Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

3mam za Was kciuki!! u nas tez byly problemy z gruntem, wysoki poziom wod itd troche wiecej nas to kosztowalo niz zakladalismy:/ no i duzo nerwow, traktor jak jezdzil to jak po masle, balam sie, ze nam tam ugrzaznie!! pozdrawiam, bede kibicowac Waszym zmagania!!!

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rodzinnebudowanie

Dzięki za chęci pomocy, wdzięczna jestem, że kogoś moje problemy interesują, ale niestety płyta nie wchodzi w grę... czytałam o niej, ale w naszych uwarunkowaniach gruntowych niestety odpada.

Grunt jest kiepski, ale niejednorodny i nierównomiernie rozłożony pod powierzchnią przyszłego domu, więc zarówno geotechnik jak i przyszły kierbud są zgodni, że dom na płycie mógłby i tak osiadać, rozwiązanie było dyskutowane, ale niestety nie zyskało aprobaty specjalistów...

Stanęło na palach i tak już niestety musi zostać....

Famelio,

normalnie to tyle nie kosztuje, ale zobacz na nasz projekt... tam jest mnóstwo lukarn - 3 duże i 3 małe i dosyć dużo tego dachu... co razem z dobrą dachówką robi cenę...

Gdybyśmy pokryli Robenem to koszt spada o jakieś 20.000 zł w stosunku do meyer holsena...

Jak nas fundamenty nie puszczą z torbami to będziemy myśleć.

A poza tym to pierwsza wycena, zwrócimy się jeszcze w inne miejsca, może ceny będą inne...

No widzisz wszystko jasne:)

A koszty dachu niestety dramatycznie skaczą przez te wszystkie bajery, bo najdroższe elementy to nie dachówka podstawowa, tylko te wszystkie gąsiory , połówki, końcówki i diabli wiedzą co jeszcze...

A myśmy jeszcze poszaleli i dwa okna połaciowe zamieniliśmy na małe lukarny to się tak porobiło, ale polaciówek jakoś mamy uraz;);)

Z kolei ja z dachami to mam jakiegoś kręćka zbliżonego do rozdwojenia jaźni, bo albo podobają mi się takie cudaczne jak nasz,, albo właśnie zupełnie proste dwuspadowe, bez udziwnień. Wersje pośrednie mnie nie przekonują....

A żeby było śmieszniej to w pierwotnym projekcie na froncie było jeszcze bawole oko... ale, że do wykonania tylko z karpiówki, która nam się nie podoba (i jest jeszcze droższa) to zamieniliśmy na lukarnę..

Dach wielospadowy jest naprawdę drogi. U nas jest wprawdzie blachodachówka, a i tak z czterema oknami połaciowymi i z robocizną wyszło 50.000 (nie liczyłam więźby). Poza tym nie można przy takim dachu sugerować się metrażem powierzchni dachu w projekcie. U nas z 259 m2 zrobiło się 340m2 blachy (docinki i inne).

• 2 weeks później...

Dziękuję w imieniu dziury, że się podoba:)

Co do krzaczków to tam jest niewiele miejsca, więc na żadne dodatkowe ogrodzenie nie mam szans, misiowe są poinstruowani, że mają na nie uważać, ale jak znam misów to pewnie niewiele to da....

Zobaczymy czy jest im przeznaczone ocaleć budowlaną zawieruchę.

Witam zooi u siebie.

Co do poziomu wody to teraz do dziury naszło nam około 30 cm, ale ta dziura jest na poziomie około 3 metrów niżej niż poziom fundamentów ( na poziomie dziury będzie posadowiona tylko część pali, nad nimi słupy zazbrojone tak aby zrównać poziom z pozostałą częścią gruntu i właściwym fundamentem).

Co do drenażu to nie wiem czy będzie potrzebny - na poziomie gdzie będzie posadowiony właściwy fundament jest raczej sucho, ale na pewno pogadamy o tym z kierownikiem i ekipą.