Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja już pisałam wcześniej, że koszty raczej są podobne. Nikt nie liczy, przy tarasach "betonowych" tych wszystkich budowlany prac + materiału, którego nie widac a jest bardzo kosztowny. Do tego taki taras trzeba czyms obłożyć: czyli znów matriał (odpowiedni) + robocizna.

Owszem drewno jest drogie i trzeba je konserwować ale nie ma innych dodatkowych kosztów przy montażu takiego tarasu.

Dlatego wydajemi się, ze wybór rodzaju tarasu zależy od gustu a nie, że któryś jest droższy lub tańszy.

Odnośnie kostki granitowej to bałabym się czy chodzenie i przebywanie na raczej niezbyt równej powierzchni takiego tarasu będzie wygodne.

Co innego podjazd czy ścieżka a co innego taras, na którym spędzasz więcej czasu. Ale mogę się mylić;)

No właśnie dlatego chciałam dać ten typ kostki bardzo równiutkiej (lubuska się chyba nazywa) - u mnie w pracy schody są tym wyłożone i wychodzi bardzo równa powierzchnia, jak nieduże kafelki fugowane.

Co do wyboru - drewno czy beton czymś obkładany to na pewno kwestia gustu, choć mnie się tarasy drewniane podobają bardzo i chętnie taki u siebie bym miała, tylko zawsze wydawało mi się, że są droższe w wykonaniu i później utrzymaniu droższe i kłopotliwe.

Teraz już musztarda po obiedzie, muszę się jakoś uporać z tym co mam ;)

ka_em

zaraz namiar na priv prześlę.

U nas zdecydowało od razu zamiłowanie do drewna i dopiero później wyszło, że kosztowo nie będzie drożej od zwykłego tarasu.

Odnośnie konserwacji to mąż się zbytnio nie ucieszył ale trochę ruchu mu się przyda i nie będzie miał przynajmniej żadnej wymówki i wykrętu. A poza tym wiem, że ten taras będzie jego dumą i raczej będzie baaardzo o niego dbał.

Nie znam tej kostki "lubuskiej". Muszę ja sobie obejrzeć bo szukam czegoś na podjazd i ścieżki.

Na razie tak na luźno wrzucając w google bez szukania ta kostka wychodzi ok. 70-80 zł/m2 zależy od grubości (tylko nie wiem o co z tą grubością chodzi i jak to się dobiera) - domyślam się, że na podjazdy pewnie grubsza, a na taras pewnie może być ta mniejszej grubości.

Ja też mam zamiar z tej samej kostki zrobić chodniczki wokół domu i podjazd. Tylko skąd kasę na to wszystko?

O widzę, że pozbruk też to robi - u nich nazywa się granit nova

http://pozbruk.pl/granit_nova,1,23.html

Ach musze się za to zabrać. A z kontaktu do firmy z balustradami to skorzystam.

Będziemy mieć tylko jedną małą balustradę przy oknie balkonowym na pietrze (ale bez balkonu). Raczej chciałabym coś prostego, jednak jak widze po obejrzeniu ich galerii, nasze gusta z mężem trochę się różnią.

Muszę (!!!) w końcu ruszyć te tematy:(.

Ale numer!

Okazało się, że moja rewelacyjna cena na metalwooda wynikała z pomyłki pracownika hurtowni, który podał błędną cenę do sklepu. Dziś hurtownia się ocknęła i stwierdziła, że w takiej cenie to oni towaru nie dostarczą. Ostatecznie uzyskałam tyle, że sklep w ogóle zrezygnował ze swojej marży, hurtownia sprzedała po najniższej cenie jakiej mogła i stanęło na 135 zł/m2. Chyba dopóki te płytki nie przyjdą nie będę spokojna.

monsanabio

metalwoody sprzedają tu

http://www.granitogres.pl/

cena w miarę (choć mniej konkurencyjna niż ta, za którą ja kupiłam)

http://www.ambat.pl/kat--metalwood-1348.html

na Twój format cena też dość przyjemna

http://www.domzbajki.pl/

cen już nie pamiętam, chyba mniej więcej takie jak wszędzie w necie

Ja do swojego nie mam zastrzeżeń (pomijając specyficzny sposób komunikacji, który chyba wielu może nie odpowiadać), ale chłopak chyba działa raczej na lokalnym rynku i wątpię żeby wziął zamówienie z dalekim dojazdem.

Zapytam jutro (powinien się pojawić) i dam znać czy jest chętny się podjąć.

Ostrzegam jednakowoż, że ma dość specyficzny sposób komunikacji, który wielu może nie odpowiadać i na pewno po przejrzeniu prac powie od razu co i jak z wyceną jego robocizny, ale na szczegółową wycenę materiałów (co do rurki i śrubki) nie ma co liczyć, wychodziło w praniu, z tym, że mi to nie przeszkadzało.

Mój z kolei był bardzo dokładny z wyceną.. narzekałam że aż za bardzo, ale teraz z perspektywy czasu oceniam to jako plus, bo jeżeli coś wychodziło dodatkowo na budowie to zawsze otrzymywyałam na maila dokładną informację ile to będzie kosztować- materiały, robocizna i czy akceptuję czy nie.. dzięki temu nie byłam nigdy zaskoczona nagłymi kosztami. Jakość trudno ocenić... chyba wszystko działa... zobaczymy jak zamieszkamy i zimą. Trochę byliśmy rozżaleni bo Pan-szef rzadko się pojawiał.. ale w sumie ekipa wykonała swoją robotę - tel. 513 142 603