Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz domuś - Oliwka

Recommended Posts

Witam:). Jestem nowicjuszką, nawet nie wiem czy w dobrym miejscu założyłam temat :-? .

Mamy zamiar budować Oliwkę. Na razie jesteśmy w lesie, tzn. działka zakupiona, musimy zmienić warunki zabudowy - okazało się, że wcześniej ktoś inny występował - trzeba przepisać na nas, a poza tym - w warunkach podana jest maksymalna szerokość elewacji frontowej, która nie pozwoli nam na budowę Oliwki (szczególnie, że chcemy garaż dwustanowiskowy). Po konsultacji z architektem wiemy, że sprawa jest do zrealizowania, teraz tylko trzeba działać i odwiedzić ulubiony Urząd Miejski :).

Projekt jest super a studiowanie dzienników innych Oliwkowiczów utwierdziło nas tylko w słusznym wyborze :D .

Pozdrawiam wszystkich fanów oraz właścicieli OLIWKI!

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Warunki zmienione - nie było problemu - szerokość elewacji satysfakcjonuje, nazwisko figuruje już poprawne.

Teraz już tylko przeprawa z ZEORKiem - warunki są, ale nie ważne, składamy jeszcze raz no i czekamy. Do wodociągów też udajemy się w najbliższym czasie - należy zapłacić 42 zł, złożyć wniosek i czekać 14 dni na decyzję.

Nie wiadomo czy uda się cokolwiek jeszcze w tym roku zacząć z powodu prozaicznego - brak gotówki i na razie brak perspektyw na jakiś konkretny kredyt. Gdyby jednak dało się chociaż uzbroić - i może ogrodzić siatką - byłoby super!

• 3 weeks później...

Dziś byliśmy na naszej działce - rzadko ją odwiedzamy jakoś...

Więc niezła dżungla tam panuje ;). Umówiliśmy się z przyszłym sąsiedztwem na odchwaszczanie w przyszłym tygodniu, chłopaki spróbują powycinać chociaż część. Żeby oko można było nacieszyć, no i dla klientów (działkę obok nas chcemy sprzedać a póki co nie ma jej nawet jak pokazać ewentualnym zainteresowanym).

Widziałam kuropatwę wznoszącą się nad naszą ziemią - fajnie, bo to oznacza, że tam mikroklimat ;).

W poniedziałek postaram się do Zeorku wybrać, w wodociągach też na dniach powinno się znaleźć podanie. No i czekać...

Póki co - marne mamy szanse na kredyt, wszystko zależy od tego jaką umowę o pracę dostanę w tym wrześniu... Bez kredytu nie ruszymy, więc działkę będziemy pewnie odwiedzać w celu wyhasania się dzieci, rozmów z przyszłymi sąsiadami i zaczerpnięcia świeżego powietrza...

Odchwaszczanie rozpoczęte. Kilkanaście niedużych drzewek ściętych, większe chwaściory przynajmniej z części drogi usunięte, dzieci wymorusane od stóp do głów, małża bolą ręce oraz plecy (resztę pomagającej rodziny - pewnie też), a zostało jeszcze dużo, dużo pracy - niestety, piłka spalinowa potrzebna.

No i pojawił się pierwszy problem - na działce stoi woda :(. O granicę działki zahacza jakiś strumyk, czy to kanał, nikt nie wie dokładnie skąd ta woda - jest jednak wybetonowane korytko i może tę stojacą wodę można jakoś ukierunkować w to korytko... Musimy pomyśleć i poradzić się kogoś mądrzejszego... A może ktoś z forum doradzi... będę wdzięczna :).

• 4 months później...

Teraz to się wreszcie dzieje. Z odchwaszczaniem daliśmy spokój - z resztą - zima nas zastała;).

Miała być oliwka - nie będzie oliwka :(. Będzie projekt indywidualny mocno inspirowany oliwką, tak ma zresztą na imię córa, więc to będzie Nasza Oliwka. Musieliśmy projekt dostosować do stron świata przede wszystkim, wizualnie dom będzie podobny do oliwki, jednak wejście będzie z boku, schodów jeden ciąg, inny układ pomieszczeń, ale liczba się zgadza. Pomysł ze stryszkiem nad garażem pozostał. Jak mi się uda wrzucić rzuty, zrobię to, ale ciągle na tym forum jestem jak dziecko we mgle ;).

Ogólnie rzecz biorąc dziś z architektem nałożyliśmy ostatnie poprawki i - czekamy. Na wiosnę ma być pozwolenie. Z kredytem też nie będzie problemu - mimo, że umowa na czas określony :).

Czas chyba zacząć szukać ekipy budowlanej? Nie mogę się doczekać!

Edytowane przez ganiutek