Tatarak 13.07.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Nie pozostaje mi nic innego, ale to będzie min. 500 m3 ziemii... ile to będzie wywrotek?? A może znacie kogoś kto by chciał się wymienić 500 m3 torfu, na ziemie pod budynek.? Trzeba by poszukać jakiegoś ekstrawaganckiego milionera, zakładającego wielki park rododendronów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 13.07.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Dawno mnie tu nie było. Widzę, że gorący okres u Was i to nie tylko w sensie wysokiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 13.07.2010 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 DrKubus pomysł Tataraka świetny:) Myślę, że już możesz dawać ogłoszenie na gratce czy innym takim:)Coś mi się o uszy obiło, że wywrotka to chyba 10 ton, ale ile to jest na metry3 tego nie wiem - to pewnie też zależy od rodzaju ziemi...Jesli Cię to pocieszy to i tak na pewno wyjdzie taniej niż te nasze palo- płyto-oczepy.Tak, tak przypominiałam sobie zapominaie słowo "oczepy" - to to coś pomiędzy płytą, a palami:)Lilan witaj... u nas faktycznie gorąco i nerwowo, ale na razie jeszcze się trzymamy i walczymy z przeciwnościami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.07.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Zależy ile metrów w dół mamy tego torfu, bo ostatnio ktoś mnie uświadomił, że tam gdzie się buduję, jeszcze 20 lat temu było jeziorko i tataraki Co prawda i tak będę zapewnie budował na płycie, ale na czymś i płytę trzeba "posadzić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.07.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 DrKubus - a tak z ciekawości, działkę masz jakąś odziedziczoną itp. czy kupioną w ciemno? bo ja - szczerze przyznaję, że przestraszona artykułami z muratora - zleciłam badanie geotechniczne jeszcze przed umową przedwstępną. tak się bałam właśnie torfu albo jakiegoś gruntu nasypowego, czy jak go tam zwał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 13.07.2010 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 DrKubuswedług mojej wiedzy, nabytej na forum i z tego co podsłuchałam rozmów fachowców to płyta na tym torfie byłaby chyba możliwa.. one mogą być na gruntach nienośnych byle jednorodnych, więc jeśli masz pod całym budynkiem torf i w miarę równą jego warstwę to chyba płyta mogłaby być położona bez wymiary gruntu..Może napisz do cezki on się tym zajmuje, powinien doradzić...Tatarakwiesz, że bardzo mądrze postąpiłaś i w nagrodę dostałaś upragnione stwierdzenie "możliwe posadowienie bezpośrednie":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.07.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Tatarak - działka (nie)stety odziedziczona, a jak mówią Darowanemu koniowi... no ale cóż czekam na decyzje i wycenę kolejnych 400m2 i jak już będziemy mieli całość wykopki ruszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 13.07.2010 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Tatarak - działka (nie)stety odziedziczona, a jak mówią Darowanemu koniowi... no ale cóż czekam na decyzje i wycenę kolejnych 400m2 i jak już będziemy mieli całość wykopki ruszą... To tak jak u mnie... już wczoraj zgodnie z małżem stwierdziliśmy, że gdyby nie ta kasa, którą już w całe przedsięwizięcie władowaliśmy i gdyby ktoś w styczniu powiedział mi co mnie będzie w lipcu czekało to porzuciłabym darowane włości i poszukała innej działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.07.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Myszonik - tak! wiem! i taka jestem z siebie dumna! A zobaczcie, swoją drogą, jaki ten Wszechświat złośliwy: jak ktoś ma to szczęście, że działka dostana, to mu zaoszczędzoną na kupnie kasę (oby nie całą!!!!!!!!!!!) wessie w fundamenty z racji trudnych warunków gruntowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.07.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Dzisiaj ktoś mi podsunął pomysł, żeby "shandlować" torf. Podobno zna kogoś, kto zna kogoś, kto w zamian za torf, wykopie go i nawiezie ziemie... hmmm, kuszące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 13.07.2010 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Dzisiaj ktoś mi podsunął pomysł, żeby "shandlować" torf. Podobno zna kogoś, kto zna kogoś, kto w zamian za torf, wykopie go i nawiezie ziemie... hmmm, kuszące... To super:) jak jest taka możliowść to bym sie nie zastanawiała, a swoją drogą kto by pomyślał, że z torfu jeszcze jakiś interes może wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.07.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Myszonik, a tak z ciekawosci, bo jesli torf bedzie za gleboko, to mnie tez "palowanie" czeka, jakie to są koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.07.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Brawo dla tych palów Otoczenie wygląda nieco księżycowo, ale pale solidnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 13.07.2010 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 (edytowane) DrKubusTo wszystko zależy o jakie pale chodzi...W skrócie takie firmy jak nasz Palownik mają sprzęt i możliwości techniczne robienia pali do 3 metrów głębokości - musiałbyś i tak wybrać cześć torfu, tak aby na te 3 metry głębokości mogli złapać grunt nośny palem - koszty pewnie nie do oszacowania precyzyjnie bez projektu, ale orientacyjnie mogę podać na naszym przykładzie, że rzędu 20000 PLN-ów.Jeśli pale miałyby być głębiej to jako wykonawcy wchodzą, według mojego rozeznania, duże firmy, jak np. de wall (gdzie na co dzień pracuje nasz Palownik) czy keller - tu koszty są przerażające - mają możliwości kopania pali na dowolne praktycznie głębokości, ale taka zabawa wahałaby się (w naszym przypadku) pomiędzy 80000 a 90000:jawdrop:W Twoim przypadku, jeżeli wymiana gruntu się nie będzie opłacać rozważałabym raczej cały fundament na płycie - z moim laickim podejściem i wiedzą obiegową forumowo - plotkową stawiam, że byłoby to możliwe i pewnie tańsze od tych drugich pali...Wszystko do przedyskutowania z jakimś myślącym projektantem...W razie czego służę namiarami na Palownika:)I trzymam kciuki żeby się ten problem jednak dało jakoś łatwo i tanio rozwiązać, bo nikomu tych nerwów nie życzę.. Edytowane 13 Lipca 2010 przez myszonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 13.07.2010 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Brawo dla tych palów Otoczenie wygląda nieco księżycowo, ale pale solidnie A dziękuję w imieniu pali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 13.07.2010 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 DrKubusPodstawowa sprawa - weź geotechnika, będziesz miał wiedzę na czym stoisz i podstawę do rozważań jakie rozwiązanie wybrać. Zaletą płyty jest to, że odpada w tym wypadku koszt budowy fundamentów tradycyjnych, więc o tyle jesteś finansowo do przodu:)Na palach musisz i tak dodatkowo zrobić ławy. A my żeby nie było lekko mamy 3 w1 - pale i ławy pod częścią budynku i płytę pod częścią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 14.07.2010 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Tak czy inaczej mocno biore pod uwage plyte fundamentowa... mam nadzieje ze wystarczy wymiana gruntu i plyta... Dzieki za wsparcie, myszunia Ty tez nie daj sie przeciwnoscia... postawimy te chaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.07.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Pewnie, że postawicie! Wola Człowieka to jest potęga, której natura się nie oprze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 14.07.2010 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Bez wątpienia postawimy te chaty:)drKubusKoniecznie weź geotechnika, sprawdź co w gruncie siedzi i może nie będzie tak źle - ja cały czas mam wrażenie, że w Twoim przypadku może płyta będzie wykonalna nawet bez wymiant geo nieszczęsnego torfu, wtedy koszty w porównaniu do normalnego fundemantu nie powinny być aż tak przerażajace - wszystko zalezy od tego jaką płytę zaprojektuje projektant. Nasza jeszcze nie wiem jaka będzie, ale słyszałam o gigantycznych ilościach zbrojenia i betonu B37 (nawet nie wiedziałam, że taki jest), więc ostatecznie zamieszkamy prawie na bunkrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 14.07.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Pewno, że postawicie! Dacie radę!!! Kto jak nie Wy? myszonik, oj, dają Wam nieźle w kość te fundamenty. Trzymam mocno kciuki za szczęśliwy finał. Wiesz, przynajmniej dzięki Tobie wiem co to jest pal! Proszę jak się człowiek uczy. A wiesz, że paczuszkę monet ze ślubu też jeszcze trzymam w szafie. Trzeba by poszukać jakiegoś ekstrawaganckiego milionera, zakładającego wielki park rododendronów... O matko, ale się uśmiałam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts