Szymciuch 14.03.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Witam!!! Zaadaptowałem stare szambo na zbiornik na deszczówkę i chciałbym tą wodę zacząć wykorzystywać do podlewania ogrodu.Wiem że muszę kupić pompę zanurzeniową , ale nie wiem jaką wydajną pompę wybrać żeby po podłączeniu do niej węża było odpowiednie ciśnienie umożliwiające podlewanie , tak jak w przypadku węża podłączonego do kranu??W opisach pomp są informacje typu:POBÓR MOCY: 750 WWYDAJNOŚĆ - PRZY 1 M - 7500 L/GODZWYDAJNOŚĆ - PRZY 3,5 M -5000 L /GODZWYDAJNOŚĆ - PRZY 4 M - 3600L/GODZale nie potrafię z tego nic wywnioskować. Głębokość studni to ok. 4 m, a wąż sięgałby najdalej 25 - 30 metrów.Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 14.03.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 W opisach pomp są informacje typu: POBÓR MOCY: 750 W WYDAJNOŚĆ - PRZY 1 M - 7500 L/GODZ WYDAJNOŚĆ - PRZY 3,5 M -5000 L /GODZ WYDAJNOŚĆ - PRZY 4 M - 3600L/GODZ ale nie potrafię z tego nic wywnioskować. Głębokość studni to ok. 4 m, a wąż sięgałby najdalej 25 - 30 metrów. Dzięki za podpowiedzi. 1, 3,5, 4m - moim zdaniem chodzi o wysokość podnoszenia wody, im dluższy odcinek pionowy tym mniejsza wydajność. Nie wiem jednak jak przeliczyć opór dla odcinka poziomego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 14.03.2010 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 To rozumiem , ale ile litrów wody na godzinę daje ciśnienie w wężu takie żeby módz swobodnie i skutecznie podlewać a nie sikać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.03.2010 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 jezeli piszes o pompie do tzw brudnej wody z pływakiem to one nie nadaja sie do podlewania bo mimo ze sa wydajne to cisnienia ci nie daja. sam mam pompe o wydajnosci 15m3/h a jak podłacze waz 15m 1/2cala to ledwo leci ,mimo ze przy pompie na wezu 2cale woda leje sie jak z wiadra. lepiej kup zzasysajaca badz zatapialna tzw ruska ta ma dobre cisnienie do podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts