Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia - komenty:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DrKubus pomysł Tataraka świetny:) Myślę, że już możesz dawać ogłoszenie na gratce czy innym takim:)

Coś mi się o uszy obiło, że wywrotka to chyba 10 ton, ale ile to jest na metry3 tego nie wiem - to pewnie też zależy od rodzaju ziemi...

Jesli Cię to pocieszy to i tak na pewno wyjdzie taniej niż te nasze palo- płyto-oczepy.

Tak, tak przypominiałam sobie zapominaie słowo "oczepy" - to to coś pomiędzy płytą, a palami:)

Lilan witaj... u nas faktycznie gorąco i nerwowo, ale na razie jeszcze się trzymamy i walczymy z przeciwnościami:)

DrKubus - a tak z ciekawości, działkę masz jakąś odziedziczoną itp. czy kupioną w ciemno? bo ja - szczerze przyznaję, że przestraszona artykułami z muratora - zleciłam badanie geotechniczne jeszcze przed umową przedwstępną. tak się bałam właśnie torfu albo jakiegoś gruntu nasypowego, czy jak go tam zwał...

DrKubus

według mojej wiedzy, nabytej na forum i z tego co podsłuchałam rozmów fachowców to płyta na tym torfie byłaby chyba możliwa.. one mogą być na gruntach nienośnych byle jednorodnych, więc jeśli masz pod całym budynkiem torf i w miarę równą jego warstwę to chyba płyta mogłaby być położona bez wymiary gruntu..

Może napisz do cezki on się tym zajmuje, powinien doradzić...

Tatarak

wiesz, że bardzo mądrze postąpiłaś i w nagrodę dostałaś upragnione stwierdzenie "możliwe posadowienie bezpośrednie":)

Tatarak - działka (nie)stety odziedziczona, a jak mówią Darowanemu koniowi... no ale cóż czekam na decyzje i wycenę kolejnych 400m2 i jak już będziemy mieli całość wykopki ruszą...

To tak jak u mnie... już wczoraj zgodnie z małżem stwierdziliśmy, że gdyby nie ta kasa, którą już w całe przedsięwizięcie władowaliśmy i gdyby ktoś w styczniu powiedział mi co mnie będzie w lipcu czekało to porzuciłabym darowane włości i poszukała innej działki...

Dzisiaj ktoś mi podsunął pomysł, żeby "shandlować" torf. Podobno zna kogoś, kto zna kogoś, kto w zamian za torf, wykopie go i nawiezie ziemie... hmmm, kuszące... :)

To super:) jak jest taka możliowść to bym sie nie zastanawiała, a swoją drogą kto by pomyślał, że z torfu jeszcze jakiś interes może wyjść:)

DrKubus

To wszystko zależy o jakie pale chodzi...

W skrócie takie firmy jak nasz Palownik mają sprzęt i możliwości techniczne robienia pali do 3 metrów głębokości - musiałbyś i tak wybrać cześć torfu, tak aby na te 3 metry głębokości mogli złapać grunt nośny palem - koszty pewnie nie do oszacowania precyzyjnie bez projektu, ale orientacyjnie mogę podać na naszym przykładzie, że rzędu 20000 PLN-ów.

Jeśli pale miałyby być głębiej to jako wykonawcy wchodzą, według mojego rozeznania, duże firmy, jak np. de wall (gdzie na co dzień pracuje nasz Palownik) czy keller - tu koszty są przerażające - mają możliwości kopania pali na dowolne praktycznie głębokości, ale taka zabawa wahałaby się (w naszym przypadku) pomiędzy 80000 a 90000:jawdrop:

W Twoim przypadku, jeżeli wymiana gruntu się nie będzie opłacać rozważałabym raczej cały fundament na płycie - z moim laickim podejściem i wiedzą obiegową forumowo - plotkową stawiam, że byłoby to możliwe i pewnie tańsze od tych drugich pali...

Wszystko do przedyskutowania z jakimś myślącym projektantem...

W razie czego służę namiarami na Palownika:)

I trzymam kciuki żeby się ten problem jednak dało jakoś łatwo i tanio rozwiązać, bo nikomu tych nerwów nie życzę..

Edytowane przez myszonik

DrKubus

Podstawowa sprawa - weź geotechnika, będziesz miał wiedzę na czym stoisz i podstawę do rozważań jakie rozwiązanie wybrać.

Zaletą płyty jest to, że odpada w tym wypadku koszt budowy fundamentów tradycyjnych, więc o tyle jesteś finansowo do przodu:)

Na palach musisz i tak dodatkowo zrobić ławy.

A my żeby nie było lekko mamy 3 w1 - pale i ławy pod częścią budynku i płytę pod częścią...

Bez wątpienia postawimy te chaty:)

drKubus

Koniecznie weź geotechnika, sprawdź co w gruncie siedzi i może nie będzie tak źle - ja cały czas mam wrażenie, że w Twoim przypadku może płyta będzie wykonalna nawet bez wymiant geo nieszczęsnego torfu, wtedy koszty w porównaniu do normalnego fundemantu nie powinny być aż tak przerażajace - wszystko zalezy od tego jaką płytę zaprojektuje projektant.

Nasza jeszcze nie wiem jaka będzie, ale słyszałam o gigantycznych ilościach zbrojenia i betonu B37 (nawet nie wiedziałam, że taki jest), więc ostatecznie zamieszkamy prawie na bunkrze:)

Pewno, że postawicie! Dacie radę!!! Kto jak nie Wy? ;)

myszonik, oj, dają Wam nieźle w kość te fundamenty. Trzymam mocno kciuki za szczęśliwy finał. Wiesz, przynajmniej dzięki Tobie wiem co to jest pal! Proszę jak się człowiek uczy. :) A wiesz, że paczuszkę monet ze ślubu też jeszcze trzymam w szafie. :D

Trzeba by poszukać jakiegoś ekstrawaganckiego milionera, zakładającego wielki park rododendronów...

O matko, ale się uśmiałam! :D