myszonik 01.07.2011 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 No nie nam, nie nam tylko mi, bo oczywiście jak trzeba było iść załatwiać wnioski w Enei to tylko ja miałam czas. Jakoś podstępnie czuję, że faceta by tak nie próbowali robić w jajo, ale jak zobaczyli kobietę, po której na pierwszy rzut oka widać, że się na prądzie nie zna, a jak już otworzyła jamę gębową i zaczęła na ten temat mówić stało się to jeszcze bardziej oczywiste to wiedzieli, że znaleźli łosia, którego można rżnąć na prądzie. Ależ jestem zła. A miałam dbać o ciśnienie:) No nic wyślę małżonka do Enei zatem (sama już tam nie idę, bo chyba poród odbyłby się natychmiast w BOK) i trzeba to zmienić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.07.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Myszonik więc pewnie masz Enea? czyli: opłata przejściowa 16kWx1,22zł=19,52 zł netto za miesiącopłata stała za dystrybucję 16kWx2,56zł=40,96zł netto za miesiąc opłata za obsługę handlową 6,50 netto za miesiąc opłata abonamentowa 1,95zł netto za miesiąc Czyli samych stałych opłat, nie licząc zużycia prądu masz: 84,78 zł brutto za 1 miesiąc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.07.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Z wypowiedzi powyżej wnioskuję, że instalatora udało się znaleźć? I to z korzystnymi koneksjami:) dokładnie, na vaillanta oferuje rabat 43% no i jest kumaty... w końcu instalator, z którym można rzeczowo i fachowo porozmawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 01.07.2011 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 No dokładnie!To co wyliczyłeś to jest to co mam na fakturze!Z tego co widzę to opłaty przejściowa i abonamentowa są zależne od tej mocy, którą jeśli zmniejszę to zmniejszę również rachunek. To muszę tak zrobić. Tylko ile tak naprawdę trzeba mi tej mocy? Jak to wyliczyć, od czego zależy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.07.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 My mamy (będziemy mieli) 15kW, ale tutaj to standard. Esiak - w jakiej cenie masz Vaillanta i którego (zastanawiam się czy masz kocioł w cenie niższej niż te dostępne w sieci)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.07.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Enea pisze tak: Przykłady z sugerowaną mocą przyłączeniową: Mieszkanie (urządzenia tradycyjne) - licznik 1-fazowy, do 5 kW.Dom lub mieszkanie (urządzenia tradycyjne) - licznik 3-fazowy, min. 12 kW . Jeśli planujecie Państwo zakup np. kuchenki elektrycznej o mocy 10 kW wówczas proponujemy min. 16 kW. Dom jednorodzinny lub mieszkanie do 200 m2 (urządzenia tradycyjne + elektryczne ogrzewanie akumulacyjne + kuchnia elektryczna + bojler lub przepływowy podgrzewacz wody) - licznik 3-fazowy, min. 25 kW (z przekaźnikiem priorytetowym). Dom jednorodzinny od 200 do 250 m2 (urządzenia jak wyżej) - licznik 3-fazowy, min. 31 kW (z przekaźnikiem priorytetowym). Budynek powyżej 250 m2 (urządzenia jak wyżej) - min. 40 kW (z przekaźnikiem priorytetowym). Plac budowy - licznik 3-fazowy, w zależności od urządzeń . min. 12 lub 16 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.07.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 My mamy (będziemy mieli) 15kW, ale tutaj to standard. Esiak - w jakiej cenie masz Vaillanta i którego (zastanawiam się czy masz kocioł w cenie niższej niż te dostępne w sieci)? wygląda, że taniej niż w sieci... Vaillant ecoCOMPACT VSC INT 126/2-C 140 - 6600 zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 01.07.2011 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Czyli Enea założyła, że planuję zakup kuchenki o mocy 10 kW. Powinni zatem jeszcze do faktury dorzucić opłatę za usługi jasnowidzenia, bo ja sama jeszcze nie wiem jaką kuchenkę kupię Dobra, przycisnę elektryka mojego w końcu on robił instalację to powinien wiedzieć ile tego prądu jej potrzeba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.07.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Myszonik będziesz miała coś zasilanego trójfazowo? Ogólnie poszczególne moce są zależne od zabezpieczenia przedlicznikowego, przy 16kW masz na pewno 25A, jeśli żadne urządzenie nie będzie zasilane trójfazowo, myślę, że starczy Ci 12kW, wszystko zależy jeszcze ile i jakich będziesz miała odbiorników, tu jest link do mocy poszczególnych odbiorników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.07.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Co do trójfazówki, radzę pamiętać że płyty indukcyjne wymagają podpięcia siły.O pompach ciepła przez grzeczność nie wspomnę (ale tutaj można kupić model jednofazowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 01.07.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Dzięki Esiak za te wywody, chyba zaczyna mi się coś pod czaszką rozjaśniać w sprawie tego prądu. Posprawdzam wszystko, pogadam z elektrykiem i najwyżej zmienię tę moc w umowie, bo po co mam przepłacać za te stałe opłaty. Chociaż z tego, co podają na zalinkowanej stronie Enei to faktycznie jakbym na raz uruchomiła kilka urządzeń (np. kuchenkę, piekarnik, zmywarkę, pralkę i to co chodzi na stałe - lodówka, zamrażarka) to te 16 kW wcale nie jest za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 01.07.2011 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 salik każda płyta indukcyjna jest na siłę?Bo jeśli tak to już nie mam co dalej kombinować, u mnie na pewno indukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.07.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 no i jeszcze niektóre piekarniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 01.07.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 (edytowane) ale porównujesz trochę nie te wiersze... ja pisałem o samych opłatach stałych, które są jedynie uzależnione od umownej mocy... dystrybucję zmienną ja mam 0,1372 za kWh co przy zużytych 10kWh daje 1,37zł Jak nie te same? jedyne co się*różni to dystruybucja, i to zaznaczyłam. Nie rozumiem Edytowane 1 Lipca 2011 przez monsanbia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.07.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Myszonik - z tego co mi wiadomo to każda.Zresztą możesz łatwo sprawdzić - w okolicy kuchenki powinnaś mieć wystający gruby czterożyłowy przewód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 01.07.2011 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 No to kończę temat, przepraszam Eneę i zostaję z moją mocą przyłączeniową. A w takim razie Ty Esiak nie planujesz ani indukcji ani piekarnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 01.07.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 (edytowane) Myszonik, ale po co płacić teraz za coś z czego nie korzystasz?Na czas budowy podpisuje się umowę na 7-9kW, płaci mniej, a potem zmienia na docelową Salik, jeśli o piec Vaillanta chodzi to za moich czasów najlepszą ofertę miał sklep ths.pl Nawet po znajomości nie udało się kupić taniej pieca z zasobnikiem. Możesz zapytać Edytowane 1 Lipca 2011 przez monsanbia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.07.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 no ja mam 3 fazy i przy tym zostaje, ale to nie oznacza, że muszę od razu brać 16kW...zostanę przy 9kW, najwyżej później podniosę do 12kW, ale to i tak będziemy mieli wtedy inne stawki, bo taryfa domowa będzie...kuchenkę będę mieć gazową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.07.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Myszonik, ale po co płacić teraz za coś z czego nie korzystasz? Na czas budowy podpisuje się*umowę na 7-9, płaci mniej, a potem zmienia na docelową dokładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.07.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Monsanbia - Ty masz ZEWT, czy Stoen?Bo w ZEWT bardziej się opłaca(ło) (w perspektywie np. 12-miesięcznej) wziąć od razu większą moc niż potem podnosić.Przy podnoszeniu opłata jest bodajże 2 razy wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts