Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobrze to już wszystko wiem.

Trzy fazy są niezależne od mocy przyłączeniowej.

Na czas budowy nie potrzebuję dużo tejże mocy i mogę zmniejszyć pewnie do 10.

Ale skoro mam indukcję i piekarnik + wszystkie inne sprzęty domowe to raczej i tak ok. 15 potrzebuję docelowo.

Wniosek: nic nie opłaca mi się zmieniać, bo zanim przebrnę przez papierologię to zamieszkam i będę znów zmieniać na abarotkę:) Ale sama dyskusja pouczająca.

Monsanabio a to nie było tak, że u Ciebie nie mogli robić tynków maszynowych, bo miałaś za małą moc? Czy mi się coś pomieszało?

Akurat tego modelu nie znam, więc ciężko mi się odnieść.

Ten rabat to jak rozumiem od cen katalogowych?

Ale tak czy siak zazdroszczę - mój instalator niestety ma ceny o ok. 15% wyższe niż najtańsze netowe

(więc będziemy pewnie kupować przez sieć)

a Ty jaki model wybrałeś...?

tu masz namiar na gościa z muratora, który ma na vaillanta przyzwoite ceny - 1950

N

Monsanabio a to nie było tak, że u Ciebie nie mogli robić tynków maszynowych, bo miałaś za małą moc? Czy mi się coś pomieszało?

Nie, to są dwie różne sprawy. U nas maksymalna pobrana moc wyniosła 4kW (w całej historii budowy) Także moc mam wystarczającą, ze sporym zapasem.

Tu chodziło o zabezpieczenie przedlicznikowe.

Było za małe i wywalało maszynę tynkarską. Zwiększyliśmy o 1 jednostkę i poszło.

Moc przyłączeniowa nie miała z tym związku

No dobrze to już wszystko wiem.

Trzy fazy są niezależne od mocy przyłączeniowej.

Na czas budowy nie potrzebuję dużo tejże mocy i mogę zmniejszyć pewnie do 10.

Ale skoro mam indukcję i piekarnik + wszystkie inne sprzęty domowe to raczej i tak ok. 15 potrzebuję docelowo.

Wniosek: nic nie opłaca mi się zmieniać, bo zanim przebrnę przez papierologię to zamieszkam i będę znów zmieniać na abarotkę:) Ale sama dyskusja pouczająca.

kochana z tą zmianą taryfy w Enea nie jest tak łatwo, zmieniają z budowlanej na domową dopiero po odbiorze budynku lub zameldowaniu..

Esiak - tak, czytałem, dzięki :)

Natomiast obawiam się że sporo z tych kotłów ma małą moc i mógłby być problem z podgrzewaniem CWU (zresztą tak mówi też mój hydraulik).

A jest jakiś przymus posiadania prądu budowlanego na działce? :)

Przecież można budować choćby z agregatu... :)

A jest jakiś przymus posiadania prądu budowlanego na działce? :)

Przecież można budować choćby z agregatu... :)

Przymusu zapewne nie ma, ale mnie raczej ciekawi jak można mieć docelowy mieszkalny w trakcie budowy? To nie jest tak że mieszkalny dostaje się po odbiorze budynku?

No nie ten prąd, którego dotyczy rzeczona faktura to jest budowlany i wg stawki budowlanej. Wiem, że na normalną mogę przejść dopiero po odbiorze budynku, ale liczę, że najdalej za pół roku to nastąpi....

A faktycznie prąd założyłam dopiero teraz, a całą budowę korzystałam z prądu z działki obok, gdzie aktualnie mieszkamy. Tak wyszło po pierwsze dlatego że z prądem się sprawa ślimaczyła, bo chcieliśmy skrzynkę postawić na dokupionym od sąsiada pasie gruntu, który stanowi odrębną geodezyjnie działkę, więc wymagało to papierologii, a a po drugie to właśnie też po to, aby bez sensu nie przepłacać jak za zboże za budowlany.

Ja właśnie wybywam na krótki wypad weekendowy, wobec czego proszę się nie obawiać, że pojechałam się rozpakować, mam zamiar wrócić jeszcze nadal z brzuszkiem:)