Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okno nieotwieralne (fixy) a luksfery

maniuta81

Recommended Posts

o ile jest to nieotwieralne, zapewnia odgrodzenie przeciwpożarowe i spełnia wymagania akustyczne to można!:)

wiem, bo sami to przerabialiśmy z naszymi kochanymi urzędnikami:)

my będziemy mieli taką witrynę, mamy już pozwolenie na budowę-da radę przepchnąć, zajarzyj do Prawa Budowlanego

Ja tylko zwracam uwagę, że przepisy mówią o otworach okiennych i drzwiowych. W otwór wstawiamy okno lub drzwi - bez względu na to czy są otwierane, czy nie otwór pozostaje.

Luksfer jest pustakiem (bloczkiem) szklanym i można nim zamurować otwór. A jak jest zamurowany, to nie ma otworu. :lol:

Luksfery to stara(bardzo stara) nazwa i technologia przeszklenia ściany (okna) która zapewnia brak możliwosci oglądania okolicy, podwórka sasiada, a przede wszyskim jest zgodna z prawem budowlanym. Czy wstawienie okien z szkłem matowym, mlecznym jest zgodnym z prawem budowlanym.

Radzę sprawdzić przepisy ppż

Jesli fix jest jedynym elementem oświetlającym pomieszczenie na pobyt stały ludzi to zgodnie z prawem wypełnia definicję otworu okiennego.

Tutaj fragment wyroku sądowego:

że stosownie do § 57 rozporządzenia wystarczającą przesłanką uznania elementu ściany za otwór okienny jest spełnienie przezeń funkcji doświetlenia pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi wynika, że ta konkretna przegroda szklana, a nie jakiś oderwany od ustalonego stanu faktycznego element tak nazwany, jest otworem okiennym. Sąd przecież odwołał się do konkretnych ustaleń faktycznych zawartych w załączniku graficznym do projektu budowlanego, z których wynika, że pomieszczenia, w których ma być ściana z ową przegrodą szklaną są przeznaczone na pobyt ludzi i nie mają zaprojektowanych innych otworów okiennych, oprócz wspomnianej przegrody szklanej. Już zatem z tej konfrontacji stanu faktycznego z wykładnią dokonywana przez Sąd wynika, że owa przegroda szklana jest otworem okiennym w rozumieniu § 12 ust. 6 rozporządzenia i wyłącza tym samym legalność decyzji zatwierdzającej projekt budowlany i udzielającej pozwolenia na budowę

owszem, ale wg prawa okno służy do otwierania i przewietrzania-a jak jest nieotwierane to nie jest okno:)

co do ceny-jest droższe, ale to o ile zależy od producenta(tego czy musi np. spełniać normy akustyczne) i jakie ma być duże...

;-0 no proszę właśnie się dowiedziałm że w salonie nie mam żadnego okana.

owszem, ale wg prawa okno służy do otwierania i przewietrzania-a jak jest nieotwierane to nie jest okno:)

co do ceny-jest droższe, ale to o ile zależy od producenta(tego czy musi np. spełniać normy akustyczne) i jakie ma być duże...

Jeśli tak jest według prawa to zacytuj mi tutaj to prawo. Miłego poszukiwania :lol: