zooi 23.06.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 3mam za Was kciuki!! u nas tez byly problemy z gruntem, wysoki poziom wod itd troche wiecej nas to kosztowalo niz zakladalismy:/ no i duzo nerwow, traktor jak jezdzil to jak po masle, balam sie, ze nam tam ugrzaznie!! pozdrawiam, bede kibicowac Waszym zmagania!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 23.06.2010 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 zooiwitam u siebie i serdecznie zapraszam do kibicowania i pogawędek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodzinnebudowanie 24.06.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Myszo, ja niewiem czy taniej by nie wyszedł i szybciej fundament z płyty... http://www.muratordom.pl/budowa/fundamenty/pyta-fundamentowa,14_1196.html Poczytaj, popytaj.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 24.06.2010 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 RodzinnebudowanieDzięki za chęci pomocy, wdzięczna jestem, że kogoś moje problemy interesują, ale niestety płyta nie wchodzi w grę... czytałam o niej, ale w naszych uwarunkowaniach gruntowych niestety odpada. Grunt jest kiepski, ale niejednorodny i nierównomiernie rozłożony pod powierzchnią przyszłego domu, więc zarówno geotechnik jak i przyszły kierbud są zgodni, że dom na płycie mógłby i tak osiadać, rozwiązanie było dyskutowane, ale niestety nie zyskało aprobaty specjalistów...Stanęło na palach i tak już niestety musi zostać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 24.06.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 O kurczę, nie wiedziałam, że tyle kosztuje dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 24.06.2010 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Famelio,normalnie to tyle nie kosztuje, ale zobacz na nasz projekt... tam jest mnóstwo lukarn - 3 duże i 3 małe i dosyć dużo tego dachu... co razem z dobrą dachówką robi cenę...Gdybyśmy pokryli Robenem to koszt spada o jakieś 20.000 zł w stosunku do meyer holsena...Jak nas fundamenty nie puszczą z torbami to będziemy myśleć.A poza tym to pierwsza wycena, zwrócimy się jeszcze w inne miejsca, może ceny będą inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 24.06.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Teraz już rozumiem, dlaczego mój ślubny od razu zastrzegł sobie dwuspadowy dach bez lukarn Faktycznie, ładny ten Wasz dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 24.06.2010 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 No widzisz wszystko jasne:) A koszty dachu niestety dramatycznie skaczą przez te wszystkie bajery, bo najdroższe elementy to nie dachówka podstawowa, tylko te wszystkie gąsiory , połówki, końcówki i diabli wiedzą co jeszcze... A myśmy jeszcze poszaleli i dwa okna połaciowe zamieniliśmy na małe lukarny to się tak porobiło, ale polaciówek jakoś mamy uraz;) Z kolei ja z dachami to mam jakiegoś kręćka zbliżonego do rozdwojenia jaźni, bo albo podobają mi się takie cudaczne jak nasz,, albo właśnie zupełnie proste dwuspadowe, bez udziwnień. Wersje pośrednie mnie nie przekonują.... A żeby było śmieszniej to w pierwotnym projekcie na froncie było jeszcze bawole oko... ale, że do wykonania tylko z karpiówki, która nam się nie podoba (i jest jeszcze droższa) to zamieniliśmy na lukarnę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 26.06.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Dach wielospadowy jest naprawdę drogi. U nas jest wprawdzie blachodachówka, a i tak z czterema oknami połaciowymi i z robocizną wyszło 50.000 (nie liczyłam więźby). Poza tym nie można przy takim dachu sugerować się metrażem powierzchni dachu w projekcie. U nas z 259 m2 zrobiło się 340m2 blachy (docinki i inne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 26.06.2010 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 lilanTo mnie pocieszyłaś trochę, bo może jednak relatywnie ten mój dach nie wypada tak drogo..Ja tylko nie mam okien połaciowych, więc odpada ten koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 28.06.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Ale te okna wcale nie były bardzo drogie - coś ok. 800 zł za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 28.06.2010 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Nie no wiem, że okna połaciowe nie są aż tak drogie, ale zawsze jakiś koszt to jest - dodatkowo kołnierze, obróbki.. Tak czy inaczej na razie mamy dość połaciowych na swoim poddaszu i postanowiliśmy je w nowym domu zlikwidować Może jeszcze do nich zatęsknię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.06.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Cześć imienniczko! Wpadłam z rewizytą. Świetnie się Ciebie czyta, więc pisz! pisz! dziewczyno! serdeczne pozdrowienia!M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 28.06.2010 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witaj Tatarak, zapraszam częściej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata1164 07.07.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 No to gratulacje pierwszych wykopów:) Nawet już taki stan bardzo cieszy no nie? Niedawno u nas jeszcze była taka dziura a potem to tak szybko poszło. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 08.07.2010 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Nigdy nie myślałam, że można się tak cieszyć z dziury w ziemi:)Ale na prawdę się cieszę, mam nadzieję, że teraz też szybko pójdzie..Dziś koparkowy szaleje dalej, ma do wykonania trudne zadanie, zobaczymy jak się spisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.07.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Myszko, dziura wygląda imponująco! Nie myślałaś, żeby czymś odgrodzić krzaczki? Tak żeby misiom budowlańcom rzucało się w oczy, że są dla Ciebie ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 08.07.2010 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Dziękuję w imieniu dziury, że się podoba:)Co do krzaczków to tam jest niewiele miejsca, więc na żadne dodatkowe ogrodzenie nie mam szans, misiowe są poinstruowani, że mają na nie uważać, ale jak znam misów to pewnie niewiele to da....Zobaczymy czy jest im przeznaczone ocaleć budowlaną zawieruchę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zooi 09.07.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 pierwsza dziura zrobiona, teraz to juz z gorki!! a poziom wod wysoki? mysleliscie o drenazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.07.2010 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Witam zooi u siebie.Co do poziomu wody to teraz do dziury naszło nam około 30 cm, ale ta dziura jest na poziomie około 3 metrów niżej niż poziom fundamentów ( na poziomie dziury będzie posadowiona tylko część pali, nad nimi słupy zazbrojone tak aby zrównać poziom z pozostałą częścią gruntu i właściwym fundamentem). Co do drenażu to nie wiem czy będzie potrzebny - na poziomie gdzie będzie posadowiony właściwy fundament jest raczej sucho, ale na pewno pogadamy o tym z kierownikiem i ekipą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts