Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alarm - warto zakładać czy nie ??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 244
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakość i solidność firmy ochroniarskiej to zwykle sprawność i operatywność jej szefa ochrony.

Znam kawałki kraju, gdzie ta sama wielka firma ma jak najgorszą opinię a gdzie indziej - jest najlepsza na danym terenie...

Popytać sąsiadów/znajomych i wybrać tę, co ma najlepszą opinię. (znaczy - ma dobrego szefa, który "pilnuje" interesu).

Adam M.

mam znajomego, który włącza alarm, ale nie zamyka drzwi na klucz.

Alarm służy powiadomieniu firmy ochroniarskiej, zostawienie otwartych drzwi - uniknięciu uszkodzenia okien (co już miało miejsce).

Podawałem przykład ZA alarmem

Nie wiem w końcu co ZA tym alarmem?

To tak ŕ propos tego co napisałeś wcześniej

Nie twój wątek, nie twój problem

No jak widać za to jest Twój i wg Ciebie być może nie warto zamykać drzwi :).

Poza tym gdzie doczytałes u mnie, że nie zalecam alarmu? Pomogę Ci i napiszę ponownie. Przy pewnych składowych typu duża odległość, brak sąsiadów, niska wartość sprzętów, ładowanie się w rozbudowany alarm mija się z celem. On po prostu nie pomoże i nie zabezpieczy. A zamknąć drzwi należy bez względu na to co napisano w OWU.

Nie wiem w końcu co ZA tym alarmem?
No coż. Nic na to nie poradzę.

Nie twój wątek, nie twój problem
No jak widać za to jest Twój i wg Ciebie być może nie warto zamykać drzwi :).

Poza tym gdzie doczytałes u mnie, że nie zalecam alarmu?

1. Nie widać. 2. Nie mój. 3. Mylisz się również twierdząc, że wg mnie nie warto. 4. Nie doczytałem i nie twierdzę, że nie zalecasz. Nie twierdzę też, że zalecasz, nie obchodzi mnie to, staram się polegać opniach osób profesjonalnie zajmujących się danym tematem.

Co do reszty - każdy ma jakąś opinię. Coś zakładasz i później to próbujesz udowodnić. Mi nie musisz.

W zakresie drzwi - co należy a co nie to również kwestia indywidualna.

Pozdrawiam. Bez odbioru.

• 9 years później...
Odkąd pamiętam "robię" w tym fachu.

Jeszcze nie było "Ustawy o ochronie mienia i osób" ustanawiającej ten fach jako zawód, a ja już go uprawiałem i mam pierwszą wydaną w tym kraju licencję.

:lol: :lol: :lol:

Całe moje zawodowe doświadczenie świadczy o tym, że żaden alarm i nigdy jeszcze nikogo przed włamaniem nie uchronił!

BO TAKICH STAWIAĆ NIE WOLNO!!!

Przestępcy mają w naszym kraju bardzo silną ochronę prawną!

Alarmy - tak naprawdę - to są systemami powiadamiającymi o wykryciu nieuprawnionego dostępu!

Tyle, tylko tyle i aż tyle!

Chronią ludzie. Firmy, właściciele, Policja...

Ochronią, jak się dowiedzą, ze trzeba. PO TO ten alarm.

Żeby wykrył i powiadomił - że dzieje się coś niedobrego.

W tym - woda, gaz, zanik prądu, wzrost ciśnienia, temperatury, dym itp.

Także - intruz, co się pcha tam, gdzie zamknięte.

Alarm chroni przed powstaniem DUŻYCH strat.

Dobrze zorganizowany bardzo minimalizuje czas reakcji - sprawdzenia co się dzieje - a przez to bardzo ogranicza ewentualne szkody.

MOŻNA I TRZEBA go wmontować w ubezpieczenie domu - bo znacznie podnosi kwoty wypłacane, jakby co, lub - alternatywnie- znacznie zmniejsza stawkę za kwoty uzgodnione...

A forumowicze?

Rozumieją lub nie i stawiają lub nie...

A statystyka?

Tyle jest miejsc bez alarmu, że jak ma menel wybierać - to pójdzie tam, gdzie nie ma "koguta" na murze.

TAM można degustować z barku na poczekaniu i bez pośpiechu...

A nie menel?

To szanse masz małe.

Chodź na karate, kup broń i często chodź na strzelnicę...

STALE bądź gotowy na napaść...

Opłacaj "goryla" i dziel z nim tę gotowość...

I .. Trzaskaj tę niewyobrażalną kasę metodami "po trupach" (bo wtedy napewno ktoś cię tak znielubi, że kogut mu nie straszny).

Adam M.

Bardzo mądra odpowiedź, choć lata mijają temat na czasie.

Dziś właśnie skończyli mi montować instalację alarmową, dlatego tak mnie naszło by podbić temat ;)

Bardzo mądra odpowiedź, choć lata mijają temat na czasie.

Dziś właśnie skończyli mi montować instalację alarmową, dlatego tak mnie naszło by podbić temat ;)

Jakie wnioski w związku z tym ? Moja ma już przeszło 10 lat .Nigdy mi się nie włamano ale telefonów od firmy ochroniarskiej miałem setki. Jest to o tyle denerwujące że muszę za każdym razem podawać hasło ,tłumaczyć się co jest powodem tego alarmu ,odwoływać patrol ,który może zjawić się w kilka min.i położyć cie na przysłowiową glebę zjawiając na posesji, ,wstrzymywać alarm na ileś tam godz. bo coś tam coś tam. Jak masz zwierzaki to trzeba pewnych korekt by mogły się poruszać pod twoją nieobecność przy włączonym alarmie. Ludzie patrzą na to z dystansem. Taki niepisany pokaz siły drzemiącej w piszczałce na elewacji.

Edytowane przez niktspecjalny

Wiesz, ja kiedyś w ochronie robiłem, nawet tu szerzej na FM o tym kiedyś napisałem. Wniosek: nigdy do agencji ochrony podpięty nie będę ;)

Tak, jak napisał przed laty napisał Adam M. (życzę dalej zdrowia na kolejne 100lat!) mi to potrzebne, bo daje okazję szybko zadziałać jakby coś i ewentualnie namierzyć przeciwnika ;)

Ja to wiesz mam zrobione tą instalację, tak od siebie- 32 czujniki, w tym ruchu, gazu, zalania i czadu. 3 manipulatory, trzy strefy, wszystko po kablach. Prosta centrala Satel 128wrl. Za montaż z konfiguracją wzięli mi 1000zł, więc uważam cena rewelacyjna.

Teraz 11 kamer wybieram.

No i właśnie pytanie do Was. Jak na razie mój faworyt cena/jakość to:

Kamera HikVision DS-2CD2T43G0-I5/4MM

Do kupienia w necie za trochę ponad 550zł. Czy jest może coś tańszego równie godnego uwagi? Zależy mi na karcie pamięci, włożonej jako drugi po rejestratorze z dyskiem nośnik danych. Jeżeli ktoś z forum tym handluje to mogę zakupić.

Dziękuję z góry za propozycje!

Wiesz, ja kiedyś w ochronie robiłem, nawet tu szerzej na FM o tym kiedyś napisałem. Wniosek: nigdy do agencji ochrony podpięty nie będę ;)

Tak, jak napisał przed laty napisał Adam M. (życzę dalej zdrowia na kolejne 100lat!) mi to potrzebne, bo daje okazję szybko zadziałać jakby coś i ewentualnie namierzyć przeciwnika ;)

Ja to wiesz mam zrobione tą instalację, tak od siebie- 32 czujniki, w tym ruchu, gazu, zalania i czadu. 3 manipulatory, trzy strefy, wszystko po kablach. Prosta centrala Satel 128wrl. Za montaż z konfiguracją wzięli mi 1000zł, więc uważam cena rewelacyjna.

Teraz 11 kamer wybieram.

No i właśnie pytanie do Was. Jak na razie mój faworyt cena/jakość to:

Kamera HikVision DS-2CD2T43G0-I5/4MM

Do kupienia w necie za trochę ponad 550zł. Czy jest może coś tańszego równie godnego uwagi? Zależy mi na karcie pamięci, włożonej jako drugi po rejestratorze z dyskiem nośnik danych. Jeżeli ktoś z forum tym handluje to mogę zakupić.

Dziękuję z góry za propozycje!

Czytam i czytam to twoje podbicie i nigdzie nie doczytałem jak z tej fortecy dostaniesz powiadomienie jak menel jak pisze Adam wejdzie by z bareczku z centrali pociągnąć wiskacza.

Rozumiem ale jak jeden na 100 pisząc czarny scenariusz z jakiś nieprzewidzianych przyczyn komórka odmówi posłuszeństwa. Alarm zacznie wyć? Jeśli tak to co dalej.

Równie dobrze idąc ulicą, w bezchmurny dzień, możesz zginąć od uderzenia pioruna...

Pewne dywagacje, są po prostu bez sensu ;)

Równie dobrze idąc ulicą, w bezchmurny dzień, możesz zginąć od uderzenia pioruna...

Pewne dywagacje, są po prostu bez sensu ;)

Nie chodzi o skakanie ze skrajności w skrajność. Piszesz ,że nie chcesz być uzależniony od agencji. To nie dywagacje.Nastawiamy w domu przed wyjściem alarm ty swój ja swój.Włamują się. Nie mamy tel. komórkowych bo przypadek losowy coś tam coś tam. Widzisz różnice.Płacę abonament choć uważam ,że bez sensu 80 zł /miesiąc. Z małymi wyjątkami nic mi na szczęście się nie stało.Na budynku ogrodzeniu są tablice kto mnie chroni.Firma ochroniarska jak nikt nie odwołał alarmu ,pod furtką i na posesji byli już wiele razy ,przyjazd taki gdy np. zabraknie prądu ,gaz zacznie się ulatniać itp. jest bezpłatny w ramach abonamentu. Ale przyjechali. Nie pytam co masz w chałupie skoro tak się ochraniasz.Tyle kamer itp.Adam wyżej pisał jak to widzi.

Nie chodzi o skakanie ze skrajności w skrajność. Piszesz ,że nie chcesz być uzależniony od agencji. To nie dywagacje.Nastawiamy w domu przed wyjściem alarm ty swój ja swój.Włamują się. Nie mamy tel. komórkowych bo przypadek losowy coś tam coś tam. Widzisz różnice.Płacę abonament choć uważam ,że bez sensu 80 zł /miesiąc. Z małymi wyjątkami nic mi na szczęście się nie stało.Na budynku ogrodzeniu są tablice kto mnie chroni.Firma ochroniarska jak nikt nie odwołał alarmu ,pod furtką i na posesji byli już wiele razy ,przyjazd taki gdy np. zabraknie prądu ,gaz zacznie się ulatniać itp. jest bezpłatny w ramach abonamentu. Ale przyjechali. Nie pytam co masz w chałupie skoro tak się ochraniasz.Tyle kamer itp.Adam wyżej pisał jak to widzi.

Ja Ci napisałem, że pracowałem w agencji ochrony, dokładnie w takim patrolu interwencyjnym i wiem ile on jest wart. Tu też nie wszystko mogę i chcę napisać. W mojej ocenie nic Ci to nie daje. Możesz też zaszkodzić sobie, bo różne osoby tam pracują i te osoby robią różne rzeczy, ale nie chcę szczegółowo o tym pisać. Po prostu albo mi wierzysz albo nie, ja Cię tu nie chcę do niczego na siłę przekonywać.

Co do powiadomienia, to u mnie naprawdę jest mała szansa, że coś by nie doszło i/lub nie byłoby szybkiej reakcji. Idzie ono do czterech niezależnych osób, z których każda jest gotowa do działania. Te osoby nie są rodziną, więc istnieje bardzo mała szansa by akurat były gdzieś razem. Gdyby były akurat w miejscu zamieszkania, czas przybycia każdej z nich na miejsce nie powinien przekroczyć kilku minut, a na 100% nie przekroczy 10.

Możesz napisać, że może się akurat zepsuć moduł w centrali itp., ale jest to też, przy regularnej konserwacji bardzo mało prawdopodobne. Może się teoretycznie zdarzyć, że akurat te cztery osoby na raz nie będą przy telefonie lub będą w stanie np. upojenia alkoholowego ;) ale też jest to jednocześnie mało prawdopodobne. Zresztą w tym drugim przypadku bałbym się reakcji, że będzie ona nieadekwatna do zagrożenia ;)

Kamery są po to, by na szybko już zobaczyć co się dzieje. Żeby już przed przybyciem się przygotować. Są ustawione tak by nie było żadnych martwych stref, dlatego potrzebuję ich 11. Kopia dysku z zapisami będzie nagrywać się w czasie rzeczywistym na zewnętrzny serwer, poza miejscem zamieszkania.

A co do ostatniego Twojego zdania, to w chałupie mam Nintendo Switch, z zapisami stanów gier. I nie chcę, przez jakiegoś idiotę ich stracić, bo wiele czasu i energii poświęciłem by dojść moim Mario i Zeldą tam gdzie jestem ;) Uprzedzając pytania, nie mam wykupionej usługi Nintendo Online, więc wszystkie zapisy mam tylko na swojej konsoli ;)

Idzie ono do czterech niezależnych osób, z których każda jest gotowa do działania. Te osoby nie są rodziną, więc istnieje bardzo mała szansa by akurat były gdzieś razem.

I oczywiście wszystkie cztery dostając powiadomienie o włamaniu rzucą się ratować cudzą własność, bo wszystkie cztery czuwają dzień i noc czy coś się nie dzieje w domu donvitobandito :stirthepot:

Ja mam alarm zintegrowany razem z systemem inteligentnego domu - somfy tahoma. Gdy czujka wykryje ruch to włącza się syrena, otwierają się wszystkie rolety a ja dostaje powiadomienie na telefon.

I co zrobisz z taką wiedzą będąc w pracy albo na wakacjach?

Edytowane przez forgetit