lilan 09.06.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 W temacie tarasu też jestem zainteresowana - tylko, że u mnie nic innego niż płytka nie wchodzi w grę. Jestem trochę zła, bo koszt moich tarasów, tylko do tego momentu jest kosmiczny. Chyba rzeczywiście zostanie nam jakaś promocja w Castoramie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.06.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 lilian, a co w nich bylo takiego drogiego? i o jakich kosztach mówimy (pytam, bo strasznie przezywam ile to nas będzie kosztowało - drewno, a może niepotrzebnie, skoro taras jeszcze nie istnieje i żadnych pieniędzy tam nie ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.06.2011 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 hejna szybko daję znac, ze zyje i wszystko ok, poza tym, ze nasz komp zdechl totalnie i teraz tylko na chwile dopadłam kompa u siostry...Jak kupię kompa i będę znów on line odpiszę na wszystko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.06.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Myszo - to kupuj i odpisuj, a w międzyczasie dbaj o siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papisia 10.06.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 myszonikporadź - masz śliczny kominek, a czy wiesz ile kosztowala sama obudowa kominka? ja dostałam wycenę z jednej firmy w Poznaniu i wycenili mi ok.7000, nic takiego, troche płyty k-g i półka z trawertynu i jedna górna półka. trawertyn od Twojego granitu myslę, że ponad połowe taniej na m2 wychodzi. sama nie wiem czy to duzo, czy takie sa ceny.a może ktoś pomoże zanim myszonki kompa zakupi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.06.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Za gratulacje dziękuję.Uprzejmie donoszę, że mam nowego kompa i mam nadzieję, że już wszystko będzie ok:) Poprzedni szwankował i szwankował, dawałam mu szansę, aż tu nagle wyzionął ducha bez żadnego ostrzeżenia. Co do tarasu to jestem coraz bardziej wygłupiona.monsanabioja mam już w taras włożone sporo kasy - normalnie był pod niego kopany i wylany fundament, murowane bloczki, zalewane coś jak chudziak i teraz jeszcze trzeba go wykończyć...byłam dziś w kagranie w sprawie jakiejś okładziny na taras i sprawa wygląda kiepsko, bo wszystko jest zbyt drogie by tyle tarasu tym wyłożyć. Płytki z łupka facet na oko wycenił na ok. 200 zł/m2 - ma się zapytać u dostawcy i dać mi znać. Płyty z łupka takie duże są po 400 zł/m2. Proponował szczotkowany granit (taki jasny) w płytach na taras po ok. 150 zł/m2. Do żadnego z tych rozwiązań nie jestem przekonana i na żadne raczej mnie nie stać, bo przecież to koszty samego materiału, a trzeba to jeszcze położyć... masakra.Jeśli chodzi o deski to jednak się nie zdecyduję, jakoś przeraża mnie perspektywa dbania o deski na tarasie. Z kompozytów tarasowych widziałam na żywo takie coś http://www.dlh-poland.com/~/media/images/Website%20specific%20images/Poland/Produkty/Deski%20tarasowe/composite/ideck_kompozyt_composite.ashx?db=master&bc=ffffff&mw=450 firmy dlh, wygląda nieźle i kosztowało ok. 20 zł/m2, szerokości "deski" chyba ok. 12-16 cm, nie pamiętam, ale jakie jest w utrzymaniu nie mam pojęcia... Coraz bardziej przekonuję się do kostki granitowej, muszę o tym pogadać z brukarzem. mikiadonamiar na sklep w Swarzędzu dostałaś, dziś byłam u nich zapłacić za zamówione płytki, są trochę w rozsypce, bo sklep po przeprowadzce dopiero urządzają, a na dodatek gość, z którym sprawy załatwiałam był trochę zakręcony, a tego, u którego składałam zamówienie akurat nie było, ale transakcja sfinalizowana, w przyszłym tygodniu mam mieć dostawę, więc myślę, że wszystko ok:)chwalą się, że mają dojścia do praktycznie wszystkiego łazienkowego, co jest na rynku, więc mam zamiar napisać do nich później o wycenę pozostałych kafelek i ceramiki oraz armatury do łazienek. Ceny mają naprawdę fajne. papisiunie mam pojęcia ile kosztowała sama obudowa, bo miałam kompleksową wycenę na całość, nie było to rozbite na obudowę i wkład. Oni w tej firmie mają jakieś tanie dojścia do wkładów spartherma i dlatego opłaca się u nich brać z tymi wkładami, jakbym od całości odliczyła rynkowe koszty wkładu (z innych miejsc) to obudowa wyszłaby półdarmo. Ale jeśli masz już wkład to możesz się do nich zwrócić o wycenę samej obudowy, bo to też robią. Może napisz jeszcze do kamieniarzy w sprawie tej obudowy, chyba warto sprawdzić te miejsca: http://www.kagran.pl/http://www.imperial.poznan.pl/blatykuchenne.htmlhttp://www.wrimar.pl/ Edytowane 10 Czerwca 2011 przez myszonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.06.2011 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Dziewczyny (zwłaszcza z okolic Poznania) macie jakieś barierki na balkony? A jeśli tak to skąd? Bo ja dziś odwiedziłam tych panów: http://www.baluspaw.pl/ Wizyta dość odjechana, bo urzędują w jakimś takim baraku - warsztacie, ale rozmowa dość konkretna. Czekam na wycenę, chciałam barierki połączenie drewna i metalu takie dość nowoczesne, wstępnie mówili, że biorąc pod uwagę drewno egzotyczne (lepsze na zewnątrz) to lekko licząc taka barierka ok. 1000 zł/metr bieżący. To dużo czy mało? Bo się kompletnie nie znam... A tak wo ogóle to miałam dziś maraton (Poznań, Swarzędz, Plewiska, Przeźmierowo) i poczułam, że już mi ciąża ciąży... chyba czas przystopować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 10.06.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Myszoniku, dzielna jesteś, ale ... nie przeginasz? W ciąży takie maratony. Dbaj o siebie! Podziwiam Cię, ale jednocześnie trochę mnie to przeraża. Dla zdrowej i niezaciążonej kobiety to by było za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.06.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Myszoniku kochany-nie przeginaj! oszczędzaj się przede wszystkim....to mówi ta co do końca tego nie robiła;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.06.2011 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Będę grzeczniejsza:) Ale tak to już jest, że jak wzięliśmy z małżonkiem dzień wolny to chcieliśmy na maksa wykorzystać i pozałatwiać, pooglądać, a same wiecie ile jest na budowie do załatwiania i oglądania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.06.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Przyłączam się do tematu tarasowego, bo też mamy planowane deski.Myszonik, gdzie wyczaiłaś deski kompozytowe po 20 zł/m2??? Czy za metr bieżący?No i zastanawiam się też nad płytkami w kształcie desek. Jeszcze ich nie oglądałam, ale i praktyczniejsze i tańsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 11.06.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Myszonik - wiem jak trudno zwolnić tempo.. ja też staram się normalnie (chociaż przy budowie to i tak tempo jest x 2) funkcjonować, ale dochodzi nam jeszcze szykowanie wyprawki.. ja mam jeszcze na głowie sprzedaż mieszkanie i już mam dosyć wszystkich zainteresowanych przed ktorymi jak głupia sprzątam mieszkanie - opracowałam już do perfekcji sprzątanie mieszkanie w niecałą godzinę.. ale też zaczynam odczuwać że trochę przesadzam, najgorsze są wieczory - nie mogę siedzieć, chodzic, leżec, wszystko mnie boli.. Tylko łatwo powiedzieć zwolnij... ale kto za nas to wszystko zrobi... W kwestii tarasu - mamy już położone deski - modrzew syberyjski wybarwiony na kolor wenge (mąż zdecydował.. trochę kręcę nosem że za ciemny.. ale cóż nie dopilnuje wszystkiego), mamy ok. 26m i zapłaciliśmy za wszystko 4.000zł czyli wychodzi ok. 150zł /m deski plus montaż. Aparat mam w samochodzie.. zdj. wrzucę wieczorkiem. Obiecywalam Wam zebranie opinii od kolegi który położył kompozyt i narzeka ale jeszcze do niego nie dzwoniłam:( obiecuję... Ja jestem zwolennikiem materiałów, które pozwolą wyjść bosą nogą na taras... a malowania nie boję się... wolę to niż wyrywanie chwastów w ogródku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papisia 11.06.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 myszonki dzieki za namiary, w poniedzialek bedę do nich pisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 11.06.2011 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 balbino no niestety, ale to jest cena za metr bieżący:) produkt dlh, ja akurat widziałam w jakimś salonie parkietowym w Poznaniu, musiałabyś sprawdzić gdzie to u Was sprzedają.mikiadomam to samo, wieczorem już nie wiem gdzie się mam podziać - stać, leżeć, siedzieć, chodzić, najbardziej absurdalne jest to, że najmniej mi noszenie ciąży mi sprawia trudności właśnie kiedy chodzę..Niestety nic samo się nie załatwi, a chcę załatwić i wybrać jak najwięcej rzeczy póki jestem na chodzi i nieuziemiona z noworodkiem, bo z takim tuż po porodzie to przecież niczego nie załatwię, tym bardziej, że sama będę musiała dojść do siebie. Właśnie wypada mi, że za dwa miesiące młoda powinna już być z nami, o ile nie postanowi przedłużyć pobytu w lokalu u mamy:) papisiu do kominków i kominów też napisz, może na samą obudowę oferta też nie będzie zła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.06.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 też nie mogłam uwierzyć, że kompozyt jest po 20zł/m2 a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 11.06.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Przepraszam za wprowadzenie w błąd, jakoś tak odruchowo mi się m2 pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 12.06.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Myszonik - rozrastają się Twoje komenty w ekspresowym tempie, a że ja z tych mających dużo czasu "inaczej" jestem, więc nie bardzo mogę za Wami nadążyć Monsanbia - odnośnie tarasów: sama robocizna to był koszt 8.000+ koszt betonu wlanego w ławy fundamentowe+koszt bloczków betonowych do ich wymurowania+koszt piasku do ich zasypania+koszt betonu do ich wylania=25.000. Nie widać, że był kosztowny, bo co najmniej do połowy jest zasypany ziemią - mieliśmy zaniżoną działkę i "zero" było na 130 cm. Powinnam dodać jeszcze koszt piasku i ziemi do obsypania budynku, ale to inny temat. Trzy lata temu wydawało mi się, że taras drewniany będzie zbyt dużo kosztował, a teraz "muszę" jeszcze to, co mam wyłożyć płytkami i na dodatek nie mam pewności czy po kilku zimach nie trzeba będzie ich kłaść od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 12.06.2011 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 lilanto Twój taras był drogi! Mój tani nie był, ale aż tyle w niego nie poszło...Duży masz ten taras? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 12.06.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Lilian ... aż się zakrztusiłam. W ogóle nie brałam tego pod uwagę, że to są przecież takie koszty. Wychodzi na to, że powinnam podziękować gminie, że nie dała nam pozwolenia na wylewane tarasy, bo w sumie na tym zarobię (chyba). A może lilan Ty masz 100 m tych tarasów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 12.06.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Mam dwa i z moich obliczeń wynika, że razem mają 74m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts