nie da (no bo już na tym to ja się nie znam)

Ja się też nie znam.... dla mnie te ciągi kominowe to jakieś cuda wianki i wiedza tajemna, ale tak na pozór to jakoś się nielogiczne wydaje.

Te kratki wentylacyjne są na górze raczej, a wyczystki na dole (bo tam spada ten brud, który ma się przez wyczystkę wyciągać), więc nie wiem jakim sposobem u Ciebie miałoby to się zatrzymywać na górze i być górą wyciągane? I jak przez kratkę? W sensie, że demontujesz kratkę wentylacyjną i coś tam grzebiesz w środku? Nie mogę sobie tego w ogóle wyobrazić:confused:

Myszonik byłem w skałach...

oferują pełną obróbkę łupka skalnego, powycinają Tobie co chcesz i jak chcesz...

oferują oczywiście montaż tych elementów,

mają łupek w postaci kafli podłogowych, oczywiście można dać go na taras, tylko wymaga impregnacji,

co do cen to najlepiej powiedzieć co się chce, jakie kształty i wielkości to wszystko wycenią...

mają kostkę granitową w rozmiarach 4x6 (455zł/t) (8,5m2/t) i 8x11(430zł/t) (4,5m2/t lub 45m bieżących z tony)

najlepiej zadzwoń do właściciela i umów się na miejscu, wszystko Ci pokaże, wytłumaczy i wyceni: Tomasz Maciejewski 607 614 524

Te kratki wentylacyjne są na górze raczej, a wyczystki na dole (bo tam spada ten brud, który ma się przez wyczystkę wyciągać), więc nie wiem jakim sposobem u Ciebie miałoby to się zatrzymywać na górze i być górą wyciągane? I jak przez kratkę? W sensie, że demontujesz kratkę wentylacyjną i coś tam grzebiesz w środku? Nie mogę sobie tego w ogóle wyobrazić:confused:

Aaaaa, no to już wszystko jasne :)

Bo skąd mogłaś wiedzieć, że ja mam dodatkowe na całej wysokości kratki wentylacyjne :)

A mam, bo chciałam jak najbardziej kominek zbliżyć do ściany i wtedy trzeba o bardziej przewentylować :) Zatem u mnie najniżej kratka wentylacyjna jest na wysokości Twojej wyczystki

No i widzę że wieści łupkowe świetne! :)

Edytowane przez monsanbia

wiecie, tak Wy o tej wyczystce, że sama zaczęlam jej szukać u nas i nie ma!!! męzo wytłumaczył mi, że mamy zamontowany wkład pod kątem 45%, i sadze wpadaja do komory spalania, więc wyczystka nie jest potrzebna. nic nie rozumiem, ale mam nadzieję, że się nie myli i ze spokojem będziemy mogli palic w tym kominku. czarna magia.