Tatarak 27.06.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Myszonik, Ty rozumiesz odpowiedź Esiaka? bo ja weszłam na tego linka, ale nic mi nie rozjaśnił. a bardzo interesujące pytanie postawiłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.06.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Nie wiem jak przy tych konkretnych ledach/halogenach, ale normalnie oprawka to nie tylko ramka (jak np. w przypadku wyłączników naściennych czy gniazdek), ale całość - zawierająca gniazdo, w które wpinasz halogen/leda oraz zewnątrzną ramkę. Czy do każdej oprawki halogenowej można włożyć leda - nie wiem. Na to pytanie jednak na pewno odpowie Ci Twój elektryk Przy okazji - współczuję Ci Myszoniku przenoszenia punktów elektrycznych i zaczynam dostrzegać zalety projektanta wnętrz w tej materii. Edytowane 27 Czerwca 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.06.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Myszonik, widzę, że sprawnie podziałałaś z łóżkiem A jaki kolor wzięłaś? Ja nie mogę podjąć decyzji. Cały czas nie ma kiedy usiąść i się zastanowić czy kupować czy zamówić u stolarza i czy w ogóle teraz decydować się na te wydatki. Kiedy spodziewasz się dostawy? Ja takich halogenów/ledów jak na zdjęciu unikam jak ognia. Nie umiem zmieniać w czymś takim żarówki. Śmieszne, ale prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 27.06.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Myszonik, Ty rozumiesz odpowiedź Esiaka? bo ja weszłam na tego linka, ale nic mi nie rozjaśnił. a bardzo interesujące pytanie postawiłaś. drogie Panie, podałem Wam linka do żarówek ledowych, które można zamiennie używać z halogenowymi, mają te same wtyki więc pasują do standardowych opraw... Żarówki ledowe na trzonku GU10 w obudowie JDR na napięcie 230V wykorzystują jako źródło światła ledy dużej mocy. Są bezpośrednim zamiennikiem halogenów JDR. Elegancka, nowoczesna obudowa umożliwia stosowanie tych źródeł w oprawach otwartych. Bardzo mały pobór energii i długa żywotność pozwala wygenerować bardzo duże oszczędności przy wykorzystaniu tych źródeł do oświetlenia pasaży i galerii handlowych zamiast żarówek halogenowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.06.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 aaaa to trzeba było od razu przetłumaczyć ten opis ze strony na ludzki język:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.06.2011 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 No to się wyjaśniło zanim zdążyłam zajrzeć.Esiak dzięki za namiar, taka odpowiedź bardzo mi się podoba, bo koszt ramki + takiej żarówki jak pokazałeś jest odpowiedni do moich aktualnych potrzeb. Elektryka oczywiście zapytam,ale akurat nie miałam go pod ręką, coś się rozmijamy i nie możemy spotkać. Dobra informacja jest taka, że przekuł już dzisiaj te kontakty...Spireokoloru nie wybrałam, czekam na próbki drewna z wybarwieniem, wtedy wybieram kolor, czas oczekiwania ok. 2-3 tygodnie od momentu wyboru koloru. Ja też się zastanawiałam czy zamawiać, ale w końcu doszłam do wniosku, że trzeba łapać okazję cenową - nigdzie nie spotkałam łóżek z litego drewna w takich wymiarach i choćby zbliżonej cenie - a stolarza, który by zrobił łóżko nie znam, nie mam żadnego z polecenia, natomiast zlecenie takiego zadania przypadkowemu stolarzowi też jakoś nie wydaje mi się sensownym rozwiązaniem. Do końca nie wiadomo cóż by wykonał, a tu przynajmniej wiem jak wygląda produkt końcowy. Też nie planowałam teraz tego wydatku, ale do licha kiedyś to łóżko kupić trzeba, więc równie dobrze mogę teraz i sobie powoli na nie odłożyć.Jak przyjdą próbki to pokażę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 27.06.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Piękne jest to łóżko . Normalnie aż zazdroszczę. Marzę o meblach drewnianych (a nie ze sklejki). Co prawda nie przewidywałam kupowania nowego łóżka, ale chyba byłabym gotowa zamienić swoje stare łóżko na to piękne... Mogę sobie jeszcze do niego trochę powzdychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.06.2011 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 adk wzdychaj ile wlezie. A najlepiej wzdychając zamawiaj korzystając z wyprzedaży:) Ja też marzę o porządnych drewnianych meblach i w półśrodki nie będę się bawić. Co spowoduje, że pewnie katami będę dom meblować.... ale co tam będę musiała znieść przez jakiś czas stare meble i wymieniać w miarę gromadzenia środków na nowe. A łóżku się nie oparłam z uwagi na wyprzedaż no i wymiar... ciężko gdziekolwiek trafić łóżko długości 2,20 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 27.06.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 To prawda. Duże łóżka trudno znaleźć. Na zamawianie jeszcze za wcześnie . Nie mam jeszcze fundamentów, ba! nawet PnB nie mam (mam nadzieję że nie zapeszę, ale podobno już się szykuje.... żebym nie zapeszyła - bo jak to powiedział nasz architekt, trafiliśmy na "kwiat urzędówek"). Skopiuję sobie adres tego sklepu do dziennika, za pozwoleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.06.2011 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Proszę uprzejmie:) Inne meble też mają fajne... Ja właściwie też się pospieszyłam, bo jak to łóżko przyjdzie to nawet nie mam gdzie go przechować, ale tym się będę martwić jak już przyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.06.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 nie mam stolarza, tylko tak myślałam, że może ktoś zrobi, ale siostra mi powiedziała, że zwykły stolarz nie będzie miał takiego drewna. Trzeba coś zdecydować. Ile macie wzrostu, że braliście 2,2? Bo nie wiem 2 czy 2,2 brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 28.06.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 (edytowane) Współczuję przebojów z gniazdkami, szkoda Waszych nerwów i tynków. Niestety nigdy nie da sie wszystkiego zaplanować Za to łóżko i szafki piękne. A fugi w białych płytkach zrobiłabym grafitowe to kotłownia więc biale mogą szybko przestać być białe i zaczną być szare, a grafitowe zawsze pozostaną grafitowe. Co do cegły. Jeśli kładziecie na ściankach za kominkiem to na pewno również na połączeniu ze ścianą tv. Jeśli jednak będziecie chcieli kłaść tylko na tej wąskiej ściance nad kominkiem, to na połączeniu już bym nie dawała, tylko na samej ściance TV. Pewnie za dużo nie pomogłam Ja też planuję cegłę na ścianie kominkowej i za kanapą. Ale ściany nie są połączone więc nie ma problemu. Cegła będzie biała. Edytowane 28 Czerwca 2011 przez atika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 28.06.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Przyszłam się przywitać! Gratuluję dezycji dot łóżka! Brawo! Zaczynam się stresować. Myślę o tych gniazdkach cały czas. Swoich oczywiście. Twoje już*się mają dobrze. Ile one muszą być oddalone od krawędzi? Też się zastanawiam nad kolorem fugi. I dalej nie wiem którą wybrać Fugę w garażu między grafitowymi wzięliśmy antracytową, na szybko w hurtowni. Cersanit. Wyszła niejednorodna. Wygląda źle ( to tylko garaż, ale gdyby tak mi wyszło w łazienkach ... ? Cersanit out Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 28.06.2011 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Spireo ja to jestem kurdupelek, ale małż 194 cm i z każdego standardowego łóżka wystają mu nogi:)atikodzięki za głos w sprawie cegłymonsanabiogniazdka muszą być tak oddalone od krawędzi żeby zmieściła się ościeżnica i ewentualna drewniana opaska drzwi - szerokość zależy od modelu drzwi - u mnie sama opaska to ok. 8-9 cm + ramka gniazdka + trochę przerwy tak, żeby to dobrze wyglądało. Koduję żeby nie brać fugi cersanit:) A tak w ogóle to właśnie wróciłam z budowy i jestem wykończona, spędziłam prawie 2 godziny na dyskusjach z budowlańcami i mam definitywnie dość!Panowie od pomiaru schodów zachowują się jakby się urwali a choinki, niby już ponad godzinę mierzą, porysowali sobie jakieś szablony tych schodów i rysunki, ale ostatecznie to mnie pytają jak oni mają rozplanować płyty kamienia? Ja mam to wiedzieć? Ratunku!Zaczęły się montować grzejniki (na chwilę, potem mają być zdjęte) i oczywiście już jest zonk - 2 są uszkodzone - odpryśnięta farba i oczywiście wszyscy udają Greków - dostawca i monterzy się wypierają. Chyba mnie trafi coś, bo to największe grzejniki po ponad 1.500 zł sztuka, nie płacę za nie i już, niech się oni między sobą spierają kto je uszkodził... Mam już policzone kafelki do dwóch górnych łazienek. Muszę dziś napisać w sprawie ich wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.06.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 a gdzie są obrazki wybranych kafalek łazienkowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 28.06.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Kafelki łazienkowe - moja zmora Właśnie okazało się że Baldocer delie które wybrałam na ściany (białe 31,6x63) nie mają swoich odpowiedników w podłogowych. Potrzebuję podłogowych pod prysznic, na reszcie podłogi będzie drewno. Moja projektantka nie wiedziała że takich nie ma Myślicie że mogę dać na podłogę pod prysznic płytki ścienne??? Monia, gdzie zamawiasz metaliki? Kurczę, do mnie ma glazurnik wchodzić za chwilę a ja nic nie mam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.06.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 myślę, że płytki ścienna na podłogę to zły pomysł. jak popękają (a pewnie popękają, bo z reguły są delikatniejsze), to nikt nie uzna reklamacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 28.06.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Tatarak, ale myślisz że po prysznicem (używanym przez dzieci) by popękały? To nie chodzi o ścieralnośći i takie tam? Nikt tam butami na szpilkach chodził nie będzie. To tylko stanie po prysznicem Wiem że to głupi pomysł, ale co mam zrobić? Teraz zmieniać płytki, projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.06.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 dzieci kiedyś urosną. poza tym wyobraźmy sobie, że ktoś się poślizgnie i upadnie pod prysznicem - nacisk będzie jak przy podskoku. o szkliwach i ścieralności nie wiem - też mogą być inne. no i nasiąkliwość. ale z tych płytek, które oglądałam, to ścienne zawsze były zwyczajnie cieńsze, delikatniejsze... myślę sobie, że producent nie bez powodu oznaczył te płytki jako ścienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 28.06.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 myślę sobie, że producent nie bez powodu oznaczył te płytki jako ścienne. To dlaczego nie zrobił podłogowych???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts