Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

Esiak

dziękuję uprzejmie za wywiad w skałach:)

W takim razie wezmę projekty pod pachę i przejadę się na miejsce obgadać szczegóły i pomacać kamienie:)

dziewczyny

ja już w szczegóły wyczystkowe nie wnikam, dla mnie cały ten techniczny aspekt palenia w kominku jest niezrozumiały, mam nadzieję, że wykonali wszystko dobrze i chata nie pójdzie mi z dymem:)

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

monsanabia

musi być dobrze,w końcu od tego są i chyba wiedzą jak wykonać żeby wszystko grało. ja wiem, że ciągle się czyta o fuszerkach fachowców w każdej dziedzinie, no ale jednak jakoś chyba trzeba im zaufać, bo nie można wiedzieć wszystkiego i znać się na wszystkim.

czekam na relację kominkową :)

Cha to się uśmiałam z postu o wyborach agd i pocieszyłam że nie tylko ja miałam taki problem.. jeju na samo wspomnienie tej męki z wyborem AGD aż mnie głowa boli, spędziłam na to stanowczo za dużo czasu.. ale nie powiem nie zajmowałam się tym intensywnie.. tylko przeciągałam temat w nieskończoność. Wiem i rozumiem jaki to jest koszmar.. w sumie jeszcze sprzętu nie zamówiłam ale muszę to zrobić. Ten wybrany przez Was Siemens jest piękny i ma to co mi sie podoba - wyświetlacze na niebiesko. Rada - nie czytaj za dużo opinii w necie.. bo prawda jest taka że piszą opinie w większości Ci, którzy nie są zadowoleni. Ja zawsze jak wydawało mi się że już mam wybrany sprzęt to potem poczytałam jak komuś się zepsuł i znowu nabierałam wątpliwości.. każdy nawet najlepszy sprzęt sie psuje, wybieraj ładny, nie przesadzaj z funkcjami. Pozbierałam rekomendacje 3 sprzedawców ze sklepów stacjonarnych i uśredniłam je.. na szczęście czasami ich rekomendacje sie pokrywały. Dobre wrażenie na mnie zrobił sprzedawca w sklepie Domus Fari - mają sklep internetowy i stacjonarny na Głogowskiej. Media Markty i inne odpusc sobie.. bo obsluga niekompetenta, ekspozycje wbrew pozorom kiepskie.

galeria arkada na obornickiej - po wejsciu kieruj sie na prawo i do konca, saturn - porazka:( nikt nie chcial ze mna rozmawiac, media markt - slaba ekpozycja.. albo nie to co mnie interesuje, ale Pan zachwalal mi lodowke Electroluxa do zabudowy (co sie powtórzyło w innych sklepach), mialam jeszcze oferte od znajomego znajomych ktory robi kuchnie i zalatwia sprzet ale tylko mailowo.. generalnie duzo pozytywnych opinii slyszalam o Electroluxie - bo to ta sama firma co AEG.. teraz czesc sprzetu zmienilam na Whirlpoola - maja promocje na gwarancje 5 lat i ten sprzet polecali mi w domus fari. na forum jest tez watek jak wybierac sprzet agd.. ale tylko glowa boli od tego, wiecej szukajacych niz opinii zadowolonych:)

No właśnie próby czytania wątków forumowych o AGD kończą się u mnie bólem głowy. Jeszcze mi się jakieś nadciśnienie przyplącze zanim wybiorę..

Mam zamiar dawkować sobie emocje i wybierać pojedynczo te sprzęty.

Jutro dam mężowi zlecenie na lodówkę i zamrażarkę. Dziś był biedak u dentysty to mu odpuszczę:)

Myszonik, tak:

piekarnik - niezbędny jest termoobieg. Fajne prowadnice teleskopowe, w wersji de luxe wózek piekarnika. Prowadnice załatwiają temat miliona programów, bo nie ma ich w najprostszych modelach. Podobnie jak Ty - nie wpadłabym na używanie miliona funkcji. Czy to w piekarniku, czy innych sprzętach. Popatrz, co jest ładne i tyle. Dużo funkcji to bajer, naprawdę nie będziesz tego używała.

mikrofala - obrotowy talerz i to by było na tyle ;) Aha, ma pasować do piekarnika. Czasem kosztuje absurdalnie dużo w porównaniu do piekarnika, więc rozpatrując warianty cenowe patrz równocześnie na zestaw obu sprzętów.

zmywarka - niezbędny jest aqua stop, przydaje się program 70 stopni, składane kosze, trzeci poziom na sztućce. Automatyka mycia załatwia temat połowy wsadu. Celuj tu w Siemensa.

lodówka - wymuszony obieg powietrza/ no frost.

płyta indukcyjna - sposób grzania na niskich biegach: w tańszych modelach czasem jest tak, że poziom mocy np. 4/9 oznacza pracę pulsacyjną, a nie stałą o niskim poborze prądu. Jak to wpływa na gotowanie - możesz sobie wyobrazić. W zależności od półki cenowej, w którą celujesz, może mieć to znaczenie. Poza tym są różne minimalne średnice garnków. Uwaga, indukcja bzyczy. Niepolecana dla osób dużo gotujących oraz wrażliwych na piszczące telewizory. Chociaż mój mąż się przyzwyczaił. Mam jakiegoś electroluxa, swego czasu był to najtańszy model za 1300 i jest super.

okap - musi być cichy!!! Już wiem, czym się różnią takie za tysiąc od tych za dwa.

Madeline

dzięki za wór konkretów.

Lodówka i zamrażarka to u mnie dwa osobne sprzęty do zabudowy. Z tego też powodu chyba z systemem no frost się muszę pożegnać, bo w lodówkach ok. 300 l pojemności bez zamrażarki zabija ten wymóg cenowo...

Przejrzałam wstępnie oferty i chyba faktycznie z elektroluxa uda się wybrać jakiś sensowny zestaw lodówka + zamrażarka za rozsądne pieniądze.

Mikrofale z siemensa pasujące do ich piekarników niestety mają absurdalne ceny, no ale cóż będę chyba musiała przeboleć... wizualnie już chyba ani ja ani małżonek pedant innego zestawu pod uwagę nie bierzemy.

A właśnie jeśli chodzi o płyty indukcyjne (bo gotuję na ceramicznej i z indukcją nie miałam do czynienia) o co chodzi z tą średnicą pola? jeśli np. pole ma 21 cm średnicy to tylko garnek w tych okolicach wchodzi w grę? A np. duże patelnie po 30 cm średnicy nie będą dobrze działać?

Do piekarnika bym dołożyła funkcję pieczenia na parze. Przydaje się, jedzenie nie jest suche.

A zmywarka to tylko 60 cm!

Myszonik! Ja też będę poszukiwać samej chłodziarki. Dotychczasowe rozeznanie, ale się nie wgłębiałam jeszcze w temat, jest dołujące - min. 5 tys! COkolwiek znajdziesz - wrzucaj proszę na FM:-)

Myszonik, czasem to się nazywa wymuszony obieg powietrza/ wentylator, niekoniecznie no frost. To chyba jest coś ciut innego, ale też fajne. Z indukcją jest tak: na średnicy 21cm możesz postawić dowolnie większy garnek, chodzi o minimalną średnicę. Najlepszy sprzęt - postawisz garnuszek 10cm i go pole wykryje. Gorszy może mieć ograniczenie np. 15cm. I stawiasz garnek w dowolnym miejscu w ramach pola. Czasem są zaznaczone krzyżyki tylko jako środek, czasem okręgi, czasem kwadraty - to kwestia designu. Aha, w indukcji - osobne sterowanie do każdego pola! A nie tak, że najpierw wybierasz przycisk, a potem do niego moc. (wyobraź sobie, że coś kipi i chcesz od razu przykręcić - indukcja ma bezwładność jak gaz, więc to jest możliwe, chyba, że walczysz z przyciskami).

Balbina, tylko jeśli masz opcję pieczenia na parze, to piekarnik jest mniejszy, bo odchodzi przestrzeń z boku. Kwestia preferencji, co kto woli.

Ja akurat piekarnika z opcją pieczenia na parze nie biorę pod uwagę.

Co do chłodziarek w interesującej mnie wielkości i cenie poniżej 5.000 to są:

Liebherr IKB 3660

Liebherr IK 3620

Electrolux ERP34900X

Electrolux ERP 34901 X

De Dietrich DRS635JE

To tak po wstępnym przejrzeniu ceneo.

Nie bardzo mogę pojąć czym się różnią, poza tym, że ten pierwszy Liebherr ma jakiś system biofresh.

zacznij od oglądania agd w sklepie na żywo - wybierz sobie stylistykę, która Ci się spodoba, najlepiej jedną markę, zagadnij sprzedawcę, niech Ci w ludzkim języku wytłumaczy, co to za 13 funkcji, sprawdź ceny, układ półek, uchwyty w dotyku czy co tam jeszcze. zapytaj, jaki Ci dadzą upust, jak kupisz komplet agd, a potem idź i sprawdź w sieci, o ile taniej tam będzie :)

Tataraku gdyby to było takie proste wybrać jednej firmy... na szczęście nie wszystkie sprzęty widać, a właściwie u mnie widać tylko piekarnik i mikrofalę (obok siebie, więc muszą do siebie pasować), ale to już wybrane siemensy, nic mi się bardziej nie podoba...

Reszta sprzętu do zabudowy, więc pół biedy może być każdy z innej parafii, tylko trzeba je znaleźć.

Ze zmywarką raczej nie będzie problemu, trudniej z lodówką i zamrażarką, bo wybór średni, a te które są fajne kosztują kosmos...

Do piekarnika bym dołożyła funkcję pieczenia na parze. Przydaje się, jedzenie nie jest suche.

A zmywarka to tylko 60 cm!

Myszonik! Ja też będę poszukiwać samej chłodziarki. Dotychczasowe rozeznanie, ale się nie wgłębiałam jeszcze w temat, jest dołujące - min. 5 tys! COkolwiek znajdziesz - wrzucaj proszę na FM:-)

Ja mam w planach wziac 2 piekarniki - jeden zwykly z mikrofala, a drugi parowy.

Najchetniej kupilabym 3w1, czyli klasyczny + parowy + mikrofala. Ale takie sprzety to tylko Miele chyba ma za niemala kase a do tego nie mam pojecia jak w praktyce wyglada uzytkowanie.

Co do lodowki to tak jak u nas!

Nawet zrobilam wstepne rozeznanie.

Planujemy chlodziarke taka max 170cm, a tak wlasciwie litraż jest najwazniejszy, wiec taka 140cm tez moze byc, jesli tylko pojemna.

Na placu boju zostaly lodowki w klasie A+, wys 140-177cm, do 4 tys.:

Liebherr IKB2850 Premium Plus - najtaniej znalazlam za 3700zl - wys. 142cm, pojemnosc w zelznosci od strony na ktorej patrze podana jest miedzy 250 a 330l (stawiam, ze pierwsza opcja jest bardziej realna)- ma komore swieZosci, automat. odszranianie

http://www.dommarket.pl/liebherr-ikb-2850-premium-plus-p-14794.html

Prawie taki sam model ,ale bez komory swiezosci za to zostaje 1.5 tys w kieszeni, ma automat. odszranianie

http://www.nokaut.pl/lodowki-do-zabudowy/lodowka-liebherr-ikp-2850-premium.html

Liebherr IK3620 - ok. 2500zl, wys. 177cm, pojemnosc 330l, brak automatycznego odsztraninia

http://www.nokaut.pl/lodowki/lodowka-liebherr-ik-3620.html

Siemens KI 25RP60

http://www.nokaut.pl/lodowki/lodowka-siemens-ki-25rp60.html - 2900zl, 140cm, najniznsze zuzycie energii ok 100kW, tamte 3 Liebherry- 140-155kW, brak komory świezosci, ma automat. odszranianie

Smeg FR310APL1 - ok 3700zl, 177cm, 260l, automat. odszranianie

http://www.nokaut.pl/lodowki/lodowka-smeg-fr-310-apl1.html

Electrolux ERP34901x - ok. 3200zl, wys 178 cm, pojemnosc 330l., nie mozna zmienic kierunku otwierania drzwi, najcichsza z powyzszych 34dB, pozostale ok. 40dB (nie mam pojecia jak to w uzytkowaniu wychodzi).

http://www.avans.pl/electrolux-lodowka-electrolux-erp-34901-x,id-25976

I tyle.

MAm tez zestawienie zamrazarek podblatowych, Tylko ze tam zrobilam zalozenie, ze ma byc tania i markowa, pojemnosc ma wtorne znaczneie. Gdyby ktos chcial moge podeslac :)

Edytowane przez sheenaz

a ja przymierzam się do chłodziarko-zamrażarki Sharpa http://www.ceneo.pl/1186602

Koleżanka ma coś takiego i jest zachwycona. Niezbyt popularny układ - chłodziarka na dole, zamrażalnik u góry.

Płyta indukcyjna szersza niż 60 cm, na dziś nasz typ to Bosch

http://www.ceneo.pl/2293884s

Piekarnik też Bosch z czyszczeniem pyrolitycznym i wózkiem

http://www.ceneo.pl/2290860s

Edytowane przez Spirea

shennaz

dzięki za głos w sprawie lodówek.

Ja skłaniam się bardziej ku wersji w wysokości ok. 170-180cm, wówczas tak mają ok. 300 l.

Mam już dość upychania na siłę rzeczy w lodówce:)

Zamrażarkę wezmę chyba ciut mniejszą, chyba najbardziej na razie przypadła mi do gustu ta

Electrolux EUP 23901 X

http://image.ceneo.pl/data/products/11317995/i-electrolux-eup-23901-x.jpg

a ja przymierzam się do chłodziarko-zamrażarki Sharpa http://www.ceneo.pl/1186602

Koleżanka ma coś takiego i jest zachwycona. Niezbyt popularny układ - chłodziarka na dole, zamrażalnik u góry.

Fajne, tylko szkoda, ze nie do zabudowy, bo taki uklad tez by mi najbardziej pasowal.

m.