Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

myszonik

poradź - masz śliczny kominek, a czy wiesz ile kosztowala sama obudowa kominka? ja dostałam wycenę z jednej firmy w Poznaniu i wycenili mi ok.7000, nic takiego, troche płyty k-g i półka z trawertynu i jedna górna półka. trawertyn od Twojego granitu myslę, że ponad połowe taniej na m2 wychodzi. sama nie wiem czy to duzo, czy takie sa ceny.

a może ktoś pomoże zanim myszonki kompa zakupi???

Za gratulacje dziękuję.

Uprzejmie donoszę, że mam nowego kompa i mam nadzieję, że już wszystko będzie ok:) Poprzedni szwankował i szwankował, dawałam mu szansę, aż tu nagle wyzionął ducha bez żadnego ostrzeżenia.

Co do tarasu to jestem coraz bardziej wygłupiona.

monsanabio

ja mam już w taras włożone sporo kasy - normalnie był pod niego kopany i wylany fundament, murowane bloczki, zalewane coś jak chudziak i teraz jeszcze trzeba go wykończyć...

byłam dziś w kagranie w sprawie jakiejś okładziny na taras i sprawa wygląda kiepsko, bo wszystko jest zbyt drogie by tyle tarasu tym wyłożyć.

Płytki z łupka facet na oko wycenił na ok. 200 zł/m2 - ma się zapytać u dostawcy i dać mi znać. Płyty z łupka takie duże są po 400 zł/m2. Proponował szczotkowany granit (taki jasny) w płytach na taras po ok. 150 zł/m2. Do żadnego z tych rozwiązań nie jestem przekonana i na żadne raczej mnie nie stać, bo przecież to koszty samego materiału, a trzeba to jeszcze położyć... masakra.

Jeśli chodzi o deski to jednak się nie zdecyduję, jakoś przeraża mnie perspektywa dbania o deski na tarasie.

Z kompozytów tarasowych widziałam na żywo takie coś

http://www.dlh-poland.com/~/media/images/Website%20specific%20images/Poland/Produkty/Deski%20tarasowe/composite/ideck_kompozyt_composite.ashx?db=master&bc=ffffff&mw=450

firmy dlh, wygląda nieźle i kosztowało ok. 20 zł/m2, szerokości "deski" chyba ok. 12-16 cm, nie pamiętam, ale jakie jest w utrzymaniu nie mam pojęcia...

Coraz bardziej przekonuję się do kostki granitowej, muszę o tym pogadać z brukarzem.

mikiado

namiar na sklep w Swarzędzu dostałaś, dziś byłam u nich zapłacić za zamówione płytki, są trochę w rozsypce, bo sklep po przeprowadzce dopiero urządzają, a na dodatek gość, z którym sprawy załatwiałam był trochę zakręcony, a tego, u którego składałam zamówienie akurat nie było, ale transakcja sfinalizowana, w przyszłym tygodniu mam mieć dostawę, więc myślę, że wszystko ok:)

chwalą się, że mają dojścia do praktycznie wszystkiego łazienkowego, co jest na rynku, więc mam zamiar napisać do nich później o wycenę pozostałych kafelek i ceramiki oraz armatury do łazienek.

Ceny mają naprawdę fajne.

papisiu

nie mam pojęcia ile kosztowała sama obudowa, bo miałam kompleksową wycenę na całość, nie było to rozbite na obudowę i wkład. Oni w tej firmie mają jakieś tanie dojścia do wkładów spartherma i dlatego opłaca się u nich brać z tymi wkładami, jakbym od całości odliczyła rynkowe koszty wkładu (z innych miejsc) to obudowa wyszłaby półdarmo. Ale jeśli masz już wkład to możesz się do nich zwrócić o wycenę samej obudowy, bo to też robią.

Może napisz jeszcze do kamieniarzy w sprawie tej obudowy, chyba warto sprawdzić te miejsca:

http://www.kagran.pl/

http://www.imperial.poznan.pl/blatykuchenne.html

http://www.wrimar.pl/

Edytowane przez myszonik

Dziewczyny (zwłaszcza z okolic Poznania)

macie jakieś barierki na balkony? A jeśli tak to skąd?

Bo ja dziś odwiedziłam tych panów:

http://www.baluspaw.pl/

Wizyta dość odjechana, bo urzędują w jakimś takim baraku - warsztacie, ale rozmowa dość konkretna. Czekam na wycenę, chciałam barierki połączenie drewna i metalu takie dość nowoczesne, wstępnie mówili, że biorąc pod uwagę drewno egzotyczne (lepsze na zewnątrz) to lekko licząc taka barierka ok. 1000 zł/metr bieżący. To dużo czy mało? Bo się kompletnie nie znam...

A tak wo ogóle to miałam dziś maraton (Poznań, Swarzędz, Plewiska, Przeźmierowo) i poczułam, że już mi ciąża ciąży... chyba czas przystopować ;)

Myszonik - wiem jak trudno zwolnić tempo.. ja też staram się normalnie (chociaż przy budowie to i tak tempo jest x 2) funkcjonować, ale dochodzi nam jeszcze szykowanie wyprawki.. ja mam jeszcze na głowie sprzedaż mieszkanie i już mam dosyć wszystkich zainteresowanych przed ktorymi jak głupia sprzątam mieszkanie - opracowałam już do perfekcji sprzątanie mieszkanie w niecałą godzinę.. ale też zaczynam odczuwać że trochę przesadzam, najgorsze są wieczory - nie mogę siedzieć, chodzic, leżec, wszystko mnie boli.. Tylko łatwo powiedzieć zwolnij... ale kto za nas to wszystko zrobi...

W kwestii tarasu - mamy już położone deski - modrzew syberyjski wybarwiony na kolor wenge (mąż zdecydował.. trochę kręcę nosem że za ciemny.. ale cóż nie dopilnuje wszystkiego), mamy ok. 26m i zapłaciliśmy za wszystko 4.000zł czyli wychodzi ok. 150zł /m deski plus montaż. Aparat mam w samochodzie.. zdj. wrzucę wieczorkiem. Obiecywalam Wam zebranie opinii od kolegi który położył kompozyt i narzeka ale jeszcze do niego nie dzwoniłam:( obiecuję...

Ja jestem zwolennikiem materiałów, które pozwolą wyjść bosą nogą na taras... a malowania nie boję się... wolę to niż wyrywanie chwastów w ogródku:)

balbino

no niestety, ale to jest cena za metr bieżący:) produkt dlh, ja akurat widziałam w jakimś salonie parkietowym w Poznaniu, musiałabyś sprawdzić gdzie to u Was sprzedają.

mikiado

mam to samo, wieczorem już nie wiem gdzie się mam podziać - stać, leżeć, siedzieć, chodzić, najbardziej absurdalne jest to, że najmniej mi noszenie ciąży mi sprawia trudności właśnie kiedy chodzę..

Niestety nic samo się nie załatwi, a chcę załatwić i wybrać jak najwięcej rzeczy póki jestem na chodzi i nieuziemiona z noworodkiem, bo z takim tuż po porodzie to przecież niczego nie załatwię, tym bardziej, że sama będę musiała dojść do siebie.

Właśnie wypada mi, że za dwa miesiące młoda powinna już być z nami, o ile nie postanowi przedłużyć pobytu w lokalu u mamy:)

papisiu

do kominków i kominów też napisz, może na samą obudowę oferta też nie będzie zła...

Myszonik - rozrastają się Twoje komenty w ekspresowym tempie, a że ja z tych mających dużo czasu "inaczej" jestem, więc nie bardzo mogę za Wami nadążyć:)

Monsanbia - odnośnie tarasów: sama robocizna to był koszt 8.000+ koszt betonu wlanego w ławy fundamentowe+koszt bloczków betonowych do ich wymurowania+koszt piasku do ich zasypania+koszt betonu do ich wylania=25.000. Nie widać, że był kosztowny, bo co najmniej do połowy jest zasypany ziemią - mieliśmy zaniżoną działkę i "zero" było na 130 cm. Powinnam dodać jeszcze koszt piasku i ziemi do obsypania budynku, ale to inny temat. Trzy lata temu wydawało mi się, że taras drewniany będzie zbyt dużo kosztował, a teraz "muszę" jeszcze to, co mam wyłożyć płytkami i na dodatek nie mam pewności czy po kilku zimach nie trzeba będzie ich kłaść od nowa.

Lilian ... aż się zakrztusiłam. :jawdrop: W ogóle nie brałam tego pod uwagę, że to są przecież takie koszty. Wychodzi na to, że powinnam podziękować gminie, że nie dała nam pozwolenia na wylewane tarasy, bo w sumie na tym zarobię (chyba). A może lilan Ty masz 100 m tych tarasów?